Ухвала
від 28.05.2013 по справі 25/411
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98 УХВАЛА

Справа № 25/411 28.05.13

За заявою Публічного акціонерного товариства «Сведбанк» про заміну сторони виконавчого провадження у справі №25/411

за позовом Публічного акціонерного товариства «Сведбанк»

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгово-оздоровчий комплекс «Совки»

про звернення стягнення на предмет іпотеки, -

Суддя Морозов С.М.

за участю представників:

від позивача: Дюжев І.О. (представник за довіреністю №88 від 01.04.2013р.);

від відповідача (заявника): не з'явились;

від ТОВ «Факторингова компанія «Вектор плюс»: Дюжев І.О. (представник за довіреністю №44-юр від 10.01.2013р.).

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство «Сведбанк» (надалі також позивач, заявник) звернувся до суду з позовом про звернення стягнення на предмет іпотеки за Іпотечним договором №2706/0708/88-472-Z-1 від 25.07.2008р., укладеним з Товариством з обмеженою відповідальністю «Торгово-оздоровчий комплекс «Совки» (надалі також відповідач, боржник).

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що між позивачем і Сагайдачним М.В. було укладено Кредитний договір №2706/0708/88-472 від 25.07.2008р., виконання зобов'язань позичальника за яким забезпечено іпотекою нерухомого майна позивача згідно з умовами Іпотечного договору №2706/0708/88-472-Z-1 від 25.07.2008р. Сагайдачним М.В. свої обов'язки за Кредитним договором по сплаті кредиту та відсотків не виконуються, внаслідок чого у останнього утворилась заборгованість перед позивачем та у позивача виникло право звернення стягнення на передане позивачем в іпотеку майно.

Господарським судом м. Києва 02.06.2011р. по справі №25/411 було винесено рішення суду про задоволення позовних вимог.

На виконання вказаного рішення Господарським судом м. Києва було видано накази від 20.06.2011р. на примусове виконання рішення суду.

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 11.11.2011р. апеляційну скаргу відповідача на рішення Господарського суду м. Києва від 02.06.2011р. було повернуто без розгляду.

Ухвалою суду від 03.04.2012р. Господарським судом міста Києва було внесено виправлення до наказу від 20.06.2011р.

До суду звернулось Публічне акціонерне товариство «Сведбанк» з заявою про заміну сторони виконавчого провадження на Товариство з обмеженою відповідальністю «Факторингова компанія «Вектор Плюс» у зв'язку з укладенням з останнім Договору факторингу №15 від 28.11.2012р. та Договір про відступлення прав за іпотечними договорами від 28.11.2012р. за якими право вимоги за кредитними та іпотечними договорами від позивача (кредитора) відступлено Товариству з обмеженою відповідальністю «Факторингова компанія «Вектор плюс».

Ухвалою від 09.04.2013р. заява Публічного акціонерного товариства «Сведбанк» була призначена до розгляду на 14.05.2013р., окрім того, заявника було зобов'язано надати суду додаток №8 до Договору факторингу №15 від 28.11.2012р.; додаток №1 до Договору про відступлення прав за іпотечними договорами від 28.11.2012р.; належним чином засвічені копії документів, доданих до заяви про заміну сторони виконавчого провадження у справі №25/411, для долучення до матеріалів справи.

В судове засідання представник заявника з'явився, але витребуваних ухвалою суду документів до матеріалів справи не надав, розгляд заяви Публічного акціонерного товариства «Сведбанк» про заміну сторони виконавчого провадження у справі №25/411 було відкладено до 28.05.2013р.

В судове засідання 28.05.2013р. Дюжев І.О., як представник ТОВ «Факторингова компанія «Вектор плюс» надав до матеріалів справи витребувані ухвалою суду документи.

Представники відповідача в судове засідання 28.05.2013р. не з'явились, заяв та клопотань до суду не надіслали.

Про час та місце судового розгляду сторони були належним чином та завчасно повідомлені.

Розглянувши подану Публічним акціонерним товариством «Сведбанк» заяву про заміну сторони виконавчого провадження, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення заяви по суті, господарський суд міста Києва зазначає наступне:

Відповідно до статті 115 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуються у порядку, встановленому вказаним Кодексом та Законом України «Про виконавче провадження».

Оскільки виконання судового рішення є невід'ємною стадією процесу правосуддя, то заміна сторони на цій стадії може відбуватися не інакше, як на підставах та у порядку, визначеному Господарським процесуальний кодексом України та Законом України «Про виконавче провадження».

Як встановлено приписами ст. 25 Господарського процесуального кодексу України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про виконавче провадження» Сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа, на користь чи в інтересах якої видано виконавчий документ. Боржником є фізична або юридична особа, визначена виконавчим документом. У разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов'язкові тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

На підтвердження обставин викладених заявником, до матеріалів справи надано належним чином засвічені копії: Договору факторингу №15 від 28.11.2012р. та додатку №8 до нього і Договору про відступлення прав за іпотечними договорами від 28.11.2012р та додатку №1 до нього.

Відповідно до укладеного між позивачем та ТОВ «Факторингова компанія «Вектор плюс» (фактор - за Договором, надалі також фактор) Договору факторингу №15 від 28.11.2012р. (надалі - Договір факторингу), позивач відступає фактору свої права вимоги заборгованості по кредитних договорах, укладених з боржниками, зазначених у Реєстрі заборгованості боржників, право на вимогу якої належить позивачу на підставі документації, а фактор шляхом надання фінансової послуги позивачу набуває права вимоги такої заборгованості від боржників та передає позивачу за плату грошові кошти в розпорядження у розмірі, що становить ціну продажу та в порядку, передбаченому даним Договором. При цьому сторони погодили, що права вимоги заборгованості пр. кредитних договорах, та права вимоги по договорам забезпечення, укладених з боржниками відступаються позивачем фактору за цим Договором на основі «як є» без надання будь-яких пов'язаних запевнень та гарантій, окрім тих, що вказані у цьому Договорі. (п. 2.1. Договору факторингу).

Абзацем шостим п. 2.2. Договору факторингу, сторони домовились, що додатком №8 визначено перелік кредитних договорів та договорів забезпечення (з інформацією щодо кредитів та забезпечення, з якою ознайомлено фактора).

Відповідно до Додатку №8 до Договору факторингу, сторонами зазначено, що до реєстру заборгованостей боржників включено Сагайдачного Миколу Володимировича, який має заборгованість за Кредитним договором №2706/0708/88-472 від 25.07.2008р.

28 листопада 2012р. між позивачем (первісний іпотекодержатель) та ТОВ «Факторингова компанія «Вектор плюс» (новий іпотекодержатель) укладено Договір про відступлення прав за іпотечними договорами (надалі - Договір про відступлення прав). Відповідно до п. 1. Договору про відступлення прав сторони домовились, що разом з відступленням прав вимоги заборгованостей по кредитних договорах від боржників, що здійснюється на підставі Договору факторингу, укладеного між сторонами, одночасно відступаються права вимоги за іпотечними договорами, які визначені цим Договором.

Позивач відступає ТОВ «Факторингова компанія «Вектор плюс» права за іпотечними договорами, перелік яких наведено у Додатку №1 до цього Договору.

Відповідно до Додатку №1 до Договору про відступлення прав, сторонами зазначено, що до реєстру заборгованостей боржників включено Сагайдачного Миколу Володимировича, який має заборгованість за Кредитним договором 2706/0708/88-472 від 25.07.2008р.

Статтею 512 Цивільного кодексу України встановлено, що кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

До нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом. (стаття 514 Цивільного кодексу України).

Відповідно до статті 1077 Цивільного кодексу України за договором факторингу (фінансування під відступлення права грошової вимоги) одна сторона (фактор) передає або зобов'язується передати грошові кошти в розпорядження другої сторони (клієнта) за плату (у будь-який передбачений договором спосіб), а клієнт відступає або зобов'язується відступити факторові своє право грошової вимоги до третьої особи (боржника).

Майбутня вимога вважається переданою фактору з дня виникнення права вимоги до боржника. Якщо передання права грошової вимоги обумовлене певною подією, воно вважається переданим з моменту настання цієї події. (стаття 1078 Цивільного кодексу України).

Отже, підсумовуючи викладені норми та положення укладених між сторонами договорів судом встановлено, що права Публічного акціонерного товариства «Сведбанк», як кредитора, по зверненню стягнення на предмет іпотеки за Іпотечним договором №2706/0708/88-472-Z-1 від 25.07.2008р. до Сагайдачного М.В., у зв'язку з існуванням заборгованості останнього за Кредитним договором №2706/0708/88-472 від 25.07.2008р., перейшли до Товариства з обмеженою відповідальністю «Факторингова компанія «Вектор Плюс».

З урахуванням викладених вище обставин, заява Публічного акціонерного товариства «Сведбанк» щодо заміни сторони у виконавчому провадженні з примусового виконання наказів господарського суду міста Києва №25/411 від 20.06.2011р., а саме кредитора - Публічне акціонерне товариство «Сведбанк» на Товариство з обмеженою відповідальністю «Факторингова компанія «Вектор Плюс», підлягає задоволенню.

За таких обставин, керуючись ст.ст. 25, 86 Господарського процесуального кодексу України, ст. 8 Закону України «Про виконавче провадження», господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву Публічного акціонерного товариства «Сведбанк» про заміну сторони виконавчого провадження у справі №25/411 задовольнити.

2. Здійснити заміну сторони виконавчого провадження - Кредитора - з Публічного акціонерного товариства «Сведбанк» (код ЄДРПОУ 19356840) на Товариство з обмеженою відповідальністю «Факторингова компанія «Вектор Плюс» (код ЄДРПОУ 38004195).

3. Дану ухвалу Господарського суду міста Києва вважати невід'ємною частиною наказів Господарського суду міста Києва від 20.06.2011 р. №25/411.

СуддяС.М. Морозов

Дата ухвалення рішення28.05.2013
Оприлюднено03.06.2013
Номер документу31569708
СудочинствоГосподарське
Сутьзвернення стягнення на предмет іпотеки, -

Судовий реєстр по справі —25/411

Ухвала від 16.03.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 23.02.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 12.02.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 14.05.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 09.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 04.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 28.05.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 09.04.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 03.04.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Ухвала від 11.11.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Дикунська С.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні