Рішення
від 18.03.2013 по справі 908/851/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 номер провадження справи 26/44/13

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.03.13 Справа № 908/851/13-г

за позовом - Фермерського господарства «Лан» (с. Свідівок, Павлоградський район, Дніпропетровська область, 51460)

до відповідача - Приватного підприємства «Промислово-будівельна компанія «Компаньон» (вул. 40 років Радянської України, 80, м. Запоріжжя, 69035)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - 1/ Поперечненська сільська рада Павлоградського району Дніпропетровської області

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - 2/ КП «Павлоградське міжміське бюро технічної інвентаризації»

про визнання права власності та зобов'язання виконати певні дії

Суддя Юлдашев О.О.

За участі представників сторін:

Позивача - не прибув.

Відповідача - Шостак А.П. - ліквідатор.

Треті особи - не прибули.

СУТЬ СПОРУ:

05.03.2013 р. до господарського суду Запорізької області звернулось Фермерського господарства «Лан» з позовом до Приватного підприємства «Промислово-будівельна компанія «Компаньон» про визнання права власності та зобов'язання виконати певні дії.

Ухвалою суду від 07.03.2013 року порушено провадження у справі №908/851/13-г, судове засідання призначено на 18.03.2013 року.

Позивач та треті особи у судове засідання не прибули.

До початку судового засідання, 18.03.2013. до суду надійшло клопотання від позивача в якому просить розглядати справу без його участі.

Позовні вимоги мотивовані обставинами, викладеними у позовній заяві та обґрунтовані ст.ст. 321, 328, 376, 525, 526, 629 ЦК України, ст.ст. 173, 193 ГК України.

У позовній заяві позивач зазначає, що 01.09.2010 р. позивач уклав з відповідачем договір доручення на укладання договору оренди земельної ділянки на території Поперечненської сільради Павлоградського району Дніпропетровської області.

Згідно п.1.1 договору доручення Довіритель доручає, а Повірений зобов'язаний здійснити від імені і за рахунок Довірителя певні юридичні дії, а саме: підготувати необхідні документи для укладання та укласти з Поперечненською сільською радою Павлоградського району Дніпропетровської області договір оренди земельної ділянки, що знаходиться на території Поперечненської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області для будівництва та обслуговування господарських будівель та дворів, які знаходяться на балансі ФГ «ЛАН», з подальшим присвоєнням даним об'єктам юридичної адреси.

Вказані нерухомі споруди були збудовані позивачем за власний рахунок з б/у матеріалу, а також з матеріалів, які були придбані за кошти позивача.

Господарські будівлі, а саме ангар, склад, навіс для сільськогосподарської техніки, будівля кормоцеху, які знаходяться на території Поперечненської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області перебувають на балансі позивача.

В межах зазначеного договору доручення від імені позивача через ТОВ «АТЕКС» було виготовлено технічну документацію із землеустрою щодо інвентаризації земель та складанню документів, що посвідчують право оренди на земельну ділянку ФГ «ЛАН» для сільськогосподарського використання на території Поперечненської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області.

Дозвіл на оформлення матеріалів по передачі в оренду земельної ділянки було надано позивачу розпорядженням голови Павлоградської районної адміністрації Дніпропетровської області від 28.03.2007 р. за № 204р-07.

Позивачем було отримано усі погоджуючі документи на розробку технічної документацію із землеустрою від відділу держкомзему у Павлоградському районі, відділу регіонального розвитку містобудування та архітектури, державного управління охорони навколишнього середовища, санепідемстанції та інших установ.

14.07.2010 р. було складено акт погодження меж земельної ділянки на якій знаходяться господарські споруди позивача.

Водночас, відповідач не виконав свої зобов'язання за договором доручення від 01.09.2010 р. у повному обсязі та не уклав від імені позивача договору оренди земельної ділянки з Поперечненською сільською радою Павлоградського району Дніпропетровської області.

Позивач не має змоги на цей час оформити право власності на будівлі, у зв'язку з відсутністю проектно-кошторисної документації на спірні об'єкти нерухомості, яка може бути оформлена лише після укладання договору оренди земельної ділянки на якій розміщені господарські споруди позивача.

Окрім того, зважаючи на відсутність технічної документації, висновку ГУАтаМ позивач не має змоги звернутися до органів місцевого самоврядування для узаконення самовільно збудованих споруд, а відтак не має можливості оформити за собою право власності на спірні об'єкти нерухомості.

29.01.2013 р. рішенням Поперечненської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області будівлям та спорудам ФГ «ЛАН» було присвоєно юридичну адресу: ангар, склад, навіс для сільськогосподарської техніки за юридичною адресою: Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Свідівок, вул. Дружби, буд.6., будівля складу - кормоцеху за юридичною адресою: Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Свідівок, вул. Дружби, буд.6/1.

Вказані будівлі є самочинним будівництвом.

Будь-які права третіх осіб в результаті будівництва даних об'єктів самочинного будівництва не порушені.

За результатами проведення технічного обстеження господарчих споруд у складі ФГ «ЛАН», згідно звітів про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об'єктів ангар, склад, навіс для сільськогосподарської техніки за юридичною адресою: Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Свідівок, вул. Дружби, буд.6., будівля складу-кормоцеху за юридичною адресою: Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Свідівок, вул. Дружби, буд.6/1 дані споруди та будівлі відповідають вимогам надійності і можливості їх безпечної експлуатації. Звіти про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об'єктів позивача виконано 08.02.2013 р. експертом Редькиним Ю.М., кваліфікаційний сертифікат від 31.07.2012 р. серія АЕ № 000594.

Згідно звітів про незалежну оцінку будинку ангару, будинку складу, навісу для сільськогосподарської техніки від 18.02.2013 р. складеного суб'єктом оціночної діяльності ПП «Ревью» (ЄДРПОУ 35719264), кваліфікаційне свідоцтво МФ 5979 від 24.05.2008 р. ринкова вартість об'єкта оцінки, який знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Свідівок, вул. Дружби, буд.6 становить 73 793,00 грн., а ринкова вартість об'єкта оцінки, який знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Свідівок, вул. Дружби, буд.6/1 (будівля складу-кормоцеху) становить 51129,00 грн.

На підставі викладеного, позивач просить зобов'язати відповідача ПП Промислово-будівельна компанія «Компаньон» укласти з Поперечненською сільською радою Павлоградського району Дніпропетровської області договір оренди земельної ділянки, що знаходиться на території Поперечненської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області для будівництва та обслуговування господарських будівель та дворів, які знаходяться на балансі ФГ «ЛАН» (ідентифікаційний код 30355562). Визнати за ФГ «ЛАН» (ідентифікаційний код 30355562) право власності на нерухоме майно, а саме ангар літ.1, загальною площею 447,00 кв.м, 2002 рік побудови, склад літ. 2, загальною площею 389,1 кв.м, 2004 рік побудови, навіс літ. 3, загальною площею 269,7 кв.м, 2003 рік побудови, яке знаходиться за юридичною адресою: Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Свідівок, вул. Дружби, буд.6. Визнати за ФГ «ЛАН» (ідентифікаційний код 30355562) право власності на нерухоме майно, а саме будівля складу та естакада, загальною площею 993,00 кв.м, літери 1,2,3, 2003 рік побудови, які знаходяться за юридичною адресою: Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Свідівок, вул. Дружби, буд.6/1.

Відповідач надав відзив на позов, у судовому засіданні відповідач надав пояснення та зазначив, що позовні вимоги в частині зобов'язання відповідача укласти з Поперечненською сільською радою Павлоградського району Дніпропетровської області договір оренди земельної ділянки, що знаходиться на території Поперечненської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області для будівництва та обслуговування господарських будівель та дворів, які знаходяться на балансі ФГ «ЛАН» є необґрунтованими та безпідставними, так як не підтверджені доказами, які б їх обґрунтовували, у зв'язку з чим не підлягають задоволенню.

Постановою господарського суду Запорізької області від 09.09.2011 р. по справі № 26/5009/5092/11 Приватне підприємство «Промислово-будівельна компанія «Компаньон» (ЄДРПОУ 34947797) визнано банкрутом. На момент визнання ПП «ПБК «Компаньон» банкрутом в бухгалтерському обліку підприємства не обліковуються господарські зобов'язання з ФГ «ЛАН» та відсутні будь-які фінансові, бухгалтерські та інші господарські документи, які б підтверджували наявність господарсько-правових правовідносин з зазначеним суб'єктом господарювання.

У зв'язку з викладеним, просить суд в частині заявлених позовних вимог щодо зобов'язання відповідача укласти з Поперечненською сільською радою Павлоградського району Дніпропетровської області договір оренди земельної ділянки, що знаходиться на території Поперечненської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області для будівництва та обслуговування господарських будівель та дворів, які знаходяться на балансі ФГ «ЛАН» відмовити.

Згідно ст. 22 ГПК України, сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їх процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

Згідно зі ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Докази додаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

За усним клопотанням представника відповідача розгляд справи здійснювався без застосування технічних засобів фіксації судового процесу.

Судове засідання завершено оголошенням вступної та резолютивної частин рішення, відповідно до статті 85 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення представників позивача та відповідача, суд

ВСТАНОВИВ:

01.09.2010 р. між позивачем та відповідачем ПП «ПБК «Компаньон» було укладено договір доручення на укладання договору оренди земельної ділянки на території Поперечненської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області.

Згідно п.1.1 договору доручення Довіритель доручає, а Повірений зобов'язаний здійснити від імені і за рахунок Довірителя певні юридичні дії, а саме: підготувати необхідні документи для укладання та укласти з Поперечненською сільською радою Павлоградського району Дніпропетровської області договір оренди земельної ділянки, що знаходиться на території Поперечненської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області для будівництва та обслуговування господарських будівель та дворів, які знаходяться на балансі ФГ «Лан», з подальшим присвоєнням даним об'єктам юридичної адреси, а також здійснити розрахунки від імені і за рахунок Довірителя за укладеним договором оренди.

Відповідно до п.3.1 даного договору плата Повіреному за виконання своїх зобов'язань за цим договором складає 0,2% від суми договору оренди.

У відповідності до п.4.1 договору доручення від 01.09.2010 р. у разі порушення зобов'язань, що випливають з даного договору, Сторона несе відповідальність, визначену цим договором та чинним законодавством України.

В межах зазначеного договору доручення від імені позивача через ТОВ «Атекс» відповідачем було виготовлено технічну документацію із землеустрою щодо інвентаризації земель та складанню документів, що посвідчують право оренди на земельну ділянку ФГ «Лан» для сільськогосподарського використання на території Поперечненської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області.

Роботи зі складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду ФГ «Лан» проводились на підставі розпорядженням голови Павлоградської районної адміністрації Дніпропетровської області від 28.03.2007 р. за № 204-р-07 та технічного завдання № 2/4 від 16.02.2009 р. у відповідності зі ст. 120 Земельного кодексу України.

Позивачем було отримано усі погоджуючи документи на розробку технічної документації із землеустрою від відділу держкомзему у Павлоградському районі (висновок від 25.02.2009р. № 5/03-1822, висновок щодо погодження технічної документації із землеустрою від 15.11.2010 р. № 5/03-7434), відділу регіонального розвитку містобудування та архітектури (висновок від 16.07.2010 р. № 214/2/10, висновок від 19.07.2010 № 218/2/10), державного управління охорони навколишнього природного середовища в Дніпропетровській області (висновок від 15.09.2010 р. № 115/5-7-1), Павлоградської міжрайонної санепідемстанції (лист-погодження за вих. № 2/1-2183 від 14.09.2009 р., висновок від 05.03.2011 р. № 59, висновок від 19.04.2011 р. № 66), Управління культури і туризму Дніпропетровський обласний центр з охорони історико-культурних цінностей (висновок по обстеженню земельної ділянки від 14.01.2010 за № 103/2, висновок про погодження технічної документації від 14.01.2010 р. № 104/2) та інших установ, що стверджується висновками, копії яких містяться в матеріалах справи.

14.07.2010 р. було складено акт погодження меж земельної ділянки, яка надавалася в оренду ФГ «Лан» на території Поперечненської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області.

29.01.2013 р. рішенням Поперечненської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області будівлям та спорудам ФГ «ЛАН» було присвоєно юридичну адресу: ангар, склад, навіс для сільськогосподарської техніки за юридичною адресою: Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Свідівок, вул. Дружби, буд.6., будівля складу-кормоцеху за юридичною адресою: Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Свідівок, вул. Дружби, буд.6/1.

Господарські будівлі, а саме ангар, склад, навіс для сільськогосподарської техніки, будівля складу, які знаходяться на території Поперечненської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області перебувають на балансі позивача, що стверджується довідкою, яка міститься в матеріалах справи.

Нерухомі споруди які перебувають на балансі позивача були збудовані ним за власний рахунок з б/у матеріалу у 2003-2004 роках, а також з матеріалів, які були придбані за кошти позивача, що стверджується накладними, копії яких містяться в матеріалах справи.

За результатами технічної інвентаризації нерухомих об'єктів, яка була проведена КП «Павлоградське міжміське бюро технічної інвентаризації» 13.03.2013 р., за адресою: Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Свідівок, вул. Дружби, буд.6 будівля ангару літ.1, складає загальну площу 447,00 кв.м, рік побудови 2002, склад літ. 2, загальна площа 389,1 кв.м, рік побудови 2004, навіс літ. 3, загальною площею 269,7 кв.м, рік побудови 2003.

Відповідно до даних технічної інвентаризації будівель, які знаходяться за адресою: Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Свідівок, вул. Дружби, буд.6/1 будівля складу та естакада літери 1,2,3, складає загальну площу 993,00 кв.м, рік побудови 2003.

Баланс підприємства (організації) є формою бухгалтерського обліку, визначення складу і вартості майна та обсягу фінансових зобов'язань на конкретну дату. Баланс не визначає підстав знаходження майна у власності підприємства.

01.09.2010 р. між позивачем та відповідачем було укладено договір доручення на укладання договору оренди земельної ділянки на території Поперечненської сільради Павлоградського району Дніпропетровської області.

В свою чергу, позивачем не надано фінансових документів, які б свідчили про перерахування ним на рахунок відповідача відповідно до п.3.1 договору доручення оплати за виконання відповідачем своїх зобов'язань.

Позивачем не надано також в обґрунтування своїх позовних вимог й інших документів, які б свідчили про те, що сторони приступили до виконання договірних зобов'язань за договором доручення від 01.09.2010 р.

Відповідачем дані пояснення щодо того, що в бухгалтерському обліку підприємства не обліковуються господарські зобов'язання з позивачем та відсутні будь-які фінансові, бухгалтерські та інші господарські документи, які б підтверджували наявність господарсько-правових правовідносин з зазначеним суб'єктом господарювання. Відповідач в своїх поясненнях зазначає, що на момент визнання підприємства відповідача банкрутом, ліквідатору не передавались будь-які документи щодо господарських правовідносин з позивачем.

Судом встановлено, що позивач не має змоги на цей час оформити право власності на будівлі, у зв'язку з відсутністю проектно-кошторисної документації на спірні об'єкти нерухомості, яка може бути оформлена лише після укладання договору оренди земельної ділянки на якій розміщені господарські споруди позивача. Зважаючи на відсутність технічної документації, висновку ГУАтаМ позивач не має змоги звернутися до органів місцевого самоврядування для узаконення самовільно збудованих споруд, що також позбавляє його права оформити за собою право власності на спірні об'єкти нерухомості.

Оцінивши представлені докази, дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, вислухавши пояснення представника відповідача, суд дійшов висновку щодо часткового задоволення заявлених позовних вимог з огляду на наступне.

Згідно ст. 1 ГПК України, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Відповідно до ст.16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Способами захисту цивільних прав та інтересів, відповідно до статті 16 ЦК України, може бути: визнання права; визнання правочину недійсним; припинення дії, яка порушує право; відновлення становища, яке існувало до порушення; примусове виконання обов'язку в натурі; зміна правовідношення; припинення правовідношення; відшкодування збитків та майнової шкоди; відшкодування моральної (немайнової) шкоди; визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, їхніх посадових осіб і службових осіб.

Розглядаючи вказану справу по суті спору суд виходить з того, що відповідно до вимог ст. ст. 316, 317, 319 ЦК України, правом власності є право особи на річ, яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Власникові належать права володіння, користування та розпорядження майном. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Відповідно до ст. 392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Об'єктом позову про визнання права власності є усунення невизначеності відносин прав власності позивача щодо індивідуально-визначеного майна. Підставою позову є обставини, що підтверджують право власності позивача на майно, за умови наявності у нього доказів, що підтверджують його право власності, насамперед правовстановлювальні або правопідтверджувальні документи.

Спірні об'єкти нерухомості знаходяться на балансі позивача, право власності на них не оформлено, так як вони не введені в експлуатацію через відсутність укладеного договору оренди земельної ділянки.

Нерухомі споруди які перебувають на балансі позивача були збудовані ним за власний рахунок з б/у матеріалу у 2003-2004 роках, а також з матеріалів, які були придбані за кошти позивача, що стверджується накладними, копії яких містяться в матеріалах справи.

Позивачем надано проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду ФГ «Лан». Роботи зі складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду ФГ «Лан» проводились на підставі розпорядженням голови Павлоградської районної адміністрації Дніпропетровської області від 28.03.2007 р. за № 204-р-07 та технічного завдання № 2/4 від 16.02.2009 р. у відповідності зі ст. 120 Земельного кодексу України.

Позивачем було отримано усі погоджуючі документи на розробку технічної документації із землеустрою від відділу держкомзему у Павлоградському районі, відділу регіонального розвитку містобудування та архітектури, державного управління охорони навколишнього природного середовища в Дніпропетровській області, Павлоградської міжрайонної санепідемстанції, Управління культури і туризму Дніпропетровський обласний центр з охорони історико-культурних цінностей та інших установ, що стверджується висновками, копії яких містяться в матеріалах справи.

Вказані будівлі є самочинним будівництвом.

Спірні об'єкти нерухомості розміщені на земельній ділянці Поперечненської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, що підтверджується довідкою.

Відповідно до ч. 1 ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ, яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Згідно п. "ґ" ч. 1 ст. 95 Земельного кодексу України, землекористувачі, якщо інше не передбачено законом або договором, мають право:

ґ) споруджувати жилі будинки, виробничі та інші будівлі і споруди.

Частиною 1 ст. 376 ЦК України унормовано, що житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважається самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил. Особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього.

У частинах 3, 5 ст. 376 ЦК України передбачено, що право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

На вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Згідно п. 3 ч. 4 Закону України від 01.07.2004р. № 1952-IV "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень", право власності на будівлю, споруду, їх частину (квартиру, офісне приміщення тощо) може бути зареєстровано незалежно від того, чи зареєстровано право власності на земельну ділянку, якщо власники даної земельної ділянки та будівель, споруд, розташованих на ній, не поєднуються в одній особі.

Суду не надано доказів про те, що визнання права власності за позивачем на будівлі та споруди, а саме: ангар, склад, навіс для сільськогосподарської техніки за юридичною адресою: Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Свідівок, вул. Дружби, буд.6 та будівля складу кормоцеху за юридичною адресою: Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Свідівок, вул. Дружби, буд.6/1 порушує права інших осіб.

Позивач зазначив, що будь-які права третіх осіб в результаті будівництва даних об'єктів самочинного будівництва не порушені.

Як встановлено, згідно звітів про проведення технічного обстеження господарчих споруд у складі фермерського господарства «Лан», а саме: ангар, склад, навіс для сільськогосподарської техніки за юридичною адресою: Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Свідівок, вул. Дружби, буд.6., будівля складу - кормоцеху за юридичною адресою: Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Свідівок, вул. Дружби, буд.6/1 дані споруди та будівлі відповідають вимогам надійності і можливості їх безпечної експлуатації. Звіти про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об'єктів позивача виконано 08.02.2013 р. експертом Редькиним Ю.М., кваліфікаційний сертифікат від 31.07.2012 р. серія АЕ № 000594.

Згідно звітів про незалежну оцінку будинку ангару, будинку складу, навісу для сільськогосподарської техніки від 18.02.2013 р. складеного суб'єктом оціночної діяльності ПП «Ревью», кваліфікаційне свідоцтво МФ 5979 від 24.05.2008 р. ринкова вартість об'єкта оцінки, який знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Свідівок, вул. Дружби, буд.6 становить 73 793,00 грн., а ринкова вартість об'єкта оцінки, який знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Свідівок, вул. Дружби, буд.6/1 (будівля складу-кормоцеху) становить 51 129,00 грн.

Відповідно до ч.1 ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійснені.

З огляду на викладене, позовні вимоги позивача про визнання права власності на нерухоме майно, а саме ангар літ.1, загальною площею 447,00 кв.м, 2002 рік побудови, склад літ. 2, загальною площею 389,1 кв.м, 2004 рік побудови, навіс літ. 3, загальною площею 269,7 кв.м, 2003 рік побудови, яке знаходиться за юридичною адресою: Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Свідівок, вул. Дружби, буд.6 та нерухоме майно, а саме будівля складу та естакада, загальною площею 993,00 кв.м, літери 1,2,3, 2003 рік побудови, які знаходяться за юридичною адресою: Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Свідівок, вул. Дружби, буд.6/1 обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Як встановлено судом 01.09.2010 р. позивач уклав з відповідачем договір доручення на укладання договору оренди земельної ділянки на території Поперечненської сільради Павлоградського району Дніпропетровської області, за умовами якого Довіритель доручає, а Повірений зобов'язаний здійснити від імені і за рахунок Довірителя певні юридичні дії, а саме: підготувати необхідні документи для укладання та укласти з Поперечненською сільською радою Павлоградського району Дніпропетровської області договір оренди земельної ділянки, що знаходиться на території Поперечненської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області для будівництва та обслуговування господарських будівель та дворів, які знаходяться на балансі ФГ «Лан», з подальшим присвоєнням даним об'єктам юридичної адреси, а також здійснити розрахунки від імені і за рахунок Довірителя за укладеним договором оренди.

Пунктом п.3.1 договору плата Повіреному за виконання своїх зобов'язань за цим договором складає 0,2% від суми договору оренди.

Позивачем не надано доказів, які б свідчили про перерахування ним на рахунок відповідача плати Повіреному за виконання останнім своїх зобов'язань.

Розглядаючи справу по суті судом прийнято посилання відповідача, що в бухгалтерському обліку підприємства не обліковуються господарські зобов'язання з позивачем та відсутні будь-які фінансові, бухгалтерські та інші господарські документи, які б підтверджували наявність господарсько-правових правовідносин з зазначеним суб'єктом господарювання.

Отже, судом встановлено, що позивач не надав в обґрунтування своїх позовних вимог до відповідача доказів, які б свідчили про те, що відповідач не виконав свої зобов'язання за укладеним договором доручення.

Таким чином, в матеріалах справи відсутні будь-які належні та допустимі докази на підтвердження того, що необхідно зобов'язати відповідача ПП «Промислово-будівельна компанія «Компаньон» укласти з Поперечненською сільською радою Павлоградського району Дніпропетровської області договір оренди земельної ділянки, що знаходиться на території Поперечненської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області для будівництва та обслуговування господарських будівель та дворів, які знаходяться на балансі Фермерського господарства «Лан».

Частиною 2 ст. 4 3 Господарського процесуального кодексу України (ГПК України) визначено, що сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

Статтею 33 ГПК України, обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Враховуючи викладене, суд виходить з того, що позивачем в ході розгляду справи не доведено наявність підстав, які є необхідними для задоволення позовних вимог щодо зобов'язання відповідача укласти договір оренди земельної ділянки, що знаходиться на території Поперечненської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області.

У зв'язку з чим, у задоволенні позовних вимог позивача до відповідача щодо того, щоб зобов'язати відповідача ПП «Промислово-будівельна компанія «Компаньон» укласти з Поперечненською сільською радою Павлоградського району Дніпропетровської області договір оренди земельної ділянки, що знаходиться на території Поперечненської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області для будівництва та обслуговування господарських будівель та дворів, які знаходяться на балансі Фермерського господарства «Лан» слід відмовити.

Відтак, позовні вимоги підлягають задоволенню частково.

Судові витрати покладаються на позивача, за клопотанням останнього.

Керуючись ст. ст. 44, 49, ст. ст. 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Визнати за Фермерським господарством «Лан» (с. Свідівок, Павлоградський район, Дніпропетровська область, 51460, код ЄДРПОУ 30355562) право власності на нерухоме майно, а саме ангар літ.1, загальною площею 447,00 кв.м, 2002 рік побудови, склад літ. 2, загальною площею 389,1 кв.м, 2004 рік побудови, навіс літ. 3, загальною площею 269,7 кв.м, 2003 рік побудови, яке знаходиться за юридичною адресою: Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Свідівок, вул. Дружби, буд.6.

Визнати за Фермерським господарством «Лан» (с. Свідівок, Павлоградський район, Дніпропетровська область, 51460, код ЄДРПОУ 30355562) право власності на нерухоме майно, а саме будівля складу та естакада, загальною площею 993,00 кв.м, літери 1,2,3, 2003 рік побудови, які знаходяться за юридичною адресою: Дніпропетровська область, Павлоградський район, с. Свідівок, вул. Дружби, буд.6/1.

В іншій частині позову відмовити.

Суддя О.О. Юлдашев

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підпису.

Рішення оформлено і підписано, згідно з вимогами ст.84 ГПК України 21.03.2013.

Дата ухвалення рішення18.03.2013
Оприлюднено26.03.2013
Номер документу30139447
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності та зобов'язання виконати певні дії

Судовий реєстр по справі —908/851/13-г

Ухвала від 21.11.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 05.11.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 18.10.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 17.09.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 03.09.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв Ігор Михайлович

Постанова від 18.07.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Склярук О.І.

Ухвала від 27.05.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Склярук О.І.

Рішення від 18.03.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 07.03.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні