Ухвала
від 15.01.2013 по справі 9/141
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"15" січня 2013 р. справа № 9/141

За скаргою приватного підприємця ОСОБА_1 на постанову головного державного виконавця Державної виконавчої служби Кіцманського районного управління юстиції О.В.Петрюка ВП №35434560 від 30.11.2012 року

у справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Агропроменергосервіс" м. Кіцмань

до приватного підприємця ОСОБА_1 м. Кіцмань

про розірвання договору оренди та звільнення виробничих приміщень

Суддя М.І.Ніколаєв

Представники сторін :

Від позивача -Божеску Г.В.

Від відповідача -ОСОБА_1, ОСОБА_3

Від органу ДВС -не з'явився

СУТЬ СПОРУ: рішенням господарського суду Чернівецької області від 16.12.2010 року задоволено частково позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Агропроменергосервіс" до приватного підприємця ОСОБА_1, розірвано договір оренди виробничих приміщень від 01.06.2002 року, що укладений між Кіцманським міжгосподарським підприємством "Агропроменерго" і приватним підприємцем ОСОБА_1 та зобов'язано відповідача у десятиденний строк з дня набрання рішенням законної сили звільнити та передати товариству з обмеженою відповідальністю "Агропроменергосервіс" виробничі приміщення, які знаходяться за адресою м. Кіцмань, вул. Незалежності, 98-В та являють собою складське приміщення, що стоїть окремо, позначене на плані інвентарної справи літ. "З", а саме приміщення 1-1 площею 7,1 м 2 ., приміщення 1-3 площею 20,9м 2 ., а також піднавіс з електротельфером, позначений на плані інвентарної справи літ. "Д".

На виконання рішення господарським судом 13.11.2011 року видано наказ про його примусове виконання.

Ухвалою суду від 07.09.2012 року змінено спосіб виконання рішення суду на примусове звільнення та передачу товариству з обмеженою відповідальністю "Агропроменергосервіс" (м. Кіцмань вул. Незалежності, 98-В код 32859070) піднавісу з електротельфером, що позначений на плані інвентарної справи літ. "Д" та знаходиться за адресою м. Кіцмань, вул. Незалежності, 98-В.

11.12.2012 року від відповідача надійшла скарга на постанову про відкриття виконавчого провадження, в якій просить визнати постанову головного державного виконавця Державної виконавчої служби Кіцманського районного управління юстиції О.В.Петрюка ВП №35434560 від 30.11.2012 року незаконною та скасувати.

Ухвалою суду від 11.12.2012 року розгляд скарги призначено у судовому засіданні 25.12.2012 року.

ВДВС Кіцманського РУЮ у своїх запереченнях просить у задоволенні скарги відмовити, оскільки ухвала господарського суду Чернівецької області від 07.09.2012 року відповідає ст. 18 Закону України «Про виконавче провадження», відтак постановою державного виконавця від 30.11.2012 року правомірно відкрито виконавче провадження по виконанню вищевказаної ухвали.

Представник позивача в усній формі проти задоволення скарги заперечив.

Розглянувши подані документи, з'ясувавши фактичні обставини справи, заслухавши пояснення сторін, суд -

ВСТАНОВИВ:

Постановою ВДВС Кіцманського РУЮ від 12.12.2011 року ВП №28755831 у зв'язку з неможливістю виконати рішення суду по справі №9/141 без участі боржника виконавче провадження закінчено на підставі п.11 ч. 1 ст. 49 Закону України "Про виконавче провадження".

Ухвалою суду від 07.09.2012 року, що залишена без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду від 09.10.2012 року, змінено спосіб виконання рішення суду від 16.12.2010 року на примусове звільнення та передачу товариству з обмеженою відповідальністю "Агропроменергосервіс"(м. Кіцмань вул. Незалежності, 98-В код 32859070) піднавісу з електротельфером, що позначений на плані інвентарної справи літ. "Д" та знаходиться за адресою м. Кіцмань, вул. Незалежності, 98-В.

30.11.2012 року головним державним виконавцем Петрюком О.В. винесено постанову про відкриття виконавчого провадження ВП №35434560 по виконанню ухвали господарського суду Чернівецької області від 07.09.2012 року по справі №9/141 та встановлено строк для добровільного виконання до 07.12.2012 року.

Відповідно до статті 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно статті 1 Закону України «Про державну виконавчу службу»завданням державної виконавчої служби є своєчасне, повне і неупереджене примусове виконання рішень, передбачених законом.

Рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуються у порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження" (ст. 115 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до ч. 1 ст. 121 2 Господарського процесуального кодексу України скарги на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби щодо виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів можуть бути подані стягувачем, боржником або прокурором протягом десяти днів з дня вчинення оскаржуваної дії, або з дня, коли зазначеним особам стало про неї відомо, або з дня, коли дія мала бути вчинена. Спірну постанову органу ДВС винесено 30.11.2012 року, при цьому зі скаргою скаржник звернувся 07.12.2012 року (згідно штампу на конверті), тобто в межах встановленого строку подання скарги.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про виконавче провадження" виконавче провадження, як завершальна стадія судового провадження та примусове виконання рішень інших органів (посадових осіб) - це сукупність дій органів і посадових осіб, зазначених у цьому Законі, спрямованих на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які здійснюються на підставах, у спосіб та в межах повноважень, визначених цим Законом, іншими нормативно-правовими актами, виданими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню (далі - рішення).

Згідно ч. 1 ст. 11 Закону України "Про виконавче провадження" державний виконавець зобов'язаний вживати передбачених цим Законом заходів примусового виконання рішень, неупереджено, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії. При цьому державний виконавець здійснює заходи, необхідні для своєчасного і в повному обсязі виконання рішення, зазначеного в документі на примусове виконання рішення (далі - виконавчий документ), у спосіб та в порядку, встановленому виконавчим документом і цим Законом. Крім того, державний виконавець у процесі здійснення виконавчого провадження має право з метою захисту інтересів стягувача одержувати безоплатно від органів, установ, організацій, посадових осіб, сторін та учасників виконавчого провадження необхідні для проведення виконавчих дій пояснення, довідки та іншу інформацію, у тому числі конфіденційну.

Статтею 17 Закону України "Про виконавче провадження" передбачено, що примусове виконання рішень здійснюється державною виконавчою службою на підставі виконавчих документів, визначених цим Законом.

Відповідно до цього Закону підлягають виконанню державною виконавчою службою такі виконавчі документи:

1) виконавчі листи, що видаються судами, і накази господарських судів, у тому числі на підставі рішень третейського суду та рішень Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті і Морської арбітражної комісії при Торгово-промисловій палаті;

2) ухвали, постанови судів у цивільних, господарських, адміністративних, кримінальних справах та справах про адміністративні правопорушення у випадках, передбачених законом;

3) судові накази;

4) виконавчі написи нотаріусів;

5) посвідчення комісій по трудових спорах, що видаються на підставі відповідних рішень таких комісій;

6) постанови органів (посадових осіб), уповноважених розглядати справи про адміністративні правопорушення у випадках, передбачених законом;

7) постанови державного виконавця про стягнення виконавчого збору, витрат, пов'язаних з організацією та проведенням виконавчих дій і накладенням штрафу;

8) рішення інших органів державної влади, якщо їх виконання за законом покладено на державну виконавчу службу;

9) рішення Європейського суду з прав людини з урахуванням особливостей, передбачених Законом України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини".

Державний виконавець відкриває виконавче провадження на підставі виконавчого документа, зазначеного в статті 17 цього Закону (ст. 19 Закону України "Про виконавче провадження").

Згідно ст. 25 Закону України "Про виконавче провадження" державний виконавець зобов'язаний прийняти до виконання виконавчий документ і відкрити виконавче провадження, якщо не закінчився строк пред'явлення такого документа до виконання, він відповідає вимогам, передбаченим цим Законом, і пред'явлений до виконання до відповідного органу державної виконавчої служби.

Відповідно до постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012 №9 «Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України»ухвала про відстрочку або розстрочку виконання рішення, зміну способу та порядку виконання рішення, ухвали, постанови підлягає виконанню на підставі пункту 2 частини другої статті 17 Закону України "Про виконавче провадження", тому відповідний наказ у такому випадку не видається.

Згідно п. 9.3 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17 жовтня 2012 року N 9 «Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України»за результатами розгляду скарги виноситься ухвала, в якій господарський суд або визнає доводи заявника правомірними і залежно від їх змісту визнає постанову державного виконавця щодо здійснення заходів виконавчого провадження недійсною, або визнає дії чи бездіяльність органу Державної виконавчої служби незаконними, чи визнає недійсними наслідки виконавчих дій, або зобов'язує орган державної виконавчої служби здійснити певні виконавчі дії, якщо він ухиляється від їх виконання без достатніх підстав, або визнає доводи скаржника неправомірними і скаргу відхиляє.

За таких обставин справи, виходячи з того, що відповідно до п.9 ч.3 ст. 129 Конституції України обов'язковість рішень суду зазначена однією з основних засад судочинства, проте відповідач свідомо ухиляється від виконання рішення та ухвали суду, що набрали законної сили, враховуючи, що ухвала про зміну способу виконання рішення суду є окремим виконавчим документом, який державний виконавець був зобов'язаний прийняти до виконання і відкрити нове виконавче провадження в порядку Закону України "Про виконавче провадження", а не відновити закінчене виконавче провадження з виконання наказу суду від 13.11.2011 року, суд дійшов висновку, що головним державним виконавцем правомірно відкрито виконавче провадження з примусового виконання ухвали господарського суду Чернівецької області від 07.09.2012 року, а відтак у задоволенні поданої скарги слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст. 78, 86, ст.121-2 Господарського процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В :

У задоволенні скарги приватного підприємця ОСОБА_1 на постанову головного державного виконавця Державної виконавчої служби Кіцманського районного управління юстиції О.В.Петрюка ВП №35434560 від 30.11.2012 року відмовити.

Суддя М.І.Ніколаєв

Дата ухвалення рішення15.01.2013
Оприлюднено21.01.2013
Номер документу28672985
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/141

Ухвала від 06.05.2010

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

Ухвала від 11.03.2010

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ніколаєв Михайло Ілліч

Ухвала від 11.01.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Носівець В.В.

Ухвала від 19.01.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Олійник Ю.П.

Постанова від 17.04.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Добролюбова Т.В.

Ухвала від 24.03.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Добролюбова Т.В.

Ухвала від 23.01.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Добролюбова Т.В.

Ухвала від 19.12.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Малех І.Б.

Постанова від 14.11.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Малех І.Б.

Ухвала від 31.10.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Малех І.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні