Постанова
від 19.03.2013 по справі 5017/3364/2012
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"19" березня 2013 р.Справа № 5017/3364/2012 Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів :

головуючого судді : Величко Т.А.

суддів: Бойко Л.І., Таран С.В.

при секретарі: Альошиній Г.М.

за участю представників сторін:

від позивача - ОСОБА_1;

від відповідача - ОСОБА_2;

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю „ЮГ-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС"

на рішення господарського суду Одеської області від 23.01.2013р.

по справі № 5017/3364/2012

за позовом ОСОБА_3

до Товариства з обмеженою відповідальністю „ЮГ-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС"

про визнання фізичної особи такою, що вийшла зі складу учасників товариства з обмеженою відповідальністю, про внесення змін до установчих документів

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 звернувся до господарського суду з позовними вимогами до ТОВ „ЮГ-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС", ОСОБА_2 про визнання ОСОБА_3 таким, що вийшов зі складу ТОВ „ЮГ-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС", зобов'язання товариство внести зміни до статуту про виключення ОСОБА_3 зі складу ТОВ „ЮГ-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС".

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 17.07.2012р. позивачем було надіслано на адресу товариства заяву про вихід зі складу учасників та заяву про проведення загальних зборів товариства для вирішення питання про внесення змін, пов'язаних з виходом та передачею належних заявнику корпоративних прав на користь товариства.

Іншим учасником товариства є ОСОБА_2

Оскільки загальні збори товариства скликані не були, дії, передбачені законом щодо внесення змін до установчих документів товариства та дії щодо внесення запису в ЄДР про виключення зі складу учасників згідно поданої заяви вчиненні не були, ОСОБА_3 звернувся до господарського суду з відповідними вимогами.

ТОВ „ЮГ-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС" (в особі директора ОСОБА_2) позовні вимоги не визнало, посилаючись на те, що вихід учасника з ТОВ зумовлює припинення корпоративних відносин між учасником і товариством. Правовим наслідком виходу учасника є виникнення у товариства зобов'язань щодо здійснення з ним розрахунків і, як наслідок, зменшення статутного капіталу товариства. На даний час у товариства існує кредиторська заборгованість перед ТОВ „Будівельна компанія „Єдельвейс" в розмірі 133000грн., за наслідками перевірки ДПІ в Приморському районі м. Одеси (акт перевірки №6167/22-3/34995374 від 11.10.2012р.) товариству донараховано податок на прибуток на суму 464265 грн., податок на додану вартість на суму 250582 грн. Внесення змін до установчих документів частині зменшення розміру статутного капіталу товариства призведе до можливого ускладнення виконання своїх зобов'язань перед кредиторами в майбутньому, зокрема, і перед державним бюджетом.

В уточнюючій заяві від 21.01.2013р. (реєстр. №2102/2013) позивач просив: визнати ОСОБА_3 таким, що вийшов зі складу учасників ТОВ „Юг-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС", зобов'язати ТОВ „Юг-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС" виключити ОСОБА_3 зі складу учасників ТОВ „Юг-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС" та зобов'язати ТОВ „Юг-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС" здійснити державну реєстрацію змін до статуту ТОВ „Юг-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС" у зв'язку з виходом із складу учасників ТОВ „Юг-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС" ОСОБА_3

В уточнюючій заяві від 23.01.2013р. (реєстр. №2424/2013) позивач просив: зобов'язати ТОВ „Юг-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС" скликати та провести збори щодо внесення змін до установчих документів ТОВ „Юг-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС" щодо виходу ОСОБА_3 зі складу учасників ТОВ „Юг-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС" за заявою ОСОБА_3 та зобов'язати ТОВ „Юг-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС" провести державну реєстрацію змін в установчих документах ТОВ „Юг-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС" у зв'язку зі зміною у складі учасників товариства, для чого подати державному реєстратору документи необхідні для реєстрації змін до установчих документів, пов'язаних із виходом зі складу учасників ТОВ „Юг-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС" ОСОБА_3

Рішенням господарського суду Одеської області від 23.01.2013р. (суддя Никифорчук М.І.) позовні вимоги ОСОБА_3 задоволені частково.

Зобов'язано ТОВ „Юг-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС" провести державну реєстрацію змін в установчих документах Товариства з обмеженою відповідальністю „Юг-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС" у зв'язку зі зміною у складі учасників товариства з обмеженою відповідальністю, у зв'язку із поданням учасником ТОВ „Юг-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС" ОСОБА_3 заяви про вихід з товариства.

Стягнуто з ТОВ „Юг-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС" на користь ОСОБА_3 судовий збір у сумі 536,50 грн.

В задоволенні решти позову -відмовлено.

Судове рішення мотивоване посиланням на ст. ст. 116, 148 ЦК України, ст.88 ГК України, ст.7 ЗУ „Про господарські товариства".

Позивач в установленому законом та статутом товариства порядку надав заяву про свій вихід зі складу учасників товариства, але останнє всупереч вимогам закону, не провело загальні збори з цього питання, тобто, не вчиняє дії у зв'язку з поданням учасником заяви про вихід з товариства (не вирішується питання про внесення змін до установчих документів товариства, про їх державну реєстрацію), чим порушує право позивача на вихід зі складу учасників товариства.

Суд виключив із числа відповідачів по даній справі ОСОБА_2, який фактично є учасником товариства як і ОСОБА_3 - позивач у справі, оскільки вимоги заявлені про здійснення дій - до товариства, співзасновник не може бути відповідачем у справі.

В апеляційній скарзі, не погоджуючись з висновками суду, ТОВ „ЮГ-СПЕЦ-СТРОЙ - СВС" просить скасувати рішення господарського суду від 23.01.2013р. та прийняте нове рішення, яким в позові ОСОБА_3 відмовити в повному обсязі.

Доводи скаржника ґрунтуються на допущених господарським судом порушеннях господарським судом норм матеріального та процесуального права при прийнятті оскаржуваного рішення.

Колегія суддів, перевіривши наявні матеріали справи (фактичні обставини справи) на предмет правильності їх юридичної оцінки господарським судом, та заслухавши пояснення присутніх у засіданні представників сторін, дійшла висновку, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає, виходячи з такого.

Відповідно до ст. 50 ЗУ „Про господарські товариства" товариством з обмеженою відповідальністю вважається товариство, що має статутний фонд, розділений на частини, розмір яких визначається установчими документами.

Корпоративні правовідносини існують безстроково і припиняються внаслідок обставин, передбачених законом.

Згідно з п. "в" ст.10 ЗУ „Про господарські товариства" учасники товариства мають право, зокрема, вийти в установленому порядку з товариства.

Вихід з товариства є безумовним суб'єктивним правом учасника. Товариство є суб'єктом лише пасивного обов'язку не перешкоджати реалізації цього права. Воно не може бути обмежене установчими документами, такі норми недійсні як такі, що обмежують правоздатність учасника.

Єдине обмеження, яке допускається, це письмово попередити товариство про свій вихід у строк, передбачений установчими документами.

Відповідно до п.28 Постанови Пленуму ВСУ №13 від 24.10.2008р. „Про практику розгляду судами корпоративних спорів", - при вирішенні спорів, пов'язаних із виходом учасника з товариства, господарські суди повинні керуватися тим, що відповідно до ЦК України та Закону України „Про господарські товариства" учасник ТОВ чи ТДВ вправі у будь-який час вийти з товариства незалежно від згоди інших учасників та самого товариства. Вихід зі складу учасників товариства не пов'язується ні з рішенням зборів учасників, ні з внесенням змін до установчих документів товариства. У зв'язку з цим моментом виходу в учасника з товариства є дата подачі ним заяви про вихід відповідній посадовій особі товариства або вручення заяви цим особам органами зв'язку. Положення установчих документів, які обмежують чи забороняють право на вихід учасника з товариства, є незаконними.

У разі, якщо товариство не вчиняє дії у зв'язку з поданням учасником заяви про вихід з товариства (не вирішується питання про внесення змін до установчих документів товариства, про їх державну реєстрацію), учасник товариства вправі звернутися до господарського суду з позовом про зобов'язання товариства до державної реєстрації змін в установчих документах товариства у зв'язку зі зміною у складі учасників товариства на підставі статті 7 Закону України „Про господарські товариства".

Як свідчать матеріали справи, і це встановлено господарським судом, 17.07.2012р. позивачем до зборів учасників ТОВ „Юг-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС" подано нотаріально посвідчену заяву про вихід зі складу учасників товариства. Як вказано в заяві, майнових та немайнових претензій до товариства ОСОБА_3 не має, та висловлює згоду на внесення відповідних змін до установчих документів ТОВ „Юг-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС", які пов'язані з його виходом та зміною у складі учасників, а також реєстрацією цих змін в органах державної влади в порядку, передбаченому законом.

Отже, позивач у встановленому законом та статусом товариства порядку надав заяву про свій вихід зі складу учасників товариства, але товариство, всупереч вимогам закону, не провело загальні збори з цього питання, не вчинило дії у зв'язку з поданням учасником заяви про вихід із товариства (не вирішено питання про внесення змін до установчих документів товариства, про їх державну реєстрацію), і це є порушенням прав позивача на вихід зі складу учасників товариства.

А тому господарський суд правомірно, з дотриманням норм чинного законодавства, задовольнив позовні вимоги в частині зобов'язання ТОВ „Юг-СПЕЦ-СТРОЙ -СВС" провести державну реєстрацію змін в установчих документах товариства у зв'язку із зміною у складі учасників - поданням позивачем заяви про вихід із товариства.

Посилання скаржника на те, що загальні збори не були скликані з вини позивача, який не здійснив жодних дій по їх скликанню, що правовим наслідком виходу учасника є виникнення у товариства зобов'язань щодо здійснення з ним розрахунків і як наслідок зменшення статутного капіталу товариства, що може ускладнити виконання зобов'язань товариства перед кредиторами (і перед державним боржником), до уваги не приймаються як безпідставні та такі, що спростовуються як самою заявою ОСОБА_3 про відсутність майнових та немайнових претензій до товариства в зв'язку з виходом з нього, а також нормами чинного законодавства, яким врегульовано порядок внесення змін до установчих документів товариства в зв'язку із виходом одного із учасників із його складу.

Стосовно подання двічі уточнень до позовних вимог, то вони за своїм змістом не змінювали предмет або підстави позову, а тому підставно розглянуто заявлені позовні вимоги, і прийнято рішення про їх часткове задоволення, яке ґрунтується на матеріалах справи і відповідає чинному законодавству.

Підстави, передбачені ст.104 ГПК України, для зміни чи скасування рішення господарського суду в матеріалах справи і доводах апеляційної скарги - відсутні.

Керуючись ст. ст. 99, 101, 103-105 ГПК України,

суд постановив:

Рішення господарського суду Одеської області від 23.01.2013 року у справі №5017/3364/2012 - залишити без змін, апеляційну скаргу без задоволення.

Постанова в порядку ст. 105 ГПК України набирає законної сили з дня її прийняття.

Постанова апеляційної інстанції може бути оскаржена у касаційному порядку до Вищого господарського суду України.

Повний текст складено та підписано 19.03.2013р.

Головуючий суддя Т.А. Величко

Судді: Л.І. Бойко

С.В. Таран

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення19.03.2013
Оприлюднено21.03.2013
Номер документу30053431
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5017/3364/2012

Ухвала від 22.04.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Євсіков О.O.

Постанова від 19.03.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 11.02.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Рішення від 23.01.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Никифорчук М.І.

Ухвала від 21.01.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Никифорчук М.І.

Ухвала від 14.01.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Никифорчук М.І.

Ухвала від 10.12.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Никифорчук М.І.

Ухвала від 23.11.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Никифорчук М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні