Рішення
від 15.04.2013 по справі 1304/4833/12
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1304/4833/12 Головуючий у 1 інстанції: Стрельбицький В.В.

Провадження № 22-ц/783/2739/13 Доповідач в 2-й інстанції: Бакус В. Я.

Категорія:45

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 квітня 2013 року колегія суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Львівської області у складі:

головуючого: судді Бакуса В.Я.,

суддів: Бойко С.М., Гірник Т.А.,

секретаря: Трофімової І.О.,

з участю: представника ОСОБА_2 - ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові цивільну справу за апеляційною скаргою представника Львівської міської ради Балюєва Святослава Віталійовича на рішення Галицького районного суду м. Львова від 9 листопада 2012 року у справі за позовом ОСОБА_2 до Львівської міської ради про визнання договору припиненим, -

встановила:

рішенням Галицького районного суду м. Львова від 9 листопада 2012 року вищевказаний позов задоволено. Визнано припиненим з 21 січня 2012 року договір оренди землі від 13.06.2008 року, укладений між Львівською міською радою та ОСОБА_2, зареєстрованого у Львівському міському відділі Львівської регіональної філії Центру ДЗК 14.11.2008 року.

Вирішено питання судових витрат.

Рішення суду оскаржив представник Львівської міської ради, просить рішення скасувати посилаючись на те, що рішення прийняте з порушенням норм матеріального та процесуального права. Зокрема, апелянт зазначає, що рішенням виконавчого комітету Львівської міської ради від 28.05.2010 р. № 613 Про затвердження стандартів адміністративних послуг, які надаються управлінням природних ресурсів та регулювання земельних відносин департаменту містобудування передбачено стандарт вилучення земельної ділянки (розірвання договору оренди землі) (додаток № 9 до рішення), яким передбачено перелік необхідних документів для надання адміністративної послуги та встановлено строк надання цієї послуги - 30 днів. Однак позивачкою не було представлено всіх необхідних документів для підготовки управлінням проекту ухвали про розірвання (припинення) договору оренди земельної ділянки та внесення його на розгляд сесії міської ради відповідно до вищевказаного рішення виконкому. Таким чином, наголошує апелянт, позивачкою не було дотримано процедури припинення договору оренди земельної ділянки та не враховано відсутність заперечень з боку Львівської міської ради на припинення договору оренди.

Представник апелянта в судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення щодо часу та місця розгляду справи.

За таких обставин, у відповідності до ч.2 ст.305 ЦПК України, його неявка не перешкоджає розглядові справи.

Заслухавши суддю-доповідача, учасника процесу на заперечення апеляційної скарги, вивчивши матеріали справи, перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду, колегія суддів приходить до наступного висновку.

В травні 2012 року ОСОБА_2 звернулась до суду із зазначеним позовом та просила визнати припиненим з 21.01.2012 року договір оренди земельної ділянки, укладений між нею та Львівською міською радою 13.03.2008 року. Свої вимоги позивачка обґрунтовувала тим, що 13.06.2008 р. був укладений вищевказаний договір оренди земельної ділянки площею 0,1250 га для обслуговування складського приміщення, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, та яке належать їй на праві власності. 21.01.2012 року вона подарувала це приміщення своїй матері - ОСОБА_5, а відтак з цієї дати договір оренди є припиненим. Посилаючись на викладене та те, що фактичне користування земельною ділянкою здійснює новий власник, а вимога відповідача щодо подання нею (позивачем) документів для розгляду Львівською міською радою питання розірвання договору за згодою сторін є незаконною, просила задовольнити її вимоги.

Задовольняючи вимоги позивача районний суд виходив з того, що чинним законодавством передбачено припинення договору оренди внаслідок набуття права власності на будівлю, що розташована на орендованій іншою особою земельній ділянці, а відтак дії позивача відповідають вимогам закону.

Однак повністю з таким висновком районного суду колегія суддів погодитись не може з наступних підстав.

Положеннями статей 55, 124 Конституції України та статті 3 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ст.1 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України (ст.4 ЦПК України).

Згідно з ч.1 ст.15 ЦПК суди розглядають в порядку цивільного судочинства справи про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин, а також з інших правовідносин, крім випадків,коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.

Відповідно до ч.1 ст.202 ЦК правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Встановлено, що 13 червня 2008 року між сторонами, на підставі ухвали Львівської міської ради № 899 від 07.06.2007 року Про затвердження положення про організацію, проведення та оформлення купівлі-продажу у власність або надання в оренду земельних ділянок несільськогосподарського призначення у м. Львові та ухвали Львівської міської ради № 1731 від 17 квітня 2008 року Про користування гр. ОСОБА_2 земельною ділянкою на АДРЕСА_1 укладено договір оренди землі. Відповідно до цього договору позивачці надано в оренду, строком на десять років (до 17 квітня 2018 року), земельну ділянку, кадастровий номер 4610136300601:001:0014, загальною площею 0,1250 га для обслуговування складських будівель (а.с.7, 8).

Умовами договору передбачено випадки припинення договору:

закінчення строку, на який його було укладено; придбання орендарем земельної ділянки у власність; викупу земельної ділянки для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом; ліквідації юридичної особи-орендаря; в інших випадках, передбачених законом. Крім того, договором передбачено, що дія договору припиняється шляхом його розірвання за: за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у наслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається.

Відповідно до статті 15 Закону України Про оренду землі істотними умовами договору оренди землі є: об'єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об'єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін; умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки.

Сторонами передбачені істотні умови договору та договір зареєстрований, а відтак, він є укладеним.

Відповідно до договору дарування нежитлової будівлі від 21 січня 2011 року позивач подарувала своїй матері ОСОБА_5 нежитлову будівлю - торгово-комерційний центр, яка знаходиться за адресою - АДРЕСА_1 та розташована на вказаній вище орендованій земельній ділянці площею 0,1250 га (а.с.9, 10).

Відповідно до вимог ст.651 ЦК зміна або розірвання договору допускається тільки за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором чи законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї зі сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, установлених договором чи законом. У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

Згідно з ч.1 ст.31 Закону України Про оренду землі , який є спеціальним законом і має пріоритет перед іншими законами в застосуванні щодо даних правовідносин, на вимогу однієї зі сторін договір оренди землі може бути припиненим в разі набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій іншою особою земельній ділянці.

Відповідно до п.п. а , е ч. 1 ст. 141 ЗК України підставою для припинення права користування земельною ділянкою є добровільна відмова від права користування земельною ділянкою та набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці.

За ч.1 ст.124 ЗК передача земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюються на підставі відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Згідно з п.34 ст.26 Закону України Про місцеве самоврядування до виключної компетенції міської ради належить вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин, які розглядаються виключно на пленарному засіданні ради - сесії.

Таким чином, аналіз зазначених норм дає підстави для висновку, що до функцій державних органів та органів місцевого самоврядування входить питання юридичного оформлення надання та припинення права користування на земельну ділянку.

Рішенням виконавчого комітету Львівської міської ради від 28 травня 2010 року № 613 Про затвердження стандартів адміністративних послуг, які надаються управлінням природних ресурсів та регулювання земельних відносин департаменту містобудування затверджено додаток № 9 Стандарт вилучення земельної ділянки (розірвання договору оренди), яким передбачено мету послуги - припинення права користування земельною ділянкою та призначення послуги - розірвання договору оренди. Зазначена послуга безплатна.

Пунктом 4 зазначеного додатку передбачено перелік документів, необхідних для надання адміністративної послуги щодо розірвання договору оренди, зокрема - копія договору оренди, довідка про справляння плати за землю за 2 роки, що передують даті подання заяви, копію паспорта громадянина України (1, 2, 11 сторінки).

Управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин Львівської міської ради повідомляло позивачку (на її заяву щодо припинення договору оренди) про необхідність надання зазначених документів для підготовки проекту ухвали про розірвання (припинення) договору оренди земельної ділянки для винесення її на розгляд сесії міської ради (а.с.11, 12, 16, 17).

Відсутність документів, передбачених у п.4 зазначеного Додатку, є підставою для відмови в наданні адміністративної послуги (п.7 Додатку).

Таким чином, з урахуванням викладеного, колегія суддів приходить до висновку, що позивач має право на припинення договору оренди земельної ділянки внаслідок добровільної відмови від права користування земельною ділянкою та набуття іншою особою права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, які розташовані на земельній ділянці взаємною згодою сторін.

Однак, оскільки відповідач не заперечує такого права у позивача, не відмовлявся та не відмовляється у добровільному порядку припинити право оренди шляхом винесення відповідної ухвали, що входить до його компетенції, за умов звернення позивача до нього із відповідною заявою та наданням відповідних документів, колегія суддів приходить до висновку про відсутність у суду підстав для задоволення вимог позивача при відсутності спору між сторонами, що нівелює як завдання цивільного судочинства так і право особи на звернення до суду. Крім того, будь-які дії відповідача районним судом не визнавались протиправними та такими, що порушують права позивача.

Зважаючи на викладене та те, що згідно з ч.1 ст.124 ЗК України необхідною умовою укладення договору оренди земельної ділянки, яка перебуває у державній або комунальній власності, є наявність рішення відповідного органу про надання земельної ділянки, то визнання припиненим договору оренди в судовому порядку без звернення особи, якій надано в оренду земельну ділянку, до відповідного компетентного органу, який надав земельну ділянку в оренду, та за відсутності рішення цього органу, на думку колегії суддів, є порушенням його виключної компетенції на здійснення права власності від імені українського народу та управління землями, передбаченої Конституцією України.

А відтак, рішення районного суду підлягає до скасування з ухваленням нового - про відмову в задоволенні вимог.

Керуючись ст.ст.303, 305, п.2 ч.1 ст.307, п.п.1, 4 ст.309, ч.2 ст.314, ст.ст.313, 317 ЦПК України, колегія суддів, -

вирішила:

апеляційну скаргу представника Львівської міської ради Балюєва Святослава Віталійовича задовольнити.

Рішення Галицького районного суду м. Львова від 9 листопада 2012 скасувати й ухвалити нове, яким у задоволенні вимог ОСОБА_2, відмовити.

Рішення набирає законної сили з моменту його проголошення, але може бути оскаржене в касаційному порядку безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів з дня набрання рішенням законної сили.

Головуючий: Бакус В.Я.

Судді: Бойко С.М.

Гірник Т.А.

СудАпеляційний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення15.04.2013
Оприлюднено23.04.2013
Номер документу30814526
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —1304/4833/12

Ухвала від 21.12.2012

Цивільне

Апеляційний суд Львівської області

Шандра М. М.

Рішення від 15.04.2013

Цивільне

Апеляційний суд Львівської області

Бакус В. Я.

Ухвала від 18.01.2013

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Стрельбицький В. В.

Ухвала від 20.02.2013

Цивільне

Апеляційний суд Львівської області

Бакус В. Я.

Рішення від 09.11.2012

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Стрельбицький В. В.

Ухвала від 01.06.2012

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Стрельбицький В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні