Ухвала
від 24.02.2009 по справі 11/22-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/22-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця,  Хмельницьке шосе, 7  тел. 66-03-00, 66-11-31                              http://vn.arbitr.gov.ua


                                       

У Х В А Л А

"24" лютого 2009 р.                                                                                              Справа № 11/22-09

за позовом    відкритого акціонерного товариства «Тростянецьке ХПП», м. Вінниця

до                   Відділу Державної виконавчої служби Тростянецького районного

                      управління юстиції Вінницької області, смт. Тростянець           

до                   Державного реєстратора комунального підприємства «Тульчинське

                      міжрайонне  бюро технічної інвентаризації», м. Тульчин           

про                 визнання протиправними дій та скасування державної реєстрації.

Суддя         В. Матвійчук    

при секретарі судового засідання  Т. Кармаліта, за  участю  представників  сторін:

від позивача           -  О. Круковський керівник;

від І відповідача    -  О. Репенко за довіреністю;

від ІІ відповідача   -  О. Шевчук за довіреністю.

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов  про визнання протиправними дій  ВДВС Тростянецького районного управління юстиції  Вінницької області при здійсненні виконавчого провадження  на підставі виконавчого напису  нотаріуса, щодо реалізації заставного майна шляхом укладення  19.06.2003р. договору купівлі-продажу  майна ВАТ «Тростянецьке ХПП»та визнання протиправними дій державного реєстратора  КП «Тульчинське МБТІ», щодо прийняття рішення про реєстрацію права власності  на   підставі договору  купівлі-продажу   заставного майна ВАТ «Тростянецьке ХПП» від 19.06.2003р. та скасувати таке рішення.

Позов мотивовано тим, що  у власності ВАТ «Тростянецьке ХПП» був цілісний майновий комплекс у складі майна, яке розташоване за адресами: смт. Тростянець, вул. 1 Травня, 26 та Тростянецький район, с. Демківське, вул. Привокзальна, 2.  Вказане майно у відповідності до  договорів знаходилось в заставі  ВАТ «Банк Універсальний», який передав на виконання до ВДВС Тростянецького районного управління юстиції виконавчий напис нотаріуса на звернення на майно.

19.06.2003р. між ВДВС Тростянецького районного управління юстиції Вінницької області, як продавцем, укладено договір купівлі-продажу заставного майна з ТОВ «Регвін-Інвест», відповідно до якого цілісний майновий комплекс ВАТ «Тростянецьке ХПП»перейшов у власність ТОВ «Регвін-Інвест». На підставі цього договору державним реєстратором КП «Тульчинське МБТІ»проведено державну реєстрацію  майна.

Разом з тим, дії ВДВС Тростянецького районного управління юстиції при  укладенні договору від 19.06.2003р., суперечать приписам ст. 61 Закону України «Про виконавче провадження», оскільки майно реалізовано без проведення прилюдних торгів.

Крім того, у відповідності до тимчасового положення «Про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно»при проведенні державної реєстрації  права власності майна,  яке було під заставою, правовстановлюючим документом є свідоцтво про придбання об‘єктів нерухомого майна на аукціонах з реалізації заставленого майна, видані  державними та приватними нотаріусами, а тому дії державного реєстратора КП «Тульчинське МБТІ» з приводу проведення державної реєстрації  права власності  за договором купівлі-продажу заставного майна, без наявності відповідного свідоцтва суперечать вимогам чинного законодавства.

Відповідач –КП «Тульчинське МБТІ»в заяві від 23.02.2009р.  зазначає, що ВАТ «Тростянецьке ХПП»вже зверталось  з аналогічною позовною заявою до господарського суду Вінницької області.  12.01.2009р. господарський суд прийняв рішення  по справі № 12/134-08 за позовом ВАТ «Тростянецьке ХПП»до Відділу державної  виконавчої служби  Тростянецького районного управління юстиції Вінницької області, яким припинив  провадження у справі в частині вимог про визнання протиправними  дій відділу  державної  виконавчої служби Тростянецького районного управління юстиції  при укладанні 19.06.2003р. договору купівлі-продажу та відмовив у позові в частині вимог про визнання протиправними дій державного  реєстратора КП «Тульчинське МБТІ»щодо прийняття рішення про реєстрацію права власності на підставі договору купівлі-продажу заставного майна ВАТ «Тростянецьке ХПП».

Відтак відповідач вважає, що спір між сторонами вже вирішено, а тому провадження у справі слід припинити.

Дослідивши вказану заяву та заслухавши пояснення учасників процесу судом з‘ясовано,  що в провадженні господарського суду Вінницької області була справа № 12/134-08 за позовом ВАТ «Тростянецьке ХПП»до Відділу державної  виконавчої служби  Тростянецького районного управління юстиції Вінницької області та державного  реєстратора КП «Тульчинське МБТІ»про визнання протиправними дій ВДВС, державного реєстратора та скасування рішення про реєстрацію права власності на майно. 12.01.2009р. судом вирішено спір з винесенням рішення.  

Враховуючи наведене, суд вважає за необхідне співставити  позовні вимоги, предмет позову та позовні матеріали у справі № 12/134-08 з позовними вимогами в даній справі.

Як свідчить база даних  «Діловодство господарського суду» справа № 12/134-08 в зв‘язку з надходженням апеляційної скарги ВАТ «Тростянецьке ХПП»направлена до Житомирського апеляційного господарського суду.

Відповідно до ст. 79 Господарського процесуального кодексу України господарський   суд  зупиняє  провадження  у  справі  в  разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи.

Виходячи з вище викладеного, суд  вважає за можливе зупинити провадження у справі № 11/22-09 до надходження справи № 12/134-08 з апеляційної інстанції.

24.02.2009р.  представником КП «Тульчинське МБТІ»подано клопотання про залучення ТОВ «Торгівельна Корпорація Регвін-Інвест»до участі у справі в якості третьої особи.

Як вбачається  з позовної заяви, предметом  спору є дії державного виконавця щодо реалізації майна ВАТ «Тростянецьке ХПП»товариству з обмеженою відповідальністю «Торгівельна Корпорація Регвін-Інвест» та державного реєстратора щодо реєстрації за останнім права власності, отже можливе майбутнє рішення в даній справі вплине на права  та обов‘язки ТОВ «Торгівельна Корпорація Регвін-Інвест».

У відповідності зі ст. 27 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних  вимог  на  предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийняття рішення господарським судом, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права або обов'язки щодо однієї з сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за клопотанням сторін, прокурора або з ініціативи господарського суду.

Зважаючи на викладене, суд вважає за необхідне залучити ТОВ «Торгівельна Корпорація Регвін-Інвест» до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Керуючись  ч. 1 ст. 79, ст.ст. 27,  86,  115  Господарського процесуального кодексу України, -

У Х В А Л И В:

1.          Залучити ТОВ «Торгівельна Корпорація Регвін-Інвест»  до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

2.          Зупинити провадження у справі 11/22-09 до надходження справи № 12/134-08 з Житомирського апеляційного господарського суду.

3.           Зобов‘язати сторони повідомити господарський суд Вінницької області про усунення обставин, що зумовили зупинення провадження у даній справі.

          Суддя                                                               В. Матвійчук

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 –позивач

3-4 –відповідачам

5 –третій особі ТОВ «Торгівельна Корпорація Регвін-Інвест»   за адресою: м. Вінниця,

      вул.. Некрасова, 25.

          

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення24.02.2009
Оприлюднено20.03.2009
Номер документу3161378
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/22-09

Ухвала від 17.09.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 25.08.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 23.03.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Ухвала від 11.03.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Ухвала від 25.02.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Ухвала від 12.02.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Рішення від 06.04.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Ухвала від 24.02.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Рішення від 18.02.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Черленяк М.І.

Судовий наказ від 03.02.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко І.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні