Постанова
від 04.06.2013 по справі 5017/2783/2012
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" червня 2013 р.Справа № 5017/2783/2012 Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів :

головуючого судді : Величко Т.А.

суддів: Таран С.В., Лавриненко Л.В. (на підставі розпорядження голови суду №380 від 04.06.2013р.)

при секретарі: Бендерук Є.О.

за участю представників сторін:

від позивача - ОСОБА_1;

від відповідача - Бевза О.І., Галушко О.М.;

від 3-іх осіб - не з'явилися;

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю „Комекс-Фінанс" та Компанії „Джастера Лімітед"

на рішення господарського суду Одеської області від 22.02.2013 року

у справі № 5017/2783/2012

за позовом ОСОБА_4

до Закритого акціонерного товариства „Одесакондитер"

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю „Фондова компанія „Гарант", Товариства з обмеженою відповідальністю „Комекс-Фінанс", Компанії „Джастера Лімітед"

про визнання такими, що не відповідають чинному законодавству та недійсними з моменту прийняття рішень загальних зборів акціонерів

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2012р. ОСОБА_4 звернулась до господарського суду Одеської області з позовними вимогами до ЗАТ „Одесакондитер" про визнання такими, що не відповідають чинному законодавству та недійсними з моменту прийняття рішення загальних зборів акціонерів ЗАТ „Одесакондитер" від 10.09.2009р., 10.06.2010р., 11.06.2010р., 15.06.2010р., 13.07.2010р., що оформлені відповідними протоколами позачергових загальних зборів акціонерів.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивач не була повідомлена належним чином про скликання зборів і не була допущена до участі, незважаючи на факт прибуття за місцем їх проведення; оголошення про проведення зборів не друкувались; позачергові збори проводилися не за місцем знаходження товариства, а за іншою адресою без зазначення конкретного офісу; реєстрація акціонерів у передбачений законом спосіб не проводилася; виписки з реєстру власників іменних цінних паперів компанією реєстратором не видавалася. Порушення процедури скликання та проведення загальних зборів порушує права ОСОБА_5 як акціонера на участь в управлінні акціонерним товариством.

Рішенням господарського суду Одеської області від 22.02.2013р. (головуючий суддя - Щавинська Ю.М., судді - Погребна К.Ф., Меденцев П.А.) позовні вимоги задоволені частково. Визнано недійсним рішення загальних зборів акціонерів ЗАТ „Одесакондитер", оформлені протоколом позачергових загальних зборів акціонерів ЗАТ „Одесакондитер" від 10.09.2009р. Позовні вимоги ОСОБА_4 про визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів ЗАТ „Одесакондитер", оформлених протоколами позачергових загальних зборів акціонерів ЗАТ „Одесакондитер" від 10.06.2010р., від 11.06.2010р., від 15.06.2010р., від 13.07.2010р. залишено без розгляду.

Стягнуто з ЗАТ „Одесакондитер" на користь ОСОБА_4 судовий збір в сумі 214,60грн.

Судове рішення в частині задоволення позовних вимог мотивовано, зокрема, тим - що при проведенні позачергових загальних зборів акціонерів ЗАТ „Одесакондитер" від 10.09.2009р. не було дотримано встановленого законом та Статутом товариства порядку скликання загальних зборів. На позачергових загальних зборах 10.09.2009р. були прийняті рішення з питань, що не були внесені до порядку денного.

Що стосується позовних вимог, що залишені судом без розгляду, суд послався на неподання позивачем витребуваних господарським судом протоколів позачергових зборів акціонерів ЗАТ „Одесакондитер" від 10.06.2010р., від 11.06.2010р., від 15.06.2010р., від 13.07.2010р., необхідних для вирішення спору.

Вказані протоколи не були подані суду ані позивачем, ані Сухотою В.В., ТОВ „Комекс -Реєстратор" та ТОВ „Комекс -Фінанс".

Не погоджуючись з даним рішенням, з апеляційними скаргами звернулися:

- ТОВ „Комекс -Фінанс", яке не приймало участі у справі та вважає, що оскаржуване рішення прийняте з порушенням норм чинного матеріального та процесуального права. Загальні збори ЗАТ „Одесакондитер" були проведені за участі акціонерів товариства, що володіли в сукупності 90,57% голосів, за всі питання порядку денного акціонери голосували одностайно, присутність на зазначених загальних зборах позивача не могла істотно вплинути на результат голосування. Єдиним достовірним доказом, що підтверджує відсутність реєстрації акціонерів може бути визнаний протокол контролю за реєстрацією акціонерів, який складено згідно процедури та в порядку, визначених Положенням про проведення контролю за реєстрацією акціонерів для участі у загальних зборів акціонерних товариств, затверджених рішенням ДКЗЦПФР від 23.12.1998р. №199. Крім того, позивачем при зверненні до господарського суду з позовом було пропущено загальний строк позовної давності у три роки, встановлений ст.257 ЦК України, що є підставою для відмови в позові.

- Компанія „Джастера ЛІмітед", як особа, яка не була стороною в даній справі, не приймала участь у справі та вважає, що судом вирішено питання про її права та обов'язки як акціонера ЗАТ „Одесакондитер" - власника більш ніж 90% акцій ЗАТ „Одесакондитер", що підтверджується виписками про стан рахунку у цінних паперах.

Доводи скаржника ґрунтуються на тому, що ОСОБА_4 було пропущено встановлений ст.50 ЗУ „Про акціонерні товариства" строк на оскарження рішень загальних зборів, а також пропущено позивачем загальний строк позовної давності у три роки, встановлений ст.257 ЦК України.

Загальні збори ЗАТ „Одесакондитер" були проведені за участі акціонерів, що володіють в сукупності 90,57% голосів. За всі питання порядку денного акціонери голосували одностайно, а тому присутність на цих зборах позивача не могла істотно вплинути на голосування. Визначених законом підстав для визнання загальних зборів неправомірними не має.

У відзиві на апеляційні скарги ОСОБА_4 та ЗАТ „Одесакондитер" просять залишити рішення господарського суду без змін, апеляційні скарги - без задоволення, оскільки суд дійшов обґрунтованого висновку про допущені порушення при проведенні позачергових загальних зборів акціонерів ЗАТ „Одесакондитер" від 10.09.2009 р. Не було дотримано встановленого законом і Статутом товариства порядку скликання загальних зборів, збори проведені не за місцезнаходженням товариства, реєстрація акціонерів у встановлений законом спосіб не проводилася; реєстр власників іменних цінних паперів ЗАТ „Одесакондитер" незалежним реєстроутримувачем ТОВ „Фондова компанія „Гарант" не видавався.

ЗАТ „Одесакондитер" підтверджує, що правлінням акціонерного товариства не приймалося рішення про скликання позачергових загальних зборів акціонерів від 10.09.2009р., не вчинялося жодних дій на скликання та/або проведення загальних зборів акціонерів 10.09.2009 р., не здійснювалося повідомлення акціонерів, не отримувалося реєстру акціонерів, не проводилася реєстрація акціонерів.

Як зазначають вказані сторони (позивач і відповідач), Компанія „Джастера Лімітед" не була учасником дійсної справи. Відсутня згадка про Компанію, як в резулятивній, так і в мотивувальній частинах рішення у справі. Спір щодо оскарження рішення загальних зборів не може зачіпати інтереси реєстратора - ТОВ „Комекс -Фінанс" та не залученої особи, яка видає себе за акціонера ЗАТ „Одесакондитер", до того ж, у складі ЗАТ „Одесакондитер" відсутній акціонер - Компанія „Джастера Лімітед". Стосовно пропущеного строку позовної давності, то жодна із сторін не заявляла про застосування позовної давності в процесі розгляду справи.

ЗАТ „Одесакондитер" надало Довідку від 15.04.2013р. вих.№130415-5 від ТОВ „Регіональний реєстроутримувач", згідно якої відповідно до договору R-231 від 23.04.2003р. ТОВ „РРТ" здійснює ведення системи реєстру ЗАТ „Одесакондитер" і з дати прийняття системи реєстру власників іменних цінних паперів ЗАТ „Одесакондитер" - з 29.04.2010р. по теперішній час рахунок юридичній особі - нерезиденту - Компанії „Джастера Лімітед", яка заснована та зареєстрована на Британських Віргінських островах, не відкривався.

Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 16.04.2013р. зобов'язано представника компанії „Джастера Лімітед" Берещенко Р.А. (відповідно до наданих йому прав і повноважень за довіреністю від Компанії „Джастера Лімітед", від 19.11.2012р.) надати копії сертифікатів акцій цінних паперів, докази на підтвердження того, що Компанія була акціонером ЗАТ „Одесакондитер" станом на 10.09.2009р. , а реєстраторів: ТОВ „Фондова компанія „Гарант" та ТОВ „Комекс-Фінанс" - надати виписку з реєстру власників цінних паперів про стан особового рахунку Компанії „Джастера Лімітед" станом на 10.09.2009р., 22.02.2013р.

Вивчивши матеріали справи та заслухавши пояснення присутніх в засіданні представників сторін, колегія суддів дійшла наступного висновку.

Як свідчать матеріали справи і це встановлено господарським судом, ОСОБА_4 є акціонером ЗАТ „Одесакондитер", що підтверджується Сертифікатом акцій серії НОМЕР_3.

10.09.2009р. відбулися позачергові збори акціонерів ЗАТ „Одесакондитер", які проводилися за адресою: м. Одеса, вул. Ніжинська,64. Прийняті на зборах рішення оформлені протоколом позачергових зборів акціонерів ЗАТ „Одесакондитер" від 10.09.2009р.

Згідно вказаного протоколу на зборах були присутні акціонери або їх представники в кількості 5 осіб, що володіють у сукупності 28190205 шт. простих іменних акцій товариства, що дорівнює 28190205 голосів та складає 90,57% від загальної кількості простих іменних акцій товариства. В порядок денний зборів включено такі питання:

1) Про розірвання договору на ведення реєстру акціонерів з незалежним реєстратором товариства - ТОВ „Фондова компанія „Гарант" та укладення акту передачі-приймання реєстру акціонерів товариства;

2) Про укладення договору на ведення реєстру акціонерів з ВАТ „Комекс-реєстратор" та передачу йому реєстру акціонерів товариства.

Вказаними зборами за результатами розгляду питань порядку денного було прийнято рішення про розірвання договору на ведення реєстру акціонерів з незалежним реєстратором товариства - ТОВ „Фондова компанія „Гарант" з 01.10.2009р. та надання повноважень голові правління товариства Сухоті Віктору Вікторовичу укласти з ТОВ „Фондова компанія „Гарант" акт передачі-приймання реєстру акціонерів товариства, а також здійснити всі необхідні дії по передачі реєстру товариства відповідно до чинного законодавства. Прийнято рішення про укладення договору на ведення реєстру акціонерів з ВАТ „Комекс-реєстратор" з 01.10.2009р. та передачу йому реєстру акціонерів товариства, а також надання повноважень голові Правління ЗАТ „Одесакондитер" Сухоті В.В. укласти з ВАТ „Комекс-реєстратор" договір на ведення реєстру акціонерів товариства та здійснення всіх інших дій по передачі реєстру товариства ВАТ „Комекс-реєстратор" відповідно до чинного законодавства.

Господарський суд, приймаючи рішення про задоволення позовних вимог в частині визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів ЗАТ „Одесакондитер", оформлених протоколом позачергових загальних зборів акціонерів ЗАТ „Одесакондитер" від 10.09.2009р., погодившись з доводами позивача вказав таке. Акціонер ОСОБА_4 належним чином про місце, дату, порядок денний зборів повідомлена не була. Позачергові загальні збори акціонерів ЗАТ „Одесакондитер" від 10.09.2009р. проводилися не за місцезнаходженням товариства, без зазначення конкретної адреси, місця їх проведення. Реєстрація акціонерів у встановлений законом спосіб не проводилася і реєстр власників іменних цінних паперів ЗАТ „Одесакондитер" незалежним реєтроутримувачем - ТОВ „Фондова компанія „Гарант" не видавався.

З обґрунтованістю висновків суду погодитися можна.

Ст. 43 ЗУ „Про господарські товариства" встановлює, що про проведення загальних зборів акціонерів держателі іменних акцій повідомляються персонально передбаченим статутом способом. Пункт 10.4.1. Статуту ЗАТ „Одесакондитер" встановлює, що загальні (позачергові) збори акціонерів скликаються Правлінням товариства. Про їх скликання акціонери - власники іменних акцій сповіщаються персонально одним із наступних способів: рекомендованим листом, факсимільним повідомленням або електронною поштою. Крім того, загальне повідомлення друкується в місцевій пресі за місцезнаходженням товариства і в одному із офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України чи Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку не менш ніж за 45 днів до дати проведення загальних (позачергових) зборів акціонерів із зазначенням часу і місця проведення загальних (позачергових) зборів акціонерів та порядку денного.

Згідно зі ст. 41 ЗУ „Про господарські товариства" реєстрація акціонерів (їх представників), які прибули для участі у загальних зборах, здійснюється згідно з реєстром акціонерів у день проведення загальних зборів виконавчим органом акціонерного товариства або реєстратором на підставі укладеного з ним договору. Цей реєстр підписується головою та секретарем зборів. Загальні збори визнаються правомочними, якщо в них беруть участь акціонери, що мають відповідно до статуту товариства більш як 60% голосів.

Із вказаним положенням закону кореспондується положення Статуту товариства.

Відповідно до п.10.2 Статуту акціонери (їх представники), які беруть участь у загальних (позачергових) зборах акціонерів, реєструються із зазначенням кількості голосів, яку має кожен акціонер. Реєстрація акціонерів (їх представників), які прибули для участі в загальних (позачергових) зборах акціонерів, здійснюється згідно з реєстром акціонерів загальних (позачергових) зборів акціонерів правлінням товариства або реєстратором на підставі укладеного з ним договору.

Загальні збори акціонерів проводяться на території України, як правило, за місцезнаходженням акціонерного товариства.

Згідно зі ст. 98 ЦК України загальні збори учасників товариства мають право приймати рішення з усіх питань діяльності товариства, при цьому рішення загальних зборів учасників товариства мають вищу силу і є обов'язковими для виконання його учасниками.

Підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства можуть бути: порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства; акціонер (учасник) товариства був позбавлений можливості взяти участь в загальних зборах; рішення загальних зборів порушує права чи законні інтереси акціонера (учасника) товариства.

Матеріалами справи підтверджено, що реєстрація акціонерів, які прибули на збори 10.09.2009р., не здійснювалася.

Згідно з п. 25 Постанови Пленуму Верховного суду України №13 від 24.10.2008р. „Про практику розгляду судами корпоративних спорів" загальні збори є неправомочними, якщо реєстрація акціонерів у день проведення загальних зборів не здійснювалась, у зв'язку з неможливістю визначення кворуму на загальних зборах. Рішення, прийняті на таких загальних зборах, у судовому порядку визнаються недійсними.

Таким чином, господарським судом зроблено правильний та обґрунтований висновок про те, що при проведенні позачергових загальних зборів акціонерів ЗАТ „Одесакондитер" 10.09.2009р. не було дотримано встановленого законом та Статутом товариства порядку скликання загальних зборів, реєстрація акціонерів у встановлений законом спосіб не проводилася і реєстр власників іменних цінних паперів ЗАТ „Одесакондитер" незалежним реєстроутримувачем ТОВ „Фондова компанія „Гарант" не видавався.

Скаржник - ТОВ „Комекс-Фінанс" ухвалою господарського суду від 11.02.2013р. було залучено до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, як особу, з якою оспорюваним рішенням загальних зборів від 10.09.2009р. було вирішено укласти договір на ведення реєстру акціонерів ЗАТ „Одесакондитер", зобов'язано ТОВ „Комекс -Фінанс" надати протоколи, якими оформлені рішення загальних зборів ЗАТ „Одесакондитер" від 10.06.2010р., 11.06.2010р., 15.06.2010р. і 13.07.2010р.

Будь-які дані, які спростовують висновки господарського суду щодо наявності підстав для визнання рішення загальних зборів ЗАТ „Одесакондитер" від 10.09.2009р. - скаржником ТОВ „Комекс-Фінанс" - не надано, як і не доведено, як рішення по даній справі впливає на права та обов'язки даного скаржника.

ТОВ „Комекс -Фінанс" підтверджує, що станом на 10.09.2009 р. не було реєстроутримувачем власників іменних цінних паперів ЗАТ „Одесакондитер", в оспорюваних загальних зборах участі не брало, що спростовує його твердження щодо відсутності порушень під час скликання і проведення позачергових загальних зборів ЗАТ „Одесакондитер" 10.09.2009 р.

Таким чином, твердження скаржника - ТОВ „Комекс-Фінанс" про порушення господарським судом норм матеріального та процесуального права зводиться фактично до тлумачення норм на свою користь та не спростовують викладених в судовому рішенні мотивованих висновків про задоволення позовних вимог.

Отже, висновок суду першої інстанції про необхідність часткового задоволення позову є обґрунтованим, відповідає законодавству та встановленим судом обставинам справи. Підстави, передбачені ст.104 ГПК України, для зміни чи скасування рішення суду, в матеріалах справи і доводах скарги - відсутні.

Щодо апеляційної скарги Компанії „Джастера Лімітед", апеляційна інстанція зазначає таке.

Як вказано вище, рішенням господарського суду Одеської області від 22.02.2013р. визнано недійсним рішення загальних зборів акціонерів ЗАТ „Одесакондитер", оформлене протоколом позачергових загальних зборів акціонерів товариства від 10.09.2009р. Позовні вимоги ОСОБА_4 щодо визнання недійсними рішень від 10.06.2010р., від 11.06.2010р., від 15.06.2010р., від 13.07.2010р. залишено без розгляду на підставі п.5 ч.1 ст.81 ГПК України.

Компанія „Джастера Лімітед" не була ні стороною, ні третьою особою у даній справі.

Відповідно до ст. 91 Господарського процесуального кодексу України сторони у справі, прокурор, треті особи, особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили.

Зі змісту даної норми вбачається, що судове рішення, оскаржуване незалученою особою, повинно безпосередньо стосуватися прав та обов'язків цієї особи, тобто судом має бути розглянуто й вирішено спір про право у правовідносинах, учасником яких на момент розгляду справи та прийняття рішення господарським судом першої інстанції є скаржник, або міститься судження про права та обов'язки цієї особи у відповідних правовідносинах.

Рішення є таким, що прийняте про права та обов'язки особи, яка не була залучена до участі у справі, якщо в мотивувальній частині рішення містяться висновки або судження суду про права та обов'язки цієї особи, або у резолютивній частині рішення суд прямо вказав про права та обов'язки таких осіб. У такому випадку рішення порушує не лише матеріальні права осіб, не залучених до участі у справі, а й їх процесуальні права, що випливають із сформульованого в пункті 1 статті 6 Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод положення про право кожного на справедливий судовий розгляд при визначенні його цивільних прав і обов'язків. Будь-який інший правовий зв'язок між скаржником і сторонами спору не може братися до уваги.

Згідно п. 5-2 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011 р. № 7 "Про деякі питання практики застосування розділу XII Господарського процесуального кодексу України" у розгляді апеляційної скарги, поданої особою, яка не брала участі в розгляді справи судом першої інстанції і яка вважала, що місцевим господарським судом вирішено питання про її права та обов'язки, апеляційний господарський суд, прийнявши апеляційну скаргу до провадження (якщо вона не підлягала поверненню з передбачених ГПК підстав), повинен з'ясувати наявність правового зв'язку між скаржником і сторонами у справі. Якщо при цьому буде встановлено, що права такої особи оскаржуваним судовим рішенням не порушені та що питання про її права і обов'язки стосовно сторін у справі судом першої інстанції не вирішувалися, то апеляційний господарський суд своєю ухвалою припиняє апеляційне провадження на підставі пункту 1 частини першої статті 80 ГПК, оскільки у такому випадку не існує правового зв'язку між скаржником і сторонами у справі, в зв'язку з чим відсутній суб'єкт апеляційного оскарження.

Як вбачається з рішення місцевого господарського суду, воно не містить жодних суджень чи приписів про права і обов'язки Компанії "Джастера Лімітед".

Для дослідження існування правового зв'язку між скаржником та сторонами у справі і відповідно наявності у нього права на оскарження судового рішення у цій справі, Компанія повинна надати докази того, що являється акціонером відповідача.

Як вбачається з апеляційної скарги, Компанія "Джастера Лімітед" є юридичною особою, що заснована та зареєстрована на Британських Віргінських Островах за номером 1048740, місцезнаходження: Уотерфронт Драйв, Джиніва Плейс, п/с 3469, Род-Таун, Тортола, і є акціонером ЗАТ "Одесакондитер" - власником більш ніж 90 % акцій даного товариства, підтверджується випискою про стан рахунку у цінних паперах № 053127 від 07.03.2013 р. У зв'язку з викладеним скаржник вважає, що місцевий господарський суд вирішив питання про права та обов'язки компанії як акціонера ЗАТ "Одесакондитер".

Ухвалами Одеського апеляційного господарського суду від 16.04.2013 р. та від 30.04.2013р. Компанію "Джастера Лімітед" зобов'язано надати суду апеляційної інстанції докази того, що Компанія є акціонером ЗАТ "Одесакондитер" або була акціонером на час прийняття оскаржених рішень, однак відповідних доказів суду апеляційної інстанції не надано.

Натомість 16.04.2013 р. та 07.05.2013р. до суду апеляційної інстанції надійшли клопотання і заява скаржника про продовження строку розгляду апеляційної скарги або зупинення чи відкладення розгляду справи для належного повідомлення Компанії про час та місце розгляду скарги за вищезазначеною адресою.

Судовою колегією відхилено вказане клопотання з огляду на наступне.

Апеляційну скаргу від імені компанії підписано Берещенко Р.О., який діяв за довіреністю від 19.11.2012 р., виданою строком на 1 рік Компанією "Джастера Лімітед", засвідченою в той же день службовцем, що засвідчує документи в м. Нікосія, Кіпр, Врахімісом Скордісом. Справжність підпису якого засвідчено районним службовцем в м. Нікосія, Кіпр, Нікосом Пападопулосом 23.11.2012 р., справжність підпису якого в той же день засвідчено апостилем постійного секретаря Міністерства юстиції та громадського порядку Кіпру № 380866/12. Переклад з англійської мови на українську мову виконано перекладачем ОСОБА_9, справжність підпису якої 04.12.2012 р. засвідчено приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_10

У вказаній довіреності, яка підписана директорами: Еленою Теодору Аргиру за та від імені "Інтеркон Лімітед" та Андрулла Панаї за та від імені "Юніко Лімітед" зазначено, що Берещенко Руслан Олександрович є дійсною та законною довіреною особою Компанії в усіх країнах світу, уповноваженою від імені та за дорученням Компанії вчиняти та виконувати всі чи будь-які дії та речі, зокрема:

- представляти Компанію в усіх органах юстиції та судової системи будь-якої територіальної підпорядкованості та спеціалізації, в усіх юрисдикціях та інстанціях, зокрема, але не виключно: у цивільних, господарських, адміністративних, кримінальних справах та справах про адміністративні правопорушення, з усіма правами, включаючи, але не обмежуючись тими, які надані законодавством адвокату, представнику, позивачу, відповідачу, третій особі, яка заявляє чи не заявляє самостійні вимоги на предмет спору, захиснику потерпілого, підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, засудженого, виправданого, боржнику, стягувачу, акціонеру, учаснику, у тому числі з правом знати про дату, час і місце судового розгляду справ, у яких Компанія бере участь , про всі судові рішення, які ухвалюються у справах, що стосуються інтересів Компанії; брати участь у будь-яких судових засіданнях та розглядах, у дослідженні доказів; висловлювати думку, наводити та подавати доводи та міркування з усіх питань; заявляти доводи, клопотання, відводи; давати усні та письмові пояснення; подавати докази та додаткові матеріали; задавати питання іншим особам; заперечувати проти клопотань, доводів та міркувань інших осіб ; уточнювати, збільшувати, зменшувати розмір або кількість позовних вимог; уточнювати, змінювати підстави або предмет позову; визнавати позов, повністю або частково відмовлятися від позовних вимог; укладати мирові угоди; оскаржувати рішення, ухвали, постанови суду в касаційній, апеляційній та будь-якій іншій інстанції, за винятковими та нововиявленими обставинами; знайомитися з будь-якими матеріалами, журналами судових засідань, технічними записами, відомостями, інформацією, що стосується виконання довіреності; знімати та одержувати копії необхідних документів, робити або отримувати витяги, виписки; прослуховувати записи фіксування судових засідань технічними засобами, робити з них копії; отримувати і подавати виконавчі документи; брати участь у провадженні виконавчих дій; оскаржувати дії (бездіяльність) державних виконавців з питань виконавчих проваджень; складати, підписувати, подавати та отримувати від імені Компанії, зокрема, але не виключно: листи, замовлення, заяви, позовні заяви, зустрічні позовні заяви, мирові угоди, пояснення, пропозиції, зауваження, скарги, претензії, довідки, запити та інші документи правового характеру; використовувати інші процесуальні права, які надані законодавством, а також вчиняти і виконувати всі інші дії та/або правочини (в тому числі укладати необхідні договори/угоди), сплачувати будь-які платежі, податки, збори, які пов'язані з виконанням цієї довіреності (п. 2);

- вести справи, здійснювати та вчиняти всі дії, доречні чи необхідні або які будь-яким чином пов'язані або стосуються діяльності та справ Компанії, та з цією метою на власний розсуд приймати будь-які рішення з будь-яких питань щодо діяльності Компанії (п. 4).

Відповідно до ст. 246 ЦК України, довіреність від імені юридичної особи видається її органом або іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами, та скріплюється печаткою цієї юридичної особи.

Отже, виходячи з викладеного, зазначена довіреність не містить жодних обмежень повноважень Берещенка Р.О. щодо вчинення ним від імені Компанії "Джастера Лімітед" всіх процесуальних прав, наданих стороні у справі.

За таких обставин, апеляційна інстанція вважає доводи представника скаржника щодо необхідності повідомлення компанії про розгляд даної справи за її місцем знаходження необґрунтованими, оскільки неповідомлення власне компанії не перешкоджає розгляду справи по суті.

Крім того, як свідчать матеріали справи, представник Компанії "Джастера Лімітед" - Берещенко Р.О. отримував процесуальні документи за адресою, вказаною ним в апеляційній скарзі, а саме: 03150, м. Київ, вул. Червоноармійська, 62/64, 5-й поверх.

Пунктом 2.1. рекомендацій Президії Вищого господарського суду України "Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин" від 28.12.2007 р. № 04-5/14 передбачено, що господарським судам у вирішенні спорів між акціонерами та акціонерним товариством необхідно враховувати, що відповідно до частини четвертої статті 5 Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" підтвердженням права власності на цінні папери у документарній формі є сертифікат, а на цінні папери, випущені у бездокументарній формі, або знерухомлені (тобто переведені з документарної форми у бездокументарну), - виписка з рахунку у цінних паперах.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 81 ГПК України господарський суд залишає позов без розгляду, якщо позивач без поважних причин не подав витребувані господарським судом матеріали, необхідні для вирішення спору, або представник позивача не з'явився на виклик у засідання господарського суду і його нез'явлення перешкоджає вирішенню спору.

Згідно п. 3.13. постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" у разі неподання учасником судового процесу з неповажних причин або без повідомлення причин матеріалів та інших доказів, витребуваних господарським судом, останній може здійснити розгляд справи за наявними в ній матеріалами та доказами або, з огляду на обставини конкретної справи, залишити позов без розгляду на підставі пункту 5 частини першої статті 81 ГПК. Приписи статей 81 ГПК застосовуються і в судах апеляційної та касаційної інстанцій щодо розгляду відповідно апеляційних і касаційних скарг (п. 4.1. вказаної Постанови).

Пунктом 4.9. зазначеної Постанови передбачено, що при вирішенні питання щодо залишення позову без розгляду (стаття 81 ГПК) господарським судам слід мати на увазі, що застосування пункту 5 частини першої цієї статті можливо лише за наявності таких умов:

- додаткові документи вважаються витребуваними, тільки якщо про це зазначено у відповідному процесуальному документі або, в разі оголошення перерви в судовому засіданні, - в протоколі такого засідання;

- витребувані документи чи явка представника позивача дійсно необхідні для вирішення спору, тобто за їх відсутності суд позбавлений можливості вирішити спір по суті;

- позивач не подав документи, витребувані судом при підготовці справи до розгляду (стаття 65 ГПК) або в порядку статті 38 названого Кодексу, чи не направив свого представника в засідання господарського суду без поважних причин. Отже, перш ніж залишити позов без розгляду господарський суд зобов'язаний з'ясувати причини невиконання його вимог позивачем і об'єктивно оцінити їх поважність.

Поважними, з урахуванням конкретних обставин справи, вважаються причини, які за об'єктивних, тобто не залежних від позивача, обставин унеможливлювали або істотно утруднювали вчинення ним відповідних процесуальних дій; при цьому береться до уваги й те, чи вживав позивач заходів до усунення цих обставин або послаблення їх негативного впливу на виконання позивачем процесуальних обов'язків, покладених на нього судом. Відповідні докази подаються позивачем і оцінюються господарським судом за загальними правилами статті 43 ГПК.

У разі неповідомлення позивачем таких причин суд вправі, в залежності від конкретних обставин справи, або залишити позов без розгляду, або розглянути справу за наявними в ній доказами.

Припис зазначеного пункту частини першої статті 81 ГПК може застосовуватися на загальних підставах і в здійсненні перегляду справ в апеляційній і в касаційній інстанціях (щодо розгляду відповідно апеляційних і касаційних скарг).

Таким чином, скаржник не виконав вимоги вищезгаданих ухвал господарського суду апеляційної інстанції стосовно надання доказів того, що компанія є акціонером відповідача; представник компанії в судові засідання не з'явився, про причини невиконання ухвал суду не повідомив; за відсутності витребуваних доказів колегія суддів позбавлена можливості визначити, чи вирішив господарський суд першої інстанції питання про права та обов'язки скаржника, що в свою чергу позбавляє апеляційний господарський суд можливості перевірити доводи апеляційної скарги компанії.

За таких обставин, судова колегія дійшла висновку про залишення апеляційної скарги Компанії "Джастера Лімітед" без розгляду на підставі п. 5 ч. 1 ст. 81 ГПК України, у зв'язку з чим необхідно повернути також Берещенко Р.О., з Державного бюджету України судовий збір, сплачений за квитанцією від 07.03.2013 р. № А8-1208, за подання апеляційної скарги в сумі 573,50 грн., на підставі п. 4 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір".

Керуючись п. 5 ч. 1 ст. 81, ст. ст. 99, 101, 103-105 ГПК України,

суд постановив:

Апеляційну скаргу ТОВ „Комекс -Фінанс" залишити без задоволення, рішення господарського суду Одеської області від 22.02.2013 року у справі №5017/2783/2012 - без змін.

Апеляційну скаргу Компанії "Джастера Лімітед" на рішення господарського суду Одеської області від 22.02.2013 року у справі №5017/2783/2012 - залишити без розгляду.

Повернути Берещенко Руслану Олександровичу (паспорт номер НОМЕР_4, виданий 04.10.1995р. Комсомольським РВ ХМУ УМВД в Херсонській області, Україна; код платника: НОМЕР_2, банк платника: 320627 АТ "Сбербанк Росії") з Державного бюджету України судовий збір, сплачений за квитанцією від 07.03.2013р. №А8-1208 за подання апеляційної скарги в сумі 573,50 грн. на підставі п.4 ч.1 ст.7 Закону України „Про судовий збір".

Постанова в порядку ст. 105 ГПК України набирає законної сили з дня її прийняття.

Постанова апеляційної інстанції може бути оскаржена у касаційному порядку до Вищого господарського суду України.

Повний текст складено та підписано 06.06.2013р.

Головуючий суддя Т.А. Величко

Судді: С.В. Таран

Л.В. Лавриненко

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення04.06.2013
Оприлюднено07.06.2013
Номер документу31684441
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5017/2783/2012

Постанова від 30.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Круглікова K.C.

Ухвала від 16.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Круглікова K.C.

Постанова від 04.06.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 30.04.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 25.03.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Рішення від 22.02.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 11.02.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 28.01.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 24.12.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 10.12.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні