Рішення
від 27.11.2006 по справі 8/367-06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/367-06

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

27.11.06р.

Справа № 8/367-06

За позовом          Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Кривому Розі Дніпропетровської області

до          Відкритого акціонерного товариства "Криворізький залізорудний комбінат" (м.Кривий Ріг)

про          стягнення 14 000,00 грн.

Суддя Дубінін І.Ю.

Представники:

від позивача:          не з'явився

від відповідача:          Дульський А.Л. –начальник бюро (дов. № 53-02/1522 від 05.06.06 р.)

Суть спору:

Позивач звернувся з позовом до відповідача про стягнення з останнього в порядку регресу 14000,00 грн. фактично відшкодованої позивачем потерпілому Клименко Юрію Федоровичу суми моральної шкоди.

Позов мотивовано посиланням на те, що гр. Клименко Ю.Ф. отримав професійне захворювання під час роботи на підприємстві відповідача. Рішенням Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу від 29.09.04 р. з позивача було стягнуто на користь гр. Клименка Ю.Ф. в рахунок відшкодування моральної шкоди 14 000,00 грн., які сплачені позивачем. Останній вважає, що відповідач повинен відшкодувати вказану суму, оскільки професійне захворювання у гр. Клименка Ю.Ф. виникло внаслідок неналежного виконання відповідачем вимог законодавства про забезпечення безпечних умов праці. Обґрунтовуючи позов, позивач послався на ст.ст. 1167, 1172, 1191 ЦК України та Закони України "Про охорону праці" і "Про загальнообов'язкове державне соцiальне страхування вiд нещасного випадку на виробництвi та професiйного захворювання, якi спричинили втрату працездатностi”.

Відповідач проти позову заперечує, посилаючись на те, що Законами України "Про охорону праці" і "Про загальнообов'язкове державне соцiальне страхування вiд нещасного випадку на виробництвi та професiйного захворювання, якi спричинили втрату працездатностi” визначено, що вказане страхування здійснюється за рахунок страхових внесків підприємства, які і є джерелом сплати моральної шкоди потерпілим, а платником такої шкоди є позивач. Крім того, відповідач вважає, що до спірних правовідносин не можуть застосовуватись норми ЦК України, оскільки ці правовідносини врегульовані згаданим спеціальним Законом.

Ухвалою господарського суду від 17.10.06 р. строк вирішення спору по справі був продовжений по 18.12.06 р. включно за клопотанням сторін.

Позивач в судове засідання 27.11.06 р. не з'явився, причин свого нез'явлення суду не повідомив.

Господарський суд вважає, що матеріалів у справі достатньо для можливості розгляду справи за відсутністю представника позивача, оскільки останній був належним чином повідомлений про час і місце розгляду справи.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши відповідача, господарський суд, -

В С Т А Н О В И В :

Рішенням Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу від 29.09.04 р. було частково задоволено позов гр. Клименка Ю.Ф. до Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Кривому Розі Дніпропетровської області (далі-позивач), стягнуто з останнього на користь гр. Клименка Ю.Ф. в рахунок відшкодування моральної шкоди 14 000,00 грн., в решті позову було відмовлено.

Згідно ч. 4 ст. 35 ГПК України, рішення суду з цивільної справи, що набрало законної сили, є обов'язковим для господарського суду щодо фактів, які встановлені судом і мають значення для вирішення спору.

Згадане рішення суду з цивільної справи набрало законної сили, є обов'язковим для господарського суду щодо фактів, які встановлені судом і мають значення для вирішення спору.

Рішенням Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу від 29.09.04 р. було встановлено:

Клименко Ю.Ф. працював на шахті «Артем-1», шахті «Батьківщина" у якості прохідника у шкідливих умовах праці.

Працюючи тривалий час в умовах підвищеної локальної вібрації, обвітрювання з підвищеною вологістю повітря, виконуючи роботи з переміщення вантажів, він отримав професійне захворювання - вібраційну хворобу 1-П ст. з вегетативно-сенсорною полиневропатією, дистрофічними проявленнями, НФС 1 ст., вираженою перефірійною ангіодистонією з неодноразовими акроангіосудомами кистей, про що був складений акт розслідування професійного захворювання № 03/2003 від 30.01.03 р.

Причиною профзахворювання у Клименка Ю.Ф. є тривалий стаж роботи (11 років та 11 місяців) в умовах впливу шкідливих виробничих факторів, локальної вібрації, важкої фізичної праці, несприятливого мікроклімату.

Відповідно до висновків профпаталогічної МСЕК від 31.03.04 р. йому встановлено 3-тю групу інвалідності з втратою профпрацездатності у розмірі 30% за профзахворюванням.

З довідок НДІ промислової медицини вбачається, що Клименку Ю.Ф. рекомендоване "Д" нагляд у невропатолога, протипоказана важка фізична праця. Він повинен періодично проходити курси оздоровлення та санаторно-курортного лікування, уникати переохолодження, потребує періодичного амбулаторного та стаціонарного лікування, додержання режиму.

Суд дійшов висновку, що Клименко Ю.Ф. переносить постійно моральні страждання й переживання, викликані професійним захворюванням, внаслідок якого в нього змінився життєвий уклад, обмежилася його життєдіяльність: позивач став дратівливим, важкі моральні та фізичні страждання наклали відбиток на все його подальше життя, він постійно знаходиться в стані глибокої депресії, перемагає постійний душевний і фізичний біль.

Згідно ст. 28 Закону Украйни "Про загальнообов'язкове державне страхування від нещасних випадків на виробництві і професійного захворювання, якi спричинили втрату працездатностi" передбачене відшкодування страхової виплати за моральний збиток Фондом соціального страхування від нещасних випадків за наявності факту заподіяння морального збитку потерпілому.

Крім того, згідно рішенню Конституційного суду від 27.01.04 р. № 1-рп/2004 громадяни, яким встановлена стійка втрата професійної працездатності мають право на стягнення на їх користь моральної шкоди.

Викладене стало підставою для часткового задоволення судом позову Клименка Ю.Ф. в сумі 14000,00 грн., пропорційно розміру втрати останнім працездатності (30%).

Господарським судом також було встановлено:

Позивач перерахував гр. Клименку Ю.Ф. 14 000,00 грн. у якості відшкодування моральної шкоди, що підтверджується платіжним дорученням № 553 від 07.06.05 р. та списком-реєстром переводів № 1144 від 07.06.05 р.

Правову основу, економiчний механiзм та органiзацiйну структуру загальнообов'язкового державного соцiального страхування громадян вiд нещасного випадку на виробництвi та професiйного захворювання, якi призвели до втрати працездатностi або загибелi застрахованих на виробництвi (далi –страхування) визначає Закон України  "Про загальнообов'язкове державне соцiальне страхування вiд нещасного випадку на виробництвi та професiйного захворювання, якi спричинили втрату працездатностi” (далі-Закон) –(преамбула Закону).

Згідно ст.ст. 2, 6 вказаного Закону, його дія поширюється на осiб, якi працюють на умовах трудового договору (контракту) на пiдприємствах, в установах, органiзацiях, незалежно вiд їх форм власностi та господарювання, у фiзичних осiб, на осiб, якi забезпечують себе роботою самостiйно, та громадян - суб'єктiв підприємницької дiяльностi. Суб'єктами страхування є застрахованi громадяни, а в окремих випадках - члени їх сiмей та iншi особи, страхувальники та страховик. Застрахованою є фiзична особа, на користь якої здiйснюється страхування (далi - працiвник). Страхувальниками є роботодавцi, а в окремих випадках - застрахованi особи. Страховик - Фонд соцiального страхування вiд нещасних випадкiв на виробництвi та професiйних захворювань України (далi –Фонд). Об'єктом страхування вiд нещасного випадку є життя застрахованого, його здоров'я та працездатнiсть.

Відповідно до ст.ст. 13, 14 Закону, страховим випадком є нещасний випадок на виробництвi або професiйне захворювання, що спричинили застрахованому професiйно зумовлену фiзичну чи психiчну травму за обставин, зазначених у статтi 14 цього Закону, з настанням яких виникає право застрахованої особи на отримання матерiального забезпечення та/або соцiальних послуг. Нещасний випадок або професiйне захворювання, яке сталося внаслiдок порушення нормативних актiв про охорону працi застрахованим, також є страховим випадком. Порушення правил охорони працi застрахованим, яке спричинило нещасний випадок або професiйне захворювання, не звiльняє страховика вiд виконання зобов'язань перед потерпiлим. До професiйного захворювання належить захворювання, що виникло внаслiдок професiйної дiяльностi застрахованого та зумовлюється виключно або переважно впливом шкiдливих речовин i певних видiв робiт та iнших факторiв, пов'язаних з роботою.

За ст. 21 Закону (в редакції, що діяла на той час), у разi настання страхового випадку Фонд зобов'язаний у встановленому законодавством порядку, зокрема - своєчасно та в повному обсязi вiдшкодовувати шкоду, заподiяну працiвниковi внаслiдок ушкодження його здоров'я або в разi його смертi, виплачуючи йому або особам, якi перебували на його утриманнi грошову суму за моральну шкоду за наявностi факту заподiяння цiєї шкоди потерпiлому;

Як свідчать матеріали справи, позивач виконав вказані обов'язки, сплативши потерпілому грошову суму за моральну шкоду в розмірі 14 000,00 грн.

Згідно ст.ст. 25, 28 Закону (в редакції, що діяла на той час), усi види страхових виплат i соцiальних послуг застрахованим та особам, якi перебувають на їх утриманнi, а також усi види профiлактичних заходiв, передбачених статтями 21 та 22 цього Закону, провадяться Фондом за рахунок коштiв цього Фонду. Страховими виплатами є грошовi суми, якi згiдно iз статтею 21 цього Закону Фонд виплачує застрахованому чи особам, якi мають на це право, у разi настання страхового випадку. За наявностi факту заподiяння моральної шкоди потерпiлому провадиться страхова виплата за моральну шкоду.

Посилання позивача на ч. 3 ст. 34 Закону не може бути прийняте судом до уваги, оскільки згiдно з рiшенням Конституцiйного Суду України вiд 27.01.04 № 1-рп/2004), яке діяло на момент сплати моральної шкоди позивачем, положення частини 3 треба розумiти як визначення порядку, процедури та розмiрiв вiдшкодування Фондом соцiального страхування вiд нещасних випадкiв моральної (немайнової) шкоди,заподiяної умовами виробництва, в окремому випадку - лише у разi вiдсутностi втрати потерпiлим професiйної працездатностi. Зазначене положення не виключає обов'язку Фонду вiдшкодовувати моральну шкоду, заподiяну умовами виробництва, в iнших випадках, коли здiйснення права застрахованих на вiдшкодування моральної (немайнової) шкоди,заподiяної умовами виробництва, має забезпечуватися Фондом на пiдставi статей 1, 5, 6, 13, 21 та частини третьої статтi 28 цього Закону всiм потерпiлим, у тому числi в разi тимчасової, стiйкої часткової чи повної втрати професiйної працездатностi.

Відповідно до ст. 45, ч. 2 ст. 47 Закону, роботодавець як страхувальник зобов'язаний, зокрема - своєчасно та повнiстю сплачувати в установленому порядку страховi внески до Фонду. Сума страхових внескiв страхувальникiв до Фонду повинна забезпечувати:

v          фiнансування заходiв, спрямованих на вирiшення завдань, передбачених статтею 1 цього Закону (в тому числі - вiдшкодування матерiальної та моральної шкоди застрахованим i членам їх сiмей);

v          створення вiдповiдно до пункту 9 частини сьомої статтi 17 цього Закону резерву коштiв Фонду для забезпечення його стабiльного функцiонування;

v          покриття витрат Фонду, пов'язаних iз здiйсненням соцiального страхування вiд нещасного випадку (у тому числі –вiдшкодування матерiальної та моральної шкоди застрахованим i членам їх сiмей, передбачену ст. 21 Закону).

Таким чином, з наведених норм вбачається, що позивач зобов'язаний здійснювати виплату одноразової допомоги сім'ї потерпілого за рахунок коштів Фонду, а фінансування вказаних витрат Фонду здійснюється за рахунок страхових внесків, сплачуваних відповідачем, як страхувальником.

Викладене також підтверджується ст. 46 Закону, за якою Фонд провадить збiр та акумулювання страхових внескiв, має автономну, незалежну вiд будь-якої iншої, систему фiнансування. Фiнансування Фонду здiйснюється за рахунок:

v          внескiв роботодавцiв: для пiдприємств - з вiднесенням на валовi витрати виробництва, для бюджетних установ та органiзацiй –з асигнувань, видiлених на їх утримання та забезпечення;

v          капiталiзованих платежiв, що надiйшли у випадках лiквiдацiї страхувальникiв;

v          прибутку, одержаного вiд тимчасово вiльних коштiв Фонду на депозитних рахунках;

v          коштiв, одержаних вiд стягнення вiдповiдно до законодавства штрафiв i пенi з пiдприємств, а також штрафiв з працiвникiв, винних у порушеннi вимог нормативних актiв з охорони працi;

v          добровiльних внескiв та iнших надходжень, отримання яких не суперечить законодавству.

Названою статтею визначено вичерпний перелік джерел фінансування позивача, серед яких не передбачено стягнення грошових коштів за регресними вимогами.

Що стосується останнього пункту в частині iнших надходжень, отримання яких не суперечить законодавству, господарський суд зазначає наступне:

Згідно п. 2 прикінцевих положень вищеназваного Закону, до приведення законодавства України у вiдповiднiсть iз цим Законом законодавчi та iншi нормативно-правовi акти застосовуються в частинi, що не суперечить цьому Закону.

v          Оскільки норми ЦК України, на які посилається позивач у позовній заяві, суперечать вимогам вказаного Закону в частині фінансування самого Фонду та фінансування витрат Фонду, зокрема - в частині вiдшкодування матерiальної та моральної шкоди застрахованим i членам їх сiмей, ці норми не застосовуються до спірних правовідносин сторін.

Крім того, суд виходить з того, що названий Закон є спеціальним Законом, який передбачає певний порядок страхування та витрачання страхових коштів, і має приорітет перед загально-цивільним законодавством.

До того ж, як зазначає ст. 1 ЦК України, цивiльним законодавством регулюються особистi немайновi та майновi вiдносини (цивiльнi вiдносини), заснованi на юридичнiй рiвностi, вiльному волевиявленнi, майновiй самостiйностi їх учасникiв. До майнових вiдносин, заснованих на адмiнiстративному або iншому владному пiдпорядкуваннi однiєї сторони другiй сторонi, а також до податкових, бюджетних вiдносин цивiльне законодавство не застосовується, якщо iнше не встановлено законом.

Як було встановлено судом вище, позивач виступає як суб'єкт владних повноважень у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, тобто –його правовідносини з відповідачем засновані на владному підпорядкуванні відповідача позивачу в частині загальнообов'язкового державного соцiального страхування вiд нещасного випадку на виробництвi та професiйного захворювання.

Таким чином, до спірних правовідносин сторін не може бути застосовано норми ЦК України.

Викладене підтверджується і п. 2 прикінцевих положень вищеназваного Закону.

Посилання позивача на Закон України "Про охорону праці" також не може бути прийняте судом до уваги, оскільки за ст. 9 названого Закону, вiдшкодування шкоди, заподiяної працiвниковi внаслiдок ушкодження його здоров'я або у разi смертi працiвника, здiйснюється Фондом соцiального страхування вiд нещасних випадкiв вiдповiдно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соцiальне страхування вiд нещасного випадку на виробництвi та професiйного захворювання, якi спричинили втрату працездатностi".

Згідно ст. 26 вказаного Закону, роботодавець зобов'язаний вiдшкодувати збитки, завданi порушенням вимог з охорони працi iншим юридичним, фiзичним особам i державi, на загальних пiдставах, передбачених законом.

Вищенаведеним та матеріалами справи підтверджується, що позивач вiдшкодував моральну шкоду потерпілому за рахунок страхових внесків, сплачених відповідачем, як це встановлено Законом України "Про загальнообов'язкове державне соцiальне страхування вiд нещасного випадку на виробництвi та професiйного захворювання, якi спричинили втрату працездатностi”.

За таких обставин сплачене позивачем вiдшкодування моральної шкоди потерпілому в розмірі 14 000,00 грн. не є збитками, оскільки Законом встановлений порядок фінансування таких виплат.

Враховуючи викладене, господарський суд не знаходить достатніх підстав для задоволення позовних вимог.

Керуючись Законами України "Про загальнообов'язкове державне соцiальне страхування вiд нещасного випадку на виробництвi та професiйного захворювання, якi спричинили втрату працездатностi”, "Про охорону праці", ст. 1 ЦК України, ст.ст. 2, 35, 44, 49, 75, 82-85 ГПК України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

В позові відмовити.

Суддя                                                                                                    І.Ю. Дубінін

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення27.11.2006
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу288593
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/367-06

Ухвала від 14.04.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Кіяшко В.І.

Ухвала від 31.03.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Кіяшко В.І.

Ухвала від 21.02.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Кіяшко В.І.

Ухвала від 29.01.2008

Господарське

Господарський суд Сумської області

Кіяшко В.І.

Постанова від 18.12.2006

Господарське

Господарський суд Одеської області

Атанова Т.О.

Судовий наказ від 07.12.2006

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник І.Ю.

Рішення від 27.11.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Ухвала від 17.10.2006

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін І.Ю.

Постанова від 24.10.2006

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник І.Ю.

Ухвала від 01.09.2006

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник І.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні