Рішення
від 23.01.2013 по справі 17/68
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

УКРАЇНА

Господарський суд

Чернігівської області

14000, м. Чернігів, пр-т Миру, 20, тел. 672-847

Іменем України

Р І Ш Е Н Н Я

« 23 » січня 2013 року Справа №5028/17/68/2012

За ПОЗОВОМ: Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "РЕЛЕЕКСПОРТ"

03067, м. Київ, бул. І. Лепсе, 4, офіс 315

До ВІДПОВІДАЧА: Дочірнього підприємства "Ексом-ФС" Відкритого акціонерного товариства "Чернігівський завод "Ексом"

14021, м. Чернігів, вул. Старобілоуська, 73

Про стягнення 46513,00 грн.

Суддя Кушнір І.В.

ПРЕДСТАВНИКИ СТОРІН:

Від Позивача: Прокопенко Т.В. - представник, довіреність №064 від 10.12.2012р.

Від Відповідача: не з'явився.

СУТЬ СПОРУ:

Товариством з обмеженою відповідальністю "Фірма "РЕЛЕЕКСПОРТ" заявлено позов до Дочірнього підприємства "Ексом-ФС" Відкритого акціонерного товариства "Чернігівський завод "Ексом" про стягнення 46513,00 грн., в тому числі 43000,00 грн. основного боргу та 3513,00 грн. - 3% річних.

До початку судового засідання 23.01.13р. від Позивача надійшла заява про збільшення та уточнення розміру позовних вимог, відповідно до якої Позивач просить стягнути з Відповідача 46728,91 грн., в тому числі 43042,62 грн. основного боргу та 3686,29грн. - 3% річних.

Відповідно до ч. 4 ст. 22 Господарського процесуального кодексу України, позивач вправі до прийняття рішення по справі збільшити розмір позовних вимог за умови отримання встановленого порядку досудового врегулювання спору у випадках, передбачених статтею 5 Кодексу в цій частині, відмовитись від позову або зменшити розмір позовних вимог. До початку розгляду господарським судом справи по суті позивач має право змінити предмет або підставу позову шляхом подання письмової заяви.

У пункті 3.11. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України" від 26.12.2011 року зазначено, що ГПК, зокрема статтею 22 цього Кодексу, не передбачено права позивача на подання заяв (клопотань) про "доповнення" або "уточнення" позовних вимог, або заявлення "додаткових" позовних вимог і т.п. Тому в разі надходження до господарського суду однієї із зазначених заяв (клопотань) останній, виходячи з її змісту, а також змісту раніше поданої позовної заяви та конкретних обставин справи, повинен розцінювати її як:

- подання іншого (ще одного) позову, чи

- збільшення або зменшення розміру позовних вимог, чи

- об'єднання позовних вимог, чи

- зміну предмета або підстав позову.

У будь-якому з таких випадків позивачем має бути додержано правил вчинення відповідної процесуальної дії, а недотримання ним таких правил тягне за собою процесуальні наслідки, передбачені ГПК та зазначені в цій постанові.

Збільшено (чи зменшено) може бути лише розмір вимог майнового характеру. Якщо в заяві позивача йдеться про збільшення розміру немайнових вимог (наприклад, про визнання недійсним ще одного акта крім того, стосовно якого відповідну вимогу вже заявлено), то фактично також йдеться про подання іншого позову.

Враховуючи, що даною заявою фактично збільшено суму основного боргу та 3% річних, збільшення позовних вимог є правом Позивача, передбаченим ст.22 Господарського процесуального кодексу України, до заяви додані докази надіслання її Відповідачу, суд приймає вищевказану заяву Позивача про збільшення та уточнення розміру позовних вимог як заяву про збільшення розміру позовних вимог.

Представник Позивача підтримав позовні вимоги з урахуванням вищевказаної заяви.

Відповідач письмового відзиву на позов не надав, явки представника в судові засідання 10.01.2013р. та 23.01.2013р. не забезпечив.

Ухвали про порушення провадження у справі від 20.12.2012р. та відкладення розгляду справи від 10.01.2013р., направлені Відповідачу за адресою: 14021, м. Чернігів, вул. Старобілоуська, 73, повернулися до суду без вручення адресату з поштовою відміткою "за закінченням терміну зберігання".

Згідно пошуку в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 10.01.2013р. місцезнаходження юридичної особи Дочірнього підприємства "Ексом-ФС" Відкритого акціонерного товариства "Чернігівський завод "Ексом" - 14021, м. Чернігів, вул. Старобілоуська, 73.

Відповідно до довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 16.01.2013р. місцезнаходження юридичної особи Дочірнього підприємства "Ексом-ФС" Відкритого акціонерного товариства "Чернігівський завод "Ексом" - 14021, м. Чернігів, вул. Старобілоуська, 73.

Відповідно до ст. 64 Господарського процесуального кодексу України ухвала про порушення провадження у справі надсилається особам за повідомленою ними господарському суду поштовою адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

Згідно п. 3.9.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України №18 від 26.12.2011р. в разі якщо ухвалу про порушення провадження по справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Враховуючи, що ухвали про порушення провадження у справі від 20.12.2012р. та відкладення розгляду справи від 10.01.2013р. були направлені Відповідачу по справі за вказаною у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців адресою, суд вважає, що не перебування Відповідача за місцем його державної реєстрації чи небажання отримати поштову кореспонденцію та, як наслідок, неможливість направлення в засідання свого представника і ненадання відзиву, не перешкоджають розгляду справи по суті.

Справа розглядається за наявними в ній матеріалами на підставі ст.75 Господарського процесуального кодексу України.

Дослідивши матеріали справи та надані докази, заслухавши пояснення представника Позивача, суд,

В С Т А Н О В И В:

Як вбачається з витягу зі Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "РЕЛЕЕКСПОРТ", Товариство з обмеженою відповідальністю "Фірма "РЕЛЕЕКСПОРТ" (далі по тексту - Товариство) є підприємницьким товариством, що створено на основі фінансового та інтелектуального капіталу та підприємницької ініціативи. Товариство створено шляхом перетворення Акціонерного товариства закритого типу фірма "Релеекспорт" згідно з рішенням Загальних зборів учасників Товариства від 07.04.2011р. (протокол №1). Товариство є правонаступником усіх прав та обов'язків Акціонерного товариства закритого типу фірма "Релеекспорт", що було правонаступником усіх прав та обов'язків Державного підприємства - фірма "Релеекспорт", майно якого приватизоване Товариством покупців-членів трудового колективу Державного підприємства - фірма "Релеекспорт" шляхом викупу, згідно Свідоцтва про власність №395 від 12 серпня 1996р.

11 грудня 2009 року між Акціонерним товариством закритого типу фірма "Релеекспорт" (Позивач) та Дочірнім підприємством "Ексом-ФС" Відкритого акціонерного товариства "Чернігівський завод "Ексом" (Відповідач) укладений договір № 47 іУ (далі - Договір).

Згідно п.п.1.1.-1.2. Договору Постачальник (Позивач) зобов'язується поставити та передати у власність Покупця продукцію (товар), найменування, асортимент, комплектність, та загальна кількість якої зазначені в Додатках (Специфікаціях), що є невід'ємною частиною даного Договору, надалі - Продукція, а Покупець (Відповідач) - прийняти і оплатити цю продукцію на умовах, визначених даним Договором. Постачальник гарантує, що продукція (товар) належить йому на праві власності, не перебуває під заставою, не перебуває під арештом, не є предметом позову третіх осіб.

За умовами п.п.2.1.-2.2. Договору Постачальник здійснює поставку продукції (товару) на умовах EХW м. Київ згідно Міжнародних правил тлумачення торгових термінів ІЕКОТЕРМС-2000, якщо Додатками (Специфікаціями) не передбачено інше. Термін постачання визначається Сторонами для кожної партії продукції (товару) окремо і фіксується в Додатках (Специфікаціях) до даного Договору.

Відповідно до п.п.4.1.-4.2. Договору Покупець оплачує продукцію в порядку, передбаченому п.4.6. даного Договору, якщо інше не визначено в Додатках до даного Договору. Ціна та загальна сума даного Договору визначається сумою вартості окремо взятих партій продукції (товару), зафіксованих у Додатках (Специфікаціях).

Згідно п.4.6. Договору якщо інше не визначено в Додатках до даного Договору, то оплата продукції здійснюється таким чином:

- 50% вартості продукції - аванс, перераховується Покупцем протягом 10 банківських днів після підписання додатків;

- 50% вартості продукції перераховується Покупцем протягом 5 банківських днів після повідомлення Постачальника про готовність продукції до відвантаження.

За умовами п.5.1. Договору Постачальник разом з продукцією постачає технічний паспорт продукції, інструкцію з експлуатації, іншу технічну документацію, а також - всю іншу документацію на продукцію, в т.ч.:

- товарно-транспортні накладні або інші перевізні документи;

- податкові накладні;

- рахунки-фактури.

Згідно п.9.7. Договору термін дії даного договору до 31.12.2010р., а в частині взаєморозрахунків до повного виконання зобов'язань між Сторонами.

Відповідно до Специфікації №1 від 11.12.2009р. (Додаток №1 до Договору №47іУ від 11.12.2009р.) загальна вартість товару 16107,42 грн., термін поставки: грудень 2009 року, умови оплати: оплата по факту поставки протягом 90 днів.

Згідно Специфікації №2 від 11.12.2009р. (Додаток №2 до Договору №47іУ від 11.12.2009р.) загальна вартість товару 26935,20 грн., термін поставки: грудень 2009 року, умови оплати: оплата 2 тижні після поставки.

Позивачем на виконання умов Договору було передано Відповідачу у власність продукцію (товар) на загальну суму 43042,62 грн., що підтверджується видатковими накладними №РН-0000825 від 21.12.09р. на суму 16107,42 грн. та №РН-0000857 від 24.12.09р. на суму 26935,20 грн., довіреностями №34, №35 від 18.12.2009р.

Відповідач за отриману продукцію (товар) розрахунок не здійснив.

19.12.2011 року Позивачем рекомендованим листом була надіслана Відповідачу претензія №1551 від 19.12.2011р. з вимогою сплатити суму заборгованості.

Відповідно до заяви про збільшення розміру позовних вимог Позивач просить стягнути з Відповідача 43042,62 грн. основного боргу

Згідно до ч.1 ст.265 Господарського кодексу України:

"За договором поставки одна сторона - постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму."

Відповідно до ст.712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Згідно ст. 655 Цивільного кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до ст.526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст.525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч.1 ст.530 Цивільного кодексу України

"Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін)."

Відповідно до ч.ч.1,7 ст.193 Господарського кодексу України (далі ГКУ):

"Суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином."

Згідно ст.599 Цивільного кодексу України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до ч.4 ст.631 Цивільного кодексу України:

"Закінчення строку договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії договору."

Згідно ст.625 Цивільного кодексу боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

На підставі викладеного, Позивачем обґрунтовано нараховано Відповідачу 3686,29грн. - 3% річних за період з 08.01.2010р. по 11.12.2012р.

Відповідно до ст.33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідач доказів своєчасної оплати продукції (товару), як і доказів, які б спростовували вищевикладені обставини, не надав.

На підставі викладеного, суд доходить висновку, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Враховуючи, що до виникнення спору призвели неправильні дії Відповідача, суд доходить висновку, що відповідно до ч.2 ст.49 Господарського процесуального кодексу судовий збір має бути покладений в повному обсязі на Відповідача.

Керуючись ст.ст.525,526,530,599,625,631,655,712 Цивільного кодексу України, ст.ст.193, 265 Господарського кодексу України, ст.ст.22, 33, 49, 82-85, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Дочірнього підприємства "Ексом-ФС" Відкритого акціонерного товариства "Чернігівський завод "Ексом" (14021, м. Чернігів, вул. Старобілоуська, 73, ідентифікаційний код 32284551) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "РЕЛЕЕКСПОРТ" (03067, м. Київ, бул. І. Лепсе, 4, офіс 315, ідентифікаційний код 21623366) 43042 грн. 62 коп. основного боргу, 3686 грн. 29 коп. - 3% річних та 1609 грн. 50коп. на відшкодування судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя І.В. Кушнір

Дата ухвалення рішення23.01.2013
Оприлюднено23.01.2013
Номер документу28764401
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 46513,00 грн

Судовий реєстр по справі —17/68

Судовий наказ від 24.05.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Татенко В.М.

Рішення від 03.08.2010

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ю.О. Коршенко

Ухвала від 14.07.2010

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ю.О. Коршенко

Ухвала від 10.01.2013

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Кушнір І.В.

Ухвала від 26.05.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Петухов М.Г.

Ухвала від 11.05.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Петухов М.Г.

Судовий наказ від 27.09.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Судовий наказ від 27.09.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрусик Н.О.

Ухвала від 17.06.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Рішення від 23.01.2013

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Кушнір І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні