Постанова
від 01.04.2013 по справі 121/1342/13-а
ЯЛТИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Справа № 121/1342/13-а

2-а/121/135/13

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 квітня 2013 року Ялтинський міський суд Автономної Республіки Крим

у складі: головуючого судді - Руденко В.В.

при секретарі - Корнєвій Г.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Ялтинського міського суду адміністративну справу

за позовною заявою ОСОБА_1 до Ялтинської міської ради АР Крим, треті особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання протиправними та скасування рішень органу місцевого самоврядування,

ВСТАНОВИВ:

позивач просить суд:

- визнати протиправним та скасувати рішення 22-ї сесії 6-го скликання Ялтинської міської ради АР Крим № 149 від 19 вересня 2012 року «Про затвердження ОСОБА_2 проекту землеустрою та передання у власність земельної ділянки площею 0,0800 га (кадастровий номер 0111900000:01:012:0237) з земель Ялтинської міської ради для будівництва та обслуговування житлового будинку , господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) за адресою: АДРЕСА_1

- визнати протиправним та скасувати рішення 24-ї сесії 6-го скликання Ялтинської міської ради АР Крим № 146 від 28 листопада 2012 року «Про надання дозволу ОСОБА_3 на розробку проекту землеустрою з відводу земельної ділянки орієнтовною площею 0,0375 га., для будівництва та обслуговування житлового будинку , господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) за адресою: АДРЕСА_1 з наступною передачею у власність та віднесено зазначену земельну ділянку за основним цільовим призначенням до земель житлової та громадської забудови»;

Вимоги мотивовані тим, що він є власником земельної ділянки площею 0,0470 га., розташованої за адресою: АДРЕСА_1. По погодженому Ялтинською міською радою генеральному плану до його земельної ділянки з північної сторони існує єдина під'їзна дорога від існуючої мережі вулиць - доріг м. Ялти. Будь - яких іншій варіант під'їзної дороги до його земельної ділянки неможливий , оскільки навколо його земельної ділянки по периметру находяться інші земельні ділянки, передані фізичним особам у власність .

При прийнятті відповідачем рішень відносно ОСОБА_2, та ОСОБА_3, не було враховано , що в територію відведеної вже та планованої до відводу третім особам земельних ділянок ввійшла під'їзна дорога до його земельної ділянки . Він фактично позбавлений будь - якого під'їзду та проходу до своєї земельної ділянки.

Оспорюваними рішеннями ради суттєво порушуються його права власника земельної ділянки , оскільки він фактично позбавлений можливості нею користуватись.

До того ж він неодноразово звертався до відповідача з заявами про порушення його прав через надання земельних ділянок на місці розташування під'їзної дороги до його земельної ділянки. Міська рада обіцяла врахувати наявність дороги до його земельної ділянки у випадку надання земельних ділянок іншим особам , однак прийняла рішення всупереч обіцянкам та його законним правам на користування власною земельною ділянкою.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Представник відповідача в судовому засідання позовні вимоги не визнала .

Заперечення мотивувала, тим, що Ялтинська міська рада, як орган місцевого самоврядування та власник землі в межах своїх повноважень розпорядилась своєю землею на свій розсуд . Обидва рішення ради прийняті уповноваженим на то органом з дотриманням вимог земельного законодавства , являються законними та скасовані бути не можуть.

В той же час представник відповідача в суді підтвердила , що виділена у власність ОСОБА_2, та планована для передачі у власність ОСОБА_3, земельні ділянки охоплюють територію під'їзної дороги від міської дороги загального користування до земельної ділянки , що знаходиться у власності позивача. Окрім цієї дороги будь - якого іншого під'їзду до земельної ділянки позивача не існує взагалі. Вирішення цього конфліктного питання можливо лише шляхом корегування земельних ділянок ОСОБА_2, та ОСОБА_3

Вивчивши матеріали справи, вислухавши сторони та оцінивши докази, які є у матеріалах справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню за наступних підстав.

У відповідності із ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування та їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі та у межах повноважень та засобами, передбаченими Конституцією та законами України.

Зазначені положення Конституції України кореспондовані в ст. 24 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Відповідно до ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень.

Згідно п. 34 ч.1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської Ради вирішуються відповідно до закону питання регулювання земельних відносин.

Стаття 12 Земельного Кодексу України встановлює, що розпорядження землями територіальних громад, передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян і юридичних осіб, відноситься до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1, є власником земельної ділянки площею 0,0470 га., розташованої за адресою: АДРЕСА_1

Ним отримано державний акт на права приватної власності на зазначену земельну ділянку.

При складанні проекту відводу земельної ділянки Ялтинська міська рада зобов'язала позивача виконати проект з урахуванням під'їзної дороги до його земельної ділянки .

Після виконання проекту землевідводу відповідач затвердив проект з погодженням під'їзної дороги до земельної ділянки позивача, визначеної погодженим генеральним планом земельної ділянки.

Таким чином під'їзна дорога до земельної ділянки позивача була визначена та затверджена саме органом місцевого самоврядування.

Рішення 22-ї сесії 6-го скликання Ялтинської міської ради АР Крим № 149 від 19 вересня 2012 року ОСОБА_2, затверджено проекту землеустрою та передана у власність земельна ділянка площею 0,0800 га (кадастровий номер 0111900000:01:012:0237) з земель Ялтинської міської ради для будівництва та обслуговування житлового будинку , господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) за адресою: АДРЕСА_1

Рішення 24-ї сесії 6-го скликання Ялтинської міської ради АР Крим № 146 від 28 листопада 2012 року ОСОБА_3, надано дозвіл на розробку проекту землеустрою з відводу земельної ділянки орієнтовною площею 0,0375 га., для будівництва та обслуговування житлового будинку , господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) за адресою: АДРЕСА_1 з наступною передачою у власність та віднесено зазначену земельну ділянку за основним цільовим призначенням до земель житлової та громадської забудови.

Як встановлено при розгляді справи під'їзна дорога до земельної ділянки ОСОБА_1, визначена з півночі по погодженому генеральному плану позивача є единим можливим варіантом під'їзду до його земельної ділянки .

Зазначена дорога включена в територію земельних ділянок, що передана у власність ОСОБА_2 та планується для передачі у власність ОСОБА_3.

Зазначену обставину ніхто із сторін в суді не оспорював .

Обладнати під'їзну дорогу до земельної ділянки ОСОБА_1, іншим варіантом неможливо , оскільки по всьому периметру земельної ділянки позивача іншим власникам вже передано у власність земельні ділянки і існуюча дорога є єдиним під'їзним від земельної ділянки позивача до загальної дороги міського користування .

Таким чином оскаржувані рішення Ялтинської міської ради не можуть бути визнані законним та підлягають скасуванню.

На підставі викладеного та керуючись, ст. 19 Конституції України, ст.ст. 12, Земельного Кодексу України, ст. ст. 26, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. ст. 2, 71, 159-163, 171 КАС України,

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 - задовольнити у повному обсязі.

Рішення 22-ї сесії 6-го скликання Ялтинської міської ради АР Крим № 149 від 19 вересня 2012 року «Про затвердження ОСОБА_2 проекту землеустрою та передання у власність земельної ділянки площею 0,0800 га (кадастровий номер 0111900000:01:012:0237) з земель Ялтинської міської ради для будівництва та обслуговування житлового будинку , господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) за адресою: АДРЕСА_1 - визнати протиправним та скасувати.

Рішення 24-ї сесії 6-го скликання Ялтинської міської ради АР Крим № 146 від 28 листопада 2012 року «Про надання дозволу ОСОБА_3 на розробку проекту землеустрою з відводу земельної ділянки орієнтовною площею 0,0375 га., для будівництва та обслуговування житлового будинку , господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) за адресою: АДРЕСА_1 з наступною передачею у власність та віднесено зазначену земельну ділянку за основним цільовим призначенням до земель житлової та громадської забудови» - визнати протиправним та скасувати.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Севастопольського Апеляційного Адміністративного суду через Ялтинський міський суд в порядку та строки, передбачені ст. 186 КАС України.

СУДДЯ :

СудЯлтинський міський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення01.04.2013
Оприлюднено02.04.2013
Номер документу30304475
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —121/1342/13-а

Ухвала від 29.01.2014

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Щепанська Ольга Анатоліївна

Ухвала від 29.01.2014

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Щепанська Ольга Анатоліївна

Постанова від 01.04.2013

Адміністративне

Ялтинський міський суд Автономної Республіки Крим

Руденко В. В.

Постанова від 01.04.2013

Адміністративне

Ялтинський міський суд Автономної Республіки Крим

Руденко В. В.

Ухвала від 20.02.2013

Адміністративне

Ялтинський міський суд Автономної Республіки Крим

Руденко В. В.

Ухвала від 14.02.2013

Адміністративне

Ялтинський міський суд Автономної Республіки Крим

Руденко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні