Рішення
від 23.01.2013 по справі 5017/3364/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"23" січня 2013 р.Справа № 5017/3364/2012

Господарський суд Одеської області у складі :

судді Никифорчука М.І.

при секретареві Кравченко С.В.

за участю представників сторін :

Від позивача: ОСОБА_1 за довіреністю від 06.11.2012р.;

Від відповідача: ОСОБА_4 - директор;

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу:

за позовом : ОСОБА_3;

до відповідача : Товариства з обмеженою відповідальністю „ЮГ-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС";

про визнання фізичної особи такою, що вийшла зі складу учасників товариства з обмеженою відповідальністю, про внесення змін до установчих документів, -

у с т а н о в и в :

ОСОБА_3 ( далі - Позивач) звернувся із позовом до товариства з обмеженою відповідальністю „ЮГ-СПЕЦ-СТРОЙ-СВС" ( далі - Товариство, Відповідач ), до ОСОБА_4 ( Відповідач -2 ) про визнання фізичної особи такою, що вийшла зі складу учасників товариства з обмеженою відповідальністю, про внесення змін до установчих документів, посилаючись на наступне.

Позивач є учасником Товариства з обмеженою відповідальністю „ЮГ-СПЕЦ-СТРОЙ - СВС", зареєстрованого виконавчим комітетом Одеської міської ради за адресою : м. Одеса, вул.. Привозна, 1, код ЄДРПОУ 34995374. Розмір його внеску до Статутного фонду товариства складає 20 000 грн.

Іншими учасниками Товариства є ОСОБА_4 з розміром внеску 20 000 грн.

Позивач 13.07.2012 р. прийняв рішення про вихід зі складу учасників Товариства, про що свідчить його заява.

17.07.2012 р. Позивачем була надіслана до Товариства вказана заява про його вихід зі складу учасників Товариства та заява про проведення загальних зборів учасників Товариства для вирішення питання про внесення змін пов'язаних з його виходом зі складу учасників товариства та передачею належних йому корпоративних прав на користь Товариства.

Як зазначає позивач у позові, загальні збори учасників Товариства скликані не були, дії передбачені законом щодо внесення змін до установчих документів Товариства та дії щодо внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців про виключення немає.

В обґрунтування своїх вимог Позивач посилається на наступне.

Відповідно до п.3 ч. 1 ст. 116 ЦК України, Учасники господарського товариства мають право у порядку, встановленому установчими документом товариства та законом вийти у встановленому порядку з товариства.

Згідно приписів ч.1 ст.148 ЦК України, учасник товариства з обмеженою відповідальністю має право вийти з товариства, повідомивши товариство про свій вихід не пізніше ніж за три місяця до виходу, якщо інший строк не встановлений статутом.

Відповідно до ч.1 ст.88 ГК України, учасники товариства мають право вийти в передбаченому установчими документами порядку зі складу товариства.

Як зазначає позивач у позові, відповідно до п.3.3 Статуту Товариства учасник може вийти з Товариства, попередивши про це інших учасників в письмовій формі не пізніше ніж за один місяць до дня виходу.

Позивач зазначає, що ним було дотримано вказане положення Статуту Товариства, про що свідчить поштовий реєстр та поштове повідомлення.

Таке ж Положення про вихід учасника зі складу Товариства містить п."в" ст. 10 Закону України „Про господарські товариства".

Як зазначає позивач у позові, згідно п. 11.1 Установчого договору про створення та діяльність Товариства, учасники товариства мають право вийти з товариства, а також передати свою частку ( частину частки ) іншим учасникам або третім особам в порядку, встановленому законом і Установчим договором.

Частиною 3 ст. 148 ЦК України передбачено, що спори, що виникають у зв'язку із виходом учасника з товариства з обмеженою відповідальністю, у тому числі спори щодо порядку визначення частки у статутному капіталі, її розміру і строків виплати, вирішуються судом.

Відповідно до статті 7 Закону України „Про господарські товариства„ (Державна реєстрація змін в установчих документах товариства) - Зміни, які сталися в установчих документах товариства і які вносяться до державного реєстру, підлягають державній реєстрації за тими ж правилами, що встановлені для державної реєстрації товариства.

Товариство зобов'язане у п'ятиденний строк повідомити орган, що провів реєстрацію, про зміни, які сталися в установчих документах, для внесення необхідних змін до державного реєстру.

Відповідно до ч.3 ст. 29 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" в редакції Закону N 3263-VI ( 3263-17 ) від 21.04.2011р., - 3. У разі внесення змін до установчих документів, які пов'язані із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи, крім документів, які передбачені частиною першою цієї статті, додатково подається примірник оригіналу (ксерокопія, нотаріально засвідчена копія) одного із таких документів:

рішення про вихід юридичної особи із складу засновників (учасників);

заяви фізичної особи про вихід із складу засновників (учасників);

заяви, договору, іншого документа про перехід чи передачу частки учасника у статутному капіталі товариства;

рішення уповноваженого органу юридичної особи про примусове виключення засновника (учасника) із складу засновників (учасників) юридичної особи, якщо це передбачено законом або установчими документами юридичної особи.

Відповідно до п.28 Постанови Пленуму Верховного суду України від 24.10.2008 N 13 „Про практику розгляду судами корпоративних спорів", - 28. При вирішенні спорів, пов'язаних із виходом учасника з товариства, господарські суди повинні керуватися тим, що відповідно до ЦК ( 435-15 ) та Закону про господарські товариства ( 1576-12 ) учасник ТОВ чи ТДВ вправі у будь-який час вийти з товариства незалежно від згоди інших учасників та самого товариства.

Вихід зі складу учасників товариства не пов'язується ні з рішенням зборів учасників, ні з внесенням змін до установчих документів товариства. У зв'язку з цим моментом виходу в учасника з товариства є дата подачі ним заяви про вихід відповідній посадовій особі товариства або вручення заяви цим особам органами зв'язку.

Положення установчих документів, які обмежують чи забороняють право на вихід учасника з товариства, є незаконними.

У разі, якщо товариство не вчиняє дії у зв'язку з поданням учасником заяви про вихід з товариства (не вирішується питання про внесення змін до установчих документів товариства, про їх державну реєстрацію), учасник товариства вправі звернутися до господарського суду з позовом про зобов'язання товариства до державної реєстрації змін в установчих документах товариства у зв'язку зі зміною у складі учасників товариства на підставі статті 7 Закону про господарські товариства ( 1576-12 ).

На підставі викладеного позивач первісно просить визнати його таким, що вийшов зі складу учасників товариства з обмеженою відповідальністю та зобов'язати товариство внести змін до установчих документів про виключення ОСОБА_3 зі складу Товариства.

Під час розгляду справи позивач двічі надав уточнення позовних вимог відповідно до останніх від 23.01.2013 р. просить :

1. зобов'язати Товариство скликати та провести збори щодо внесення змін до установчих документів Товариства щодо виходу ОСОБА_3 зі складу учасників Товариства за заявою ОСОБА_3

2. Зобов'язати Товариство провести державну реєстрацію змін в установчих документах Товариства у зв'язку зі зміною у складі учасників товариства для чого подати державному реєстратору документи необхідні для реєстрації змін до установчих документів, пов'язаних з виходом зі складу учасників Товариства ОСОБА_3

Відповідач з вимогами Позивача не згоден повністю про що зазначив у відзиву на позов.

У засідання суду оголошено перерва з 21 січня по 23 січня 2013 р., згідно приписів ст. 77 ГПК України.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 21 січня 2013 р. строк вирішення спору продовжено на 15 днів.

Вислухавши представників сторін, проаналізувавши надані докази, господарський суд прийшов до наступного висновку.

Відповідно до вимог ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідно до статті 43 ГПК України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Як випливає з матеріалів справи, Позивач є учасником вказаного Товариства.

13.07.2012 р. ним до Товариства подана завірена нотаріусом заява про вихід зі складу товариства. Проте загальні збори Товариством з приводу виходу учасника з Товариства проведені не були. Доказів про проведення таких зборів Відповідачем не надано.

Відповідно до п.3 ч. 1 ст. 116 ЦК України, Учасники господарського товариства мають право у порядку, встановленому установчими документом товариства та законом вийти у встановленому порядку з товариства.

Згідно приписів ч.1 ст.148 ЦК України, учасник товариства з обмеженою відповідальністю має право вийти з товариства, повідомивши товариство про свій вихід не пізніше ніж за три місяця до виходу, якщо інший строк не встановлений статутом.

Відповідно до ч.1 ст.88 ГК України, учасники товариства мають право вийти в передбаченому установчими документами порядку зі складу товариства.

Відповідно до статті 7 Закону України „Про господарські товариства„ (Державна реєстрація змін в установчих документах товариства) - Зміни, які сталися в установчих документах товариства і які вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, підлягають державній реєстрації за тими ж правилами, що встановлені для державної реєстрації товариства.

Товариство зобов'язане протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення про внесення змін до установчих документів повідомити орган, що провів реєстрацію, для внесення необхідних змін до державного реєстру.

Відповідно до п.28 Постанови Пленуму Верховного суду України від 24.10.2008 N 13 „Про практику розгляду судами корпоративних спорів", - 28. При вирішенні спорів, пов'язаних із виходом учасника з товариства, господарські суди повинні керуватися тим, що відповідно до ЦК та Закону про господарські товариства учасник ТОВ чи ТДВ вправі у будь-який час вийти з товариства незалежно від згоди інших учасників та самого товариства.

Вихід зі складу учасників товариства не пов'язується ні з рішенням зборів учасників, ні з внесенням змін до установчих документів товариства. У зв'язку з цим моментом виходу учасника з товариства є дата подачі ним заяви про вихід відповідній посадовій особі товариства або вручення заяви цим особам органами зв'язку.

Положення установчих документів, які обмежують чи забороняють право на вихід учасника з товариства, є незаконними.

У разі, якщо товариство не вчиняє дії у зв'язку з поданням учасником заяви про вихід з товариства (не вирішується питання про внесення змін до установчих документів товариства, про їх державну реєстрацію), учасник товариства вправі звернутися до господарського суду з позовом про зобов'язання товариства до державної реєстрації змін в установчих документах товариства у зв'язку зі зміною у складі учасників товариства на підставі статті 7 Закону про господарські товариства.

З приведеного випливає, що Позивач у встановленому законом та статутом Товариства порядку подав заяву про свій вихід зі складу учасників Товариства, але Товариство, всупереч вимогам закону, не провело загальні збори з цього питання, тобто не вчиняє дії у зв'язку із поданням учасником заяви про вихід з товариства (не вирішується питання про внесення змін до установчих документів товариства, про їх державну реєстрацію), чим порушує право Позивача на вихід зі складу учасників Товариства.

Таким чином, з урахуванням приписів статті 7 Закону України „Про господарські товариства„, п. 28 вищевказаного Пленуму Верховного суду України, суд вважає, що Позивач правомірно звернувся до господарського суду із даним позовом.

Щодо вимог позивача про зобов'язання Товариство скликати та провести збори щодо внесення змін до установчих документів Товариства щодо виходу ОСОБА_3 зі складу учасників Товариства за заявою ОСОБА_3 суд зазначає, що ці вимоги задоволенню не підлягають, оскільки ці вимоги суперечать приписам Закону України „Про господарські товариства„, зокрема, що суд не має права зобов'язати товариство скликати та провести збори, оскільки скликання та проведення зборів є виключною компетенцією загальних зборів товариства.

Також суд зазначає, що казаний Позивачем спосіб захисту прав не відповідає способам захисту прав визначених ст. 20 ГК України та ст. 16 ЦК України та суперечить вимогам вказаного Закону. Тому в цієї частині вимог слід відмовити.

Підсумовуючи вищеприведене господарський суд вважає, що вимоги позивача є частково обґрунтованими, доведеними наявними у справі вищевказаними доказами, і тому позов підлягає задоволенню частково.

Клопотання позивача про витребування доказів подане 21.01.2013 р. з посилання на ст. 38 ГПК України судом відхиляється з підстав безпідставності та не відповідності приписам ст. 38 ГПК України.

Крім того, суд зазначає, що позивач у позові посилається на п.3.3 Статуту Товариства, а саме зазначає: «Відповідно до п.3.3 Статуту Товариства учасник може вийти з Товариства, попередивши про це інших учасників в письмовій формі не пізніше ніж за один місяць до дня виходу», що не відповідає тексту Статуту Товариства. Так, у п.3.3 Статуту Товариства, зазначається про те, що Товариство у встановленому порядку бере участь у зовнішньоекономічній діяльності і здійснює експортно-імпортні операції. Тоді як, порядок виходу з Товариства регулює п.12.7 Статуту ТОВ „Юг-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС", а саме: «учасник Товариства має право вийти з Товариства, повідомивши Товариство про свій вихід не пізніше ніж за три місяці до виходу.»

Суд звертає увагу позивача на те, що посилаючись на ст. 7 Закону України „Про господарські товариства„ він невірно зазначає, що «Товариство зобов'язане у п'ятиденний строк повідомити орган, що провів реєстрацію, про зміни, які сталися в установчих документах, для внесення необхідних змін до державного реєстру». Тоді як у ст. 7 Закону України „Про господарські товариства„ вказується, що «Товариство зобов'язане протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення про внесення змін до установчих документів повідомити орган, що провів реєстрацію, для внесення необхідних змін до державного реєстру.»

Суд виключає з числа відповідачів по даній справі ОСОБА_4, який фактично є учасником Товариства як і ОСОБА_3 позивач у справі, оскільки вимоги заявлені про здійснення дій до Товариства, то співзасновник не може бути відповідачем по даній справі.

Згідно вимог ст.ст. 44, 49 ГПК України у спорах, що виникають з інших підстав судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних.

Керуючись ст. ст. 32, 33, 43, 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_3 - задовольнити частково.

Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю „Юг-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС" (65007, м.Одеса, вул.Привозна,1, ідентифікаційний код 34995374) провести державну реєстрацію змін в установчих документах Товариства з обмеженою відповідальністю „Юг-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС" (ідентифікаційний код 34995374) у зв'язку зі зміною у складі учасників товариства з обмеженою відповідальністю, у зв'язку із поданням учасником Товариства з обмеженою відповідальністю „Юг-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС" " (ідентифікаційний код 34995374) ОСОБА_3 (паспорт серії НОМЕР_2, виданий Київським РВ УМВС України в Одеській області 13.01.1996р., ІПН НОМЕР_1) заяви про вихід з товариства.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Юг-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС" (65007, м.Одеса, вул.Привозна,1, ідентифікаційний код 34995374) на користь ОСОБА_3 (АДРЕСА_1, паспорт серії НОМЕР_2, виданий Київським РВ УМВС України в Одеській області 13.01.1996р., ІПН НОМЕР_1) судовий збір у сумі 536 (п'ятсот тридцять шість) грн. 50 коп.

У задоволенні решти позову - відмовити.

Повне рішення складено та підписано 28.01.2013р.

Суддя Никифорчук М.І.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення23.01.2013
Оприлюднено30.01.2013
Номер документу28931265
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5017/3364/2012

Ухвала від 22.04.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Євсіков О.O.

Постанова від 19.03.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 11.02.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Рішення від 23.01.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Никифорчук М.І.

Ухвала від 21.01.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Никифорчук М.І.

Ухвала від 14.01.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Никифорчук М.І.

Ухвала від 10.12.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Никифорчук М.І.

Ухвала від 23.11.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Никифорчук М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні