Постанова
від 16.05.2013 по справі 5024/1747/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78, 42-06-22, 32-11-36


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" травня 2013 р. Справа № 5024/1747/2012

Господарський суд Херсонської області у складі судді Сулімовської М. Б., при секретарі Шикаловій В.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за заявою: Публічного акціонерного товариства "Райффайзен Банк "Аваль" в особі Херсонської обласної дирекції АТ "Райффайзен Банк "Аваль", м.Херсон

до: Приватного підприємства "Сюрприз", м.Херсон

про визнання банкрутом

за участю представників сторін:

від ініціюючого кредитора: Колібабчук О. А., представник за довіреністю № 380/12 від 21.09.2012 р.;

за участю розпорядника майна Косовського В.С. (ліцензія серія АГ №594898 від 01.08.2011р.).

Ухвалою від 13 грудня 2012 року господарський суд за заявою кредитора - публічного акціонерного товариства "Райффайзен Банк "Аваль" в особі Херсонської обласної дирекції АТ "Райффайзен Банк "Аваль" порушив провадження у справі про банкрутство приватного підприємства "Сюрприз", м.Херсон.

Ухвалою господарського суду Херсонської області від 10 січня 2013 року ініціюючого кредитора - публічне акціонерне товариство "Райффайзен Банк "Аваль" в особі Херсонської обласної дирекції АТ "Райффайзен Банк "Аваль" зобов'язано подати до офіційного друкованого органу оголошення про порушення справи про банкрутство боржника - приватного підприємства "Сюрприз"; введено процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядника майна, якого зобов'язано подати до суду реєстр вимог кредиторів та призначено дату проведення попереднього засідання суду.

Ухвалою від 09.04.2013р. затверджено реєстр вимог кредиторів, зобов'язано розпорядника майна в 10-денний строк скликати та провести перші загальні збори кредиторів, яким утворити комітет кредиторів і визначитися щодо подальшої процедури банкрутства боржника; протоколи зборів кредиторів і засідання комітету кредиторів, а також відповідне рішення комітету кредиторів подати до суду; призначено судове засідання для вирішення питання щодо подальших процедур банкрутства на 25.04.2013р.

В судовому засіданні 25.04.2013р. розгляд справи було відкладено на 16.05.2013р. та зобов'язано комітет кредиторів визначитися щодо подальшої процедури банкрутства боржника.

24.04.2013р. розпорядником майна боржника арбітражним керуючим Косовським В.С. подано відомості про скликання та проведення загальних зборів кредиторів, утворення комітету кредиторів та відповідні протоколи.

16.05.2013р. розпорядником майна подано протокол зборів комітету кредиторів від 15.05.2013р. та звіт про проведення аналізу фінансово-господарської діяльності боржника приватного підприємства «Сюрприз".

В судовому засіданні заслухано звіт розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Косовського В.С. про хід процедури розпорядження майном боржника та аналіз фінансового становища останнього. Розпорядником майна повідомлено, що рішенням комітету кредиторів від 15.05.2013р. (протокол №2) ухвалено про звернення до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Представником голови комітету кредиторів боржника підтримано рішення комітету кредиторів щодо визнання боржника банкрутом, введення ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Косовського В.С.

Боржник, належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив, про причини неявки суд не повідомив, з клопотанням про відкладення розгляду справи на іншу дату до суду не звертався.

За наведених обставин суд розглядає справу за наявними в ній матеріалами в порядку статті 75 ГПК України.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представника кредитора, розпорядника майна боржника, суд -

в с т а н о в и в:

Як слідує з матеріалів справи, розпорядником майна 18.04.2013р. скликано перші загальні збори кредиторів боржника, якими утворено комітет кредиторів. На засіданні комітету кредиторів, яке відбулось 15.05.2013р., ухвалено про звернення до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Косовського В.С. (протокол №2 від 15.05.2013р.).

Згідно звіту за результатами проведення аналізу фінансово - господарської діяльності боржника приватного підприємства "Сюрприз" розпорядником майна встановлено, що на момент порушення провадження у справі про банкрутство підприємство підприємницьку діяльність не здійснювало. Жодних активів, за рахунок яких підприємство могло б задовольнити вимоги кредиторів, не виявлено.

Проведеним аналізом встановлено відсутність наявності ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства та приховування банкрутства.

В силу п.1-1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції Закону від 22 грудня 2011 року N 4212-VI, який вступив в дію 19.01.13р., положення цього Закону, що регулюють ліквідаційну процедуру, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом, якщо на момент набрання ним чинності господарським судом не було прийнято постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

З огляду на зазначене, постанова про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури приймається судом відповідно до норм Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції від 22.12.11р.

За приписами статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" банкрутство - визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність за допомогою процедур санації та мирової угоди і погасити встановлені у порядку, визначеному цим Законом, грошові вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

В силу п.8 ст.26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" виключно до компетенції комітету кредиторів відноситься звернення до господарського суду з клопотанням про відкриття процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури у випадках, передбачених цим Законом, та про призначення нового арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора).

Згідно ст.37 Закону у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Згідно наведеної норми Закону банкрут - боржник, неспроможність якого виконати свої грошові зобов'язання встановлена господарським судом. Під ліквідацією розуміється припинення суб'єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення в порядку цього Закону вимог кредиторів шляхом продажу його майна.

Доказів на спростування своєї неплатоспроможності боржником не надано.

Вище наведені обставини свідчать про відсутність господарської діяльності боржника, наявність непогашених, визнаних судом грошових вимог кредиторів, що підтверджує неспроможність боржника задовольнити вимоги кредиторів, які визнані судом і включені до реєстру вимог кредиторів, не інакше, як через застосування по відношенню до боржника ліквідаційної процедури.

Суд також враховує, що станом на день розгляду справи пропозицій від інвесторів щодо можливості відновлення платоспроможності боржника не надходило, клопотань щодо введення процедури санації боржника або укладення мирової угоди комітетом кредиторів не подано.

З огляду на викладене, враховуючи відсутність інших пропозицій по судовим процедурам банкрутства, суд вважає за необхідне подане комітетом кредиторів клопотання задовольнити та визнати боржника банкрутом і відкрити щодо нього ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців, оскільки погашення вимог кредиторів, включених до реєстру вимог кредиторів, можливо не інакше, як через застосування по відношенню до боржника ліквідаційної процедури.

Відповідно до статті 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Законом, з числа арбітражних керуючих, якщо інше не передбачено цим Законом.

Згідно положень ст.114 Закону кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів.

У зв'язку з необхідністю проведення ліквідаційної процедури з дотриманням вимог чинного законодавства комітет кредиторів звернувся до суду з клопотанням про призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Косовського Вячеслава Станіславовича (ліцензія серія АГ №594898 від 01.08.2011р.).

Суд задовольняє клопотання комітету кредиторів та призначає ліквідатором приватного підприємства "Сюрприз" арбітражного керуючого Косовського Вячеслава Станіславовича, який виконував повноваження розпорядника майна боржника в даній справі, що не протирічить приписам статті 4 Закону, відповідно до якої одна і та ж особа може здійснювати повноваження арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) на всіх стадіях провадження у справі про банкрутство відповідно до вимог цього Закону.

Відповідно до статей 38 та 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу за виключенням укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу в процедурі ліквідації тощо; строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважається таким, що настав; у банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів)), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури; припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута; відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю; продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Законом; скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається; вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі; виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбачених розділом ІІ Закону (Ліквідаційна процедура); припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та, розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута; повноваження керівника (органів управління) банкрута з дня свого призначення виконує ліквідатор.

З метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, з врахуванням положень п.1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд зобов'язує ліквідатора боржника Косовського В.С. у 5-денний строк з дня отримання постанови подати за рахунок боржника до офіційних друкованих органів (газети "Урядовий кур'єр" або "Голос України") оголошення про визнання приватного підприємства "Сюрприз" банкрутом.

Таке оголошення має містити найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом; найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство; дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; відомості про ліквідатора.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 1, п.1 ст.2, ст.ст. 26, 37, 38, 40, 41, 114, п.п.1, 1-1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції Закону від 22.12.2011р., господарський суд -

п о с т а н о в и в:

1.Визнати Приватне підприємство "Сюрприз" (73000, м.Херсон, пр.Ушакова, 89, кв.29, код ЄДРПОУ 31006201) банкрутом.

2 . Відкрити ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців.

3. Призначити ліквідатором банкрута приватного підприємства "Сюрприз" арбітражного керуючого Косовського Вячеслава Станіславовича (ліцензія серія АГ №594898 від 01.08.2011р., адреса м.Херсон, вул.Дімітрова, буд. 11 кв.88).

4. Ліквідатору здійснити ліквідаційну процедуру банкрута і забезпечити виконання вимог, передбачених ст.ст.41-48 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

5. З метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, з врахуванням положень п.1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", зобов'язати ліквідатора боржника Косовського В.С. у 5-денний строк з дня отримання постанови подати за рахунок боржника до офіційних друкованих органів (газети "Урядовий кур'єр" або "Голос України") оголошення про визнання приватного підприємства "Сюрприз" банкрутом.

Таке оголошення має містити найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом; найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство; дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; відомості про ліквідатора.

Примірник офіційного друкованого органу з опублікованим оголошенням подати господарському суду негайно після опублікування.

6. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном.

7. Зобов'язати посадових осіб банкрута протягом 15 днів з дня призначення ліквідатора передати бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору. У разі ухилення від виконання зазначених обов'язків відповідні посадові особи банкрута несуть відповідальність, відповідно до законів України.

8. Строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважати таким, що настав.

9. Припинити з 16.05.2013р. нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута.

10. Скасувати арешт, накладений на майно боржника чи інші обмеження щодо розпорядження майном боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

11. Вимоги та зобов'язання боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

12. Виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснювати у випадках і порядку, передбаченому розділом ІІІ (Ліквідаційна процедура) Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

13. Зобов'язати ліквідатора Косовського В.С. щомісяця надавати суду та комітету кредиторів проміжні звіти про хід проведення ліквідаційної процедури боржника.

14. Ліквідатору Косовському В.С. по готовності надати суду документально підтверджений звіт про виконану в ході ліквідаційної процедури роботу.

15. Постанову надіслати - кредиторам, боржнику, ліквідатору Косовському В.С., Державному реєстратору Херсонського міськвиконкому, Головному управлінню статистики у Херсонській області, ВДВС Суворовського РУЮ у м.Херсоні, відділу примусового виконання рішень управління ДВС Головного управління юстиції у Херсонській області, Державному органу з питань банкрутства.

Повний текст постанови складено 17.05.2013р.

Суддя М.Б. Сулімовська

Дата ухвалення рішення16.05.2013
Оприлюднено17.05.2013
Номер документу31220966
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5024/1747/2012

Ухвала від 25.04.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 29.04.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 02.09.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 15.09.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 12.05.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Постанова від 16.05.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 09.04.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 10.01.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 13.12.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні