Ухвала
від 18.12.2012 по справі 1/86
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 грудня 2012 року м. Київ К-40767/10

Вищий адміністративний суд України у складі колегії суддів:

Головуючого судді-доповідача Голубєвої Г.К.

Суддів Карася О.В.

Рибченка А.О.

розглянувши в попередньому судовому засіданні касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Києва на ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 23.11.2010 року та постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 13.04.2010 року по справі № 1/86 за позовом Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Києва до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фіншайн» третя особа Шевченківська районна у м. Києві державна адміністрація про припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2008 року ДПІ у Шевченківському районі м. Києва звернулася до суду із вказаним позовом про припинення юридичної особи ТОВ «Фіншайн»шляхом скасування державної реєстрації.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 13.04.2010 року, залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 23.11.2010 року у даній справі відмовлено у задоволенні позовних вимог з огляду на їх безпідставність.

Не погоджуючись з рішеннями судів попередніх інстанцій, позивач подав касаційну скаргу, в якій просить їх скасувати та прийняти нове рішення, яким повністю задовольнити позовні вимоги, оскільки вважає, що постанову та ухвалу було прийнято з порушенням норм матеріального права та без належного врахування всіх обставин справи.

Перевіривши правильність застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, юридичної оцінки обставин справи, колегія суддів Вищого адміністративного суду України приходить до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що ТОВ «Фіншайн»зареєстровано Шевченківською РДА м. Києва 29.11.2004 року за № 10741020000003359 за адресою: м. Київ, вул. Мельникова,12. У витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, станом на 16.12.2008 року щодо ТОВ «Фіншайн»у реєстрі міститься запис про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням (04050, м. Київ, Шевченківський район, вулиця Мельникова, будинок 12).

Відмовляючи в задоволенні позову, суди виходили з наступних мотивів, з чим погоджується суд касаційної інстанції.

Відповідно до п. 17 ст. 11 Закону України «Про державну податкову службу в Україні», органи державної податкової служби мають право звертатися, у передбачених законом випадках, до судових органів із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

Згідно з частиною 2 статті 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців»підставою для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи є: - визнання недійсним запису про проведення державної реєстрації через порушення закону, допущені при створенні юридичної особи, які не можна усунути; - здійснення діяльності, що суперечить установчим документам, або такої, що заборонена законом; - невідповідність мінімального розміру статутного фонду юридичної особи вимогам закону; - наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням; - неподання протягом року до органів державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності згідно з законодавством.

У той же час, згідно з пунктом 3 частини 1 ст. 10 Закону України «Про державну податкову службу в Україні»до функцій органів державної податкової служби належить контроль за своєчасністю подання платниками податків податкових звітів, декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків, інших платежів. Вказана норма кореспондується з нормами Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців», якими визначені підстави для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи або припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця внаслідок неподання податкової звітності.

Враховуючи, визначені у ст. 2 Закону України «Про державну податкову службу в Україні»завдання податкових органів, прямими підставами для звернення позивача до суду з позовом щодо припинення юридичної особи є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Як було встановлено судами, будь-яких доказів ухилення відповідача від сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) або здачі декларацій, бухгалтерської звітності та інших документів і відомостей, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів), пов'язаних з невідповідністю фактичного місцезнаходження відповідача юридичній адресі, суду не було надано.

Крім того, листом від 02.10.2009 року № 16, який міститься в матеріалах справи, відповідач повідомив позивача про фактичну адресу місця діяльності підприємства - м. Київ, вул. Желябова 8/4, к.816 та надав відповідний договір оренди.

Також, згідно наданих представником відповідача документів, а саме витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, копії свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та копії Статуту ТОВ «Фіншайн»вбачається, що місцезнаходженням вказаного товариства є адреса: м. Київ, вул. Желябова будинок 8/4 кімн.816.

Отже, не відповідає дійсності твердження позивача про те, що відсутність відповідача за місцезнаходженням згідно зі статутними документами унеможливлює здійснення позивачем контролю та нагляду за діяльністю відповідача.

Відповідно до п.8 ст.2 Закону України «Про державну податкову службу в Україні»органи державної податкової служби мають право вимагати від платників податків, діяльність яких перевіряється, усунення виявлених порушень податкового законодавства, контролювати виконання законних вимог посадових осіб органів державної податкової служби, а також припинення дій, які перешкоджають здійсненню повноважень посадовими особами органів державної податкової служби.

Таким чином, враховуючи, що фінансову звітність та податкові декларації відповідач надавав своєчасно, заборгованості по податках не має, позивач повинен був спочатку вимагати від відповідача усунути порушення законодавства, яке могло б унеможливити здійснення контролю та нагляду за його діяльністю з боку позивача, а не звертатися до суду з позовом про скасування державної реєстрації.

В свою чергу, державні органи, згідно з частиною 2 ст. 19 Конституції України, зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Компетенція органів державної податкової служби поширюється саме на відносини в сфері оподаткування.

За таких обставин та з урахуванням вимог ч. 3 ст. 2, ч. 2 ст. 71 КАС України, суди дійшли обґрунтованого висновку щодо відсутності підстав для задоволення позову.

Відповідно до п. 3 ст. 220 1 КАС України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.

Отже, колегія суддів вважає, що в межах касаційної скарги порушень судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права при вирішенні цієї справи не допущено. Правова оцінка обставин у справі дана вірно, а тому касаційну скаргу слід відхилити, а оскаржувані судові рішення залишити без змін.

Керуючись ст.ст. 210 - 232 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

УХВАЛИВ:

Касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Києва відхилити.

Ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 23.11.2010 року та постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 13.04.2010 року по справі №1/86 залишити без змін.

Справу повернути до суду першої інстанції.

Ухвала набирає законної сили та може бути переглянута Верховним Судом України в порядку передбаченому ст. ст. 235 -239, ч. 5 ст. 254 КАС України.

Головуючий підписГолубєва Г.К. Судді підписКарась О.В. підписРибченко А.О.

Дата ухвалення рішення18.12.2012
Оприлюднено26.12.2012
Номер документу28247252
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1/86

Ухвала від 20.06.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Клименчук Н.М.

Ухвала від 17.11.2010

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

Ухвала від 25.02.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Кравцов О.В.

Ухвала від 05.02.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Костюк Л.О.

Ухвала від 22.01.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Костюк Л.О.

Ухвала від 29.11.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голубєва Г.К.

Ухвала від 18.12.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голубєва Г.К.

Ухвала від 13.07.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

Ухвала від 01.07.2011

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

Ухвала від 05.05.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні