Постанова
від 19.03.2013 по справі 919/31/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ПОСТАНОВА

19 березня 2013 року справа № 919/31/13-г

За заявою товариства з обмеженою відповідальністю «Укртранслідер»

(проспект Перемоги, 44, м. Севастополь, 99046;

вул. Шота Руставелі, 24, кв. 12, м. Київ, 01033)

про визнання банкрутом боржника, що ліквідується власником.

Суддя Архипенко О.М.

За участю представника боржника - Яремчук В.В., довіреність від 24.01.2013.

03.01.2013 товариство з обмеженою відповідальністю «Укртранслідер» (Боржник, Товариство) звернулось до господарського суду міста Севастополя із заявою про порушення провадження у справі про своє банкрутство у порядку, передбаченому статтею 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (в редакції, чинній до 19.01.2013; далі - Закон №2343).

Ухвалою суду від 08.01.2013 вказану заяву Боржника прийнято до розгляду, порушено провадження у справі за спрощеною процедурою та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів. Цією ж ухвалою суду призначено справу до розгляду у судовому засіданні на 07.02.2013.

Ухвалами суду від 07.02.2013, 05.03.2013 розгляд справи відкладався в порядку статті 77 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) відповідно на 05.03.2013, 19.03.2013.

21.01.2013 на адресу суду надійшло клопотання представника Державної податкової інспекції у Оболонському районі м. Києва Державної податкової служби про зупинення провадження у справі для проведення позапланової перевірки Боржника.

Вказане клопотання було відхилено судом за безпідставністю, оскільки чинне господарське процесуальне законодавство та законодавство про банкрутство не передбачають можливості зупинення провадження у справі про банкрутство, з підстави, зазначеної органом державної податкової служби у своїй заяві.

Присутній в судовому засіданні представник Боржника підтримав подану заяву, просить визнати Товариство банкрутом, відкрити відносно нього ліквідаційну процедуру і призначити ліквідатором Боржника голову ліквідаційної комісії - Козловського Олега Євгеновича.

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» від 22 грудня 2011 року N 4212-VI, який набрав чинності з 19.01.2013, цей закон викладено у новій редакції (далі - Закон №4212).

Відповідно до абзаців першого та третього пункту 1-1 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №4212 положення цього Закону застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження в яких порушено після набрання чинності цим Законом. Положення цього Закону, що регулюють ліквідаційну процедуру, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом, якщо на момент набрання ним чинності господарським судом не було прийнято постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Враховуючи те, що провадження в цій справі порушено до набрання чинності Законом №4212 , господарський суд вважає за необхідне при розгляді справи № 919/31/13-г застосовувати положення статті 51 Закону №2343 з урахувань положень Закону №4212 , що регулюють ліквідаційну процедуру.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази, заслухавши пояснення представника Боржника, суд

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Укртранслідер» (ідентифікаційний код 34892078) зареєстровано 05.02.2007 як юридична особа (запис № 1 069 102 0000 020199). Місцезнаходженням Товариства згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців є: 99046, м. Севастополь, проспект Перемоги, 44.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 110 Цивільного кодексу України , (далі - ЦК України) юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа здійснює всі необхідні дії, встановлені законом про відновлення платоспроможності або визнання банкрутом (частина третя статті 110 ЦК України ).

Статтею 105 ЦК України унормовано, що учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані негайно письмово повідомити про це орган, що здійснює державну реєстрацію, який вносить до єдиного державного реєстру відомості про те, що юридична особа перебуває у процесі припинення. Учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, призначають комісію з припинення юридичної особи (ліквідаційну комісію, ліквідатора тощо) та встановлюють порядок і строки припинення юридичної особи відповідно до цього Кодексу . Виконання функцій комісії з припинення юридичної особи може бути покладено на орган управління юридичної особи. З моменту призначення комісії до неї переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Комісія виступає в суді від імені юридичної особи, яка припиняється. Комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи. Комісія вживає усіх можливих заходів щодо виявлення кредиторів, а також письмово повідомляє їх про припинення юридичної особи.

Пунктом 9.1 та підпунктом «и» пункту 9.7 статуту товариства з обмеженою відповідальністю «Укртранслідер» встановлено, що вищим органом управління Товариства є Загальні збори Учасників Товариства, до компетенції яких, зокрема, відноситься прийняття рішень про припинення діяльності Товариства, призначення ліквідаційної комісії, затвердження ліквідаційного балансу.

Як вбачається з матеріалів справи, 30.08.2012 загальними зборами учасників товариства з обмеженою відповідальністю «Укртранслідер» було прийнято рішення про припинення діяльності Товариства шляхом його ліквідації. Цим же рішенням: ліквідатором Товариства призначено його директора - Козловського Олега Євгеновича; встановлено двомісячний строк пред'явлення кредиторами вимог до Товариства з дня публікації повідомлення про ліквідацію; визначено порядок ліквідації Товариства, що відображено у протоколі №6 від 30.08.2012.

На виконання вказаного рішення вищого органу управління Товариства та наведених вище вимог чинного законодавства Боржник: письмово повідомив державного реєстратора Нахімовської районної державної адміністрації України у місті Севастополі про припинення юридичної особи; в офіційному спеціалізованому друкованому засобі масової інформації - Бюлетені державної реєстрації від 28.09.2012 №226(26) опублікував оголошення про ліквідацію Товариства.

За заявою Боржника, інформація про прийняте ним рішення про припинення товариства з обмеженою відповідальністю «Укртранслідер» шляхом його ліквідації внесена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, що підтверджується, зокрема, витягом з цього реєстру від 30.11.2012 №081784.

З метою виконання вимог частини четвертої статті 105 ЦК України ліквідаційною комісією Боржника про припинення юридичної особи були письмово повідомлені відомі кредитори, а також повідомлені Державна податкова інспекція у Оболонському районі м. Києва за формою №8-ОПП (29.10.2012) та відповідні фонди.

Протягом строку, встановленого для заявлення кредиторами своїх вимог до Боржника, на адресу товариства з обмеженою відповідальністю «Укртранслідер» надійшла вимога-претензія товариства з обмеженою відповідальністю «Укрбуд-Союз» на суму 272922,47 грн.

Відповідно до вимог частини восьмої статті 111 ЦК України ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Так, після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторів ліквідаційною комісією складений проміжний ліквідаційний баланс Боржника станом на 03.12.2012, який затверджений рішенням загальних зборів учасників Товариства, оформленим протоколом № 7 від 03.12.2012.

Цим же рішенням вищого органу управління Боржника визнано кредиторські вимоги товариства з обмеженою відповідальністю «Укрбуд-Союз» в розмірі 272922,47 грн і встановлена неспроможність товариства щодо їх задоволення, оскільки у Боржника відсутнє будь-яке майно та грошові кошти, що можуть бути використані для погашення наявної заборгованості.

Частиною п'ятою статті 7 Закону №2343 унормовано, що боржник зобов'язаний звернутися в місячний строк до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство, якщо при ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі.

Аналогічно, згідно з частиною першою статті 51 Закону №2343, якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися в господарський суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Предметом розгляду в цій справі є заява голови ліквідаційної комісії Боржника про визнання банкрутом товариства з обмеженою відповідальністю «Уктранслідер».

Частиною другою статті 51 Закону №2343 встановлено, що за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності в нього ліцензії.

В заяві про порушення справи про банкрутство Боржник просить покласти обов'язки ліквідатора на голову ліквідаційної комісії - Козловського Олега Євгеновича.

Враховуючи викладене, господарський суд, встановивши факт недостатності у Боржника майна для задоволення вимог кредиторів, дійшов висновку про наявність достатніх підстав для визнання останнього банкрутом та відкриття відносно нього ліквідаційної процедури відповідно до вимог Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», та визнає за можливе покласти обов'язки ліквідатора на голову ліквідаційної комісії Боржника - Козловського Олега Євгеновича.

За приписами статті 38 Закону №4212 з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури:

- господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу за виключенням укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу в процедурі ліквідації тощо;

- строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважається таким, що настав;

- у банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів)), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури;

- припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута;

- відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю;

- продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Законом;

- скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається;

- вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі;

- виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбачених цим розділом.

З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та, розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута.

З метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, здійснюється офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

Повідомлення про визнання боржника. банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури мають містити:

найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом;

найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство;

дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури;

відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію).

Відповідно до частини третьої статті 95 Закону №4212 кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується, у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом, на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Особи, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними кредиторами, а їх вимоги погашаються в шосту чергу.

Згідно з пунктом 1 розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №4212 положення цього Закону щодо офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет, які набирають чинності через два роки з дня опублікування цього Закону. До набрання чинності цими положеннями офіційне оприлюднення відомостей про справу про банкрутство здійснюється в офіційних друкованих органах (газетах «Голос України» або «Урядовий кур'єр»).

Враховуючи викладене, керуючись статтями 22, 51 Закону №2343, статтями 37-46 , статтею 95, пунктами 1, 1-1 Прикінцевих та перехідних положень Закону №4212 , статтею 86 Господарського процесуального кодексу України , суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Визнати товариство з обмеженою відповідальністю «Укртранслідер» (проспект Перемоги, 44, м. Севастополь, 99046; ідентифікаційний код 34892078) банкрутом.

2. Відкрити ліквідаційну процедуру товариства з обмеженою відповідальністю «Укртранслідер» строком на 6 місяців.

3. Ліквідатором товариства з обмеженою відповідальністю «Укртранслідер» призначити голову ліквідаційної комісії - Козловського Олега Євгеновича (вул. Котельникова, 12, кв. 60, м. Київ, 03115; паспорт серії СН992595, виданий Ленінградським РУ ГУ МВС України в м. Києві 06.11.1998; реєстраційний номер облікової картки платника податків 2657407933) .

4. Зобов'язати ліквідатора у 10-денний строк із дня винесення даної постанови здійснити офіційне оприлюднення відомостей про визнання товариства з обмеженою відповідальністю «Укртранслідер» банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури в офіційних друкованих органах (газетах «Голос України» або «Урядовий кур'єр»). Докази публікації повідомлення представити господарському суду.

5. Зобов'язати ліквідатора у строк до 19.09.2013 здійснити заходи, передбачені статтями 41-46 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (в редакції, чинній з 19.01.2013), після завершення ліквідаційної процедури надати господарському суду на затвердження звіт та ліквідаційний баланс.

6. Копію цієї постанови надіслати ліквідатору, боржнику, Головному управлінню юстиції у місті Севастополі, Відділу державної виконавчої служби Нахімовського районного управління юстиції міста Севастополя, Державному реєстратору Нахімовського району міста Севастополя, Державній податковій інспекції у Нахімовському районі міста Севастополя Державної податкової служби, Державній податковій інспекції у Оболонському районі міста Києва Державної податкової служби.

Суддя підпис О.М.Архипенко

Дата ухвалення рішення19.03.2013
Оприлюднено25.03.2013
Номер документу30136242
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —919/31/13-г

Ухвала від 26.02.2014

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Архипенко Олександр Михайлович

Ухвала від 19.02.2014

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Архипенко Олександр Михайлович

Ухвала від 22.10.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Архипенко Олександр Михайлович

Постанова від 31.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Ухвала від 15.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Постанова від 27.05.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Євдокімов Ігор Вячеславович

Ухвала від 13.05.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Євдокімов Ігор Вячеславович

Ухвала від 13.05.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Євдокімов Ігор Вячеславович

Ухвала від 13.05.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Євдокімов Ігор Вячеславович

Ухвала від 16.04.2013

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Євдокімов Ігор Вячеславович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні