Ухвала
від 12.03.2012 по справі 62/129
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

УХВАЛА

Справа № 62/129 12.03.12

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Видавничий дім «Слай -Універсал», м.Київ

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Автобудінвест», м.Київ

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Комунального підприємства «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна», м.Київ

про роз'яснення судового рішення

Суддя: Любченко М.О.

Представники:

від позивача: Горлач В.М. -по дов.

від відповідача: не з'явився

від третьої особи: не з'явився

Рішенням господарського суду міста Києва від 02.12.2011р. по справі №62/129 визнано за Товариством з обмеженою відповідальністю «Видавничий дім «Слай-Універсал», м.Київ право власності на нерухоме майно загальною площею 2210,27 кв.м, а саме: будівлю кафе площею 707 кв.м; будівлю виробничого приміщення площею 165 кв.м; альтанки площею 12,3 кв.м в кількості 6 штук; альтанку площею 21 кв.м в кількості 1 штуки; споруду санітарно-гігієнічного призначення площею 9 кв.м в кількості 1 штуки; дитячий ігровий майданчик площею 32,5 кв.м в кількості 1 штуки; доріжки облаштуванні декоративним камінням загальною площею 120 кв.м; декоративний мангал площею 3 кв.м в кількості 1 штуки; декоративний басейн площею 40 кв.м в кількості 1 штуки; декоративну огорожу в кількості 2 штук, що знаходяться за адресою: м.Київ, вул.Ревуцького, 4.

29.02.2012р. до господарського суду міста Києва надійшла заява №11 від 29.02.2012р. Товариства з обмеженою відповідальністю «Видавничий дім «Слай-Універсал» про роз'яснення рішення господарського суду міста Києва від 02.12.2011р. по справі №62/129.

За змістом вказаної заяви позивач просить роз'яснити, що рішення господарського суду міста Києва від 02.12.2011р. по справі №62/129 є підставою для проведення Комунальним підприємством «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна»у відповідності до вимог діючого законодавства, зокрема, Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень», Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно, затвердженого наказом №7/5 від 07.02.2002р. Міністерства юстиції України, державної реєстрації права власності Товариства з обмеженою відповідальністю «Видавничий дім «Слай-Універсал» на об'єкти нерухомого майна з розбивкою на літери в адресі, а саме: будівлю кафе (поверх І, літера Б) площею 726,7 кв.м, вбиральню (поверх І, літера В) площею 3,1 кв.м.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що на теперішній час є незрозумілим, чи є рішення господарського суду міста Києва від 02.12.2011р. підставою для проведення державної реєстрації права власності Товариства з обмеженою відповідальністю «Видавничий дім «Слай-Універсал»на будівлю кафе, вбиральню, характеристики (в тому числі, площа, літера, поверховість) яких визначені Комунальним підприємством «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна»в технічному паспорті (інвентаризаційна справа №4552), що складений станом на 27.01.2012р.

За твердженням позивача, з огляду на відмінність в площах об'єктів нерухомого майна, які вказані в судовому рішенні та які визначені в технічному паспорті, проведення державної реєстрації права власності позивача є неможливою, що фактично порушує права Товариства з обмеженою відповідальністю «Видавничий дім «Слай-Універсал»як власника майна.

Відповідач та третя особа в судове засідання не з'явились, пояснень по суті заяви позивача не представили. Приймаючи до уваги, що явка в засідання суду є правом учасників судового процесу, враховуючи, що згідно із приписами ч.4 ст.89 Господарського процесуального кодексу України неявка осіб, які брали участь у справі, і (або) державного виконавця не перешкоджає розгляду питання про роз'яснення рішення суду, заява №11 від 29.02.2012р. позивача про роз'яснення рішення розглядається по суті в судовому засіданні 12.03.2012р.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення позивача, господарський суд встановив.

Статтею 89 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суддя за заявою, зокрема, сторони роз'яснює рішення, ухвалу, не змінюючи при цьому їх змісту. Про роз'яснення рішення, ухвали виноситься ухвала. Подання заяви про роз'яснення рішення суду допускається, якщо воно ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред'явлене до примусового виконання.

Як вказувалося вище, рішенням господарського суду міста Києва від 02.12.2011р. по справі №62/129 визнано за Товариством з обмеженою відповідальністю «Видавничий дім «Слай-Універсал»право власності на нерухоме майно загальною площею 2210,27 кв.м, а саме: будівлю кафе площею 707 кв.м; будівлю виробничого приміщення площею 165 кв.м; альтанки площею 12,3 кв.м в кількості 6 штук; альтанку площею 21 кв.м в кількості 1 штуки; споруду санітарно-гігієнічного призначення площею 9 кв.м в кількості 1 штуки; дитячий ігровий майданчик площею 32,5 кв.м в кількості 1 штуки; доріжки облаштуванні декоративним камінням загальною площею 120 кв.м; декоративний мангал площею 3 кв.м в кількості 1 штуки; декоративний басейн площею 40 кв.м в кількості 1 штуки; декоративну огорожу в кількості 2 штук, що знаходяться за адресою: м.Київ, вул.Ревуцького, 4.

Відповідно до п.3.1 Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна, затвердженої Наказом №127 від 24.05.2001р. Держбуду України, об'єкти всіх форм власності, розташовані на земельних ділянках (за окремими поштовими адресами), незалежно від того, побудовані вони за відповідно оформленими документами чи самочинно: будинки, включаючи прибудови та надбудови, громадські та виробничі будинки, господарські будівлі та споруди, а також вбудовані та окремо розташовані захисні споруди, підлягають технічній інвентаризації.

Виходячи зі змісту доданих до заяви про роз'яснення рішення матеріалів, після прийняття вказаного вище судового рішення за замовленням позивача Комунальним підприємством «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна»було проведено технічну інвентаризацію, за результатами якої складено технічний паспорт (інвентаризаційна справа №4552).

За змістом технічного паспорту, об'єкти нерухомого майна, право власності на які визнано рішенням господарського суду по розглядуваній справі за позивачем, мають наступні літери та площі, а саме: будівля кафе (поверх І, літера Б), площа 726,7 кв.м, вбиральня (поверх І, літера В), 3,1 кв.м. При цьому, будівля виробничого приміщення є складовою частиною будівлі кафе. Крім того, у складі вказаних об'єктів також є допоміжні господарські будівлі та споруди: альтанки в кількості (сім одиниць), навіси (дві одиниці), декоративний мангал, дитячий ігровий майданчик, доріжки облаштовані камінням, декоративний басейн, декоративна огорожа в кількості.

У листах №7656 від 24.02.2012р. та №8814 від 02.03.2012р. Комунального підприємства «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна» міститься інформація про те, що первинна інвентаризація об'єктів, які розташовані по вул.Ревуцького, 4 у м.Києві, була проведена тільки 27.01.2012р. Відповідно до результатів інвентаризації, площа будівлі кафе (літера В) становить 726,7 кв.м, вбиральні (літера В) -3,1 кв.м. Крім того, у перелічених листах зазначено, що поверхові плани на навіси, альтанки, дитячий ігровий майданчик, доріжки, мангал, басейн та огорожу не складалися, інформація про ці об'єкти зазначена на бланку «Характеристика будинку, господарських будівель та споруд».

За таких обставин, виходячи зі змісту технічного паспорту (інвентаризаційна справа №4552) та листів №7656 від 24.02.2012р. та №8814 від 02.03.2012р. Комунального підприємства «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна»площа будівлі кафе та вбиральні по вул.Ревуцького, 4 у м.Києві складає відповідно 726,7 кв.м та 3,1 кв.м.

Згідно із ч.1 ст.182 Цивільного кодексу України право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

За приписами ч.4 ст.182 Цивільного кодексу України порядок проведення державної реєстрації прав на нерухомість та підстави відмови в ній встановлюються законом.

Відносини, пов'язані з державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно всіх форм власності, їх обмежень та правочинів щодо нерухомості регулюються Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень».

Відповідно до ст.1 вказаного нормативно-правового акту державна реєстрація речових прав на нерухоме майно -це офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

За змістом п.1.2, п.1.3 Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно, затвердженого наказом №7/5 від 07.02.2002р. Міністерства юстиції України, державна реєстрація прав - це офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення права власності та інших речових прав на нерухоме майно, а також права власності на об'єкти незавершеного будівництва шляхом внесення відповідного запису до Реєстру прав власності на нерухоме майно. Державна реєстрація прав проводиться реєстраторами бюро технічної інвентаризації у межах визначених адміністративно-територіальних одиниць, обслуговування на території яких здійснюється БТІ, створеними до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»та інших законодавчих актів України»та підключеними до Реєстру прав власності на нерухоме майно.

Державна реєстрація прав та їх обтяжень проводиться в такому порядку: прийняття і перевірка документів, що подаються для державної реєстрації прав та їх обтяжень, реєстрація заяви; встановлення факту відсутності підстав для відмови в державній реєстрації прав та їх обтяжень, зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав та/або їх обтяжень; прийняття рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, відмову в ній або зупинення державної реєстрації; внесення записів до Державного реєстру прав; видача свідоцтва про право власності на нерухоме майно у випадках, встановлених статтею 18 цього Закону; надання витягів з Державного реєстру прав про зареєстровані права та/або їх обтяження (ст.15 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень").

Відповідно до п.3.1 Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно під час розгляду заяви про реєстрацію права власності реєстратор БТІ встановлює відповідність заявлених прав і поданих документів вимогам законодавства, а також відсутність суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими правами на об'єкти, права щодо яких підлягають державній реєстрації, зокрема: відповідність обов'язкового дотримання письмової форми правочину та його нотаріального посвідчення (у випадках, встановлених законом); відповідність повноважень особи, яка подає документи для проведення державної реєстрації прав, та сторін (сторони) правочину, згідно з яким відбувається державна реєстрація виникнення, переходу, припинення прав; відповідність відомостей про об'єкт, права щодо якого підлягають державній реєстрації, наявним у Реєстрі прав та поданим документам; відповідність даних про наявність (або відсутність) інформації та/або відповідних документів, що свідчать про накладення (зняття) заборони (арешту) або інших обтяжень, що перешкоджають проведенню державної реєстрації прав, у тому числі відсутність встановлених законом заборон на відчуження нерухомого майна; наявність факту виконання умов правочину, з якими закон та/або договір (угода) пов'язує можливість проведення державної реєстрації виникнення, переходу, припинення прав на нерухоме майно.

Згідно із вказаним нормативно-правовим актом до правовстановлюючих документів, якими є судові рішення, відносяться рішення, якими за результатами розгляду справи у позовному провадженні або в порядку окремого провадження у відповідності із положеннями глави 33 Цивільного процесуального кодексу України у резолютивній частині визнано право власності на об'єкт нерухомості за конкретним суб'єктом.

Одночасно, підставою для проведення державної реєстрації прав власності на об'єкти нерухомого майна відповідно до п.10 додатку 2 Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно, затвердженого наказом №7/5 від 07.02.2002р. Міністерства юстиції України, є рішення судів про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна, про передачу безхазяйного майна до комунальної власності.

Судове рішення також є правовстановлюючим документом в розумінні положень ст.19 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

За таких обставин, враховуючи викладені вище положення діючого законодавства, суд дійшов висновку, що судове рішення по розглядуваній справі про визнання права власності є підставою для проведення Комунальним підприємством «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна»у відповідності до вимог діючого законодавства, зокрема, Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень», Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно, затвердженого наказом №7/5 від 07.02.2002р. Міністерства юстиції України, державної реєстрації права власності Товариства з обмеженою відповідальністю «Видавничий дім «Слай-Універсал» на об'єкти нерухомого майна з розбивкою на літери в адресі, а саме: будівлю кафе (поверх І, літера Б) площею 726,7 кв.м, вбиральню (поверх І, літера В) площею 3,1 кв.м. Одночасно, суд зазначає, що інформація (літери, номери) про інші об'єкти: альтанки в кількості семи штук, навіси в кількості двох штук, декоративний мангал, дитячий ігровий майданчик, доріжки облаштовані камінням, декоративний басейн, декоративна огорожа в кількості двох штук зазначена в технічному паспорті на бланку «Характеристика будинку, господарських будівель та споруд».

Таким чином, виходячи з вищевикладеного, заява №11 від 29.02.2012р. Товариства з обмеженою відповідальністю «Видавничий дім «Слай-Універсал» про роз'яснення рішення господарського суду міста Києва від 02.12.2011р. по справі №62/129 підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.86, 89 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

УХВАЛИВ:

Заяву №11 від 29.02.2012р. Товариства з обмеженою відповідальністю «Видавничий дім «Слай-Універсал» про роз'яснення рішення господарського суду міста Києва від 02.12.2011р. по справі №62/129 задовольнити.

Роз'яснити, що рішення господарського суду міста Києва від 02.12.2011р. по справі №62/129 є підставою для проведення Комунальним підприємством «Київське міське бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна»у відповідності до вимог діючого законодавства, зокрема, Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень», Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухоме майно, затвердженого наказом №7/5 від 07.02.2002р. Міністерства юстиції України, державної реєстрації права власності Товариства з обмеженою відповідальністю «Видавничий дім «Слай-Універсал» на об'єкти нерухомого майна з розбивкою на літери в адресі, а саме: будівлю кафе (поверх І, літера Б) площею 726,7 кв.м, вбиральню (поверх І, літера В) площею 3,1 кв.м.

Суддя Любченко М.О.

Дата ухвалення рішення12.03.2012
Оприлюднено27.12.2012
Номер документу28255104
СудочинствоГосподарське
Сутьроз'яснення судового рішення

Судовий реєстр по справі —62/129

Ухвала від 22.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Суярко Т.Д.

Ухвала від 02.06.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Суярко Т.Д.

Ухвала від 25.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Суярко Т.Д.

Ухвала від 24.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Любченко М.О.

Ухвала від 12.03.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Любченко М.О.

Рішення від 02.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Любченко М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні