Постанова
від 15.12.2008 по справі 11/3204
КИЇВСЬКИЙ МІЖОБЛАСНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

11/3204

КИЇВСЬКИЙ МІЖОБЛАСНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


01033, м.Київ,  вул.Жилянська 58-б                                                       тел. 284-37-31

Іменем   України

                                          П О С Т А Н О В А

15.12.08 р.                                                                                          № 11/3204          

Київський міжобласний апеляційний господарський суд у складі колегії:

головуючого судді:                    Агрикової  О.В. (доповідач по справі),

суддів:

                                                  Чорногуза М. Г.

                                                  Мазур Л. М.

при секретарі судового засідання Салякіній М.І.,

за участю:

від прокуратури: не з'явились,

від позивача: представник за дов. б/н від 28.11.2008 року Новосельцев В.П.,

від відповідача: не з'явились,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу лінійного відділення в річковому порту м. Черкаси УМВС України в Черкаській області та апеляційне подання прокурора Черкаської області на рішення господарського суду Черкаської області від 29.10.2007 року,

у справі          №11/3204 (суддя Довгань К.І.),

за позовом          товариства з обмеженою відповідальністю «Верхньодніпровське

відділення УМВСТ», м. Черкаси,

до                    лінійного відділення в річковому порту м. Черкаси УМВС України

в Черкаській області, м. Черкаси,

за участі          прокуратури Черкаської області,

про                    усунення перешкод в користуванні майном, -

встановив:

19.06.2007 року товариство з обмеженою відповідальністю «Верхньодніпровське відділення УМВСТ»(позивач), правонаступником якого є товариство з обмеженою відповідальністю «Регіональна компанія збереження та розвитку природних ресурсів», звернулось до господарського суду Черкаської області з позовом до лінійного відділення в річковому порту м. Черкаси УМВС України в Черкаській області (відповідач) про усунення перешкод в користуванні та розпорядженні майном (а.с. 2-3).

Рішенням господарського суду Черкаської області від 29.10.2007 року у справі №11/3204 позов товариства з обмеженою відповідальністю «Верхньодніпровське відділення УМВСТ»до лінійного відділення в річковому порту м. Черкаси УМВС України в Черкаській області про усунення перешкод в користуванні майном задоволено повністю (а.с. 45-46).

При прийнятті рішення місцевий господарський суд, встановивши факт перешкоджання відповідачем позивачеві у користуванні і розпорядженні придбаним нерухомим майном, керуючись ст. 41 Конституції України, ст. ст. 20, 319, 321, 328, 331, 334 та 391 ЦК України, задовольнив позов повністю.

Не погодившись з прийнятим рішенням, відповідач, лінійне відділення в річковому порту м. Черкаси УМВС України в Черкаській області, подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати рішення господарського суду Черкаської області від 29.10.2007 року у справі №11/3204 та прийняти нове, яким в задоволенні позову відмовити.

В обґрунтування апеляційної скарги відповідач посилається на те, що рішення у справі прийнято у відсутності його представників, що порушило права відповідача на захист і позбавило можливості подання доказів у справі.

Крім цього, відповідач стверджує, що відкрите акціонерне товариство «2й експедиційний загін підводних і гідротехнічних робіт»не мало права продавати приміщення по вул. Портова, 8 в м. Черкаси дочірньому підприємству «Райагробудсервіс»Черкаського будівельно-монтажного виробничого кооперативу «Райагробуд», а останнє –позивачу у справі, оскільки не мало права власності на ці приміщення, а їх продаж є шахрайством, про що порушено кримінальну справу слідчим управлінням УМВС України в Черкаській області.

Не погодившись з прийнятим рішенням, прокурор Черкаської області вніс апеляційне подання, в якому просить скасувати рішення господарського суду Черкаської області від 29.10.2007 року у справі №11/3204 та прийняти нове рішення, яким в задоволенні позову відмовити.

В обґрунтування апеляційного подання прокурор посилається на те, що місцевим господарським судом не з'ясовано правовий статус користування відповідачем спірним майном.

Одночасно, підтримуючи позицію відповідача, прокурор стверджує, що відкрите акціонерне товариство «2й експедиційний загін підводних і гідротехнічних робіт»не мало права продавати приміщення по вул. Портова, 8 в м. Черкаси дочірньому підприємству «Райагробудсервіс»Черкаського будівельно-монтажного виробничого кооперативу «Райагробуд», а останнє –позивачу у справі, оскільки не мало права власності на ці приміщення, а їх продаж є шахрайством, про що порушено кримінальну справу слідчим управлінням УМВС України в Черкаській області.

У своєму відзиві позивач вважає, що апеляційна скарга лінійного відділення в річковому порту м. Черкаси УМВС України в Черкаській області на рішення господарського суду Черкаської області від 29.10.2007 року у справі №11/3204 підлягає поверненню скаржнику тому, що останнім не обґрунтовано причин пропуску встановленого ст. 93 ГПК України.

У своєму відзиві на апеляційне подання прокурора Черкаської області на рішення господарського суду Черкаської області від 29.10.2007 року у справі №11/3204 позивач заперечує проти його задоволення та стверджує, що спірне майно ним придбано на законних підставах і він має право ним користуватись та розпоряджатись.

Ухвалою Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 05.12.2007 року у справі №11/3204 апеляційну скаргу лінійного відділення в річковому порту м. Черкаси УМВС України в Черкаській області та апеляційне подання прокурора Черкаської області на рішення господарського суду Черкаської області від 29.10.2007 року у справі №11/3204 прийнято до провадження, об'єднано в одне провадження та призначено розгляд справи.

Ухвалою Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 17.03.2008 року провадження у справі №11/3204 зупинено до набрання чинності рішенням суду (прийняття, іншого остаточного рішення відповідно до ГПК України) у справі №12/1328 за позовом прокуратури Черкаської області в інтересах лінійного відділення в річковому порту м. Черкаси УМВС України в Черкаській області до відкритого акціонерного товариства «2й експедиційний загін підводних і гідротехнічних робіт», дочірнього підприємства «Райагробудсервіс»Черкаського будівельно-монтажного виробничого кооперативу «Райагробуд»та товариства з обмеженою відповідальністю «Верхньодніпровське відділення УМВСТ» про визнання рішень органів управління господарського товариства частково недійсними, переведення прав та обов'язків покупця за договором та визнання недійсною угоди.

Ухвалою Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 17.03.2008 року провадження у справі №11/3204 поновлено на підставі заяви товариства з обмеженою відповідальністю «Регіональна компанія збереження та розвитку природних ресурсів», як правонаступника товариства з обмеженою відповідальністю «Верхньодніпровське відділення УМВСТ»та призначено розгляд справи у судовому засіданні.

Ухвалою Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 01.12.2008 року у справі №11/3204, зокрема, здійснено заміну товариства з обмеженою відповідальністю «Верхньодніпровське відділення УМВСТ»його процесуальним правонаступником –товариством з обмеженою відповідальністю «Регіональна компанія збереження та розвитку природних ресурсів».

В судове засідання представники прокуратури та відповідача не з'явились, про причини неявки суд не повідомили, про дату, час та місце судового засідання повідомлені належним чином, тому колегією суддів апеляційного господарського суду, відповідно до ст. 75 ГПК України, було вирішено розглянути апеляційну скаргу та апеляційне подання у відсутності представників прокурату та відповідача за наявними в матеріалах справи доказами.

Дослідивши наявні в справі матеріали, розглянувши доводи апеляційної скарги та апеляційного подання, заслухавши пояснення представника позивача, колегією суддів Київського міжобласного апеляційного господарського суду встановлено наступне.

На підставі Наказу Фонду Державного майна України №477 від 10.11.1992 року (а.с. 71) згідно переліку державних підприємств МДО «Укррічфлот», на базі яких створюються окремі акціонерні товариства, було створено відкрите акціонерне товариство «2й експедиційний загін підводних і гідротехнічних робіт»(а.с. 73).

Відповідно до переліку нерухомого майна, переданого у власність відкритому акціонерному товариству «2й експедиційний загін підводних і гідротехнічних робіт», останньому передано, зокрема, будівлю контори одноповерхову, яка знаходиться в м. Черкаси по вул. Портовій, 8 (74).

Згідно протоколу №16 від 15.09.2006 року засідання дирекції відкритого акціонерного товариства «2й експедиційний загін підводних і гідротехнічних робіт», було вирішено укласти договір купівлі-продажу будівлі контори, яка знаходиться в м. Черкаси по вул. Портова, 8 (майно), з дочірнім підприємством «Райагробудсервіс»Черкаського будівельно-монтажного виробничого кооперативу «Райагробуд»(а.с. 109).

Вказане рішення було погоджено наглядовою радо відкритого акціонерного товариства «2й експедиційний загін підводних і гідротехнічних робіт», що підтверджується протоколом №34 від 18.09.2006 року (а.с. 110).

Відкритим акціонерним товариством «2й експедиційний загін підводних і гідротехнічних робіт»спірне нерухоме майно було продано дочірньому підприємству «Райагробудсервіс»Черкаського будівельно-монтажного виробничого кооперативу «Райагробуд», про що свідчить договір купівлі-продажу від 24.10.2006 року, зареєстрований в реєстрі за №4795 (а.с. 63-64).

Дочірнім підприємством «Райагробудсервіс»Черкаського будівельно-монтажного виробничого кооперативу «Райагробуд»було здійснено державну реєстрацію придбаного мана, що підтверджується витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно №12309550 від 27.10.2006 року, виданим КП «Черкаське обласне об'єднане бюро технічної інвентаризації»(а.с. 65).

Дочірнім підприємством «Райагробудсервіс»Черкаського будівельно-монтажного виробничого кооперативу «Райагробуд»спірне нерухоме майно було продано позивачу у справі - товариству з обмеженою відповідальністю «Верхньодніпровське відділення УМВСТ», згідно договору купівлі-продажу від 01.11.2006 року, зареєстрованого в реєстрі за №3025 (а.с. 67-68).

Позивачем у справі було здійснено державну реєстрацію права власності на спірне майно, що підтверджується витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно №14546661 від 15.05.2007 року, виданим КП «Черкаське обласне об'єднане бюро технічної інвентаризації»(а.с. 69).

Актом перевірки стану будівель та споруд від 15.05.2007 року, складеним у складі комісії з представників позивача та власників сусідніх споруд, встановлено, що спірне майно займає відповідач у справі, територія огороджена, вхід сторонніх осіб на територію обмежено (а.с. 16).

15.05.2007 року позивач звернувся до УМВС України в Черкаській області (копія –відповідачеві) з вимогою б/н, в якій викладено пропозицію щодо передачі позивачем спірного нерухомого майна в оренду відповідачеві на підставі права власності позивача на це нерухоме майно (а.с. 14).

У своїй відповіді №21/20-592 від 01.06.2007 року УМВС України в Черкаській області повідомило, що вимога позивача задоволена бути не може, оскільки відповідач користується іншим приміщенням (а.с. 15).

Підставами для звернення до суду стало те, що, на переконання позивача, відповідач перешкоджає йому користуватись та розпоряджатись спірним майном, яке належить йому на праві власності.

Перший заступник прокурора Черкаської області в інтересах держави в особі лінійного відділення в річковому порту м. Черкаси УМВС України в Черкаській області звернувся до господарського суду Черкаської області з позовом до відкритого акціонерного товариства «2й експедиційний загін підводних і гідротехнічних робіт», дочірнього підприємства «Райагробудсервіс»Черкаського будівельно-монтажного виробничого кооперативу «Райагробуд»та товариства з обмеженою відповідальністю «Верхньодніпровське відділення УМВСТ»про, зокрема, визнання недійсним договору купівлі-продажу від 01.11.2006 року спірного майна, укладеного між дочірнім підприємством «Райагробудсервіс»Черкаського будівельно-монтажного виробничого кооперативу «Райагробуд»та товариством з обмеженою відповідальністю «Верхньодніпровське відділення УМВСТ»(а.с. 145-150), в зв'язку з чим провадження у даній справі було зупинено.

Рішенням господарського суду Черкаської області від 14.07.2008 року у справі №12/1328 первісний позов задоволено частково.

Визнано недійсними:

п. 4 наказу Фонду державного майна України від 10.11.1992 року №477 «Про перетворення підприємств і організацій Українського міжгалузевого державного об'єднання річкового флоту «Укррічфлот» в акціонерні товариства»та перелік нерухомого майна, переданого у власність ВАТ «2-й експедиційний загін підводних і гідротехнічних робіт»в частині передачі у власність до статутного фонду ВАТ «2-й експедиційний загін підводних і гідротехнічних робіт»одноповерхової будівлі контори, розташованої в м. Черкаси по вул. Портова, 8 (інвентарний номер 76);

рішення дирекції відкритого акціонерного товариства «2-й експедиційний загін підводних і гідротехнічних робіт», викладене в протоколі №16 засідання від 15.09.2006 року про продаж нерухомого майна - будівлі контори, розташованої в м. Черкаси по вул. Портова, 8 дочірньому підприємству «Райагробудсервіс»Черкаського будівельно-монтажного виробничого кооперативу «Райагробуд»;

рішення наглядової ради відкритого акціонерного товариства «2-й експедиційний загін підводних і гідротехнічних робіт», викладене в протоколі №34 засідання від 18.09.2006 року, яким погоджено рішення дирекції товариства, викладене в протоколі №16 засідання від 15.09.2006 року, про продаж нерухомого майна;

договір від 24.10.2007 року, укладений між відкритим акціонерним товариством «2-й експедиційний загін підводних і гідротехнічних робіт»і дочірнім підприємством «Райагробудсервіс»Черкаського будівельно-монтажного виробничого кооперативу «Райагробуд», купівлі-продажу будівлі контори літ. «Б-1, б, б-1, б-2»загальною площею 263,5 кв.м., з належними інженерно-технічними комунікаціями (мережами), розташованої по вул. Портова. 8 в м. Черкаси, зареєстрований в реєстрі правочинів за №4795;

договір від 01.11.2006 року, укладений між дочірнім підприємством «Райагробудсервіс» Черкаського будівельно-монтажного виробничого кооперативу «Райагробуд»і товариством з обмеженою відповідальністю «Верхньодніпровське УМВСТ»(теперішнє найменування якого - товариство з обмеженою відповідальністю «Регіональна компанія збереження та розвитку природних ресурсів»), купівлі-продажу будівлі контори літ. «Б-1, б, б-1, б-2» загальною площею 263.5 кв.м. з належними інженерно-технічними комунікаціями (мережами), розташованої по вул. Портова, 8 в м. Черкаси, зареєстрований в реєстрі правочинів за №3022.

В іншій частині позовних вимог про переведення прав та обов'язків покупця за договором від 24.10.2006 року купівлі-продажу частини комплексу будівель літ. «Б-1, б, б-1, б-2»загальною площею 263,5 кв.м. по вул. Портова, 8 в м. Черкаси, укладеному між відкритим акціонерним товариством «2-й експедиційний загін підводних і гідротехнічних робіт»і дочірнім підприємством «Райагробудсервіс»Черкаського будівельно-монтажного виробничого кооперативу «Райагробуд», на лінійне відділення в річковому порту м. Черкаси Управління МВС України в Черкаській області та про визнання за державою в особі лінійного відділення в річковому порту м. Черкаси Управління МВС України в Черкаській області права власності на частину комплексу будівель літ. «Б-1, б, б-1, б-2»загальною площею 263,5 кв.м. по вул. Портова, 8 в м. Черкаси, - відмовлено.

Стягнуто з відкритого акціонерного товариства «2-й експедиційний загін підводних і гідротехнічних робіт», код 14283579, м. Черкаси, вул. Портова, 8:

в доход Державного бюджету України для зарахування на реєстраційний рахунок відділення державного казначейства у м. Черкаси №31117095700002, банк - Управління державного казначейства в Черкаській області, МФО 854018, код 22809222, код бюджетної класифікації 22090200, символ звітності банку 095, через державну податкову інспекцію у м. Черкаси –170,00 грн. державного мита;

із зарахуванням до державного бюджету України на р/р 31210259700002 в ГУДКУ в Черкаській області, МФО 854018, УЄДРПУ - 22809222, УДК в м. Черкаси, код бюджетної класифікації - 22050000 –118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

В задоволенні зустрічного позову відмовити повністю.

Заходи забезпечення позову - накладення арешту на частину комплексу будівель літ. «Б-1, б, б-1, б-2», загальною площею 263,5 кв.м. по вул. Портова, 8 в м. Черкаси, скасовано після набрання рішенням законної сили.

Постановою Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 17.10.2008 року у справі 12/1328 апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю «Регіональна компанія збереження та розвитку природних ресурсів»на рішення господарського суду Черкаської області від 14.07.2008 року у справі №12/1328 задоволено. Рішення господарського суду Черкаської області від 14.07.2008 року у справі №12/1328 скасовано. Прийнято нове судове рішення в редакції:

«Відмовити у задоволенні первісного позову.

 Зустрічний позов задовольнити.

 Визнати право власності за ТОВ «Регіональна компанія збереження та розвитку природних ресурсів»на частину комплексу будівель за адресою: м. Черкаси, вул. Портова, 8 з належними інженерно-технічними комунікаціями, зокрема будівлю контори літ. Б, б, б1, б2, загальною площею 263,50 кв.м.»(копію рішення та постанови у справі №12/1328 надано суду апеляційної інстанції).

Колегія суддів апеляційного господарського суду, беручи до уваги межі перегляду справи у апеляційній інстанції, обговоривши доводи апеляційної скарги, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права при прийнятті оскаржуваного рішення, дійшла до висновку про те, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, а оскаржуване рішення місцевого господарського суду не підлягає скасуванню з наступних підстав.

Статтею 101 ГПК України встановлено, що у процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги (подання) і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Колегія суддів апеляційного господарського суду, погоджуючись з висновками місцевого господарського суду, вважає за необхідне зазначити наступне.

Згідно зі ст. 387 ЦК України, власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.

Виходячи зі змісту наведеної норми, позивач повинен довести належність йому майна на праві власності чи на іншому речовому праві. Відповідачем за віндикаційним позовом виступає незаконний володілець майна, незалежно від того чи знає він про неправомірність і незаконність свого володіння, чи ні. При цьому незаконним володільцем визнається така особа, яка здійснює володіння майном без належних правових підстав. Як відомо, підставами виникнення права власності слугують юридичні факти, перелік яких міститься у главі 24 ЦК.

Позивачем надано суду договір купівлі-продажу спірного майна та докази проведення його державної реєстрації, що свідчить про належність саме йому права власності на спірне нерухоме майно. Крім цього, зазначений факт підтверджено постановою Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 17.10.2008 року у справі №12/1328, що відповідно до ст. 35 ГПК України не доводиться знову.

Предметом віндикаційного позову виступає вимога власника, який не володіє майном, до особи, яка незаконно заволоділа цим майном, про повернення індивідуально визначеного майна із чужого незаконного володіння. Важливою умовою звернення з віндикаційним позовом є відсутність між позивачем і відповідачем зобов'язально-правових відносин щодо спірного майна.

Позивач звертався до відповідача з пропозицією укласти договір оренди спірного майна, яка відповідачем була відхилена.

Відповідачем не надано суду жодного доказу звільнення будівлі контори в м. Черкаси по вул. Портовій, 8. Натомість позивачем доведено факт незаконного, без правових підстав користування відповідачем майном позивача.

Посилання прокурора та відповідача на те, що місцевий господарський суд розглянув справу у відсутності представників відповідача колегією суддів відхиляються, оскільки відповідач знав про судовий розгляд справи, приймав участь у судових засіданнях, подавав докази та клопотання, про що свідчать протокол судового засідання від 24.07.2007 року (а.с. 23), заява відповідача №21/20-949 від 26.09.2007 року (а.с. 25) тощо.

Згідно з ч. 1 ст. 103 ГПК України, апеляційна інстанція за результатами розгляду апеляційної скарги має право залишити рішення місцевого господарського суду без змін, а скаргу (подання) без задоволення. Підставами для залишення рішення місцевого господарського суду без змін є, зокрема, обґрунтованість рішення, в якому повно відображені обставини, які мають значення для даної справи, висновки суду про встановлені обставини і правові наслідки є вичерпними, відповідають дійсності і підтверджуються достовірними доказами, дослідженими в судовому засіданні.

Таким чином, колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла до висновку про те, що обставини, на які посилається скаржник, не можуть бути підставою для скасування рішення господарського суду Черкаської області від 29.10.2007 року у справі №11/3204.

Керуючись ст. ст. 33, 34, 99, 101, 103, 104, 105 ГПК України, Київський міжобласний апеляційний господарський суд, -

постановив:

1.          Апеляційну скаргу лінійного відділення в річковому порту м. Черкаси УМВС України в Черкаській області та апеляційне подання прокурора Черкаської області на рішення господарського суду Черкаської області від 29.10.2007 року у справі №11/3204 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Верхньодніпровське відділення УМВСТ»до лінійного відділення в річковому порту м. Черкаси УМВС України в Черкаській області за участі прокуратури Черкаської області про усунення перешкод в користуванні майном залишити без задоволення.

2.          Рішення господарського суду Черкаської області від 29.10.2007 року у справі №11/3204 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Верхньодніпровське відділення УМВСТ»до лінійного відділення в річковому порту м. Черкаси УМВС України в Черкаській області за участі прокуратури Черкаської області про усунення перешкод в користуванні майном залишити без змін.

3.          Справу №11/3204 повернути до господарського суду Черкаської області.

Головуючий суддя:                                                                      Агрикова  О.В.

Судді:

                                                                                                    Чорногуз М. Г.

                                                                                                    Мазур Л. М.

Дата відправки  25.12.08

СудКиївський міжобласний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення15.12.2008
Оприлюднено11.02.2009
Номер документу2896411
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/3204

Судовий наказ від 19.04.2011

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 22.04.2009

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 22.04.2009

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 30.03.2009

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 30.03.2009

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Постанова від 18.03.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

Ухвала від 02.02.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

Постанова від 15.12.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Постанова від 15.12.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Постанова від 18.06.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Гончарук П.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні