Постанова
від 13.02.2013 по справі 2а/0570/17694/2012
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 лютого 2013 р. Справа №2а/0570/17694/2012

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 12 год. 30 хв.

Донецький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Спасової Н.В.,

при секретарі судового засідання - Симоновій Ю.Ю.

за участю:

представника позивача Маркіна О. О.

представника відповідача - не з'явився.

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Червоногвардійському районі міста Макіївки Донецької області до державного підприємства «Макїввугілля» про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на фінансування різниці між сумою пенсій, призначених згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність" і сумою пенсій, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, за період з липня 2012 року по листопад 2012 року у сумі 12743,69 гривень,-

В С Т А Н О В И В :

Управління Пенсійного фонду України в Червоногвардійському районі міста Макіївки Донецької області (надалі позивач, УПФУ) звернулось до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до державного підприємства «Макїввугілля» (надалі відповідач, ДП «Макіїввугілля») про стягнення витрат на виплату різниці між сумою пенсій призначених науковим працівникам та сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законодавчих актів, за період з 01.07.2012 року по 01.12.2012 року в розмірі 12743,69 грн., мотивуючи свої вимоги тим, що відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» відповідач, як державне підприємство на якому працювали особи, яким призначено пенсію згідно із ст. 24 цього Закону України, повинно відшкодовувати різницю між сумою пенсії, призначеної за цим Законом та сумою пенсії, обчисленою зазначеним особам відповідно до інших законодавчих актів. Розмір витрат, що підлягають фінансуванню визначається в розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 числа кожного місяця року та протягом 10 днів після призначення пенсії, про що надсилається повідомлення відповідному підприємству. Державні не бюджетні підприємства і організації щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду кошти для виплати різниці у розмірі пенсії, призначеної в минулому та поточному роках. Таким чином, повідомлення про сплату різниці між сумою пенсії, призначеної як науковому працівнику, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів за період з 01.07.2012 року по 01.12.2012 року на загальну суму 12743,69 грн. були направлені на адресу відповідача у зазначені терміни. Суми, що підлягають сплаті Пенсійному фонду згідно повідомлень, на рахунок управління не надійшли. Посилаючись на вищевикладене, позивач просив стягнути з відповідача заборгованість по науковим пенсіям у розмірі 12743,69 грн.

Представник позивача у судовому засіданні підтримав позовні вимоги в повному обсязі, надавши пояснення аналогічні викладеному у позовній заяві, просив про задоволення позову.

Відповідач, будучи належним чином повідомленим про день, час та місце розгляду справи, явку свого представника у судове засідання не забезпечив. 11.02.2013 р. через відділ діловодства та документообігу Донецького окружного адміністративного суду надійшов відзив на адміністративний позов про стягнення заборгованості у розмірі 12 743, 69 грн. у якому відповідач визнав позовні вимоги у повному обсязі. Просив суд розглянути справу за відсутності його представника.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України справа розглядається за відсутністю не з'явившегося відповідача на підставі доказів, наявних у матеріалах справи.

Заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, з'ясувавши обставини, що мають значення для вирішення спору та перевіривши їх доказами, наданими сторонами, визначившись із правовою нормою, яку слід застосувати до спірних відносин, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що відповідач у справі - державне підприємство «Макіїввугілля» (ЄДРПОУ 32442295) має в своїй структурі відокремлений підрозділ без права юридичної особи - «Інформаційно-обчислювальний центр» ДП «Макіїввугілля» (ЄДРПОУ 26391127).

І відповідач, і його відокремлений підрозділ є страхувальниками та платниками внесків до Пенсійного Фонду України, що підтверджується повідомленням про взяття на облік платника єдиного внеску.

З довідок, виданих відповідачем та його структурним підрозділом, встановлено, що на підприємствах, повним правонаступником яких є відповідач, на посадах, що дають право на призначення пенсії відповідно до Закону України « Про наукову та науково-технічну діяльність» працювали ОСОБА_3 ( з 23.08.1965 по 30.01.2002 року) та ОСОБА_2 ( з 03.11.1975 по даний час), які займалися науково-технічною діяльністю.

З довідки УПФУ в Ворошиловському районі м. Донецька та з картки особового рахунку № 147733, наданої позивачем, встановлено, що ОСОБА_3 та ОСОБА_2 органом Пенсійного Фонду України була призначена та виплачується пенсія за віком як науковим працівникам.

Протягом липня - листопада 2012 року позивачем на адресу відповідача надсилалися повідомлення про відшкодування різниці між розміром пенсії, призначеної ОСОБА_3 та ОСОБА_2 відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» та пенсії, обчисленої відповідно інших законодавчих актів, яку підприємство мало сплатити. За вказаний період сума виставлена до відшкодування склала 12743,69 грн., у тому числі за липень - 1395,97грн., серпень -2736,05грн., вересень - 2678,12грн., жовтень - 2678,12 грн., листопад - 3255,43грн. Зазначені повідомлення були отримані уповноваженою особою відповідача, про що свідчить відповідний підпис на їх копіях.

З акту звірки, підписаного позивачем та ВП «ІОЦ» ДП «Макіїввугілля» встановлено, що вказані витрати відповідачем відшкодовані не були. Станом на 01.12.2012 року за ВП «ІОЦ» ДП «Макіїввугілля рахується заборгованість з відшкодування різниці по науковим пенсіям у загальному розмірі 82258,43 грн., у тому числі за липень - листопад 2012 року у розмірі 12743,69 грн.

Відповідно до ст. 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" -різниця між сумою пенсії, призначеної за цим Законом, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується: для наукових (науково-педагогічних) працівників державних бюджетних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів державного бюджету;

для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коштів державного бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. При цьому за рахунок коштів державного бюджету науковим (науково-педагогічним) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної за цим Законом;

для наукових (науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів.

Постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2004 року № 372 затверджений Порядок фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність», та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи (далі - Порядок).

Як визначено в пункті 2 зазначеного Порядку, за рахунок коштів державного бюджету фінансується 50 відсотків різниці у розмірі пенсії наукових (науково-педагогічних) працівників державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації у розрахунку на одну особу. Інша частина фінансується за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів.

Згідно з пунктом 3 Порядку фінансування різниці у розмірі пенсії осіб, які мають науковий стаж роботи на кількох підприємствах, в установах, організаціях та вищих навчальних закладах III - IV рівнів акредитації незалежно від форми власності та фінансування, здійснюється пропорційно зарахованому для призначення пенсії науковому стажу роботи за рахунок джерел фінансування, визначених законодавством для відповідних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації.

Пунктом 5 Порядку передбачено, що розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення за зразком, що додається.

Зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках. З урахуванням викладеного, оскільки судом встановлено обов'язок відповідача здійснити позивачу відшкодування різниці у сумі 12743,69 грн. з наукових пенсій, сплачених ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в липні - листопаді 2012 року, приймаючи до уваги, що вказаний обов'язок відповідачем не виконаний та на день розгляду справи за ним рахується заборгованість у зазначеному розмірі, враховуючи визнання позову відповідачем, суд дійшов висновку про задоволення позову у повному обсязі. Отже, з відповідача на користь позивача належить стягнути різницю між розміром пенсій, призначених згідно із Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність» та сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законодавчих актів, за період липень - листопад 2012 року у розмірі 12743,69 грн.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність», Постановою КМУ від 24.03.2004 року № 372 «Про затвердження Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації згідно із Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність» і сумою пенсій, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів», ст. 2, ст. 7-11, ст. 17-20, ст. 69-72, ст. 86, ст. 94, ст. 122 -154, ст. 158-163, ст. 167, ст. 185, ст. 186, ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Позов Управління Пенсійного фонду України в Червоногвардійському районі міста Макіївки Донецької області до державного підприємства «Макїввугілля» про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на фінансування різниці між сумою пенсій, призначених згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність" і сумою пенсій, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, за період з липня 2012 року по листопад 2012 року у сумі 12743,69 гривень,- задовольнити.

Стягнути з державного підприємства «Макїввугілля» ( код ЄДРПОУ 32442295) на користь управління Пенсійного фонду України в Червоногвардійському районі міста Макіївки Донецької області заборгованість з відшкодування витрат на фінансування різниці між сумою пенсій, призначених згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність" і сумою пенсій, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, за період з липня 2012 року по листопад 2012 року у сумі 12743 (дванадцять тисяч сімсот сорок три) гривні 69 (шістдесят дев'ять ) копійок.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У випадку подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова складена та підписана у нарадчій кімнаті, її вступну та резолютивну частини проголошено у судовому засіданні 13 лютого 2013 року в присутності представника позивача. Повний текст постанови виготовлений 18 лютого 2013 року.

Суддя Спасова Н.В.

Дата ухвалення рішення13.02.2013
Оприлюднено19.02.2013
Номер документу29383771
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/17694/2012

Ухвала від 11.10.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Спасова Н.В.

Постанова від 13.02.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Спасова Н.В.

Ухвала від 29.01.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Спасова Н.В.

Ухвала від 29.12.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Спасова Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні