Рішення
від 28.01.2013 по справі 8/135-12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 тел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"28" січня 2013 р. Справа № 8/135-12

Господарський суд Київської області в складі судді Скутельника П.Ф. , при секретарі Каплі А.В. , розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Новопетрівської сільської ради Вишгородського району Київської області, ідентифікаційний код: 04359620, місцезнаходження: 07354, Київська обл., Вишгородський р-н, с. Нові Петрівці, вул. Леніна, 171,

до Вишгородського районного споживчого товариства, ідентифікаційний код: 01755309, місцезнаходження: 07330, Київська обл., Вишгородський р-н, смт Димер, вул. Леніна, 34,

про визнати укладеним договору оренди земельної ділянки,

за участю представників учасників судового процесу:

від позивача: Кучерявий І.А., який діє на підставі довіреності від 21.08.2012 року № 760/1, та Приходько І.А., яка діє на підставі довіреності від 06.04.2011 року за № 276;

від відповідача: не з'явився, -

Обставини справи:

Новопетрівська сільська рада Вишгородського району Київської області (далі за текстом: Позивач) звернулась до господарського суду Київської області з позовною заявою до Вишгородського районного споживчого товариства (далі за текстом: Відповідач) про визнати укладеним договору оренди земельної ділянки.

Позовні вимоги Позивач обґрунтовує тим, що 19.10.2012 року Новопетрівською сільською радою Вишгородського району Київської області прийнято рішення «Про передачу земельних ділянок в оренду» від 19.10.2012 року за №386-17-6, згідно з яким Новопетрівська сільська рада розглянувши лист Вишгородського районного споживчого товариства від 11.03.2011 року за №93 щодо складання договору оренди землі та Технічну документацію із землеустрою щодо надання земельних ділянок Вишгородському районному споживчому товариству в оренду під розміщення існуючих магазинів, складів та інших приміщень, які розташовані на території с. Нові Петрівці Вишгородського району Київської області від 11.10.2010 року за №ПО-0390, вирішила: - затвердити технічну документацію із землеустрою щодо надання земельних ділянок в оренду Вишгородському районному споживчому товариству під розміщення існуючих магазинів, складів та інших приміщень, які розташовані на території Вишгородського району Київської області в селі Нові Петрівці на вулиці Леніна, 38, вулиці Леніна, 110, вулиці Леніна, 231-233, вулиці Леніна, 235, вулиці Кірова, 35а, вулиці Шевченка, 2; - надати Вишгородському районному споживчому товариству в оренду строком на 10 років земельні ділянки, загальною площею 0,5117 га, під розміщення існуючих магазинів, складів та інших приміщень, які розташовані на території села Нові Петрівці Вишгородського району Київської області; - встановити річний розмір орендної плати за земельні ділянки зазначені в пункті 2 цього рішення у розмірі 12% від їх нормативної грошової оцінки 1 653 367,00 гривень, що складає 198 404,04 (сто дев'яносто вісім тисяч чотириста чотири гривні 04 коп.). 02.11.2012 року Позивач своїм листом за №991 надіслав на адресу Відповідача проект договору оренди землі для підписання в 3 примірниках, які були підписані Позивачем та відповідають вимогам Закону України «Про оренду землі». Відповідач вказаний проект договору оренди землі не підписав та відповіді Позивачу про причини відмови підписати договір не надав, в зв'язку з чим Позивач вважає, що його права порушенні, внаслідок чого просить суд останні відновити шляхом визнання договору укладеним.

Ухвалою господарського суду Київської області від 10.12.2012 року порушено провадження у справі №8/135-12, розгляд якої призначено на 14.01.2013 року.

14.01.2013 року в судове засідання з'явився Позивач, який виконав вимоги ухвали суду від 10.12.2012 року, дав пояснення, позов підтримав та просив задовольнити. Відповідач в судове засідання не з'явився, вимоги ухвали суду від 10.12.2012 року не виконав. Ухвалою суду від 14.01.2013 року розгляд справи відкладено на 28.01.2013 року.

28.01.2013 року в судове засідання з'явився Позивач, який дав пояснення, позов підтримав та просив задовольнити. Відповідач в судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив будучи повідомленим про день та час розгляду справи, вимоги ухвал суду від 10.12.2012 року та від 14.01.2013 року не виконав.

У зв'язку з цим спір розглядався за наявними у справі матеріалами, після дослідження яких та врахування наданих пояснень Позивача, суд видалився до нарадчої кімнати для прийняття рішення у справі, оголошення якого призначено на 28.01.2013 року.

Відповідно до абз. 3 п. 3.9.1. Постанови пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» від 26.12.2011 року за №18, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Беручи до уваги викладене, а також те, що Відповідач належним чином повідомлений про подання до суду позову, дату та час розгляду справи та враховуючи те, що кореспонденція суду також направлена на адресу Відповідача, суд дійшов висновку, що Відповідач був належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи.

Відповідно до ст.75 Господарського процесуального кодексу України, якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарський судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Оскільки Відповідач про час і місце судового засідання був повідомлений належним чином, доказів, на які вони посилались би, як на підставу для відмови в задоволенні позову, суду не надав, то відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Згідно ч. 2 ст. 82 Господарського процесуального кодексу України, рішення приймається господарським судом за результатами оцінки доказів, поданих сторонами та іншими учасниками господарського процесу, а також доказів, які були витребувані господарським судом, у нарадчій кімнаті.

Детально розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення Позивача, з'ясувавши фактичні обставини, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, дослідивши подані докази, суд -

Встановив:

Статтею 13 Конституції України визначено, що земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності українського народу. Від імені українського народу права власника здійснюють органи державної влади та місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

Відповідно до ст.ст. 142, 145 Конституції України, до матеріальної основи органів місцевого самоврядування, крім інших об'єктів, належить земля, управління якою здійснюють територіальні громади через органи самоврядування в межах їх повноважень шляхом прийняття рішень. Права органів самоврядування захищаються у судовому порядку.

Згідно із ст. 116 Земельного кодексу України, громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону. Набуття права власності громадянами та юридичними особами на земельні ділянки, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації, відбувається в порядку, визначеному частиною першою статті 128 цього Кодексу. Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Відповідно до ч. 1 ст. 123 Земельного кодексу України, надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування здійснюється Верховною Радою Автономної Республіки Крим, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування. Рішення зазначених органів приймається на підставі проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у разі: надання земельної ділянки із зміною її цільового призначення; формування нових земельних ділянок. Надання у користування земельної ділянки в інших випадках здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки. В такому випадку розроблення такої документації здійснюється на підставі дозволу, наданого органом виконавчої влади, органом місцевого самоврядування, уповноваженим здійснювати розпорядження цією земельною ділянкою.

Згідно з ч. 1 ст. 124 Земельного кодексу України, передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього Кодексу, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки.

Відповідно до ст. 125 Земельного кодексу України, право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Згідно зі ст. 189 Земельного кодексу України, самоврядний контроль за використанням та охороною земель здійснюється сільськими, селищними, міськими, районними та обласними радами.

Конституція України у ч. 2 ст. 19 передбачає, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно ст. 13 Закону України «Про оренду землі», договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Закон України «Про оренду землі» у ст. 4 передбачає, що орендодавцями земельних ділянок є громадяни та юридичні особи, у власності яких перебувають земельні ділянки, або уповноваженні ними особи. Орендодавцями земельних ділянок, що перебувають у комунальній власності, є сільські, селищні, міські ради в межах повноважень, визначених законом. Орендодавцями земельних ділянок, що перебувають у спільній власності територіальних громад, є районні, обласні ради та Верховна Рада Автономної Республіки Крим у межах повноважень, визначених законом. Орендодавцями земельних ділянок, що перебувають у державній власності, є органи виконавчої влади, які відповідно до закону передають земельні ділянки у власність або користування.

Земельний кодекс України у ст. 12 передбачає, що до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить розпорядження землями територіальних громад, в тому числі і надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу.

Суд дослідивши зміст ч. 2 ст. 19 Конституції України, ст.ст. 12, 123, 124 Земельного кодексу України та ст. 4 Закону України «Про оренду землі» приходить до висновку, що надання у власність та в користування земельних ділянок в межами населених пунктів належить до компетенції органу місцевого самоврядування, якою в межах села Нові Петрівці Вишгородського району Київської області є Новопетрівська сільська рада Вишгородського району Київської області.

Відповідно до ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виключно на пленарних засіданнях сільських рад вирішуються питання регулювання земельних відносин щодо земель, право надання яких у власність та в користування законодавством віднесено до компетенції сільських рад.

Згідно зі ст. 2 Земельного кодексу України , до земельних відносин належать відносини щодо володіння, користування і розпорядження землею.

Суд погоджується з позицією Позивача, що вищевказані норми Земельного кодексу України, Законів України «Про оренду землі» та «Про місцеве самоврядування в Україні» свідчать про те, що надання земельної ділянки із земель державної або комунальної власності в оренду в межах населеного пункту шляхом укладення відповідного договору здійснюється на підставі рішення ради, прийнятого за результатами розгляду заяви (клопотання) особи, яка бажає отримати земельну ділянку в оренду, поданої відповідно до ст. 16 Закону України «Про оренду землі».

Згідно із ст. 144 Конституції України, органи місцевого самоврядування, в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території.

19.10.2012 року Новопетрівська сільська рада Вишгородського району Київської області, керуючись ст.ст. 12, 93, 123, 124, 126, 134, 201 та розділом Х «Перехідних положень» Земельного кодексу України, ст. 288 Податкового кодексу України, ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», прийняла рішення «Про передачу земельних ділянок в оренду» від 19.10.2012 року за №386-17-6, згідно з яким Новопетрівська сільська рада розглянувши лист Вишгородського районного споживчого товариства від 11.03.2011 року за №93 щодо складання договору оренди землі, Технічну документацію із землеустрою щодо надання земельних ділянок Вишгородському районному споживчому товариству в оренду під розміщення існуючих магазинів, складів та інших приміщень, які розташовані на території с. Нові Петрівці Вишгородського району Київської області від 11.10.2010 року за №ПО-0390, вирішила наступне: 1) затвердити технічну документацію із землеустрою щодо надання земельних ділянок в оренду Вишгородському районному споживчому товариству під розміщення існуючих магазинів, складів та інших приміщень, які розташовані на території Вишгородського району Київської області в селі Нові Петрівці на вулиці Леніна, 38, вулиці Леніна, 110, вулиці Леніна, 231-233, вулиці Леніна, 235, вулиці Кірова, 35а, вулиці Шевченка, 2; 2) надати Вишгородському районному споживчому товариству (код ЄДРПОУ 01755309), в оренду строком на 10 років земельні ділянки, загальною площею 0,5117 га, під розміщення існуючих магазинів, складів та інших приміщень, які розташовані на території Вишгородського району Київської області в селі Нові Петрівці, в тому числі: - площею 0,0582 га на вулиці Леніна, 38 (кадастровий номер 3221886001:02:086:0101); - площею 0,2351 га на вулиці Леніна, 110 (кадастровий номер 3221886001:02:109:0170); - площею 0,0422 га на вулиці Леніна, 231-233 (кадастровий номер 3221886001:03:255:0101); - площею 0,0840 га на вулиці Леніна, 235 (кадастровий номер 3221886001:03:254:0101); - площею 0,0373 га на вулиці Кірова, 35а (кадастровий номер 3221886001:02:070:0157); - площею 0,0549 га на вулиці Шевченка, 2 (кадастровий номер 3221886001:02:105:0201). 3) встановити річний розмір орендної плати за земельні ділянки зазначені в пункті 2 цього рішення у розмірі 12% від їх нормативної грошової оцінки 1 653 367,00 гривень, що складає 198 404,04 (сто дев'яносто вісім тисяч чотириста чотири гривні 04 коп.) гривень в тому числі: - за земельну ділянку площею 0,0582 га на вулиці Леніна, 38 - 17 904,88 гривень; - за земельну ділянку площею 0,2351 га на вулиці Леніна, 110 - 106 209,36 гривень; - за земельну ділянку площею 0,0422 га на вулиці Леніна, 231-233 - 18 270,03 гривень; - за земельну ділянку площею 0,0840 га на вулиці Леніна, 235 - 23 398,73 гривень; - за земельну ділянку площею 0,0373 га на вулиці Кірова, 35а - 10 049,65 гривень; - за земельну ділянку площею 0,0549 га на вулиці Шевченка, 2 - 22 571,39 гривень.

02.11.2012 року Позивач своїм листом за №991 надіслав на адресу Відповідача проект договору оренди землі для підписання в 3 примірниках, які були підписані Позивачем та відповідають вимогам Закону України «Про оренду землі», Типовому договору оренди землі, що затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004 року за №220.

Однак, Відповідач в десятиденний строк, що передбачений листом Позивача від 02.11.2012 року за №991, надісланий Позивачем проект договору оренди землі не підписав та не повернув Позивачу з протоколом розбіжностей, як того вимагає ст.ст. 641, 642, 643 Цивільного кодексу України та ст. 181 Господарського кодексу України, чим відмовився від укладення договору оренди землі на земельні ділянки, які знаходяться під належними Відповідачу на праві власності об'єктами нерухомого майна.

В ході розгляду справи встановлено, що 23.11.2012 року Позивач зважаючи на відмову Відповідача від укладення договору оренди та з метою забезпечення надходжень до бюджету села прийняв рішення «Про укладення договору оренди землі» від 23.11.2012 року за №416-18-6, згідно з яким вирішено звернутися до суду з позовом до Вишгородського районного споживчого товариства про визнання укладеним договору оренди землі на земельні ділянки, які надані Відповідачу згідно з рішенням Новопетрівської сільської ради Вишгородського району Київської області від 19.10.2012 року за №386-17-6.

Згідно з ч. 2 ст. 638 Цивільного кодексу України, договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною.

Відповідно до ч. 1 ст. 641 Цивільного кодексу України, пропозицію укласти договір (оферту) може зробити кожна із сторін майбутнього договору. Пропозиція укласти договір має містити істотні умови договору і виражати намір особи, яка її зробила, вважати себе зобов'язаною у разі її прийняття.

Цивільний кодекс України у ст. 643 передбачає, що якщо у пропозиції укласти договір вказаний строк для відповіді, договір є укладеним, коли особа, яка зробила пропозицію, одержала відповідь про прийняття пропозиції протягом цього строку.

Згідно із ст. 648 Цивільного кодексу України, зміст договору, укладеного на підставі правового акта органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування, обов'язкового для сторін (сторони) договору, має відповідати цьому акту. Особливості укладення договору на підставі правового акта органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування встановлюються актами цивільного законодавства.

Суд уважно дослідивши наданий позивачем проект Договору оренди землі №5 від 31.10.2012 року в редакції Позивача, який Позивач просить суд визнати укладеним, приходить до висновку, що даний проект договору містить усі істотні умови, перелік яких встановлено ст. 15 Закону України «Про оренду землі», та повністю відповідає типовому договору оренди землі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2004 року за №220.

Згідно із вимогами ст. 181 Господарського кодексу України, господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Проект договору може бути запропонований будь-якою з сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках. Сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і повертає один примірник договору другій стороні або надсилає відповідь на лист, факсограму тощо у двадцятиденний строк після одержання договору. За наявності заперечень щодо окремих умов договору сторона, яка одержала проект договору, складає протокол розбіжностей, про що робиться застереження у договорі, та у двадцятиденний строк надсилає другій стороні два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором. У разі якщо сторони не досягли згоди з усіх істотних умов господарського договору, такий договір вважається неукладеним (таким, що не відбувся).

В ході розгляду справи Позивач довів суду за допомогою належних і допустимих доказів те, що Відповідач не відреагував на пропозицію Позивача щодо укладення договору оренди землі, надану листом від 02.11.2012 року за №991, внаслідок чого відмовився відповідно до ст. 181 Господарського кодексу України та ст. 643 Цивільного кодексу України укладати зазначений договір.

За наслідками дослідження матеріалів справи №8/135-12 встановлено, що підставою для укладення договору є рішення Новопетрівської сільської ради «Про передачу земельних ділянок в оренду» від 19.10.2012 року за №386-17-6, яким визначено істотні умови зокрема: об'єкт оренди; строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру та дорученням сільському голові укласти договір оренди.

Одночасно встановлено, що рішенням Новопетрівської сільської ради «Про укладення договору оренди землі» від 23.11.2012 року за №416-18-6 вирішено звернутись з позовом до суду про визнання укладеними договорів, що знаходяться під існуючими будівлями.

Рішення Новопетрівської сільської ради «Про передачу земельних ділянок в оренду» від 19.10.2012 року за №386-17-6 та «Про укладення договору оренди землі» від 23.11.2012 року за №416-18-6 є чинними, доказів оскарження чи визнання їх недійсними в установленому законодавством України порядку сторонами не надано.

Згідно із ч. 3 ст. 179 Господарського кодексу України, укладення господарського договору є обов'язковим для сторін, якщо він заснований на державному замовленні, виконання якого є обов'язком для суб'єкта господарювання у випадках, передбачених законом, або існує пряма вказівка закону щодо обов'язковості укладення договору для певних категорій суб'єктів господарювання чи органів державної влади або органів місцевого самоврядування.

Судом береться до уваги, що відповідно до ст.ст. 142, 144, 145 Конституції України, ст.ст. 123, 124, 125, 126, 206, 211 Земельного кодексу України, ст. 179 Господарського кодексу України та ст. 1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель», встановлено обов'язковість укладення договору оренди землі на земельні ділянки комунальної власності у разі фактичного використання цих земельних ділянок та наявності рішення органу місцевого самоврядування про надання цих земельних ділянок в оренду.

Аналогічної правової позиції дотримується Верховний суд України, що закріплено постановою Верховного суду України від 25.09.2012 року за №3-39гс12 по справі №19/074-11 , за заявою Новопетрівської сільської ради про перегляд Верховним судом України постанови Вищого господарського суду України від 12.04.2012 року в справі №19/074-11 за позовом Новопетрівської сільської ради до Вишгородського споживчого товариства про визнання укладеним договору оренди землі, згідно з якою Верховний суд України дійшов висновку, що законодавством України встановлений обов'язок землекористувача укласти договір оренди землі при наявності рішення органу місцевого самоврядування про надання цих земельних ділянок в оренду та фактичному їх використані.

Згідно із ч. 1 ст. 111 28 Господарського процесуального кодексу України, рішення Верховного Суду України, прийняте за наслідками розгляду заяви про перегляд судового рішення з мотивів неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права у подібних правовідносинах, є обов'язковим для всіх суб'єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить зазначену норму права, та для всіх судів України. Суди зобов'язані привести свою судову практику у відповідність із рішеннями Верховного Суду України.

Відповідно до п.п. 9, 9.8., 9.9. Постанови пленуму Вищого господарського суду України від 23.03.2012 року за №6, у резолютивній частині рішення має бути остаточна відповідь щодо усіх вимог, які були предметом судового розгляду. При цьому господарські суди повинні зазначати: у рішенні зі спору, що виник при укладенні або зміні договору, - рішення з кожної спірної умови договору у вигляді конкретного формулювання відповідної умови (розділу, пункту, підпункту) договору; у рішенні про спонукання укласти договір - умови, на яких сторони зобов'язані укласти договір, з посиланням на поданий позивачем проект цього договору, наприклад: «Вважати договір (найменування договору) укладеним на умовах поданого (найменування позивача) проекту цього договору», а в разі необхідності - з викладенням у рішенні умов (пунктів) договору повністю або в певній частині.

Відповідно до п.8 Постанови пленуму Вищого господарського суду України від 23.03.2012 року за №6, у разі необхідності в мотивувальній частині рішення суд може зазначити про урахування ним: прийнятих відповідно до Конституції України і Закону України «Про судоустрій і статус суддів» постанов пленуму Вищого господарського суду України; рішення Верховного Суду України, прийнятого за наслідками розгляду заяви про перегляд судових рішень господарських судів з підстав, передбачених статтею 111 16 ГПК.

Господарський кодекс України у ч. 1 ст. 187 передбачає, що спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. Інші переддоговірні спори можуть бути предметом розгляду суду у разі, якщо це передбачено угодою сторін або якщо сторони зобов'язані укласти певний господарський договір на підставі укладеного між ними попереднього договору.

Суд приходить до висновку щодо обґрунтованості та доведеності позиції Позивача з приводу того, що у зв'язку з тим, що Позивач надіслав проект договору оренди землі Відповідачу, а Відповідач відмовився укладати зазначений договір, укладення якого є обов'язковим, між сторонами виникли переддоговірні відносини, оскільки Відповідач звернувся до Позивача із заявою про передачу в оренду спірної земельної ділянки, а Новопетрівською сільською радою на сесії прийнято відповідне рішення, яке повинно бути покладено в основу договору оренди земельної ділянки, який є типовим відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, внаслідок чого згідно із ч. 1 ст. 187 Господарського кодексу України переддоговірні спори є предметом розгляду суду, якщо спір виник при укладенні господарських договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом.

За таких обставин суд приходить до висновку, що вимоги Позивача є обґрунтованими та доведеними суду за допомогою належних і допустимих доказів, внаслідок чого підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до вимог ст. 32 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Господарський процесуальний кодекс України у ст. 36 встановлює, що письмовими доказами є документи і матеріали, які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про те, що копії документів, які знаходяться в матеріалах справи та надавались Позивачем суду в якості доказів, є належними та допустимими письмовими доказами, які стосуються предмету спору.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підстави своїх вимог і заперечень.

В ході судового розгляду надані Позивачем докази спростовані не були та Відповідачем не заперечувались.

Відшкодування господарських витрат по сплаті судового збору у сумі 1073,00 грн. (одна тисяча сімдесят три гривні 00 коп.) відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України покладається судом на Відповідача.

Керуючись ст. 124 Конституції України, ст. ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов Новопетрівської сільської ради Вишгородського району Київської області, ідентифікаційний код: 04359620, місцезнаходження: 07354, Київська обл., Вишгородський р-н, с. Нові Петрівці, вул. Леніна, 171, до Вишгородського районного споживчого товариства, ідентифікаційний код: 01755309, місцезнаходження: 07330, Київська обл., Вишгородський р-н, смт Димер, вул. Леніна, 34, про визнання укладеним договору оренди земельної ділянки, - задовольнити повністю.

2. Визнати укладеним між Новопетрівською сільською радою (07354, Київська обл., Вишгородський р-н, с. Нові Петрівці, вул. Леніна, 171, ідентифікаційний код 04359620) та Вишгородським районним споживчим товариством (07330, Київська обл., Вишгородський р-н, смт. Димер, вул. Леніна, 34, ідентифікаційний код 01755309) договір оренди землі №5 земельних ділянок загальною площею 0,5117 (нуль цілих п'ять тисяч сто сімнадцять десятитисячних) гектара, у тому числі: площею 0,0582 га, кадастровий номер 3221886001:02:086:0101, яка розташована за адресою: с. Нові Петрівці, вул. Леніна, 38; площею 0,2351 га, кадастровий номер 3221886001:02:109:0170, яка розташована за адресою: с. Нові Петрівці, вул. Леніна, 110; площею 0,0422 га, кадастровий номер 3221886001:03:255:0101, яка розташована за адресою: с. Нові Петрівці, вул. Леніна, 231-233; площею 0,0840 га, кадастровий номер 3221886001:02:086:0101, яка розташована за адресою: с. Нові Петрівці, вул. Леніна, 235; площею 0,0582 га, кадастровий номер 3221886001:02:070:0157, яка розташована за адресою: с. Нові Петрівці, вул. Кірова, 35а; площею 0,0549 га, кадастровий номер 3221886001:02:105:0201, яка розташована за адресою: с. Нові Петрівці, вул. Шевченка, 2, наступного змісту:

«ДОГОВІР №5

оренди землі

с. Нові Петрівці « 31» жовтня 2012 р.

Орендодавець - Новопетрівська сільська рада Вишгородського району Київської області , ідентифікаційний код: 04359620, місцезнаходження: 07354, Україна, Київська область, Вишгородський район, село Нові Петрівці, вулиця Леніна, 171, в особі сільського голови Старенького Радіона Миколайовича , який діє на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та рішення 1-ої сесії 6-го скликання Новопетрівської сільської ради за №1 від 12.11.2010 року з одного боку, та

Орендар - Вишгородське районне споживче товариство , ідентифікаційний код 01755309, місцезнаходження: 07330, Київська обл., Вишгородський район, селище міського типу Димер, вулиця Леніна, 34, в особі голови правління Бандурки Ніни Дмитрівни , яка діє на підставі Статуту, з другого боку, уклали цей Договір про нижче наведене:

Предмет договору

1. Орендодавець надає на підставі рішення Новопетрівської сільської ради Вишгородського району Київської області «Про передачу земельних ділянок в оренду» №386-17-6 від 19 жовтня 2012 року, а Орендар приймає в строкове платне користування земельні ділянки під розміщення існуючих магазинів, складів та інших приміщень (землі комерційного використання), які знаходяться за наступними адресами:

- вул. Леніна, 38 села Нові Петрівці Вишгородського району Київської області, кадастровий номер 3221886001:02:086:0101;

- вул. Леніна, 110 села Нові Петрівці Вишгородського району Київської області, кадастровий номер 3221886001:02:109:0170;

- вул. Леніна, 231-233 села Нові Петрівці Вишгородського району Київської області, кадастровий номер 3221886001:03:255:0101;

- вул. Леніна, 235 села Нові Петрівці Вишгородського району Київської області, кадастровий номер 3221886001:03:254:0101;

- вул. Кірова, 35а села Нові Петрівці Вишгородського району Київської області, кадастровий номер 3221886001:02:070:0157;

- вул. Шевченка, 2 села Нові Петрівці Вишгородського району Київської області, кадастровий номер 3221886001:02:105:0201.

Категорія земель - землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення .

Об'єкт оренди

2. В оренду передаються земельні ділянки загальною площею 0,5117 (нуль цілих п'ять тисяч сто сімнадцять десятитисячних) гектара , у тому числі:

- площею 0,0582 га на вул. Леніна, 38 (кадастровий номер 3221886001:02:086:0101);

- площею 0,2351 га на вул. Леніна, 110 (кадастровий номер 3221886001:02:109:0170);

- площею 0,0422 га на вул. Леніна, 231-233 (кадастровий номер 3221886001:03:255:0101);

- площею 0,0840 га на вул. Леніна, 235 (кадастровий номер 3221886001:03:254:0101);

- площею 0,0373 га на вул. Кірова, 35а (кадастровий номер 3221886001:02:070:0157);

- площею 0,0549 га на вул. Шевченка, 2 (кадастровий номер 3221886001:02:105:0201).

3. На земельних ділянках наявні об'єкти нерухомого майна, що належать Орендарю.

4. Нормативна грошова оцінка земельних ділянок станом на 2012 рік становить 1 653 367,00 (один мільйон шістсот п'ятдесят три тисячі триста шістдесят сім гривень 00 коп.) гривень та підлягає індексації відповідно до вимог статті 289 Податкового кодексу України.

5. Земельні ділянки, які передається в оренду, не мають недоліків, що можуть перешкоджати її ефективному використанню.

6. Інші особливості об'єкта оренди, які можуть вплинути на орендні відносини відсутні.

Строк дії договору

7. Договір укладено строком на 10 років.

Після закінчення строку договору орендар має переважне право поновити його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 90 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

Орендна плата

8. Розмір річної орендної плати становить 12% від нормативної грошової оцінки, що складає в 2012 році 198 404,04 грн. (сто дев'яносто вісім тисяч чотириста чотири гривні 04 коп.). Орендна плата вноситься орендарем в грошовій формі в безготівковому порядку на рахунок Новопетрівської сільської ради Вишгородського району Київської області.

9. Орендна плата підлягає індексації у порядку визначеному Податковим кодексом України.

10. Орендна плата вноситься у строки передбачені законодавством, тобто щомісячно до 30 числа місяця, наступного за звітний або, з ініціативи орендаря, одноразовим платежем до 30-го січня року, за який вноситься орендна плата.

11. Розмір орендної плати переглядається щороку у разі:

- зміни умов господарювання, передбачених договором;

- зміни розмірів земельного податку, підвищення цін і тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством;

- зміни нормативно-грошової оцінки земель сільської ради;

- погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджено документами;

- прийняття Новопетрівською сільською радою Вишгородського району Київської області рішення про зміну розмірів орендної плати;

- в інших випадках, передбачених законом.

12. У разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором, справляється пеня у розмірі 120 % (сто двадцять відсотків) облікової ставки НБУ від несплаченої суми за кожний день прострочення.

Умови використання земельної ділянки

13. Земельні ділянки передаються в оренду під розміщення існуючих магазинів, складів та інших приміщень.

14. Цільове призначення земельних ділянок: комерційне використання.

15. Умови збереження стану об'єкта оренди: орендовані земельні ділянки мають використовуватися виключно за цільовим призначенням із дотриманням вимог земельного та природоохоронного законодавства.

Умови і строки передачі земельної ділянки в оренду

16. Передача земельних ділянок в оренду здійснюється без розроблення проектів їх відведення на підставі технічної документації із землеустрою затвердженої рішенням Новопетрівської сільської ради Вишгородського району Київської області №386-17-6 від 19 жовтня 2012 року «Про передачу земельних ділянок в оренду» .

17. Інші умови передачі земельної ділянки в оренду відсутні.

18. Передача земельної ділянки орендарю здійснюється у двотижневий строк після державної реєстрації цього договору за актом приймання-передачі земельної ділянки.

Умови повернення земельної ділянки

19. Після припинення дії цього договору Орендар повертає Орендодавцеві земельні ділянки у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав їх в оренду.

Орендодавець у разі погіршення корисних властивостей орендованих земельних ділянок, пов'язаних із зміною їх стану, має право на відшкодування збитків у розмірі, визначеному сторонами. Якщо сторонами не досягнуто згоди про розмір відшкодування збитків, спір розв'язується у судовому порядку.

20. Здійснені орендарем без згоди орендодавця витрати на поліпшення орендованих земельних ділянок, які неможливо відокремити без заподіяння шкоди цим ділянкам, не підлягають відшкодуванню.

21. Поліпшення стану земельних ділянок, проведені орендарем за письмовою згодою з орендодавцем землі, не підлягають відшкодуванню.

22. Орендар має право на відшкодування збитків, заподіяних унаслідок невиконання орендодавцем зобов'язань, передбачених цим договором.

Збитками вважаються:

- фактичні втрати, яких орендар зазнав у зв'язку з невиконанням або неналежним виконанням умов договору орендодавцем, а також витрати, які орендар здійснив або повинен здійснити для відновлення свого порушеного права;

- доходи, які орендар міг би реально отримати в разі належного виконання орендодавцем умов договору.

23. Розмір фактичних витрат орендаря визначається на підставі документально підтверджених даних.

Обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки

24. Обмеження та обтяження щодо використання орендованої земельної ділянки передбачені у довідці Управління Держкомзему у Вишгородському районі Київської області.

25. Передача в оренду земельної ділянки не є підставою для припинення або зміни обмежень (обтяжень) та інших прав третіх осіб на цю ділянку.

Інші права та обов'язки сторін

26. Орендодавець має право вимагати від орендаря:

- використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з цим договором оренди;

- дотримання екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґрунтів, додержання державних стандартів, норм і правил, у тому числі місцевих правил забудови населених пунктів;

- дотримання режиму водоохоронних зон, прибережних захисних смуг, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон, зон особливого режиму використання земель та територій, які особливо охороняються;

- своєчасного внесення орендної плати.

27. Орендодавець зобов'язаний:

- передати в користування земельну ділянку у стані, що відповідає умовам цього договору оренди;

- при передачі земельної ділянки в оренду забезпечувати відповідно до закону реалізацію прав третіх осіб щодо орендованої земельної ділянки;

- не вчиняти дій, які б перешкоджали орендареві користуватися орендованою земельною ділянкою;

- відшкодувати орендарю капітальні витрати, пов'язані з поліпшенням стану об'єкта оренди, яке проводилося орендарем за згодою орендодавця;

- попередити орендаря про особливі властивості та недоліки земельної ділянки, які в процесі її використання можуть спричинити екологічно небезпечні наслідки для довкілля або призвести до погіршення стану самого об'єкта оренди.

28. Орендар земельної ділянки має право:

- самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі;

- отримувати продукцію і доходи;

29. Орендар земельної ділянки зобов'язаний:

- приступати до використання земельної ділянки з моменту її передачі Орендарю Орендодавцем, згідно з п.18 цього Договору;

- виконувати встановлені щодо об'єкта оренди обмеження (обтяження) в обсязі, передбаченому законом або договором оренди землі;

- дотримуватися режиму використання земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення;

- у п'ятиденний строк після державної реєстрації договору оренди земельної ділянки державної або комунальної власності надати копію договору Державній податковій інспекції у Вишгородському районі.

Ризик випадкового знищення або пошкодження

об'єкта оренди чи його частини

30. Ризик випадкового знищення або пошкодження об'єкта оренди чи його частини несе Орендар.

Страхування об'єкта оренди

31. Згідно з цим договором об'єкт оренди не підлягає страхуванню.

Зміна умов договору і припинення його дії

32. Зміна умов договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін, а також у разі настання умов, передбачених пунктом 11 цього Договору.

У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір розв'язується у судовому порядку.

33. Дія договору припиняється у разі:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- придбання Орендарем земельної ділянки у власність;

- викупу земельної ділянки для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

- ліквідації Орендаря.

34. Дія договору припиняється шляхом його розірвання за:

- взаємною згодою сторін;

- рішенням суду на вимогу однієї із сторін у наслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

35. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку допускається з боку орендодавця.

Умовами розірвання договору в односторонньому порядку є:

- несплата орендарем орендної плати за землю за період більш ніж один рік;

- використання орендарем земельної ділянки не за цільовим призначенням;

- будівництво орендарем на орендованій земельній ділянці об'єктів містобудування без отримання відповідного дозволу від Орендодавця.

36. Перехід права власності на об'єкт нерухомого, що знаходиться орендованій земельній ділянці до другої особи, а також реорганізація юридичної особи-орендаря є підставою для зміни умов Договору.

Відповідальність сторін за невиконання або

неналежне виконання договору

37. У разі ухиляння Орендарем від внесення змін до цього Договору щодо зміни орендної плати при настанні умов, передбачених пунктом 11 цього Договору, з нього справляється штраф у розмірі 120% від річної орендної плати.

38. За невиконання або неналежне виконання договору сторони несуть відповідальність відповідно до закону та цього договору.

39. Сторона, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

Умови передачі у заставу та внесення до статутного

фонду права оренди земельної ділянки

40. Орендар не має права передавати у заставу та/або вносити до статутного капіталу права оренди на орендовану за цим договором земельну ділянку.

Прикінцеві положення

41. Цей договір набирає чинності після підписання сторонами та його державної реєстрації.

42. Недійсність окремої умови та/або положення цього договору оренди не має наслідком недійсності інших його умов, положень і договору в цілому.

Цей договір укладено у трьох примірниках, що мають однакову юридичну силу, один з яких знаходиться в орендодавця, другий - в орендаря, третій - в органі, який провів його державну реєстрацію



.

Невід'ємними частинами договору є:

- Плани земельних ділянки;

- Кадастрові плани земельних ділянок з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів;

- Акти визначення меж земельних ділянок в натурі (на місцевості);

- Акт приймання-передачі об'єкта оренди.

Реквізити сторін

Орендодавець Новопетрівська сільська рада Вишгородського району Київської області місцезнаходження: 07354, Київська область, Вишгородський р-н, с. Нові Петрівці, вул. Леніна, 171 Ідентифікаційний код: 04359620 Одержувач: с/б сільська рада код: 04359620, МФО - 821018 банк одержувач УДК у Київській обл. № рахунку


Орендар Вишгородське районне споживче товариство місцезнаходження: 07330, Київська обл., Вишгородський р-н, смт. Димер, вул. Леніна, 34 ідентифікаційний код 01755309, п/р 26006227498 в АТ «Райфайзен Банк Аваль» МФО 380805 Підписи сторін

Орендодавець Сільський голова Р.М. Старенький


МП Орендар

МП

Договір зареєстрований у



(назва органу державної реєстрації за місцем розташування земельної ділянки)

про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від "___"


201__ р. за № ____

МП



(підпис) (ініціали та прізвище посадової особи, яка

провела державну реєстрацію) ».

3. Стягнути з Вишгородського районного споживчого товариства, ідентифікаційний код: 01755309, місцезнаходження: 07330, Київська обл., Вишгородський р-н, смт Димер, вул. Леніна, 34, на користь Новопетрівської сільської ради Вишгородського району Київської області, ідентифікаційний код: 04359620, місцезнаходження: 07354, Київська обл., Вишгородський р-н, с. Нові Петрівці, вул. Леніна, 171, судовий збір у сумі 1073,00 грн. (одна тисяча сімдесят три гривні 00 коп.).

4. Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.

Дане рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його належного оформлення та підписання і може бути оскаржено в апеляційному порядку.

Суддя П.Ф. Скутельник

Рішення підписано 28.01.2013 року

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення28.01.2013
Оприлюднено21.02.2013
Номер документу29448394
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/135-12

Ухвала від 23.07.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Постанова від 18.12.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова М.В.

Ухвала від 11.12.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова М.В.

Ухвала від 30.10.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова М.В.

Постанова від 12.09.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Куксов В.В.

Ухвала від 22.05.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Куксов В.В.

Ухвала від 04.03.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Рішення від 28.01.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Ухвала від 14.01.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні