Постанова
від 14.05.2013 по справі 808/3615/13-а
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 808/3615/13-а

14 травня 2013 року 09год. 20хв. м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі судді Дуляницької С.М., за участю секретаря судового засідання Федорук І.В., та сторін і інших осіб, які беруть участь у справі:

позивача: представник не прибув;

відповідача: представник не прибув;

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом

Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг до Повного товариства ОСОБА_1, ОСОБА_2 "Ломбард "Фараон" про стягнення штрафу, -

ВСТАНОВИВ :

Позивач - Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг - звернувся до суду з позовом до Повного товариства ОСОБА_1, ОСОБА_2 "Ломбард "Фараон" про стягнення штрафу в сумі 5100,00 грн.

Представник позивача в судове засідання не прибув, справу позивач просив розглянути без участі його представника.

Відповідач заперечень на адміністративний позов не подав, в судове засідання не прибув, причини неприбуття суду не повідомив. Про дату, час і місце судового розгляду повідомлений належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення. Судом не визнавалася обов'язковою участь відповідача в судовому засіданні.

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу без участі сторін на підставі наявних доказів.

Враховуючи неявку в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до положень ч.6 ст.12, ч.1 ст.41 КАС України, повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши позовну заяву, дослідивши подані позивачем письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов слід задовольнити повністю.

При цьому суд виходить з наступного.

Відповідач - Повне товариство ОСОБА_1, ОСОБА_2 "Ломбард "Фараон" (код ЄДРПОУ 33920622) є юридичною особою, зареєстроване Виконавчим комітетом Запорізької міської ради (а.с. 14).

Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, проведено перевірку, за результатами якої складено акт про порушення відповідачем законодавства про фінансові послуги від 04.09.2012року №59/16/03-ЛБ (а.с.8). В ході проведення перевірки встановлено, що Товариством не надано електронну форму звітних даних за 2011 рік, за перший квартал та перше півріччя 2012 року, а також Товариством не надано Нацкомфінпослуг копії оприлюдненої річної фінансової звітності за 2011 рік, що свідчить про порушення Товариством ст. 14 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг", пунктів 2.2 та 2.3 розділу 2, пункту 2.6 розділу 2 Порядку складання та подання звітності ломбардами до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України, затвердженого розпорядженням Держфінпослуг від 04.11.2044 № 2740, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23.11.2004 № 1482/10081; Товариством не виконані вимоги розпорядження про усунення порушень вимог законодавства України про фінансові послуги від 17.02.2012 № 452/41/05/03-ЛБ, що є порушенням вимог пункту 2.2 глави 2 та пункту 6.12 глави 6 Положення про застосування Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України заходів впливу, затв. Розпорядження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 13.11.2003 № 125 та зареєстр. в Міністерстві юстиції України 3 грудня 2003 р. за № 1115/8436.

За результатом розгляду акту, позивачем прийнято постанову від 26.09.2012 року №59/16/03/01-ЛБ про застосування штрафної санкції у сумі 5100 грн., відповідно якої відповідача було зобов'язано повідомити в термін до 26.10.2012 про сплату штрафу та надати копії підтверджуючих документів (а.с.9).

Вказану постанову надіслано разом з листом (вих.№3986/16-8 від 28.09.2012) на адресу відповідача засобами поштового зв'язку рекомендованим листом з повідомленням про вручення, яка була отримана уповноваженою особою відповідача, що підтверджується вказаним повідомлення (а.с.12). Доказів оскарження вказаної постанови в судовому порядку відповідачем до суду не надано.

Відповідно до п.1 ч.1 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» фінансова установа - юридична особа, яка відповідно до закону надає одну чи декілька фінансових послуг, а також інші послуги (операції), пов'язані з наданням фінансових послуг, у випадках, прямо визначених законом, та внесена до відповідного реєстру в установленому законом порядку. До фінансових установ належать банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії та інші юридичні особи, виключним видом діяльності яких є надання фінансових послуг, а у випадках, прямо визначених законом, - інші послуги (операції), пов'язані з наданням фінансових послуг.

Статтею 14 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» встановлено, що фінансова установа зобов'язана вести облік своїх операцій та надавати звітність відповідно до вимог законів та нормативно-правових актів державних органів з питань регулювання діяльності фінансових установ та ринків фінансових послуг.

Статтею 39 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» передбачено, що у разі порушення законів та інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність з надання фінансових послуг, національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, застосовує заходи впливу відповідно до закону.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, обирає та застосовує заходи впливу на основі аналізу даних та інформації стосовно порушення, враховуючи наслідки порушення та наслідки застосування таких заходів.

Згідно ст.40 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, може застосовувати такі заходи впливу, зокрема: накладати штрафи в розмірах, передбачених статтями 41 і 43 цього Закону.

Пунктами 2 та 3 частини 1 ст.41 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» передбачено застосування національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, штрафних санкцій за ненадання, несвоєчасне надання або надання за відомо недостовірної інформації та за ухилення від виконання або несвоєчасне виконання розпоряджень, рішень національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, про усунення порушень щодо надання фінансових послуг.

При цьому, згідно ч.3 ст.41 зазначеного Закону, штрафи, накладені національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, стягуються у судовому порядку.

Відповідно до ч.1 ст.71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Під час розгляду справи відповідач доказів сплати заборгованості не надав, проти позову не заперечив, доводи позивача не спростував.

На підставі викладеного суд дійшов висновку, що позов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг є доведеним, обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Відповідно до приписів п.4 ст.94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 94, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов - задовольнити.

Стягнути з Повного товариства ОСОБА_1, ОСОБА_2 "Ломбард "Фараон" (код ЄДРПОУ 33920622) до Державного бюджету України штраф у сумі 5100,00 грн. (п'ять тисяч сто гривень 00 коп).

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України, або прийняття постанови у письмовому провадженні - з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя С.М.Дуляницька

Дата ухвалення рішення14.05.2013
Оприлюднено31.05.2013
Номер документу31487667
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/3615/13-а

Постанова від 14.05.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Дуляницька Світлана Мефодіївна

Ухвала від 26.04.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Дуляницька Світлана Мефодіївна

Ухвала від 05.04.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Дуляницька Світлана Мефодіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні