Рішення
від 03.04.2013 по справі 916/279/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


-_

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" квітня 2013 р. Справа № 916/279/13-г

За позовом: Приватного підприємства "Укрспецтехніка"

до відповідача: Приватного підприємства "АМВ-АВТОСЕРВІС"

про стягнення 34445,70 грн.

Суддя Горячук Н.О.

Представники:

Від позивача: за дов. Мінаєва Л.М.; за дов. Харченко А.В.

Від відповідача: не з'явився;

Суть спору: Приватне підприємство "Укрспецтехніка" звернулося до господарського суду Одеської області з позовом та уточненням до нього про стягнення з відповідача збитків у сумі 24392,20грн., у тому числі 1081,20грн. завищення вартості автозапчастин та робіт, 3318,00грн. відшкодування вартості неякісно здійсненого ремонту двигуна, 350,00грн. - здійснення діагностики автомобіля з боку ТОВ „Одеський автоцентр КАМАЗ", 3508,00грн., вартість ремонту двигуна автомобіля здійсненого ТОВ „Одеський автоцентр КАМАЗ", 16135,00грн. витрат за найм автомобіля у третьої особи на період непрацездатності автомобіля.

Відповідач в засідання суду не з'явився, явку свого представника в судове засідання не забезпечив, хоча належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи, витребувані судом документи не представив, у зв'язку з чим справа розглядається відповідно до ст. 75 ГПК України за наявними матеріалами.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне:

29.08.2012р. Приватне підприємство "Укрспецтехніка" (позивач, замовник) та Приватне підприємство "АМВ-АВТОСЕРВІС" (відповідач, виконавець) уклали договір про надання послуг з технічного обслуговування та ремонту транспортного засобу №000022 (далі договір).

Відповідно до п. 1.1 договору, предметом договору є правовідносини сторін пов'язані з наданням виконавцем послуг з технічного обслуговування і ремонту транспортних засобів (далі - ТЗ) замовника. Код класифікатора 50.20.1 Послуги з технічного обслуговування і ремонту пасажирських і вантажних автомобілів. Наявність матеріально-технічної бази для забезпечення безпечної експлуатації рухомого складу (обладнання та устаткування для ремонту і обслуговування) відповідність кваліфікації робітників, які проводять ремонт вузлів і агрегатів автотранспортних засобів, що безпосередньо впливають на безпеку руху (рульове управління, гальма, шини, зовнішні світові прилади), відповідають вимогам законодавства.

Надання виконавцем послуг за договором здійснюється за зверненням замовника чи за його попередньою заявкою, яка реєструється в журналі реєстрації заявок. (п. 3.2 договору)

За заявкою замовника виконавець визначає дату, час представлення ДТЗ (складових) і його (їхньої) документації для надання послуг. (п. 3.3 договору).

У разі виникнення необхідності виконання додаткових робіт, не передбачених договором, складається дефектна відомість. Виконавець письмово повідомляє про це замовника. При цьому надання послуг тимчасово припиняється до укладення додаткової угоди між замовником і виконавцем (п. 3.5 договору).

Виконавець забезпечує відповідальне збереження ТЗ (його складових) замовника в період надання послуг. (п. 3.6 договору)

Приймання Т3 (його складових) здійснюється у присутності власника чи його уповноваженого представника згідно акту приймання-передачі (п. 3.7 договору).

Під час прийняття ТЗ на ремонт виконавець перевіряє технічний стан ТЗ (його склад, виявляє зовнішні пошкодження і дефекти з оформленням відповідного документа; оформлює акт передання-прийняття ТЗ (його складових) для надання послуг з технічного обслуговування; ремонту. (п. 3.8 договору)

З прийняттям ТЗ та його складових до технічного обслуговування чи ремонту Замовникові видається один примірник акта передання-прийняття. (п. 3.9 договору).

При прийнятті ТЗ Замовника на технічне обслуговування або ремонт виконавець оформлює кошторис витрат на виконання робіт (надання послуг), який підписується сторонами і стає невід'ємною частиною договору. (п. 4.1 договору).

Після надання послуг і прийняття виконаних робіт з урахуванням їхньої відповідності встановленим вимогам замовник повністю оплачує рахунок з відстрочкою платежу 7 днів з дня повернення ТЗ (п. 4.2 договору).

Вартість послуг замовник оплачує за цінами, що діяли на день оформлення замовлення, а вартість матеріалів та складових частин замовник оплачує за цінами, що діяли на момент придбання виконавцем таких матеріалів та складових частин. (п. 4.3 договору).

Загальна сума договору визначається загальною вартістю послуг наданою відповідно до умов даного договору , протягом календарного року дії договору (п. 4.4 договору).

Технічне обслуговування та ремонт ТЗ (його складових) виконується згідно з вимогами експлуатаційної, ремонтної, технологічної документації, нормативних документів та умов договору (п. 5.1 договору).

Відповідність наданих послуг у процесі приймання ТЗ (його складових) Замовником після технічного обслуговування і ремонту здійснюється без їх розбирання (п. 5.4 договору).

Під час передання-прийняття ТЗ та його складових після технічного обслуговування і ремонту замовник перевіряє відповідність наданих послуг, після чого оформлюється акт передання - прийняття ТЗ (його складових). (п. 6.1 договору).

Укомплектованість відремонтованих ТЗ (їхніх складових) повинна відповідати умовам договору і акту передання-прийняття (п. 6.2 договору).

Виконавець гарантує відповідність технічного стану ТЗ встановленим вимогам технічної документації і нормативних документів у межах проведеного ним технічного обслуговування і ремонту цього Т3; сторона гарантує на роботи виконанні за договором , що надається виконавцем становить 6 місяців з моменту підписання сторонами акта виконаних робіт. (п. 7.1 договору).

Гарантійні зобов'язання виконавця не поширюються на складові частини, надані йому замовником (п. 7.2 договору).

Якщо замовник відмовляється оплачувати роботи з приведення у задовільний технічний стан складових частин, що негативно впливають на ресурс відремонтованих і (чи) тих, що обслуговувалися, виконавець не бере гарантійних зобов'язань. У такому разі це зазначається в акті передання-прийняття ТЗ. (п. 7.4 договору).

Початок гарантійного терміну обчислюється з дня передачі замовникові ТЗ чи його складових. (п. 7.5 договору).

Замовник має право на відшкодування збитків, завданих у результаті невиконання або неналежного виконання виконавцем договору, а також на безоплатне усунення ним недоліків у період гарантійного терміну (п. 8.1 договору).

Замовник зобов'язаний своєчасно оплачувати надані за умовами договору послуги і приймати ТЗ та їхні складові частини після надання послуг (п. 8.2 договору)

Виконавець зобов'язаний: здійснити роботи з технічного обслуговування або ремонту ТЗ замовника протягом 5 днів з моменту надання ТЗ, сплати авансу та надання виконавцю усіх необхідних документів, а також матеріалів (запчастин), якщо ремонт проводиться з використанням матеріалів (запчастин) замовника; безплатно усувати недоліки чи відшкодовувати замовнику витрати, пов'язані з усуненням недоліків, спричинених неналежним виконанням виконавцем договору на протязі 5 календарних днів з моменту направлення повідомлення замовнику; виконувати гарантійні зобов'язання, надані ним замовнику; негайно після закінчення виконання робіт повідомити замовника про готовність ТЗ до здачі. (п. 9.2 договору).

За порушення умов договору винна сторона відшкодовує іншій стороні спричинені цим збитки (п. 10.1 договору).

Позивач просить стягнути з відповідача збитки у сумі 24392,20грн., а саме 1081,20грн. завищення вартості автозапчастин та робіт, 3318,00грн. відшкодування вартості неякісно здійсненого ремонту двигуна, 350,00грн. - здійснення діагностики автомобіля з боку ТОВ „Одеський автоцентр КАМАЗ", 3508,00грн., вартість ремонту двигуна автомобіля здійсненого ТОВ „Одеський автоцентр КАМАЗ", 16135,00грн. витрати за найм автомобіля у третьої особи на період непрацездатності автомобіля з вини відповідача

В обґрунтування позову позивач посилається на те, що 27.08.2012р. ним було передано відповідачу автомобіль ГАЗ-33021, держ.номер ВН9554СТ, для визначення вартості робіт з ремонту двигуна і ходової частини.

Відповідно до акту виконаних робіт від 03.09.2012р. підписаного позивачем з зауваженнями, вартість робіт з ремонту автомобілю склала 7602,79грн., на підставі чого відповідачем був виставлений позивачу рахунок - фактура №10-000-353 від 03.09.2012р. на суму 7602,79грн.

Позивач посилається на те, що відповідачем ремонтні роботи згідно договору були виконані неякісно, у зв'язку з чим він був вимушений звернутися до іншого підприємства для ремонту автомобіля. Враховуючи, що предметом діяльності позивача є транспортні та транспортно - експедиційні послуги, під час непрацездатності автомобілю 20.09.2012р. позивач уклав договір №20/09 відповідно якого ним було орендовано вантажний малотоннажний автомобіль марки ГАЗ -3302-14 (далі договір). Відповідно до п. 4.1 договору №20/09 розмір орендної плати автомобіля, складає 600,00грн. за добу. Оплата оренди автомобілю підтверджується видатковими касовими ордерами та податковим розрахунком (а.с. 55-57).

Вартість наданих відповідачем послуг з ремонту автомобіля оплачена позивачем 03.10.2012р., що підтверджується випискою банку від 03.10.2013р.

17.10.2012р. відповідач фактично повернув позивачу автомобіль, що підтверджується підписами сторін на листі №141 від 17.10.2012р. (в акті виконаних робіт вказано строк повернення автомобілю 03.09.2012р.).

Згідно ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язань, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. (ст. 525 ЦК України).

Згідно ст. 901 Цивільного кодексу України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Статтею 224 Господарського кодексу України встановлено, що учасник господарських відносин, який порушив господарське зобов'язання або установлені вимоги щодо здійснення господарської діяльності, повинен відшкодувати завдані цим збитки суб'єкту, права або законні інтереси якого порушено.

Відповідно до ст. 225 Господарського кодексу України до складу збитків, що підлягають відшкодуванню особою, яка допустила господарське правопорушення, включаються: вартість втраченого, пошкодженого або знищеного майна, визначена відповідно до вимог законодавства; додаткові витрати (штрафні санкції, сплачені іншим суб'єктам, вартість додаткових робіт, додатково витрачених матеріалів тощо), понесені стороною, яка зазнала збитків внаслідок порушення зобов'язання другою стороною; неодержаний прибуток (втрачена вигода), на який сторона, яка зазнала збитків, мала право розраховувати у разі належного виконання зобов'язання другою стороною.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Вимоги позивача стосовно завищення вартості автозапчастин та робіт у сумі 1081,20грн. задоволенню не підлягають, бо ці доводи не доведені відповідними документами, відшкодування вартості неякісно здійсненого відповідачем ремонту двигуна у сумі 3318,00грн. задоволенню не підлягають бо відсутні документи підтверджуючи саме який неякісний ремонт зроблений відповідачем, відсутні документи, що позивач звертався до відповідача про ремонт автозасобу відповідно до гарантійних обов'язків по договору, компенсація здійснення діагностики автомобіля з боку ТОВ „Одеський автоцентр КАМАЗ" у сумі 350,00грн. та ремонту двигуна автомобіля, здійсненого ТОВ „Одеський автоцентр КАМАЗ" у сумі 3508,00грн. задоволенню не підлягають оскільки відсутній причинно - слідчий зв'язок між ремонтом двигуна зробленого відповідачем та ремонтом двигуна зробленого ТОВ „Одеський автоцентр КАМАЗ" та відповідні документи підтверджуючи цей довод.

Позивач просить стягнути з відповідача 16135,00грн. збитків за найм автомобілю, бо йому довелося понести додаткові витрати, у зв'язку із протиправним утриманням автомобіля відповідачем, (було укладено з третьою особою договір оренди №20/09 строкового платного користування вантажного малотоннажного автомобілю марки ГАЗ -3302-14).

Беручи до уваги, що автозасіб з ремонту було фактично повернуто позивачу 17.10.2012р., відповідач згідно акту виконаних робіт повинен був видати автозасіб 03.09.2012р., вимушене укладання договору оренди автозасобу №20/09 відбулося 20.09.2012р., вимоги позивача стосовно стягнення з відповідача збитків за найм автомобіля у третьої особи на період непрацездатності автомобіля у сумі 16135,00грн. обґрунтовані підтверджені відповідними документами та підлягають задоволенню. Судові витрати покладаються на відповідача згідно ст. ст. 44, 49 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Приватного підприємства "АМВ-АВТОСЕРВІС" (65114, м. Одеса, пр. М. Жукова, 65 Б, код ЄДРПОУ 36612556) на користь Приватного підприємства "Укрспецтехніка" (65013, м. Одеса, вул. Миколаївська дорога, 253, код ЄДРПОУ 31480743) 16135 /шістнадцять тисяч сто тридцять п'ять/ грн. 00коп. збитків, 1720 /одна тисяча сімсот двадцять/ грн. 50коп. судового збору.

Наказ видати відповідно до ст. 116 ГПК України.

3. В решті позову відмовити.

Рішення набирає законної сили відповідно до ст. 85 ГПК України.

Повне рішення складено 08.04.2013р.

Суддя Горячук Н.О.

Дата ухвалення рішення03.04.2013
Оприлюднено10.04.2013
Номер документу30528472
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 34445,70 грн

Судовий реєстр по справі —916/279/13-г

Ухвала від 29.10.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавренюк О.Т.

Ухвала від 21.03.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 30.12.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Оборотова О.Ю.

Ухвала від 23.12.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Оборотова О.Ю.

Постанова від 10.12.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавренюк О.Т.

Ухвала від 14.10.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавренюк О.Т.

Ухвала від 09.10.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 30.09.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Рішення від 03.04.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 15.03.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні