Постанова
від 14.05.2013 по справі 5011-55/12989-2012
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 травня 2013 року Справа № 5011-55/12989-2012 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Плюшка І.А. - головуючого, Мележик Н.І., Самусенко С.С.,

розглянувши касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "К-ГРУПП" на рішення та постанову господарського суду міста Києва від 10 грудня 2012 року Київського апеляційного господарського суду від 12 лютого 2013 року у справі№ 5011-55/12989-2012 господарського судуміста Києва за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "К-ГРУПП" доВідкритого акціонерного товариства "Хімнафтомашпроект " провизнання недійсними рішень органів товариства за участю представників: від позивача: Савенко Р.В.,від відповідача: Некипілий С.М

ВСТАНОВИВ:

ТОВ "К-ГРУПП" звернулося до господарського суду із позовом до ВАТ "Хімнафтомашпроект" про визнання недійсним з моменту прийняття оформленого протоколом №23 від 29.06.2012 рішення загальних зборів акціонерів відповідача в частині обрання членів правління; визнання недійсним з моменту прийняття оформленого протоколом №1 від 04.07.2012 рішення засідання правління відповідача в частині обрання голови правління.

Позивач послався на те, що при скликанні та проведенні вказаних загальних зборів від 29.06.2012 та засідання правління від 04.07.2012 не було дотримано вимог законодавства, а саме: не надано акціонеру можливості ознайомитися з документами та інформацією, необхідними для прийняття рішень з питань порядку денного; порушено порядок повідомлення акціонерів про зміни у порядку денному загальних зборів; голосування при обранні органу управління відбулось невстановленим законодавством способом; голову правління обрано неповноважним органом.

Рішенням господарського суду міста Києва від 10.12.2012 (суддя Любченко М.О.), залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 12.02.2013 (судді: Яковлєв М.Л. - головуючий, Куксов В.В., Тарасенко К.В.), у позові відмовлено повністю.

Судові рішення мотивовано, зокрема, тим, що права позивача не порушено оспореними рішеннями, рішення прийнято з дотриманням вимог законодавства.

У касаційній скарзі ТОВ "К-ГРУПП" просить скасувати рішення місцевого та постанову апеляційного господарських судів у даній справі, прийняти нове рішення про задоволення позову. Скаржник, зокрема, зазначає, що судами попередніх інстанцій неправильно застосовано норми матеріального та процесуального права, в порушення ст.27 ГПК України не залучено Центральний територіальний департамент Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до участі у справі в якості третьої особи. Також скаржник вказує, що відповідачем порушено норми чинного законодавства щодо ознайомлення акціонерів з документами та інформацією товариства, щодо способу голосування та порядку скликання загальних зборів у частині внесення змін до порядку денного.

Ухвалою Вищого господарського суду України від 15.04.2013 у справі №5011-55/12989-2012 касаційну скаргу прийнято до провадження.

Розпорядженням секретаря першої судової палати від 13.05.2013 для розгляду справи № 5011-55/12989-2012 сформовано колегію суддів у наступному складі: головуючий суддя - Плюшко І.А., судді Мележик Н.І., Самусенко С.С. (доповідач).

До Вищого господарського суду України надійшла заява позивача про відмову від позову в порядку ст.78 ГПК України. За ст.22 ГПК України позивач вправі відмовитись від позову до прийняття рішення по справі, тому касаційна інстанція не вбачає правових підстав для задоволення даного клопотання.

Відповідно до вимог статті 111 7 Господарського процесуального кодексу України переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанція на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанцій норм матеріального і процесуального права.

З дотриманням передбачених законодавством меж перегляду справи в касаційній інстанції, заслухавши суддю-доповідача, представників сторін, обговоривши доводи касаційної скарги та перевіривши правильність застосування норм матеріального та процесуального права господарськими судами попередніх інстанцій, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Господарськими судами попередніх інстанцій встановлено, що 14.05.2012 наглядова рада ВАТ "Хімнафтомашпроект" призначила річні загальні збори акціонерів ВАТ "Хімнафтомашпроект" на 29.06.2012.

21.05.2012 ПАТ "Національний депозитарій України" складено зведений обліковий реєстр всіх власників цінних паперів відповідача за №17620зв. Судами встановлено, зокрема, зі змісту даного реєстру, що станом на 18.05.2012 позивач ТОВ "К-ГРУПП" не володів корпоративними правами відповідача .

22.05.2012 наглядовою радою ВАТ "Хімнафтомашпроект" затверджено порядок денний річних загальних зборів акціонерів, призначених на 29.06.2012 у відповідній редакції.

Також, судами встановлено, що на виконання вимог ст.35 Закону України "Про акціонерні товариства" оголошення про проведення річних загальних зборів акціонерів ВАТ "Хімнафтомашпроект" із зазначенням дати проведення та питань порядку денного було опубліковано в пресі 23.05.2012 та надіслано персонально кожному власнику акцій ВАТ "Хімнафтомашпроект" повідомлення про проведення чергових загальних зборів.

12.06.2012 наглядовою радою ВАТ "Хімнафтомашпроект" прийнято пропозиції акціонера Ільницького О.Л. щодо питань до порядку денного загальних зборів та затверджено остаточний порядок денний загальних зборів акціонерів ВАТ "Хімнафтомашпроект", які призначено на 29.06.2012.

Господарськими судами попередніх інстанцій встановлено, що оголошення про внесення відповідних доповнень до порядку денного опубліковано у відповідності до норм чинного законодавства України та пункту 8.6 статуту відповідача 15.06.2012. Крім того, 18.06.2012 кожному власнику акцій ВАТ "Хімнафтомашпроект" було надіслано персональне повідомлення у відповідності до переліку акціонерів, які зазначені у зведеному обліковому реєстрі власників цінних паперів.

Рішенням наглядової ради від 27.06.2012 відповідно до зведеного облікового реєстру №18281зв, сформованого ПАТ "Національний депозитарій України" 22.06.2012 , затверджено перелік акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах ВАТ "Хімнафтомашпроект" 29.06.2012. Серед акціонерів для участі у загальних зборах ВАТ "Хімнафтомашпроект" зареєструвалось і ТОВ "К-ГРУПП".

29.06.2012 рішенням загальних зборів акціонерів ВАТ "Хімнафтомашпроект", зокрема, обрано членів правління товариства.

04.07.2012 на засіданні правління ВАТ "Хімнафтомашпроект", зокрема, обрано голову правління.

Відповідно до ч.1 ст.50 Закону України "Про акціонерні товариства" у разі, якщо рішення загальних зборів або порядок прийняття такого рішення порушують вимоги цього Закону, інших актів законодавства, статуту чи положення про загальні збори акціонерного товариства, акціонер, права та охоронювані законом інтереси якого порушені таким рішенням, може оскаржити це рішення до суду протягом трьох місяців з дати його прийняття.

Суд має право з урахуванням усіх обставин справи залишити в силі оскаржуване рішення, якщо допущені порушення не порушують законні права акціонера, який оскаржує рішення.

Відповідно до пункту 17 постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2008 №13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства можуть бути порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства, позбавлення акціонера (учасника) товариства можливості взяти участь у загальних зборах, порушення прав чи законних інтересів акціонера (учасника) товариства рішенням загальних зборів.

При цьому, відповідно до пункту 18 даної постанови Пленуму, при розгляді справ судам слід враховувати, що не всі порушення законодавства, допущені під час скликання та проведення загальних зборів господарського товариства, є підставою для визнання недійсними прийнятих на них рішень. Безумовною підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів у зв'язку з прямою вказівкою закону є: прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення (ст.ст. 41, 42, 59, 60 Закону України "Про господарські товариства"); прийняття загальними зборами рішень з питань, не включених до порядку денного загальних зборів товариства (ч. 4 ст. 43 Закону "Про господарські товариства"); прийняття загальними зборами рішення про зміну статутного капіталу товариства, якщо не дотримано процедури надання акціонерам (учасникам) відповідної інформації (ст.ст. 40, 45 Закону "Про господарські товариства").

Пунктом 19 постанови Пленуму визначено, що для визнання недійсним рішення загальних зборів товариства необхідно встановити факт порушення цим рішенням прав та законних інтересів учасника товариства. Якщо за результатами розгляду справи факт такого порушення не встановлено, господарський суд не має підстав для задоволення позову.

Попередніми судовими інстанціями не встановлено факту порушення оспореними рішеннями прав та законних інтересів позивача.

Натомість, судами з'ясовано, що загальні збори акціонерів ВАТ "Хімнафтомашпроект", які відбулись 29.06.2012, були повноважними. Представник позивача був присутнім на зборах та голосував. Закон та діючий статут ВАТ "Хімнафтомашпроект" не встановлюють обов'язковості застосування кумулятивного голосування під час обрання виконавчого органу товариства. Під час скликання та проведення загальних зборів було дотримано норми чинного законодавства та положення статуту товариства.

Також, судами встановлено, що засідання правління ВАТ "Хімнафтомашпроект", яке оформлено протоколом №1 від 04.07.2012, відбулось у відповідності зі ст.59 Закону України "Про акціонерні товариства" та п.10.4 статуту відповідача.

З огляду на встановлені господарськими судами попередніх інстанцій обставини справи, колегія суддів Вищого господарського суду України погоджується з висновками судів про відсутність підстав для задоволення позову та визнання недійсними оспорених рішень загальних зборів та засідання правління.

Щодо посилань скаржника на порушення судами ст.27 Господарського процесуального кодексу України колегія суддів зазначає, що господарськими судами попередніх інстанцій встановлено, що рішення у даній справі не стосуються прав та обов'язків Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, тому відмовлено у задоволенні клопотання про залучення третьої особи.

Також, не заслуговують на увагу твердження скаржника про порушення апеляційним господарським судом ст.79 ГПК України. Звертаючись до суду з клопотанням про зупинення апеляційного провадження у даній справі, позивач не довів наявності підстав для зупинення, не надав належних доказів того, що розгляд даної справи неможливий до вирішення справи № 910/216-13.

Інші доводи касаційної скарги щодо порушень відповідачем норм права зводяться до переоцінки доказів та вже встановлених обставин справи, що не є підставою для задоволення такої скарги.

Колегія суддів касаційної інстанції вважає висновки господарських судів правильними і обґрунтованими, а рішення прийнятими з правильним застосуванням норм матеріального та процесуального права.

Керуючись ст.ст. 111 5 , 111 7 , 111 9 , 111 11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу ТОВ "К-ГРУПП" залишити без задоволення.

Постанову Київського апеляційного господарського суду від 12.02.2013 у справі № 5011-55/12989-2012 залишити без змін.

Головуючий суддя І. Плюшко

Судді: Н. Мележик

С. Самусенко

Дата ухвалення рішення14.05.2013
Оприлюднено17.05.2013
Номер документу31213317
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5011-55/12989-2012

Постанова від 14.05.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Самусенко C.C.

Ухвала від 15.04.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Самусенко C.C.

Постанова від 12.02.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 10.01.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Рішення від 10.12.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Любченко М.О.

Ухвала від 18.09.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ягічева Н.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні