Рішення
від 08.04.2013 по справі 2-2209/12
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 2-2209/12

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

2 квітня 2013 року м. Житомир

Житомирський районний суд Житомирської області в складі: головуючого судді Грубіяна Є.О., секретаря Лех Г.А., розглянувши у судовому засіданні цивільну справу за позовом ПАТ КБ «ПриватБанк» до ОСОБА_1 про звернення стягнення та виселення,--

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся із заявою, якою просить суд звернути стягнення на будинок за адресою: село Барашівка АДРЕСА_1 Житомирського району Житомирської області, шляхом продажу вказаного предмету іпотеки в рахунок погашення заборгованості за кредитним договором, оскільки останній добровільно не виконує взяті на себе зобов'язання. А також виселити відповідача з даного будинку. Представник позивача в судове засідання не з'явився, а направив листа, яким просив слухання справи проводити у його відсутність, позов підтримує і не заперечує проти заочного розгляду справи. Відповідач в судове засідання не з'явився хоча належним чином та завчасно був повідомлений про слухання справи і не направив жодного клопотання до суду з приводу слухання даної справи. В зв'язку з чим і на підставі вищевикладеного та враховуючи положення ст. ст. 224, 225 ЦПК України постановлено ухвалу про проведення заочного розгляду справи у відсутність сторін.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлені наступні факти і відповідно ним правовідносини. Між банком та відповідачем був укладений кредитний договір за яким ОСОБА_1, отримав грошові кошти у вигляді кредиту в сумі 12600 доларів США. Однак взяті на себе зобов'язання відповідач не виконував, що потягнуло за собою створення заборгованості. За розрахунком наданим банком загальна заборгованість становить 32581,46 доларів США. В свою чергу така заборгованість складається із заборгованості по тілу кредиту в сумі 12929,13 доларів США; відсотки за користування кредитом в розмірі 6628,24 доларів США; заборгованість по комісії за користування кредитом 1234,80 доларів США; пеня за несвоєчасне виконання зобов'язань за договором в сумі 10207,99 доларів США; штраф (фіксована частина) 31,29 доларів США; штраф (процентна складова) 1550,01 доларів США. В гривневому еквіваленті загальна сума боргу складає 260325,84 гривень.

Зазначені правовідносини врегульовані наступними нормативними актами. Зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ст. 526 ЦК України). Боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом (ст. 625 ЦК України.) Кредитний договір за яким банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти (ст. 1054 ЦК України).

справа № 2-2209/12 -2-

Звернення стягнення на предмет застави здійснюється за рішенням суду, якщо інше не встановлено договором або законом (ч. 1 ст. 590 ЦК України). Заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави в разі, коли зобов'язання не буде виконано у встановлений строк (термін), якщо інше не встановлено договором або законом (ч. 2 ст. 590 ЦК України). У разі невиконання або неналежного виконання боржником основного зобов'язання іпотекодержатель вправі задовольнити свої вимоги за основним зобов'язанням шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки (ч. 1 ст. 33 Закону України "Про іпотеку"). Звернення стягнення на предмет іпотеки здійснюється на підставі рішення суду, виконавчого напису нотаріуса або згідно з договором про задоволення вимог іпотекодержателя (ч. 3 ст. 33 Закону України "Про іпотеку"). Одночасно з рішенням про звернення стягнення на предмет іпотеки суд за заявою іпотекодержателя виносить рішення про виселення мешканців за наявності підстав, передбачених законом, якщо предметом іпотеки є житловий будинок або житлове приміщення (ч. 2 ст. 39 Закону України "Про іпотеку"). Звернення стягнення на передане в іпотеку житлове приміщення є підставою для виселення всіх громадян, які мешкають у ньому, за винятками, встановленими законом. Після прийняття кредитором рішення про звернення стягнення на передане в іпотеку житлове приміщення всі громадяни, які мешкають у ньому, зобов'язані на письмову вимогу кредитора або нового власника цього житлового приміщення добровільно звільнити його протягом одного місяця з дня отримання цієї вимоги. Якщо громадяни не звільняють житлове приміщення у встановлений або інший погоджений сторонами строк добровільно, їх примусове виселення здійснюється на підставі рішення суду. Виселення громадян при зверненні стягнення на житлові приміщення, що були придбані ними за рахунок кредиту (позики) банку чи іншої особи, повернення якого забезпечене іпотекою відповідного житлового приміщення, є підставою для надання цим громадянам житлових приміщень для тимчасового проживання відповідно до статті 85 цього Кодексу. Відсутність житлових приміщень для тимчасового проживання не тягне припинення виселення громадянина з житлового приміщення, яке є предметом іпотеки ст. 116 Житлового Кодексу України.

Отже, враховуючи вищевикладене, та те, що відповідачем умови договору банку не виконані, кредит вчасно не сплачується, іпотекодержатель вправі задовольнити свої вимоги за основним зобов'язанням шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки, а також виселити відповідача із житлового приміщення, яке є предметом іпотеки, суд дійшов висновку, про повне задоволення позову і відсутність, на даний час підстав для відмови або часткової відмови у задоволенні позову, оскільки права позивача порушенні відповідачем, та підлягають судовому захисту.

Враховуючи, що позовні вимоги підлягають до повного задоволення, з відповідача, слід стягнути на користь позивача понесені останнім і документально підтверджені судові витрати

за розгляд даної цивільної справи пропорційно до задоволених вимог на підставі положень ст. 88 ЦПК України. Судові витрати складаються з судового збору в розмірі 2603,26 гривень за позовну вимогу майнового характеру та 107,30 гривень судового збору за позовну вимогу немайнового характеру.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 10, 11, 88, 209, 212 - 215, 218 ЦПК України, ст. ст. 526, 590, ст. 625, ст. 1054 ЦК України, Житловим Кодексом України та Законом України "Про іпотеку", --

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

В рахунок погашення заборгованості за кредитним договором № ZRZOGK0000000002 від 10.10.2007 року, в розмірі 32581,46 доларів США, що за курсом 7,99 відповідно до службового розпорядження НБУ від 9.11.2012 року складає 260325,84 гривень:

справа № 2-2209/12 -3-

Звернути стягнення на будинок загальною площею 36,70 кв.м., який розташований за адресою: Житомирська область Житомирський район село Барашівка будинок 565, шляхом продажу вказаного предмету іпотеки (на підставі договору іпотеки № ZRZOGK0000000002 від 10.10.2007 року) ПУБЛІЧНИМ АКЦІОНЕРНИМ ТОВАРИСТВОМ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК "ПРИВАТБАНК" (49094 місто Дніпропетровськ вулиця Набережна Перемоги 50, код ЄДРПОУ 14360570) з укладанням від імені ОСОБА_1 договору купівлі-продажу будь-яким способом з іншою особою-покупцем, з отриманням витягу з Державного реєстру прав власності, з отриманням дублікатів правовстановлюючих документів на нерухомість у відповідних установах, підприємствах або організаціях належно від форм власності та підпорядкування, з можливістю здійснення ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" всіх передбачених нормативно-правовими актами держави дій, необхідних для продажу предмету іпотеки.

Виселити ОСОБА_1 та інших осіб, які зареєстровані та/або проживають у житловому будинку (предмет іпотеки), розташований за адресою: село Барашівка АДРЕСА_1 Житомирського району Житомирської області, зі зняттям з реєстраційного обліку у органі МВС України, до повноважень якого входять питання громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб, компетенція якого територіально поширюється на адресу вказаного будинку.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» судові витрати за розгляд даної цивільної справи в розмірі 2603,26 гривень судового збору за позовну вимогу майнового характеру та 107,30 гривень судового збору за позовну вимогу немайнового характеру.

Рішення вступає в законну силу після закінчення строку на апеляційне оскарження. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення до апеляційного суду Житомирської області через Житомирський районний суд Житомирської області. У разі якщо рішення було постановлено без участі особи, яка його оскаржує, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії рішення.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя Є.О. Грубіян

СудЖитомирський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення08.04.2013
Оприлюднено11.04.2013
Номер документу30529152
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-2209/12

Ухвала від 14.02.2012

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Лозинська М. І.

Ухвала від 04.07.2013

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Лозинська М. І.

Ухвала від 22.11.2012

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Гончарова І. М.

Рішення від 21.06.2012

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Скрипка О. І.

Ухвала від 02.08.2012

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

Ухвала від 05.11.2013

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Андрієнко Антоніна Миколаївна

Ухвала від 22.10.2013

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Андрієнко Антоніна Миколаївна

Рішення від 08.10.2013

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Лозинська М. І.

Рішення від 08.07.2013

Цивільне

Ровеньківський міський суд Луганської області

Ібадова Н. П.

Рішення від 08.04.2013

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Грубіян Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні