Ухвала
від 25.02.2013 по справі 4/51-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ОКРЕМА УХВАЛА

"25" лютого 2013 р. по справі № 4/51-Б

Господарський суд Волинської області, розглянувши матеріали справи

за заявою ОСОБА_1, м. Горохів

про визнання банкрутом Горохівської районної друкарні, м. Горохів

Встановив: постановою господарського суду Волинської області від 27.07.2011р. визнано банкрутом Горохівську районну друкарню, введено відносно Горохівської районної друкарні, м. Горохів, вул. Сокальська, 6, код 02465861 процедуру банкрутства - ліквідацію у відповідності з Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» строком на шість місяців, ліквідатором призначено Корольчука Юрія Миколайовича (ліцензія Мінекономіки України НОМЕР_1 від 23.03.2010р.).

У відповідності до п. 2 ст. 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" строк ліквідаційної процедури не може перевищувати дванадцяти місяців. Господарський суд може продовжити цей строк на шість місяців.

Ухвалою господарського суду Волинської області від 27.08.2012р. строк ліквідаційної процедури по справі № 4/51-Б продовжено до 27.01.2013р.

Станом на 27.01.2013р. арбітражним керуючим Корольчуком Ю.М. не було надано суду будь-яких відомостей щодо вжитих заходів, не зазначено причин неможливості виконання вимог суду в частині подання звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу з відповідними підтверджуючими документами, а також не надано пояснень щодо неможливості проведення ліквідаційної процедури банкрута Горохівської районної друкарні, м. Горохів у строки, визначені Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою господарського суду Волинської області від 25.02.2013р. усунуто арбітражного керуючого Корольчука Юрія Миколайовича (АДРЕСА_1, ліцензія Державного департаменту з питань банкрутства від 17.03.2010 року серія НОМЕР_1) від виконання обов'язків ліквідатора у справі №4/51-Б про банкрутство Горохівської районної друкарні, м. Горохів. Ліквідатором Горохівської районної друкарні, (м. Горохів, вул. Сокальська, 6, код 02465861) призначено арбітражного керуючого Пасічника Олександра Олексійовича (АДРЕСА_2, ліцензія НОМЕР_2 від 10.01.2011р).

Судом звертається увага на недостатній рівень виконавчої дисципліни арбітражного керуючого Корольчука Ю.М.

Суд зауважує, що неврахування ліквідатором у справі вимог процесуального закону, а також відповідних процесуальних документів суду свідчить про зловживання процесуальними правами, яке направлене на перешкоджання розгляду господарського спору, зокрема, справи про банкрутство, в строки, передбачені Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", Господарським процесуальним кодексом України з дотриманням при цьому положень Конвенції від 04.11.1950р. "Про захист прав людини і основоположних свобод", ратифікованої Законом України від 17.07.1997р. №475/97-ВР, пунктом 6 котрої визначено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру.

Відтак суд вважає, що бездіяльність ліквідатора Корольчука Ю. М. та невиконання ним вимог суду призводить до штучного затягування судового процесу.

У відповідності до положень статті 65 Господарського процесуального кодексу України з метою забезпечення правильного і своєчасного вирішення господарського спору суддя в необхідних випадках зобов'язує сторони, інші підприємства, установи, організації, державні та інші органи, їх посадових осіб виконати певні дії, витребує від них документи, відомості, необхідні для вирішення спору.

Відповідно до ст. 22 ГПК України як до прав, так і до обов'язків сторін належать, у тому числі: брати участь в судових засіданнях, подавати докази, брати участь у дослідженні доказів, давати усні та письмові пояснення господарському суду.

Згідно з ч. 3 ст. 22 ГПК України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

Відповідно до статті 129 Конституції України однією з основних засад судочинства є обов'язковість рішень суду.

Обов'язковість виконання рішень, ухвал, постанов господарського суду віднесено також до принципів організації і діяльності названого суду. Статтею 115 Господарського процесуального Кодексу України передбачено, що рішення, ухвала, постанова господарського суду підлягають обов'язковому виконанню підприємствами, установами, посадовими особами.

Ігнорування вимог суду є грубим порушенням вимог законів України. Таке ігнорування норм господарського процесу не може залишитись поза відповідним реагуванням суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Згідно ст. 90 Господарського процесуального кодексу України господарський суд, виявивши при вирішенні господарського спору порушення законності або недоліки в діяльності підприємства, установи, організації, державного чи іншого органу, виносить окрему ухвалу. Окрема ухвала надсилається відповідним підприємствам, установам, організаціям, державним та іншим органам, посадовим особам, які несуть відповідальність за ухилення від виконання вказівок, що містяться в окремій ухвалі.

При цьому, суд наголошує, що відповідно до ч. 5 ст. 124 Конституції України судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України.

За змістом ч. 1 ст. 4 5 Господарського процесуального кодексу України господарські суди здійснюють правосуддя шляхом прийняття обов'язкових до виконання на усій території України рішень, ухвал, постанов. Невиконання вимог рішень, ухвал, постанов господарських судів тягне встановлену законом відповідальність.

Вказані факти (невиконання ліквідатором вимог господарського суду) свідчать про ігнорування останнім вимог Конституції України, Закону України "Про судоустрій і статус суддів", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", Господарського процесуального кодексу України щодо обов'язковості виконань рішень, ухвал та постанов суду.

На підставі викладеного, враховуючи допущені у своїй діяльності порушення арбітражним керуючим Корольчуком Ю.М. положень чинного законодавства України, керуючись ст.ст. 86, 90 Господарського процесуального кодексу України, ст. 5 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 14 травня 1992 року №2343-ХІІ, господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Окрему ухвалу направити арбітражному керуючому Корольчуку Юрію Миколайовичу для вжиття останнім відповідних заходів, спрямованих на подальшу недопустимість у своїй діяльності порушень положень та вимог чинного законодавства України, зокрема, Конституції України, Закону України "Про судоустрій і статус суддів", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", Господарського процесуального кодексу України.

2. Про наслідки вжитих заходів щодо виправлення зазначених недоліків та порушень повідомити господарський суд Волинської області в місячний термін.

3. Сектору з питань банкрутства Головного управління юстиції у Волинській області вжити заходів на подальшу недопустимість ігнорування вимог суду арбітражними керуючими та порушення ними норм Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". За наслідками вжитих заходів щодо зазначених недоліків та порушень у діяльності арбітражних керуючих повідомити господарський суд Волинської області.

Суддя П. Р. Слободян

Дата ухвалення рішення25.02.2013
Оприлюднено04.04.2013
Номер документу30402779
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/51-б

Постанова від 06.07.2010

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Петро Романович

Ухвала від 15.10.2010

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Петро Романович

Ухвала від 30.09.2013

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Петро Романович

Ухвала від 25.09.2013

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Петро Романович

Ухвала від 18.09.2013

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Петро Романович

Ухвала від 15.10.2010

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Петро Романович

Ухвала від 25.02.2013

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Петро Романович

Ухвала від 25.02.2013

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Петро Романович

Ухвала від 27.08.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Петро Романович

Ухвала від 10.02.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Петро Романович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні