Ухвала
від 15.04.2013 по справі 916/745/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання банкрутом

"15" квітня 2013 р. Справа № 916/745/13

За заявою боржника Товариства з обмеженою відповідальністю „Будівельна компанія „Едельвейс" (65125, м. Одеса, вул. Троїцька, буд. 10/1; код ЄДРПОУ 38155000)

про порушення справи про банкрутство за скороченою процедурою, передбаченою ст. 95 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" №4212-У1 від 22.12.2011р.

Суддя Грабован Л.І.

Суть спору: про визнання банкрутом

Представники сторін:

від боржника: не з'явився

Товариство з обмеженою відповідальністю „Будівельна компанія „Едельвейс" звернулось до суду із заявою про порушення справи про банкрутство (т.1 а.с. 2-4) за скороченою процедурою, передбаченою ст. 95 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" №4212-У1 від 22.12.2011р., з посиланням на те, що ліквідатором в процедурі добровільної ліквідації встановлено, що вартості майна боржника недостатньо для задоволення вимог кредиторів, у зв'язку з чим ліквідатором прийнято рішення про звернення до суду із цією заявою.

Ухвалою від 22.03.2013р. (т.1 а.с.1) заяву прийнято до розгляду судом.

За результатами підготовчого засідання суду порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ „Будівельна компанія „Едельвейс", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів (т.1 а.с. 57-59).

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення заявника, суд встановив:

ТОВ „Будівельна компанія „Едельвейс" згідно довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (т.1 а.с.41), виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (т. 1 а.с 43), Статуту (т. 1 а.с. 31-40), затвердженого рішенням №1 засновника та витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців №278316 (т.1 а.с. 18-20), зареєстроване Виконавчим комітетом Одеської міської ради 12.04.2012р. за №1 556 102 0000 043738, засновником є Бояков Ігор Миколайович.

10.01.2013р. засновником ТОВ „Будівельна компанія „Едельвейс" Бояковим І.М. прийнято рішення №2 (т.1 а.с.11) про припинення діяльності підприємства; призначення ліквідатором Боякова І.М. Крім того, вирішено, що вимоги кредиторів розглядаються протягом 2 місяців з дня опублікування повідомлення про прийняття зазначеного рішення та задовольняються у порядку черговості, встановленому ст. 61 Господарського кодексу України.

Ч.2 ст. 10 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" №4212-У1 від 22.12.2011р. вказує на право на звернення до господарського суду із заявою про порушення справи по банкрутство боржника та кредитора. Ч.3 цієї статті Закону передбачає, що справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Інша підстава передбачена ч.5 ст.11 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" №4212-У1 від 22.12.2011р., згідно якої боржник зобов'язаний звернутись до господарського суду у разі, якщо під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі.

Ч.1 ст. 95 цього Закону передбачає, що якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується у порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутись до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Відповідно до ч.2 цієї статті Закону обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Приймаючи до уваги викладені положення законодавства, суд оцінює дотримання боржником порядку ліквідації, передбаченої положеннями Цивільного та Господарського кодексів України.

Як свідчать матеріали справи, в досудовій процедурі ліквідації товариства, ліквідатором було вжито наступних заходів.

У відповідності з вимогами ч.2 ст. 105 ЦК України опубліковано оголошення про припинення товариства в Бюлетені державної реєстрації №237 (2) від 18.01.2013р. (т. 1 а.с. 17).

Головою ліквідаційної комісії направлено заяву по формі №8-ОПП (т. 1 а.с.47) про припинення платника податку до ДПІ у Приморському районі м. Одеси Одеської області Державної податкової служби від 18.01.2013р.

Як відображено у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців щодо боржника від 18.03.2013р. стан юридичної особи „в стані припинення підприємницької діяності".

Згідно акту інвентаризації та оцінки майна (т. 1 а.с. 6) від 18.03.2013р. під час проведення інвентаризації не виявлено майна, яке відноситься за правилами ведення бухгалтерського обліку до основних фондів. Зокрема, інвентаризацією встановлено відсутність залишків коштів на банківських рахунках ТОВ „Будівельна компанія „Едельвейс", відсутність залишків товарних запасів та готівкових коштів, не виявлено боржників товариства.

Відповідно до довідки (т.1 а.с.8) у боржника відсутня заборгованість по нарахуванню та виплаті заробітної плати, грошової компенсації за невикористані дні щорічної та додаткової відпустки працівників, інших коштів, належних працівникам у зв'язку з оплачуваною відсутністю на роботі, вихідної допомоги, належної працівникам у зв'язку з припиненням трудових відносин. Також відсутня заборгованість із страхових внесків, на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, по податках і зборах (обов'язкових платежах), по відшкодуванню шкоди життю та здоров'ю, виплати авторської винагороди.

У довідці (т.1 а.с.7) головою ліквідаційної комісії зафіксовано відсутність рухомого або нерухомого майна, яке належить боржнику на праві власності, а також майна, яке перебуває у заставі або є обтяженим у інший спосіб; відсутність на балансі підприємства державного майна, що в процесі приватизації (корпоратизації) не увійшло до його статутного капіталу.

На виконання вимог п. 4 ст. 60 Господарського кодексу України 01.03.2013р. головою ліквідаційної комісії ТОВ „Будівельна компанія „Едельвейс" направлено лист (т.1 а.с. 9) ТОВ „Бізнес Альтана", яким повідомлено про прийняття рішення засновника про ліквідацію, оскільки він є кредитором боржника на підставі договору №12/124 від 20.09.2012р. (т.1 а.с. 22-23), рахунків-фактур (т.1 а.с. 24-25, 27-28), акту звіряння взаємних розрахунків від 15.02.2013р. (т.1 а.с.30).

В матеріалах справи міститься лист (т. 1 а.с. 21) від 11.02.2013р. ТОВ „Бізнес Альтана" до ТОВ „Будівельна компанія „Едельвейс", відповідно до якого кредитор просить включити суму заборгованості 72 019, 02 грн. до реєстру вимог кредиторів.

Листом від 01.03.2013р. (т.1 а.с.9) боржник повідомляє, що зазначена заборгованість ліквідатором визнається у повному обсязі та буде враховано при складанні реєстру вимог кредиторів ТОВ „Будівельна компанія „Едельвейс".

За даними бухгалтерського обліку та результатами проведеної роботи головою ліквідаційної комісії ТОВ „Будівельна компанія „Едельвейс" було складено проміжний ліквідаційний баланс станом на 18.03.2013р. (т. 1 а.с. 13), з якого вбачається, що у розділі „пасив" обліковується кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги (рядок 530) у сумі 72 000 грн., актив боржника відсутній (рядок 260). Проміжний ліквідаційний баланс затверджений протоколом засідання ліквідаційної комісії 18.03.2013р. (т.1 а.с.12).

Згідно ч.ч. 1, 2, 3 ст. 105 Цивільного кодексу України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію. Після внесення запису про прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців повідомлення про внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи публікується у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації. Учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до цього Кодексу призначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється.

Частиною 6 ст. 105 ЦК України передбачено, що кожна окрема вимога кредитора, зокрема щодо сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, розглядається, після чого приймається відповідне рішення, яке надсилається кредитору не пізніше тридцяти днів з дня отримання юридичною особою, що припиняється, відповідної вимоги кредитора.

Згідно з ч. 3 ст. 110 ЦК України якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа здійснює всі необхідні дії, встановлені законом про відновлення платоспроможності або визнання банкрутом.

Частиною 8 ст. 111 ЦК України, якою регламентовано порядок ліквідації юридичної особи, передбачено, що ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду.

Зі змісту ст. 60 Господарського кодексу України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, вбачається, що ліквідація суб'єкта господарювання здійснюється ліквідаційною комісією, яка утворюється власником (власниками) майна суб'єкта господарювання чи його (їх) представниками (органами), або іншим органом, визначеним законом, якщо інший порядок її утворення не передбачений цим Кодексом. Ліквідацію суб'єкта господарювання може бути також покладено на орган управління суб'єкта, що ліквідується. Орган (особа), який прийняв рішення про ліквідацію суб'єкта господарювання, встановлює порядок та визначає строки проведення ліквідації, а також строк для заяви претензій кредиторами, що не може бути меншим, ніж два місяці з дня оголошення про ліквідацію. Ліквідаційна комісія або інший орган, який проводить ліквідацію суб'єкта господарювання, вміщує в друкованих органах відповідно до закону повідомлення про його ліквідацію та про порядок і строки заяви кредиторами претензій, а явних (відомих) кредиторів повідомляє персонально у письмовій формі у встановлені цим Кодексом чи спеціальним законом строки. Одночасно ліквідаційна комісія вживає необхідних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості суб'єкта господарювання, який ліквідується, та виявлення вимог кредиторів, з письмовим повідомленням кожного з них про ліквідацію суб'єкта господарювання.

Таким чином, судом встановлено, що ліквідаційною комісією ТОВ „Будівельна компанія „Едельвейс" дотримано порядок проведення досудової процедури ліквідації, встановленої Цивільним та Господарським кодексами України, та правомірно подано заяву до суду в порядку ст. 95 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та ч.3 ст. 110 Цивільного кодексу України.

Згідно ч. 4 ст. 205 Господарського кодексу України у разі неспроможності суб'єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом.

За положеннями ч.1 ст. 209 Господарського кодексу України у разі нездатності суб'єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності цей суб'єкт (боржник) відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу визнається неспроможним.

Відповідно до ч.1 ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" якщо вартості майна боржника -юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутись до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Частиною 2 ст.95 вищевказаного Закону передбачено, що за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності в нього ліцензії.

Приймаючи до уваги проведення ліквідаційною комісією роботи під час добровільної ліквідації товариства поза межами процедури банкрутства у відповідності з вимогами ст. 105, ст. 111 ЦК України, ч.5 ст. 60 ГК України, з урахуванням наявності в матеріалах справи доказів, що свідчать про виявлення кредиторської заборгованості та недостатності майнових активів для її задоволення; наявність факту неплатоспроможності (перевищення пасиву над активом), суд вважає за необхідне визнати ТОВ „Будівельна компанія „Едельвейс" банкрутом, відкрити відносно нього ліквідаційну процедуру; призначити ліквідатором банкрута Боякова І.М., який виконував обов`язки ліквідатора у добровільній досудовій процедурі ліквідації боржника.

Суд зобов'язує ліквідатора опублікувати відомості про визнання банкрутом ТОВ „Будівельна компанія „Едельвейс" у порядку ч.3 ст. 95 та ч.1 Прикінцевих та перехідних положень цього Закону (оголошення повинно містити відомості, вказані у ч.4 ст.38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом": найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом; найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство; дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію) та посилання на спрощену процедуру банкрутства згідно ст.95 вказаного Закону) і відкриття ліквідаційної процедури у офіційних друкованих органах за рахунок банкрута у п'ятиденний строк з дня прийняття постанови та докази опублікування надати суду.

Керуючись ст.ст.2,9,10,95, ч.1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" №4212-У1 від 22.12.2011р., ст.ст. 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

1.Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю „Будівельна компанія „Едельвейс" (65125, м. Одеса, вул. Троїцька, буд. 10/1; код ЄДРПОУ 38155000).

2.Відкрити відносно Товариства з обмеженою відповідальністю „Будівельна компанія „Едельвейс" (65125, м. Одеса, вул. Троїцька, буд. 10/1; код ЄДРПОУ 38155000) ліквідаційну процедуру.

3.Ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю „Будівельна компанія „Едельвейс" (65125, м. Одеса, вул. Троїцька, буд. 10/1; код ЄДРПОУ 38155000) призначити голову ліквідаційної комісії боржника гр. Боякова Ігора Миколайовича (паспорт серії ВВ №049804 , виданий Костянтинівським МВ УМВС України в Донецькій області 04.11.1997р.; місце проживання: Дніпропетровська обл., м. Жовті Води, вул. Франка, буд. 36, кв. 32; ідентифікаційний номер 2986510792).

4.Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном.

5.Зобов'язати ліквідатора банкрута подати в п'ятиденний строк оголошення про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю „Будівельна компанія „Едельвейс" (65125, м. Одеса, вул. Троїцька, буд. 10/1; код ЄДРПОУ 38155000) та відкриття відносно нього ліквідаційної процедури у офіційний друкований орган (газети "Голос України" чи "Урядовий кур`єр") з метою виявлення всіх кредиторів, докази подачі оголошення надати суду. Оголошення повинно містити відомості, вказані у ч.4 ст.38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом": найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом; найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство; дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію) та посилання на спрощену процедуру банкрутства згідно ст. 95 вказаного Закону.

6.Зобов'язати ліквідатора провести ліквідаційні заходи, передбачені р.111 та ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", та надати суду звіт.

7.Вважати строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута таким, що настав.

8.Скасувати арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладання нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

9.Виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснювати у випадках і порядку, передбаченому Розділом ІІІ - (Ліквідаційна процедура), Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

10.Ліквідатору після завершення ліквідаційних заходів надати до суду звіт та ліквідаційний баланс банкрута на затвердження.

11. Призначити засідання суду на 22.05 . 2013р. о 11:20.

Засідання суду відбудеться у приміщенні господарського суду

(м. Одеса, пр-т. Шевченка,29), зал судових засідань №9 (4-й поверх); тел. (0482) 307-966.

12.Зобовязати надати:

ліквідатора: відомості щодо ліквідаційної процедури банкрута з підтверджуючими документами.

Копію ухвали надіслати: ліквідатору, ТОВ „Бізнес Альтана", державному реєстратору Виконавчого комітету Одеської міської ради, Другому ВДВС в Приморському районі Одеського МУЮ, ДПІ у Приморському районі м. Одеси Одеської області ДПС.

Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Постанову може бути оскаржено у встановленому згідно ст. 91ГПК України та ст. 8 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" порядку.

Суддя Грабован Л.І.

Дата ухвалення рішення15.04.2013
Оприлюднено17.04.2013
Номер документу30692617
СудочинствоГосподарське
Сутьвідновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" №4212-У1 від 22.12.2011р.

Судовий реєстр по справі —916/745/13

Ухвала від 04.06.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 04.06.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 21.05.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 15.04.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 03.04.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 22.03.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні