Рішення
від 19.11.2012 по справі 1320/331/2012
СКОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сколівський районний суд Львівської області

Справа № 1320/331/2012

№ провадження 2/1320/439/12

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.11.2012 року Сколівський районний суд Львівської області

в складі: головуючого -судді Микитина В.Я. ;

при секретарі Корнуті Т.Б. ;

з участю прокурора Кіїв М.Р.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Сколе справу за позовом прокурора Сколівського району Львівської області в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства у Львівській області до Сможанської сільської ради Сколівського району Львівської області, ОСОБА_2 та Управління держкомзему України у Сколівському районі Львівської області про поновлення позовної давності для звернення до суду, визнання незаконним рішення, скасування державної реєстрації права власності на земельну ділянку та повернення земельної ділянки у комунальну власність, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Сколівського району Львівської області 24.07.2012 року звернувся в суд із позовною заявою в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства у Львівській області, в якій просить поновити строк позовної давності за захистом порушених прав та інтересів, визнати незаконними та скасувати рішення Сможанської сільської ради Сколівського району Львівської області № 107 від 19.10.2007 року «Про передачу у приватну власність земельної ділянки гр. ОСОБА_2», скасувати державну реєстрацію Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯД № 523105 від 08.12.2008 року за № 010846000082, кадастровий № 4624587200:01:001:0007 та повернути земельну ділянку площею 0,2500 га., розташовану у АДРЕСА_1 кадастровий № 4624587200:01:001:0007 у власність територіальної громади АДРЕСА_1. В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що у червні 2012 року прокуратурою району проведено перевірку дотримання вимог земельного законодавства за останні п'ять років при передачі безкоштовно земельних ділянок громадянам у власність, за результатами чого встановлено, що відповідач у справі -ОСОБА_2, яка являється громадянкою Російської Федерації, а, відтак, не могла безкоштовно отримати у власність земельну ділянку в Україні, всупереч встановленим вимогам закону, на підставі оскаржуваного рішення відповідача Сможанської сільської ради Сколівського району Львівської області, виготовила через свого представника за дорученням -гр. ОСОБА_5 технічну документацію та отримала на руки Державний акт на право власності на земельну ділянку площею 0,25 га. у АДРЕСА_1 -для обслуговування належного їй житлового будинку. Таким чином, вказана земельна ділянка вибула із комунальної власності територіальної громади с. Сможе у власність громадянина іноземної держави незаконно, а, відтак, підлягає поверненню із подальшим скасуванням державної реєстрації права власності на неї за відповідачем ОСОБА_2. Враховуючи виявлені значні порушення дотримання вимог земельного законодавства прокурор, у межах наданих йому повноважень, звернувся до суду із даним позовом в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства у Львівській області, для відновлення порушених прав та інтересів держави.

Представник прокуратури Сколівського району Львівської області -Кіїв М.Р. у судовому засіданні заявлені прокуратурою вимоги в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства у Львівській області підтримала у повному обсязі, просить їх задовольнити з підстав, викладених у позовній заяві (а. с. 2-4).

Позивач Державна інспекція сільського господарства у Львівській області явку компетентного представника у судове засідання не забезпечила, однак подала на адресу суду заяву вх. № 5188 від 19.11.2012 року (а. с. 67), в якій просить проводити розгляд справи у відсутності такого, позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Відповідач Сможанська сільська рада Сколівського району Львівської області явку компетентного представника у судове засідання не забезпечила, однак подала на адресу суду заяву вх. № 5189 від 19.11.2012 року (а. с. 68), в якій просить проводити розгляд справи у відсутності такого, позовні вимоги визнає у повному обсязі і не заперечує проти їх задоволення.

Представник відповідача Управління держкомзему України у Сколівському районі Львівської області Меленчук В.Т. у судовому засіданні проти задоволення позовних вимог не заперечував, вважає їх підставними та такими, що підлягають до задоволення, оскільки дійсно під час безоплатної передачі земельної ділянки площею 0,25 га. у межах населеного пункту АДРЕСА_1 відповідачу ОСОБА_2 відбулося порушення діючого на момент передачі земельної ділянки законодавства.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з'явилася, хоча належним чином була повідомленою про день та час судового розгляду справи, про що свідчить підтвердження Падунського районного суду м. Братськ Іркутської області Російської Федерації про вручення документів (а. с. 58). Подала на адресу суду заяви від 01.10.2012 року (а. с. 56, 57), в яких просила проводити розгляд справи у її відсутності, однак з участю її представника -гр. ОСОБА_5, яку зобов'язувалась повідомити самостійно про дату, час і місце судового розгляду справи. Незважаючи на неявку у судове засідання представника відповідача ОСОБА_2 -ОСОБА_5 та враховуючи належність повідомлення про судовий розгляд справи безпосередньо самого відповідача ОСОБА_2, суд вважав за доцільне проводити розгляд справи у її відсутності на підставі наявних у справі доказів.

Згідно протоколу судового засідання, проведеного Падунським районним судом м. Братськ Іркутської області Російської Федерації 01.10.2012 року на виконання доручення про вчинення окремих процесуальних дій, відповідач ОСОБА_2 проти задоволення позовних вимог заперечила у повному обсязі з тих підстав, що на земельній ділянці площею 0,25 га. у АДРЕСА_1, яку вона отримала безкоштовно у власність і виготовила Державний акт на право власності на земельну ділянку, розташований житловий будинок, право на який вона успадкувала після смерті свого батька -гр. ОСОБА_9, що помер ІНФОРМАЦІЯ_2 Батько за життя користувався вказаною земельною ділянкою і тому вона вважає, що вправі була отримати таку земельну ділянку для обслуговування належного вже їй житлового будинку. Жодних порушень земельного законодавства у даному випадку вона не вбачає.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши думку прокурора Кіїв М.Р., пояснення представника відповідача Управління держкомзему України у Склівському районі Львівської області Меленчука В.Т., взявши до уваги надані суду за місцем проживання пояснення відповідача ОСОБА_2, давши належну оцінку доказам по справі, суд вважає, що прокурору слід поновити строк звернення до суду в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства у Львівській області з вимогою про захист прав та інтересів, а позовні вимоги підлягають до задоволення у повному обсязі з наступних підстав.

Відповідно до ст. 256 ЦК України для захисту цивільного права або інтересу встановлюється позовна давність. Відповідно до ст. ст. 257 та 258 вказаного Кодексу встановлюється загальна та спеціальна позовна давність. До вимог про захист права, з якими звернувся прокурор в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства у Львівській області, застосовується загальна позовна давність тривалістю у три роки, оскільки така вимога не входить у чітко визначений перелік вимог, до яких застосовується спеціальна позовна давність. Перебіг позовної давності у відповідності до ч. 1 ст. 261 вказаного Кодексу починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

З поданої прокурором в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства у Львівській області позовної заяви, а також з пояснень представника прокуратури у судовому засіданні встановлено, що про порушення вимог земельного законодавства, які були допущені при передачі безкоштовно у власність відповідачу ОСОБА_2 земельної ділянки у АДРЕСА_1, а також той факт, що остання являється громадянкою іноземної держави, прокурору стало відомо лише у червні 2012 року, за результатами проведеної перевірки з участю представників позивача -Державної інспекції сільського господарства у Львівській області. Зазначене також підтверджується копією вимоги прокуратури Сколівського району Львівської області вих. № 16-2488-вих.12 від 01.06.2012 року (а. с. 15) та копією листа-відповіді Державної інспекції сільського господарства у Львівській області на вказану вимогу вих. № 900/3-10-8 від 26.06.2012 року (а. с. 16-18), де безпосередньо повідомляється прокурору виявлена за результатами перевірки інформація, у тому числі і по відповідачу ОСОБА_2.

Відповідно до ч. 3 та ч. 4 ст. 267 ЦК України позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленої до винесення ним рішення, а сплив такої позовної давності є підставою для відмови у позові. Відповідно до ч. 5 ст. 267 вказаного Кодексу, якщо суд визнає поважними причини пропущення позовної давності, порушене право підлягає захисту.

Враховуючи, що прокурору Сколівського району Львівської області, та й безпосереднього позивачу -Державній інспекції сільського господарства у Львівській області про порушення земельного законодавства, що вказані у позовній заяві, стало відомо лише у червні 2012 року, будь-яких доказів на спростування таких тверджень учасниками процесу впродовж розгляду справи не подано, як і не подана заява відповідачами до ухвалення судом рішення про застосування позовної давності і такі у матеріалах справи відсутні, суд приходить до висновку про поважність пропуску позовної давності, а порушені права та інтереси держави підлягають захисту.

У судовому засіданні встановлено, що відповідач ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, являється громадянкою Російської Федерації, що підтверджується копією паспорта серії НОМЕР_1, виданого 26.02.2006 року Відділом внутрішній справ Падунського округу м. Братська Іркутської області (а. с. 10, 55).

Згідно копії свідоцтва про право на спадщину за заповітом, виданого Державним нотаріусом Сколівської державної нотаріальної контори Львівської області 01.06.2007 року та зареєстрованого в електронному реєстрі прав власності на нерухоме майно 21.06.2007 року за № 18963193 (а. с. 11-12), відповідачу ОСОБА_2 на праві приватної власності належить житловий будинок АДРЕСА_1 Вказаний факт також підтверджується і копією витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно № 14988281 від 21.06.2007 року (а. с. 13).

З вказаними документами уповноважений згідно доручення (а. с. 9) представник відповідача ОСОБА_2 -гр. ОСОБА_5 04.10.2007 року звернулася до відповідача -Сможанської сільської ради Сколівського району Львівської області із заявою (а. с. 8), в якій просила передати її довірителю безкоштовно у приватну власність земельну ділянку площею 0,25 га. для обслуговування належного їй житлового будинку у АДРЕСА_1

Вказана заява із доданими до неї документами, у тому числі і копією паспорта відповідача ОСОБА_2, була розглянута на сесії відповідача Сможанської сільської ради Сколівського району Львівської області, що відбулася 19.10.2007 року, за результатами чого прийняте оскаржуване рішення № 107 «Про передачу у приватну власність земельної ділянки гр. ОСОБА_2»(а. с. 5), яким останній передано безкоштовно у приватну власність земельну ділянку площею 0,25 га. для обслуговування житлового будинку АДРЕСА_1

У подальшому, на замовлення відповідача ОСОБА_2 через свого представника за дорученням -гр. ОСОБА_5 ФОП ОСОБА_10 виготовлено Технічну документацію по оформленню Державного акта на право власності на земельну ділянку (а. с. 19-34) із всіма необхідними погодженнями. В результаті, відповідач ОСОБА_2 отримала Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯД № 523105 площею 0,25 га. у АДРЕСА_1 із цільовим призначенням -обслуговування житлового будинку, що був зареєстрований у Книзі записів реєстрації державник актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 010846000082 (а. с. 14). Кадастровий номер земельної ділянки -4624587200:01:001:0007.

Таким чином, відповідач ОСОБА_2, будучи громадянкою іноземної держави, отримала безкоштовно у власність земельну ділянку несільськогосподарського призначення площею 0,25 га. у АДРЕСА_1 і така земельна ділянка вибула із земель територіальної громади с. Сможе, тобто із земель комунальної власності -у власність громадянина іноземної держави.

Статтею 121 ЗК України передбачено право на безоплатну передачу земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у встановлених розмірах виключно громадянам України.

Разом з тим, частинами 2, 3 ст. 81 ЗК України встановлено, що іноземні громадяни та особи без громадянства можуть набувати право власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів, а також на земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, що належать їм на праві приватної власності. Такі земельні ділянки можуть набуватися іноземними громадянами та особами без громадянства у разі їх придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами; викупу земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, що належать їм на праві власності; прийняття спадщини.

З огляду на вказане, відповідач ОСОБА_2, будучи іноземним громадянином, не вправі була отримати безоплатно із земель комунальної власності у визначеному розмірі спірну земельну ділянку і така не може перебувати у її власності на зазначених підставах.

Відповідно до ч. 5 ст. 120 ЗК України у разі набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду фізичними чи юридичними особами, які не можуть мати у власності земельних ділянок, до них переходить право користування земельною ділянкою, на якій розташований житловий будинок, будівля або споруда, на умовах оренди.

Відтак, відповідач ОСОБА_2, набувши у порядку спадкування право власності на житловий будинок АДРЕСА_1, будучи при цьому особою, яка не може отримати безкоштовно у власність земельну ділянку для його обслуговування, отримала право користування земельною ділянкою, на якій розміщений зазначений житловий будинок, уклавши з цією метою відповідний договір оренди.

За таких обставин, у власності відповідача ОСОБА_2 не може надалі залишатися спірна земельна ділянка і така підлягає поверненню у комунальну власність територіальної громади АДРЕСА_1, із скасуванням державної реєстрації права власності на неї за відповідачем ОСОБА_2.

Не може залишатися в законній силі оспорюване рішення відповідача Сможанської сільської ради Сколівського району Львівської області № 107 від 19.10.2007 року «Про передачу у приватну власність земельної ділянки гр. ОСОБА_2»і таке підлягає скасуванню як незаконне, тобто таке, що прийняте всупереч Конституції України та законів України.

Відповідно до ч. 4 ст. 174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд, за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Враховуючи те, що визнання відповідачами Сможанською сільською радою Сколівського району Львівської області та Управління держкомзему України у Сколівському районі Львівської області позовних вимог є безумовним, не суперечить вимогам закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, які не залучені до участі у справі, суд приходить до висновку про те, що позов слід задовольнити.

Що стосується заперечень проти позову відповідачем ОСОБА_2, то такі повністю спростовані зібраними матеріалами справи.

Таким чином, виходячи із заявлених позовних вимог, аналізу матеріалів справи та враховуючи вищевикладене, суд вважає, що вимоги прокурора, заявлені в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства у Львівській області, є підставними та обґрунтованими, доведені матеріалами справи і підлягають до задоволення у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 10, 62, 64, 174, 209, 212-215, 218 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Поновити прокурору Сколівського району Львівської області строк звернення до суду в інтересах держави в особі Державної інспекції сільського господарства у Львівській області з позовними вимогами про визнання незаконним рішення, скасування державної реєстрації права власності на земельну ділянку та повернення земельної ділянки у комунальну власність.

Позовні вимоги задовольнити.

Визнати незаконним і скасувати рішення Сможанської сільської ради Сколівського району Львівської області № 107 від 19.10.2007 року «Про передачу у приватну власність земельної ділянки гр. ОСОБА_2».

Скасувати державну реєстрацію Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯД № 523105 від 08.12.2008 року за № 010846000082, кадастровий № 4624587200:01:001:0007.

Земельну ділянку площею 0,2500 га., розташовану у АДРЕСА_1 кадастровий № 4624587200:01:001:0007 -повернути у власність територіальної громади АДРЕСА_1.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подання до апеляційного суду Львівської області через Сколівський районний суд Львівської області апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення або десяти днів з дня отримання копії цього рішення особами, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час його проголошення.

Суддя В.Я. Микитин

Дата ухвалення рішення19.11.2012
Оприлюднено16.01.2013
Номер документу28514144
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення позовної давності для звернення до суду, визнання незаконним рішення, скасування державної реєстрації права власності на земельну ділянку та повернення земельної ділянки у комунальну власність

Судовий реєстр по справі —1320/331/2012

Ухвала від 03.04.2013

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 09.11.2012

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 08.08.2012

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 27.07.2012

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Рішення від 19.11.2012

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Постанова від 22.06.2012

Адмінправопорушення

Сколівський районний суд Львівської області

Брона А. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні