Постанова
від 15.01.2013 по справі 905/21/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

ПРО ВИЗНАННЯ БОРЖНИКА БАНКРУТОМ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.01.13 р. Справа № 905/21/13-г

за заявою кредитора (заявника) Товариства з обмеженою відповідальністю «CОЛТЕХ», м. Донецьк

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Трансcер ЛТД», м. Донецьк

про визнання банкрутом

Суддя М.О. Лейба

Представники:

від кредитора: Корягін Є.О. - за довіреністю

від боржника: не з'явився

Господарським судом Донецької області ухвалою від 04.01.13 за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «СОЛТЕХ», м. Донецьк порушена справа про банкрутство відсутнього боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Транссер ЛТД», м. Донецьк; введений мораторій на задоволення вимог кредиторів. Розгляд справи призначений на 15.01.13.

У ході розгляду справи господарський суд встановив:

З матеріалів справи вбачається, що в обґрунтування заяви про порушення справи про банкрутство, ініціюючий кредитор посилається на існування у Товариства з обмеженою відповідальністю «ТРАНССЕР ЛТД» перед ним грошової заборгованості у загальному розмірі 13220,00грн. та відсутність боржника за його місцезнаходженням.

Вказані зобов`язання боржника виникли в період здійснення ним господарської діяльності та підтверджуються матеріалами справи, а саме: копіями акту приймання-передачі векселя від 27.02.12, акту пред'явлення векселя до платежу від 25.12.12, простого векселя серії АА №2074655 зі строком платежу «за пред'явленням» з протестом про неоплату векселя №8205 від 27.12.12 та виконавчим написом нотаріуса №8767 від 28.12.12 про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Транссер ЛТД», м. Донецьк на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «СОЛТЕХ», м. Донецьк заборгованості на загальну суму 13220,00грн., з яких: 12000,00грн.- заборгованість за векселем серії АА №2074655 та 1220,00грн. - витрати пов'язані з вчиненням виконавчого напису.

Згідно приписів Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» можливість порушення справи про банкрутство пов'язана з безспірністю вимог кредитора, якими є вимоги визнані боржником, підтверджені документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника, зокрема виконавчими.

Вимоги ініціюючого кредитора є безспірними за змістом ст.1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» оскільки підтверджені виконавчим документом - виконавчим написом нотаріуса №8767 від 28.12.12.

За вимогами кредитора державним виконавцем відділу державної виконавчої служби Ворошиловського районного управління юстиції у м. Донецьку відкрите виконавче провадження з примусового виконання виконавчого напису нотаріуса №8767 від 28.12.12 (постанова відділу державної виконавчої служби Ворошиловського районного управління юстиції у м. Донецьку ВП №35849898 від 29.12.12 про відкриття виконавчого провадження), боржнику надано строк для добровільного виконання виконавчого документу - до 05.01.13.

За поясненнями кредитора, наданими в судовому засіданні, вимоги виконавчого документа боржником не виконані, станом на теперішній час виконання зазначеного виконавчого провадження триває.

Враховуючи, те що списання коштів з рахунків боржника в безспірному порядку здійснюється державною виконавчою службою, то порушення справи про банкрутство можливе лише після відкриття виконавчого провадження, при цьому справа про банкрутство відсутнього боржника може бути порушена незалежно від спливу трьохмісячного строку, передбаченого ч.3 ст.6 Закону.

З'ясовуючи ознаки неплатоспроможності боржника, суд має встановити не факт пред'явлення виконавчих документів до виконання, а факт відкриття самого виконавчого провадження. Характер виконання виконавчих документів не впливає на строк несплати грошових зобов'язань, передбачений ст.6 Закону про банкрутство. При цьому, під час розгляду справи про банкрутство суд керується фактом наявності виконавчого провадження, тобто презумпцією примусової реалізації безспірних грошових вимог у встановленому порядку, та позбавлений права спростовувати факт вчинення виконавчих дій під час виконавчого провадження.

Господарським судом також приймається до уваги той факт, що надання доказів неотримання кредитором коштів в рахунок погашення заборгованості боржником - постанови про закриття виконавчого провадження в зв'язку з відсутністю майнових активів, норми ч.8 ст.7 Закону про банкрутство не вимагають.

Відповідно до приписів ч.1 ст.52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» справа про банкрутство відсутнього боржника порушується незалежно від розміру вимог кредитора та строку виконання зобов`язань у разі, якщо громадянин - підприємець - боржник, або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника.

Наведена норма передбачає, що заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника є підставою для порушення провадження у справі у випадку наявності будь-якої з підстав, передбачених статтею 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

За змістом вказаної норми наявність хоча б однієї з ознак відсутнього боржника передбачених частиною першою статті 52 закону, є достатньою підставою для порушення та подальшого провадження у справі. Зазначений висновок збігається з правовою позицією, викладеною у п. 4.7. Рекомендацій президії Вищого господарського суду України від 04.06.04 за № 04-5/1193, а також у пункті 104 постанови пленуму Верховного Суду України № 15 від 18.12.09.

Діюче законодавство про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом пов'язує можливість відкриття провадження у справі про банкрутство в порядку ст.52 вказаного закону з доведенням обставин відсутності боржника за місцезнаходженням або за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника.

Відтак, у контексті вказаної норми, порушуючи питання про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Транссер ЛТД», м. Донецьк як відсутнього боржника за правилами ст.52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», заявник зобов'язаний довести факт відсутності боржника за його місцезнаходженням.

В підтвердження відсутності боржника за юридичною адресою, а саме: 83001, Донецька область, м. Донецьк, Ворошиловський район, вул. Кобозєва, буд. 20 господарському суду наданий витяг з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців (надалі реєстр), виданий державним реєстратором виконавчого комітету Донецької міської ради станом на 03.12.12 із внесеним записом №1, відповідно до якого в графі «Статус відомостей про юридичну особу» зазначено «відсутність юридичної особи боржника за місцезнаходженням».

Відповідно до п.4 ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням повинні міститися в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. Згідно п.1 ст.18 вказаного закону якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Таким чином надані кредитором відомості з реєстру є належним та достатнім доказом обставин щодо відсутності юридичної особи боржника за місцезнаходженням.

В заяві про порушення справи про банкрутство Товариство з обмеженою відповідальністю «СОЛТЕХ», м. Донецьк клопоче про призначення його ліквідатором відсутнього боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «Транссер ЛТД», м. Донецьк.

За цих обставин, суд вважає за можливе призначити ліквідатором по справі №905/21/13-г ініціюючого кредитора - Товариство з обмеженою відповідальністю «СОЛТЕХ», м. Донецьк.

Окрім того, господарський суд зазначає, що відповідно до п.1 ч.6 ст.23 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обтяження щодо розпорядження майном боржника. Накладання нових арештів або інших обтяжень щодо розпорядження майном боржника не допускається.

Керуючись ст.1, ст.cт. 22, 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», господарський суд

П О С Т А Н О В И В :

Визнати банкрутом відсутнього боржника - Товариство з обмеженою відповідальністю «Транссер ЛТД» (код ЄДРПОУ 37012743), що зареєстровано за адресою: 83001, Донецька область, м. Донецьк, Ворошиловський район, вул. Кобозєва, буд. 20.

Відкрити ліквідаційну процедуру строком на 2 місяці до 15.03.13.

Ліквідатором по справі призначити - Товариство з обмеженою відповідальністю «СОЛТЕХ» (код ЄДРПОУ 32322099), що зареєстровано за адресою: 83015, Донецька область, м. Донецьк, Ворошиловський район, бул. Шкільний, буд. 19; керівник Бур'ян Дмитро Сергійович.

Ліквідатору повідомити про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури власника боржника, всіх можливих кредиторів в тому числі орган державної податкової служби, управління пенсійного фонду України, Фонди загальнообов'язкового державного соціального страхування, банк у якому відкриті рахунки боржника, а також органи державної виконавчої служби.

Ліквідатору до закінчення ліквідаційної процедури представити до суду звіт та ліквідаційний баланс з доданими документами, передбаченими ст. 32 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Суддя Лейба М.О.

Вик тел.

Надруковано примірників - : господарському суду Донецької області - , сторонам - .

Дата ухвалення рішення15.01.2013
Оприлюднено16.01.2013
Номер документу28624308
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/21/13-г

Постанова від 11.12.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 14.11.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 30.10.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 15.05.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 26.04.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 28.03.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Постанова від 15.01.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 04.01.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні