Постанова
від 18.12.2012 по справі 5004/1242/11
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" грудня 2012 р. Справа № 5004/1242/11

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого - Ткаченко Н.Г.

Суддів - Катеринчук Л.Й.

Куровського С.В.

за участю представників : ПАТ "ВТБ Банк" -Заболотнього С.Г.; ТОВ "Експрес-ВЛ" -Романюка Л.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу ПАТ "ВТБ Банк" в особі відділення "Луцька регіональна дирекція" ПАТ "ВТБ Банк"

на постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 03.10.2012 р. та ухвалу господарського суду Волинської області від 29.08.2012 р. по справі № 5004/1242/11 за заявою ПП "Доктор Право" до ТОВ "Експрес-ВЛ" про банкрутство,-

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою господарського суду Волинської області від 29.06.2011 р. порушено провадження по справі №5004/1242/11 про банкрутство ТОВ "Експрес-ВЛ", введено процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Темчишина В.П.

Ухвалою підготовчого засідання господарського суду Волинської області від 13.07.2011 р. по справі №5004/1242/11 визнано кредиторські вимоги ПП "Доктор Право" до боржника в сумі 347 970,00 грн., якого зобов'язано у десятиденний термін подати до офіційного друкованого органу оголошення про порушення справи про банкрутство, зобов'язано розпорядника майна боржника скласти реєстр вимог кредиторів та подати його на затвердження господарському суду до 30.08.2011 р.; встановлено дату попереднього засідання суду на 31.08.2011 р.

Ухвалою попереднього засідання господарського суду Волинської області від 14.09.2011 р. по справі №5004/1242/11 затверджено реєстр вимог кредиторів ТОВ "Експрес-ВЛ".

Постановою господарського суду Волинської області від 15.02.2012 р. по справі № 5004/1242/11 боржника - ТОВ "Експрес-ВЛ" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Темчишина В.П.

ПАТ "ВТБ Банк" в особі відділення "Луцька регіональна дирекція" ПАТ "ВТБ Банк" 30.07.2012 р. подано до суду скаргу на дії ліквідатора боржника.

Ухвалою господарського суду Волинської області від 29.08.2012 р. /суддя Кравчук А.М./ відмовлено в задоволенні скарги ПАТ "ВТБ Банк" в особі відділення "Луцька регіональна дирекція" ПАТ "ВТБ Банк" на дії ліквідатора боржника Темчишина В.П., затверджено звіт ліквідатора боржника та ліквідаційний баланс ТОВ "Експрес-ВЛ", ліквідовано юридичну особу ТОВ "Експрес-ВЛ", провадження по справі № 5004/1242/11 припинено.

Постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 03.10.2012 р. по справі № 5004/1242/11 /судді : Демидюк О.О., Огороднік К.М., Бригинець Л.М./ ухвалу господарського суду Волинської області від 29.08.2012 р. залишено без змін.

В касаційній скарзі ПАТ "ВТБ Банк" в особі відділення "Луцька регіональна дирекція" ПАТ "ВТБ Банк" просить постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 03.10.2012 р. та ухвалу господарського суду Волинської області від 29.08.2012 р. скасувати, посилаючись на те, що вони постановлені з порушенням норм матеріального та процесуального права, направити справу на розгляд до господарського суду Волинської області.

ТОВ "Експрес-ВЛ", голова комітету кредиторів -ПП "Доктор Право" та ліквідатор боржника Темчишин В.П. у відзивах на касаційну скаргу просять скаргу залишити без задоволення, оскаржувані судові рішення першої та апеляційної інстанції без змін, посилаючись на те, що посилаючись на те, що висновки суду попередніх інстанцій відповідають вимогам чинного законодавства та фактичним обставинам справи.

Заслухавши доповідь судді Ткаченко Н.Г., пояснення представника ПАТ "ВТБ Банк", який підтримав касаційну скаргу та представника ТОВ "Експрес-ВЛ", який заперечував проти задоволення касаційної скарги, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Як вбачається із матеріалів справи, кредитором - ПАТ "ВТБ Банк" в особі відділення "Луцька регіональна дирекція" ПАТ "ВТБ Банк" 30.07.2012 р. подано до суду скаргу на дії ліквідатора боржника Темчишина В.П, пов'язані із оцінкою та реалізацією майна ТОВ "Експрес-ВЛ", а саме: котельні, загальною площею 348,60 кв.м., що знаходиться за адресою : м.Луцьк, вул.Карпенко-Карого, 7.

Відмовляючи в задоволенні скарги на дії ліквідатора боржника, суд першої інстанції виходив з того, що порушень чинного законодавства при виконанні арбітражним керуючим Темчишиним В.П. обов'язків ліквідатора ТОВ "Експрес-ВЛ", зокрема, щодо реалізації ліквідаційної маси боржника, не виявлено.

20.08.2012 р. до господарського суду Волинської області надійшов звіт ліквідатора боржника Темчишина В.П. та ліквідаційний баланс ТОВ "Експрес-ВЛ". Також, ліквідатором наданий суду реєстр вимог кредиторів ТОВ "Експрес-ВЛ", документи щодо оцінки та реалізації майна боржника, протоколи засідання комітету кредиторів ТОВ "Експрес-ВЛ", звіти ліквідатора боржника за виконану роботу, запити до відповідних органів, спрямовані на виявлення майна боржника, інвентаризаційні описи майна боржника, тощо.

Затверджуючи звіт ліквідатора, ліквідаційний баланс ТОВ "Експрес-ВЛ" та припиняючи провадження по справі, суд першої інстанції виходив з того, що матеріали справи свідчать про те, що ліквідатором ТОВ "Експрес-ВЛ" Темчишиним В.П. проведено у встановленому Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" порядку ліквідаційну процедуру банкрута, здійснювались активні дії, спрямовані на пошук майна боржника, що підтверджується запитами до відповідних органів, ліквідатором боржника складено ліквідаційний баланс ТОВ "Експрес-ВЛ" та звіт, які свідчать про те, що на час завершення ліквідаційної процедури, майно і грошові кошти у банкрута відсутні, а отже, повне погашення кредиторських вимог є неможливим, і матеріали справи свідчать про те, що дії ліквідатора відповідають вимогам чинного законодавства.

Рівненський апеляційний господарський суд погодився з висновками суду першої інстанції та залишив ухвалу господарського суду Волинської області від 29.08.2012 р. без змін.

Згідно ст.4 1 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Статтею ст. 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено, що ліквідатор з дня свого призначення здійснює інвентаризацію та оцінку майна банкрута, вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, подає до господарського суду заяви про визнання недійсними угод боржника, тощо.

Відповідно до ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" підставою для припинення провадження у справі є затвердження звіту ліквідатора в порядку, передбаченому ст. 32 цього Закону.

Статтею 32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено, що після завершення усіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: показники виявленої ліквідаційної маси (дані її інвентаризації); відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії договорів купівлі-продажу та акти приймання - передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів.

Як вбачається із матеріалів справи, з метою виявлення майна та коштів у боржника, ліквідатором ТОВ "Експрес-ВЛ" надсилались запити до відповідних органів, а саме: Луцького ВРЕР ВДАІ УМВС України у Волинській області, КП "Волинське ОБТІ", Інспекції державного технічного нагляду "Держтехнагляд", Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України, Головного управління Держкомзему у Волинській області.

Відповідно до поданого ліквідатором боржника Темчишиним В.П. звіту у боржника - ТОВ "Експрес-ВЛ" за результатами інвентаризації виявлене майно, вжито заходи до його збереження, а саме, укладено договір про зберігання матеріальних цінностей ТОВ "Експрес-ВЛ" від 15.02.2012 р., проведено інвентаризацію майна боржника та сформовано об'єкти ліквідаційної маси. Під час ліквідаційної процедури сформовано ліквідаційну масу боржника на загальну суму 160000,00 грн.

Відповідно до ст.26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або повного господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, за винятком об'єктів житлового фонду, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів та об'єктів комунальної інфраструктури, які в разі банкрутства підприємства передаються в порядку, встановленому законодавством, до комунальної власності відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку.

Оскільки нерухоме майно, зокрема, котельні будівлі №9 /1/, загальною площею 348,60 кв.м., що знаходиться за адресою : м.Луцьк, вул.Карпенко-Карого, 7, є складовою ліквідаційної маси ТОВ "Експрес-ВЛ" , то ліквідатор боржника Темчишин В.П. включив до ліквідаційної маси та реалізував дане майно у визначений Законом спосіб, зокрема, ліквідатором боржника 21.05.2012 р. укладений з Волинською міжрегіональною біржею Договір про надання послуг по проведенню аукціону з реалізації майна шляхом проведення аукціону із залученням спеціалістів для забезпечення належної організації продажу майна (т.6, а.с.89).

Ліквідатором боржника Темчишиним В.П., згідно зі ст.ст.29, 30 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" було залучено спеціалістів (Волинська торгово-промислова палата, оцінювач Кльоц М.О.) для проведення оцінки майна боржника та реалізації його на відповідному аукціоні. Крім того, на висновки про звіт про оцінку котельної (нерухоме майно боржника) ТОВ "Експрес-ВЛ" ліквідатором Темчишиним В.П. додатково було замовлено проведення рецензії (т.6, а.с.60-62).

Копії даних звітів про оцінку нерухомого майна боржника були направлені кредитору - ПАТ "ВТБ Банк" в особі відділення "Луцька регіональна дирекція" ПАТ "ВТБ Банк", який є заставодержателем даного майна (т.6, а.с.64, 65).

На засіданні комітету кредиторів ТОВ "Експрес-ВЛ" 21.05.2012 р. та 27.06.2012 р. погоджено порядок продажу вказаного нерухомого майна боржника -відкриті торги.

Господарськими судами попередніх інстанцій було встановлено, що інформація щодо проведення аукціону з продажу майна розміщена в рекламних засобах масової інформації та крім того, ліквідатором боржника забезпечено дотримання додаткових вимог щодо реалізації майна банкрута, шляхом повідомлення кредитора, вимоги якого забезпечені заставою, про час, місце та умови продажу заставного майна.

Так, про аукціони, на яких було реалізоване майно ТОВ "Експрес-ВЛ" відбулись 25.06.2012 р. та 27.06.2012 р., заставодержателя майна -ПАТ "ВТБ Банк" належним чином повідомлено рекомендованим листом, і отримані кошти були спрямовані на погашення кредиторської заборгованості, відповідно до вимог ст.31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Зокрема, за наслідками проведених вищевказаних аукціонів по продажу майна боржника, на користь ПАТ "ВТБ Банк" в особі відділення "Луцька регіональна дирекція" ПАТ "ВТБ Банк" було перераховано 79 216,21 грн.

Відповідно до вимог ст. 99 ГПК України в апеляційній інстанції справи переглядаються за правилами розгляду цих справ у першій інстанції з урахуванням особливостей, передбачених у цьому розділі.

Апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції.

Згідно ст. 101 ГПК України у процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Додаткові докази приймаються судом, якщо заявник обґрунтував неможливість їх подання суду першої інстанції з причин, що не залежали від нього.

Апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги (подання) і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Належним чином дослідивши обставини справи, переглянувши справу в апеляційному порядку, відповідно до ст.ст.99-101 ГПК України, Рівненський апеляційний господарський суд дійшов до висновку про те, що ліквідатором боржника Темчишиним В.П. при реалізації майна ТОВ "Експрес-ВЛ" під час ліквідаційної процедури було дотримано всіх вимог чинного законодавства.

Таким чином, підстав для визнання неправомірних, на думку ПАТ "ВТБ Банк" в особі відділення "Луцька регіональна дирекція" ПАТ "ВТБ Банк", дій ліквідатора боржника під час реалізації заставного майна ТОВ "Експрес-ВЛ", не має.

Ліквідаційний баланс ліквідатора боржника Темчишина В.П., свідчить про відсутність у боржника майна, необхідного для задоволення вимог кредиторів в повному обсязі.

Відповідно до п.6 ст.31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.

Відповідно до ст.111 7 ГПК України переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанція на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права. Касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази.

За таких обставин, господарський суд Волинської області та Рівненський апеляційний господарський суд перевіривши матеріали справи, давши належну оцінку зібраним по справі та дослідженим судом доказам, прийшли до обґрунтованого висновку, що оскільки ліквідатором боржника Темчишиним В.П. у встановленому Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" порядку проведено ліквідаційну процедуру ТОВ "Експрес-ВЛ", складено ліквідаційний баланс підприємства та звіт, то банкрут підлягає ліквідації, а провадження по справі -припиненню.

На підставі викладеного, колегія суддів приходить до висновку, що постанова Рівненського апеляційного господарського суду від 03.10.2012 р. та ухвалу господарського суду Волинської області від 29.08.2012 р. по справі про банкрутство ТОВ "Експрес-ВЛ" постановлені у відповідності до фактичних обставин справи та вимог чинного законодавства і підстав для їх скасування не вбачається.

Доводи касаційної скарги не спростовують висновків суду, які викладені в оскаржуваній ухвалі суду першої інстанції та апеляційній постанові.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 111 5 , 111 7 - 111 9 , 111 10 - 111 13 ГПК України, Вищий господарський суд України, -

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу ПАТ "ВТБ Банк" в особі відділення "Луцька регіональна дирекція" ПАТ "ВТБ Банк" залишити без задоволення.

Постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 03.10.2012 р. та ухвалу господарського суду Волинської області від 29.08.2012 р. по справі № 5004/1242/11 залишити без змін.

Головуючий - Ткаченко Н.Г.

Судді - Катеринчук Л.Й.

Куровський С.В.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення18.12.2012
Оприлюднено22.12.2012
Номер документу28127741
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5004/1242/11

Ухвала від 29.06.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Постанова від 17.11.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Щепанська Г.А.

Ухвала від 10.10.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Щепанська Г.А.

Ухвала від 12.04.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Удовиченко О. С.

Постанова від 18.12.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 30.11.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 12.10.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Заріцька А.О.

Постанова від 03.10.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Ухвала від 19.09.2012

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Ухвала від 29.08.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні