Ухвала
від 19.02.2013 по справі 915/210/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

УХВАЛА

"19" лютого 2013 р.Справа № 915/210/13-г

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Бритавської Ю.С.,

при секретарі судового засідання: Прудниковій Т.М.

за участю представників сторін:

від прокуратури м. Миколаєва: Солоджук Г.О., посвідчення №009626 від 15.10.2012р.

від позивача: Стасюк О.Д., довіреність №60 від 07.11.2011р.,

від відповідача-1: представник не з'явився,

від відповідача-2: представник не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні позовну заяву: Прокурора Корабельного району м. Миколаєва (54050, м. Миколаїв, пр. Жовтневий, 314) в інтересах держави в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області (54017, м. Миколаїв, вул. Чкалова, 20, код ЄДРПОУ 20917284)

до відповідачів: 1. Акціонерного товариства відкритого типу «Миколаївоптторг» (54052, м. Миколаїв, вул. Айвазовського, 15-А/2, код ЄДРПОУ 23409068),

2. Приватного підприємства «Діана-спрінг компані» (54030, м. Миколаїв, вул. Артилерійська, 19, оф. 6-308В, код ЄДРПОУ 34319235)

про: визнання недійсним договору купівлі-продажу від 05.09.2007р. в частині продажу державного майна (бомбосховища) та визнання права власності,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Корабельного району м. Миколаєва в інтересах держави в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області звернувся до господарського суду Миколаївської області з позовом до Акціонерного товариства відкритого типу «Миколаївоптторг» та Приватного підприємства «Діана-спрінг компані» про визнання недійсним договору купівлі-продажу від 05.09.2007р. в частині продажу державного майна (бомбосховища) та визнання права власності на бомбосховище, інвентарний №52617, реєстраційний №20168684, яке знаходиться за адресою: м. Миколаїв, вул. Айвазовського, 15-а/2 за державою в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області.

На виконання вимог ухвали суду від 04.02.2013р. позивачем надані до суду пояснення до позовної заяви за вх.№3425/13 від 19.02.2013р., а також в судовому засіданні представниками прокуратури та позивача частково надані витребувані судом документи, які оглянуті судом.

Відповідачі в судове засідання не з'явились. При цьому, в матеріалах справи відсутні докази належного повідомлення відповідача-1 (АТВТ «Миколаївоптторг») про час та місце розгляду справи.

Окрім того, у судовому засіданні позивачем подано заяву (вх.№3450/13 від 19.02.2013р.) про зміну предмету позову в частині визнання права власності, а саме позивач просить визнати за державою в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області право власності на бомбосховище, площею 140 кв.м., інвентарний №52617, реєстраційний №20168684, що знаходиться за адресою: м. Миколаїв, вул. Айвазовського, 15-а/2.

Також від представника прокуратури надійшли клопотання в порядку ст. 38 ГПК України про витребування доказів, а саме:

1. клопотання про витребування у Комунального підприємства «Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації» інвентарної справи щодо нежитлових приміщень, розташованих по вул. Айвазовського, 15А/2 у м. Миколаєві;

2. клопотання про витребування у Територіального управління надзвичайних ситуацій України в Миколаївській області паспорту об'єкта цивільної оборони (бомбосховища), який не увійшов до статутного капіталу Акціонерного товариства відкритого типу «Миколаївоптторг», та який розташований за адресою: м. Миколаїв, вул. Айвазовського, 15-А/2;

Відповідно до ст. 38 ГПК України сторона або прокурор у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування господарським судом доказів. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує необхідні докази.

Господарський суд ухвалив: задовольнити клопотання представника прокуратури та витребувати додаткові докази у справі.

Окрім того, підставою позовних вимог прокурора є на його думку незаконне відчуження за спірним договором купівлі-продажу від 05.09.2007р. державного майна, яке не увійшло до статутного фонду господарського товариства (АТВТ «Миколаївоптторг») у процесі приватизації, але перебувало на його балансі, - бомбосховища, площею 140 кв.м., яке знаходиться в підвальному приміщенні за адресою: м. Миколаїв, вул. Айвазовського, 15-а/2.

Відповідно до ч.1 ст. 27 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийняття рішення господарським судом, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права або обов'язки щодо однієї з сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за клопотанням сторін, прокурора. Якщо господарський суд при прийнятті позовної заяви, вчиненні дій по підготовці справи до розгляду або під час розгляду справи встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права і обов'язки осіб, що не є стороною у справі, господарський суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору.

Враховуючи викладене, оскільки на момент реєстрації права власності на спірне нерухоме майно за відповідачем-2 (ПП «Діана-спрінг компані») функції з інвентаризації нерухомого майна та реєстрації права власності на нього було покладено на Комунальне підприємство «Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації», та саме ним було здійснено інвентаризацію спірного нерухомого майна та реєстрацію права власності на нього на підставі спірного договору купівлі-продажу, господарський суд вважає, що рішення суду по даній справі може вплинути на права або обов'язки Комунального підприємства «Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації» та визнає за необхідне залучити його до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів.

Окрім того, оскільки предметом спору між сторонами по справі є об'єкт цивільної оборони (бомбосховище), який відноситься до сфери управління МНС України, господарський суд вважає, що рішення по даній справі може вплинути на права або обов'язки Територіального управління Міністерства надзвичайних ситуацій України у Миколаївській області, а тому визнає за необхідне на підставі ст. 27 ГПК України залучити його до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача.

За таких обставин, у зв'язку з нез'явленням представників відповідачів у судове засідання та враховуючи необхідність витребування додаткових доказів у справі, суд вважає за необхідне розгляд справи відкласти.

Керуючись ст.ст. 27, 38, 77, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів: Комунальне підприємство «Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації» (54030, м. Миколаїв, вул. Шевченка, 40, код ЄДРПОУ 03349507).

2. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Територіальне управління Міністерства надзвичайних ситуацій України у Миколаївській області (54003, м. Миколаїв, вул. Володарського, 1, код ЄДРПОУ 37992025).

3. Розгляд справи відкласти на "05" березня 2013 р. о 15:30.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Миколаївської області за адресою: м. Миколаїв, вул. Адміральська, 22 в залі судових засідань №2 (9-ий поверх, каб. 910).

4. Прокурору Корабельного району м. Миколаєва: надіслати залученим третім особам (КП «Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації» та ТУ МНС України у Миколаївській області) копії позовної заяви і доданих до неї документів та докази надсилання надати до суду.

5. Повторно Прокурору Корабельного району м. Миколаєва надати до суду:

- докази, які підтверджують доводи прокурора про те, що саме спірне державне майно (бомбосховище), яке знаходиться за адресою: м. Миколаїв, вул. Айвазовська, 15-а/2, було відчужено за договором купівлі-продажу, укладеним між АТВТ «Миколаївоптторг» та ПП «Діана-спрінг компані» 05.09.2007р.;

- докази, які підтверджують доводи прокурора про те, що факт відчуження спірного нерухомого майна було встановлено саме 09.04.2012р. під час перевірки умов збереження та використання державного майна, яке не увійшло до статутного капіталу АТВТ «Миколаївоптторг»;

- докази належності спірного нерухомого майна до державної власності;

- належним чином засвідчену копію наказу Регіонального відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області від 02.08.1995р. №213/7 (з додатками);

- належну копію договору купівлі-продажу, укладеного між АТВТ «Миколаївоптторг» та ПП «Діана-спрінг компані» 05.09.2007р., доданого до позовної заяви.

6. Повторно зобов'язати позивача (Регіональне відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області) надати до суду:

- докази, які підтверджують доводи прокурора про те, що саме спірне державне майно (бомбосховище), яке знаходиться за адресою: м. Миколаїв, вул. Айвазовська, 15-а/2, було відчужено за договором купівлі-продажу, укладеним між АТВТ «Миколаївоптторг» та ПП «Діана-спрінг компані» 05.09.2007р.;

- докази, які підтверджують доводи прокурора про те, що факт відчуження спірного нерухомого майна було встановлено саме 09.04.2012р. під час перевірки умов збереження та використання державного майна, яке не увійшло до статутного капіталу АТВТ «Миколаївоптторг»;

- докази належності спірного нерухомого майна до державної власності;

- належним чином засвідчену копію наказу Регіонального відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області від 02.08.1995р. №213/7 (з додатками);

- належну копію договору купівлі-продажу, укладеного між АТВТ «Миколаївоптторг» та ПП «Діана-спрінг компані» 05.09.2007р., доданого до позовної заяви;

- належним чином засвідчені копії актів перевірок Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Миколаївській області умов збереження та використання державного майна, яке не увійшло до статутного фонду господарського товариства (АТВТ «Миколаївоптторг») у процесі приватизації, але перебувало на його балансі, - бомбосховища, площею 140 кв.м., яке знаходиться в підвальному приміщенні за адресою: м. Миколаїв, вул. Айвазовського, 15-а/2 (починаючи з 1995 року по теперішній час).

7. Повторно зобов'язати відповідача-1 (АТВТ «Миколаївоптторг»): надати до суду у належним чином засвідчених копіях Статут відповідача та витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців; відзив на позов, а також докази в обґрунтування своєї позиції.

8. Повторно зобов'язати відповідача-2 (ПП «Діана-спрінг компані»): надати до суду у належним чином засвідчених копіях Статут відповідача та витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців; відзив на позов, а також докази в обґрунтування своєї позиції.

9. Зобов'язати третю особу (Комунальне підприємство «Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації») надати до суду:

- належним чином засвідчену копію інвентарної справи щодо нежитлових приміщень, розташованих по вул. Айвазовського, 15А/2 у м. Миколаєві;

- письмові пояснення щодо позовних вимог Прокурора Корабельного району м. Миколаєва в інтересах держави в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області;

- письмові пояснення щодо включення об'єкту цивільної оборони (бомбосховища) в загальний перелік нерухомого майна, інвентаризацію якого було здійснено Комунальним підприємством «Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації» та право власності на яке було зареєстровано на підставі договору купівлі-продажу, укладеного між АТВТ «Миколаївоптторг» та ПП «Діана-спрінг компані» 05.09.2007р.

10. Зобов'язати третю особу (Територіальне управління Міністерства надзвичайних ситуацій України у Миколаївській області) надати до суду:

- належним чином засвідчену копію паспорту об'єкта цивільної оборони (бомбосховища), який не увійшов до статутного капіталу Акціонерного товариства відкритого типу «Миколаївоптторг», у процесі приватизації, та який розташований за адресою: м. Миколаїв, вул. Айвазовського, 15-А/2;

- письмові пояснення щодо позовних вимог Прокурора Корабельного району м. Миколаєва в інтересах держави в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України по Миколаївській області.

11. Звернути увагу сторін на те, що:

- згідно зі ст. 36 ГПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії;

- представники сторін, які братимуть участь у судовому засіданні, повинні мати належно оформлені повноваження, в т.ч. копії довіреностей для залучення останніх до матеріалів справи.

12. Копію даної ухвали надіслати сторонам у справі та третім особам:

- Комунальному підприємству «Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації» (54030, м. Миколаїв, вул. Шевченка, 40, код ЄДРПОУ 03349507);

- Територіальному управлінню Міністерства надзвичайних ситуацій України у Миколаївській області (54003, м. Миколаїв, вул. Володарського, 1, код ЄДРПОУ 37992025).

Суддя Ю.С. Бритавська

Дата ухвалення рішення19.02.2013
Оприлюднено21.02.2013
Номер документу29469804
СудочинствоГосподарське
Суть: визнання недійсним договору купівлі-продажу від 05.09.2007р. в частині продажу державного майна (бомбосховища) та визнання права власності

Судовий реєстр по справі —915/210/13-г

Рішення від 29.03.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бритавська Ю.С.

Ухвала від 05.03.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бритавська Ю.С.

Ухвала від 05.03.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бритавська Ю.С.

Ухвала від 19.02.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бритавська Ю.С.

Ухвала від 04.02.2013

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Бритавська Ю.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні