Ухвала
від 21.02.2013 по справі 18/2675/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул. Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

21.02.2013 Справа № 18/2675/12

за заявою Полтавської міжрайонної державної податкової інспекції, вул. М.Бірюзова, 47, м. Полтава, 36007, код ЄДРПОУ 21050315

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Альфа-Плюс", вул. Жовтнева, 2, с. Шостаки, Полтавський район, 38714, фактична адреса: вул. Половка, 107, м. Полтава, 36000, код ЄДРПОУ 30296371

про визнання банкрутом

Суддя Паламарчук В.В.

Представники сторін:

від кредитора: Оринчин В.Г. дов.№598/10/10-22 від 20.02.2013р.

від боржника: не з'явився

Розглядається заява Полтавської МДПІ про визнання банкрутом ТОВ "Альфа-Плюс" з підстав, передбачених ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції Закону України від 07.03.2002р. №3088-ІІІ).

Розглянувши матеріали справи №18/2675/12, заслухавши представника кредитора, суд встановив:

ухвалою господарського суду від 03.01.2013 р. порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ "Альфа-Плюс" з підстав, передбачених ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції Закону України від 07.03.2002р. №3088-ІІІ). Ухвалою господарського суду від 29.01.2013 р. кредитора зобов'язано надати суду докази безспірності вимог по комунальному податку у сумі 23,27 грн. Кредитор даної вимоги суду не виконав, витребуваних документів не представив, в зв'язку з чим суд приходить до висновку про припинення провадження у справі, виходячи з наступного.

Відповідно до частини 1 статті 5 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (надалі Закон) провадження у справах про банкрутство регулюються цим Законом, Господарським процесуальним кодексом та іншими законодавчими актами України.

Відповідно до частини 2 статті 4-1 Господарського процесуального кодексу України, провадження у справах про банкрутство здійснюється у порядку, передбаченому цим кодексом з врахуванням вимог Закону, норми якого, як спеціальні норми права, превалюють у застосуванні над загальними нормами Господарського процесуального кодексу України.

Законом встановлено різні підстави порушення провадження у справі про банкрутство залежно від того, хто саме (кредитор чи боржник) звертається до господарського суду з відповідною заявою.

За заявою кредитора (кредиторів) справа про банкрутство порушується господарським судом за наявності підстав, передбачених у ч. 3 ст. 6 Закону.

Згідно частини 3 статті 6 Закону справа про банкрутство порушується, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно складають не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Стаття 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", яка має назву "Особливості банкрутства відсутнього боржника", передбачає ці самі "інші випадки" та особливості порушення справи про банкрутство, про які ідеться в ч. 3 ст. 6 Закону, зокрема, у разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також, за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Виходячи з викладеного, ч. 3 ст. 6 Закону містить загальні норми, а стаття 52 Закону передбачає спеціальні норми, які регулюють банкрутство за спрощеною процедурою (даної правової позиції дотримується Вищий господарський суд України в постанові від 01.06.2010р. у справі №49/29-б).

З наданих документів вбачається, що згідно картки особового рахунку платника за ТОВ "Альфа-Плюс" станом на 14.12.2012р. рахується податковий борг на загальну суму 1080957,44 грн., з них:

- штрафних санкцій з податку на додану вартість - 244,41 грн.;

- штрафних санкцій за порушення законодавства у сфері обігу готівки в розмірі - 1080680,00 грн.;

- зі сплати комунального податку - 23,27 грн.;

- пені - 9,76 грн.

При цьому слід зазначити, що згідно до положень абзацу 2 статті 1 Закону неплатоспроможність - є неспроможністю суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку їх сплати грошові зобов'язання перед кредиторами, в тому числі по заробітній платі, а також виконати зобов'язання щодо сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів), не інакше, як через відновлення платоспроможності.

Згідно положень абзацу 7 цієї статті грошове зобов'язання - є зобов'язання боржника заплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених цивільним законодавством України. До складу грошових зобов'язань боржника не зараховуються недоїмка (пеня та штраф), визначена на дату подання заяви до господарського суду , а також зобов'язання, які виникли внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров'ю громадян, зобов'язання з виплати авторської винагороди, зобов'язання перед засновниками (учасниками) боржника - юридичної особи, що виникли з такої участі.

Тобто, заборгованість по сплаті штрафних санкцій та пері не може являтись основним грошовим зобов'язанням боржника, в розумінні Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та слугувати підставою для порушення і здійснення провадження по справі про банкрутство боржника.

Крім того, положеннями абз. 8 ст. 1 Закону встановлено, що безспірними вимогами кредиторів являються вимоги кредиторів, визнані боржником, інші вимоги кредиторів, підтверджені виконавчими документами чи розрахунковими документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.

Отже, за Законом факт безспірності вимог кредитора виникає з моменту, коли грошові вимоги кредитора підтверджуються документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника, зокрема виконавчими. Тобто, з цього моменту грошові вимоги переходять в категорію безспірних.

Крім того, безспірність вимог кредитора повинна підтверджуватись документами, які кредитор зобов'язаний додати до заяви про порушення справи про банкрутство (даної правової позиції дотримується Верховний суд України в постанові від 22.09.2009 року у справі №50/74).

Як вбачається з матеріалів справи заборгованість боржника перед кредитором складається за штрафних санкцій та пені в сумі 1080934,17 грн., які не зараховуються до суми основного боргу та заборгованості з комунального податку в сумі 23,27 грн., доказів безспірності яких суду не представлено.

Постановою Пленуму Верховного Суду України №15 "Про судову практику в справах про банкрутство" від 18.12.2009року (пункт 36) роз'яснено: "Законом не врегульовано подальшого перебігу провадження у справі у випадках, коли у встановленому законодавством порядку виявлено безпідставність вимог кредитора (кредиторів), за заявою якого (яких) було порушено справу про банкрутство боржника, або коли порушено провадження у справі про банкрутство підприємств, стосовно яких діє законодавча заборона порушувати справи про банкрутство. У таких випадках судам слід припиняти провадження у справі на підставі пункту 7 частини першої статті 40 Закону (за відсутності інших підстав для такого припинення) та пункту 1-1 частини першої статті 80 ГПК України (за відсутністю предмету спору)".

Отже, провадження у справі необхідно припинити, керуючись пунктом 1-1 частини 1 статті 80 ГПК України, як таке, що порушено безпідставно.

Керуючись п.1-1 ст.80, ст.86 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

УХВАЛИВ:

1. Припинити провадження у справі.

2. Копію ухвали направити сторонам, державному реєстратору (Полтавській райдержадміністрації), відділу з питань банкрутства ГУЮ у Полтавській області.

Суддя Паламарчук В.В.

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення21.02.2013
Оприлюднено22.02.2013
Номер документу29490752
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/2675/12

Постанова від 05.06.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Поляков Б.М.

Ухвала від 24.05.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Поляков Б.М.

Постанова від 02.04.2013

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Білоусова Я.О.

Ухвала від 21.02.2013

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Ухвала від 03.01.2013

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні