Ухвала
від 05.02.2009 по справі 2/563
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИ ВНИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинн а, 4/6

У Х В А Л А

м. Київ

05.02.2009 р. № 2/563

Окружний адміністративни й суд міста Києва у складі: суд ді Келеберди В.І., секретаря су дового засідання, розглянувш и позовну заяву

за позовом ОСОБА_1

ОСОБА_2

до РУГУ МВС України, відділ г ромадянства, імміграції та р еєстрації фізичних осіб Обол онського району м.Києва

про зобов'язання вчинити пев ні дії

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 та ОС ОБА_2 звернулись до суду із позовом про зобов' язання Об олонське РУГУ МВС України в м . Києві відділ громадянства, і мміграції та реєстрації фізи чних осіб зареєструвати пози вачів у гуртожитку по вул. Пів нічна, 2-а в м. Києві.

Ухвалою Окружного ад міністративного суду міста К иєва від 11.11.08р. відкрито провад ження в адміністративній спр аві та призначено судовий ро згляд на 25.12.2008.

З матеріалів позовно ї заяви вбачається, що предме том позову є порушене право п озивачів на житло.

До компетенції адмін істративних судів відносять ся спори фізичних і юридични х осіб із суб`єктом владних по вноважень щодо оскарження йо го рішень, спори з приводу прн ийняття громадян на публічну службу, її проходження , звіль нення з публічної служби, спо ри між суб`єктами владних пов новажень з приводу реалізаці ї їхньої компетенції у сфері управління, у тому числі деле гованих повноважень, а також спори, які виникають з привод у укладання та виконання адм іністративних договорів, спо ри за зверненням суб`єкта вла дних повноважень у випадках, встановлених законом, спори щодо правовідносин, пов`язан их з виборчим процесом чи про цесом референдуму (ч.1 ст.17 КАС У країни).

Крім того, Верховним Судом України у інформаційному ли сті від 26.12.2005 року було надано п равову позицію щодо визначен ня категорій справ, розгляд я ких має здійснюватись у поря дку адміністративного судоч инства. Зокрема, це спори осіб із суб'єктом владних повнова жень щодо оскарження його рі шень, дій чи бездіяльності у я ких такий суб'єкт своїми влад ними рішеннями чи діями зобо в'язує цих осіб вчиняти певні дії, утримуватись від вчинен ня певних дій, нести відповід альність. При цьому особи згі дно з нормами чинного законо давства України зобов'язані виконувати такі владні рішен ня чи вимоги суб'єкта владних повноважень.

Назване кореспондується із умовами ч.1 ст. 2 КАС України, яка у визначенні завдання ад міністративного судочинств а розкриває зміст прав свобо д і інтересів, захист яких є юр исдикцією адміністративних судів, а саме: права особи у сф ері публічно-правових віднос ин, що порушені певними суб' єктами (органи державної вла ди, органи місцевого самовря дування, їхні посадові і служ бові особи, інші суб' єкти) пр и здійсненні ними владних уп равлінських функцій на основ і законодавства, в тому числі на виконання делегованих по вноважень.

Тобто, до компетенції адмін істративних судів віднесено справи щодо захисту прав, сво бод і інтересів осіб від дій с уб' єктів владних повноваже нь щодо управління цими особ ами чи здійснення інших влад них функцій щодо них.

Як вбачається з матеріалі в позовної заяви, позивач про сить суд визнати дії неправо мірними щодо відмови від реє страції за місцем проживання .

Згідно Постанови ВСУ від 13.05. 2008р. спір про захист права конк ретної особи на одержанняжит ла є не публічним а приватноп равовим. Декржава,юридичні о соби публічногоправа можуть виступати учасниками цивіль них відносин (ст. ст 2, 80 ЦК Украї ни), і розгляд такого спору між ними проводиться за правила ми цивільного судочинства.

Частиною1 ст.15 ЦПК України ус тановлено, що суди розглядаю ть у порядку цивільного судо чинства справи про захист по рушених, невизнаних або оспо рюваних прав, свобод чи інтер есів, які виникають із цивіль ни х,житлових, земельних, сіме йних, трудових відносин, а так ож з інших правовідносин, крі м випадків, коли розгляд таки х справ проводиться за прави лами іншого судочинства.

У Кодексі адміністративно го судочинства України не пе редбачено винятків з установ леного ЦПК України правила, з окрема щодо розгляду спорів про реєстрацію фізичних осіб за місцем проживання.

Тому суд приходить до висно вку, що даний спір належить ро зглядати місцевим судом в по рядку цивільного судочинств а.

Зазначені спірні відноси ни є приватно-правовими, оскі льки житлові права, про захис т яких просять позивачі не ві дносяться до сфери публічно- правових відносин та гаранту ються нормами окремої приват ної галузі права, а відповідн о такі права не є публічними т а мають характер приватно-пр авових.

Заслухавши думку учасник ів судового процесу, суд прий шов до висновку, що справа № 2/563 підлягає закриттю за п.1 ч.1 ст. 157 КАС України.

Відповідно до п. 1 ч.1 ст. 157 КАС У країни суд закриває провадже ння у справі якщо справу не на лежить розглядати в порядку адміністративного судочинс тва.

Таким чином, виходячи з ме ж заявлених позовних вимог, с истемного аналізу положень ч инного законодавства Україн и та матеріалів справи, суд ді йшов висновку, що викладені в позовній заяві вимоги позив ачів вирішуються судом зага льної юрисдикції за правилам и цивільного судочинства. То му, згідно ч. 2 ст.109 ЦПК, ОСОБА_ 1, ОСОБА_2 необхідно звер нутись з позовною заявою до О болонського районного суду м . Києва.

Враховуючи вищенаведен е, керуючись ст. ст. 157, 160 КАС Укра їни,суд -

У Х В А Л И В:

1. Закрити провадженн я в адміністративній справі № 2/563 за позовом ОСОБА_1, ОС ОБА_2 до РУГУ МВС України, від ділу громад янства, імміграції та реєстр ації фізичних осіб Оболонськ ого району м. Києв про зобов'язання відпо відача зареєструвати позива чів у гуртожитку по вул. Півні чна, 2-а в м.Киє ві.

2.Роз'яснити позивачам пр о право на звернення до Оболо нського районного суду міста Києва з позовною заявою за захисто м своїх прав.

3. Попередити позивача , що повторне звернення з тією самою заявою не допускаєтьс я.

4. Ухвалу направити стор онам.

Ухвала може бути оскарже на до суду апеляційної інста нції протягом п' яти днів з д ня її отримання особою, яка ос каржує ухвалу, за правилами, в становленими ст. ст. 185 -187 Кодекс у адміністративного судочин ства України, шляхом подання через суд першої інстанції з аяви про апеляційне оскаржен ня. Апеляційна скарга на ухва лу суду першої інстанції под ається протягом десяти днів після подання заяви про апел яційне оскарження.

Апеляційна скарга може б ути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга пода ється у строк, встановлений д ля подання заяви про апеляці йне оскарження.

Суддя Келеберда В .І.

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення05.02.2009
Оприлюднено09.11.2009
Номер документу3059545
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2/563

Ухвала від 22.04.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Дячук Т.В.

Ухвала від 26.03.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Дячук Т.В.

Постанова від 25.05.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Малетич M.M.

Рішення від 25.05.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Дячук Т.В.

Ухвала від 05.02.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Келеберда В.І.

Рішення від 24.12.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Седляр О.О.

Ухвала від 11.12.2007

Господарське

Господарський суд Луганської області

Седляр О.О.

Постанова від 14.06.2007

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Ухвала від 03.05.2007

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Ухвала від 29.12.2006

Господарське

Господарський суд Луганської області

Седляр О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні