Постанова
від 30.07.2013 по справі 5017/2783/2012
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 липня 2013 року Справа № 5017/2783/2012

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого: Малетича М.М.

суддів: Круглікової К.С. (доповідач)

Черкащенка М.М.

розглянувши касаційну скаргу Компанії "Джастера Лімітед"

на постанову Одеського апеляційного господарського суду від 04.06.2013

у справі №5017/2783/2012

за позовом ОСОБА_2

до Закритого акціонерного товариства "Одесакондитер"

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

1) Товариство з обмеженою відповідальністю "Фондова компанія "Гарант"

2) Товариство з обмеженою відповідальністю "Комекс-Фінанс"

3) Компанія "Джастера Лімітед"

про визнання такими, що не відповідають чинному законодавству та

недійсними з моменту прийняття, рішень загальних зборів акціонерів

за участю представників сторін

від позивача: ОСОБА_3,

від відповідача: Галушко О.М.,

від третьої особи-1: не з'явився,

від третьої особи-2: не з'явився,

від третьої особи-3: Берещенко Р.О.

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2012р. ОСОБА_2 звернулась до господарського суду Одеської області з позовом до ЗАТ "Одесакондитер" про визнання такими, що не відповідають чинному законодавству та недійсними з моменту прийняття, рішень загальних зборів акціонерів ЗАТ "Одесакондитер" від 10.09.2009р., 10.06.2010р., 11.06.2010р., 15.06.2010р., 13.07.2010р., що оформлені відповідними протоколами позачергових загальних зборів акціонерів.

Рішенням господарського суду Одеської області від 22.02.2013р. позовні вимоги задоволені частково. Визнано недійсним рішення загальних зборів акціонерів ЗАТ "Одесакондитер", оформлене протоколом позачергових загальних зборів акціонерів ЗАТ "Одесакондитер" від 10.09.2009р. Позовні вимоги ОСОБА_2 про визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів ЗАТ "Одесакондитер", оформлених протоколами позачергових загальних зборів акціонерів ЗАТ "Одесакондитер" від 10.06.2010р., від 11.06.2010р., від 15.06.2010р., від 13.07.2010р., залишено без розгляду.

Не погоджуючись з зазначеними рішеннями судів, компанія "Джастера Лімітед" звернулась до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на неправильне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, просить постанову Одеського апеляційного господарського суду від 04.06.2013р. та рішення господарського суду Одеської області від 22.02.2013р. скасувати та прийняти нове рішення, яким залишити без задоволення позов ОСОБА_2.

Колегія суддів, беручи до уваги межі перегляду справи у касаційній інстанції, обговоривши доводи касаційної скарги, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування попередніми судовими інстанціями норм матеріального та процесуального права при ухваленні зазначених судових рішень, вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як встановлено судами попередніх інстанцій, ОСОБА_2 є акціонером ЗАТ "Одесакондитер", що підтверджується Сертифікатом акцій серії А № 1363.

10.09.2009р. відбулися позачергові збори акціонерів ЗАТ "Одесакондитер", оформлені протоколом позачергових зборів акціонерів ЗАТ "Одесакондитер" від 10.09.2009р., які проводилися за адресою: м. Одеса, вул. Ніжинська,64.

За результатами розгляду питань порядку денного були прийняті рішення про розірвання договору на ведення реєстру акціонерів з незалежним реєстратором товариства - ТОВ "Фондова компанія "Гарант" з 01.10.2009р. та надання повноважень голові правління товариства Сухоті Віктору Вікторовичу укласти з ТОВ "Фондова компанія "Гарант" акт передачі-приймання реєстру акціонерів товариства, а також здійснити всі необхідні дії по передачі реєстру товариства відповідно до чинного законодавства. Прийнято рішення про укладення договору на ведення реєстру акціонерів з ВАТ "Комекс-реєстратор" з 01.10.2009р. та передачу йому реєстру акціонерів товариства, а також надання повноважень голові Правління ЗАТ "Одесакондитер" Сухоті В.В. укласти з ВАТ "Комекс-реєстратор" договір на ведення реєстру акціонерів товариства та здійснення всіх інших дій по передачі реєстру товариства ВАТ "Комекс-реєстратор" відповідно до чинного законодавства.

Згідно вказаного протоколу на зборах були присутні акціонери або їх представники в кількості 5 осіб, що володіють у сукупності 28190205 шт. простих іменних акцій товариства, що дорівнює 28190205 голосів та складає 90,57% від загальної кількості простих іменних акцій товариства.

При цьому з протоколу загальних зборів акціонерів не вбачається, хто конкретно з акціонерів приймав у них участь, лише зазначено, що це були п'ять осіб.

Суди попередніх інстанцій, задовольняючи позовні вимоги в частині визнання недійсним рішення загальних зборів акціонерів ЗАТ „Одесакондитер", оформлених протоколом позачергових загальних зборів акціонерів ЗАТ „Одесакондитер" від 10.09.2009р., виходили з того, що позивачка належним чином про місце, дату, порядок денний зборів повідомлена не була, позачергові загальні збори акціонерів ЗАТ "Одесакондитер" від 10.09.2009р. проводилися не за місцезнаходженням товариства, без зазначення конкретної адреси, місця їх проведення, реєстрація акціонерів у встановлений законом спосіб не проводилася і реєстр власників іменних цінних паперів ЗАТ "Одесакондитер" незалежним реєстроутримувачем - ТОВ "Фондова компанія "Гарант" не видавався.

Колегія суддів погоджується з такими висновками судів, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 35 Закону України "Про акціонерні товариства" письмове повідомлення про проведення загальних зборів акціонерного товариства та їх порядок денний надсилається кожному акціонеру, зазначеному в переліку акціонерів, складеному в порядку, встановленому законодавством про депозитарну систему України, на дату, визначену наглядовою радою, а в разі скликання позачергових загальних зборів на вимогу акціонерів у випадках, передбачених частиною шостою статті 47 цього Закону, - акціонерами, які цього вимагають. Встановлена дата не може передувати дню прийняття рішення про проведення загальних зборів і не може бути встановленою раніше, ніж за 60 днів до дати проведення загальних зборів.

Письмове повідомлення про проведення загальних зборів та їх порядок денний надсилається акціонерам персонально (з урахуванням частини другої цієї статті) особою, яка скликає загальні збори, у спосіб, передбачений статутом акціонерного товариства, у строк не пізніше ніж за 30 днів до дати їх проведення. Повідомлення розсилає особа, яка скликає загальні збори, або особа, яка веде облік прав власності на акції товариства у разі скликання загальних зборів акціонерами.

Товариство не пізніше ніж за 30 днів до дати проведення загальних зборів публікує в офіційному друкованому органі повідомлення про проведення загальних зборів. Публічне акціонерне товариство додатково надсилає повідомлення про проведення загальних зборів та їх порядок денний фондовій біржі, на якій це товариство пройшло процедуру лістингу, а також не пізніше ніж за 30 днів до дати проведення загальних зборів розміщує на власній веб-сторінці в мережі Інтернет інформацію, передбачену частиною третьою цієї статті.

Із вказаним положенням закону кореспондується положення Статуту товариства.

Відповідно до п.10.2 Статуту акціонери (їх представники), які беруть участь у загальних (позачергових) зборах акціонерів, реєструються із зазначенням кількості голосів, яку має кожен акціонер. Реєстрація акціонерів (їх представників), які прибули для участі в загальних (позачергових) зборах акціонерів, здійснюється згідно з реєстром акціонерів загальних (позачергових) зборів акціонерів правлінням товариства або реєстратором на підставі укладеного з ним договору.

Загальні збори акціонерів проводяться на території України, як правило, за місцезнаходженням акціонерного товариства.

Згідно зі ст. 98 ЦК України загальні збори учасників товариства мають право приймати рішення з усіх питань діяльності товариства, при цьому рішення загальних зборів учасників товариства мають вищу силу і є обов'язковими для виконання його учасниками.

Підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства можуть бути: порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства; акціонер (учасник) товариства був позбавлений можливості взяти участь в загальних зборах; рішення загальних зборів порушує права чи законні інтереси акціонера (учасника) товариства.

Згідно з п. 25 Постанови Пленуму Верховного суду України №13 від 24.10.2008р. "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" загальні збори є неправомочними, якщо реєстрація акціонерів у день проведення загальних зборів не здійснювалась, у зв'язку з неможливістю визначення кворуму на загальних зборах. Рішення, прийняті на таких загальних зборах, у судовому порядку визнаються недійсними.

Враховуючи те, що при проведенні позачергових загальних зборів акціонерів ЗАТ "Одесакондитер" 10.09.2009р. не було дотримано встановленого законом та Статутом товариства порядку скликання загальних зборів, реєстрація акціонерів у встановлений законом спосіб не проводилася і реєстр власників іменних цінних паперів ЗАТ "Одесакондитер" незалежним реєстроутримувачем ТОВ "Фондова компанія "Гарант" не видавався, у зв'язку з чим визначити кворум на загальних зборах неможливо, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає обґрунтованим та правомірним висновок судів попередніх інстанцій про задоволення позову в частині визнання недійсним рішень загальних зборів акціонерів від 10.09.2009р.

Стосовно позовних вимог ОСОБА_2 щодо визнання недійсними рішень від 10.06.2010р., від 11.06.2010р., від 15.06.2010р., від 13.07.2010р. колегія суддів вважає, що суди правомірно залишили позов в цій частині без розгляду на підставі п.5 ч.1 ст.81 ГПК України, оскільки позивачем не були надані витребувані документи, зокрема протоколи вказаних загальних зборів, що призвело до неможливості вирішення спору.

При встановлених обставинах рішення попередніх судових інстанцій є законними та обґрунтованими.

Також було встановлено, що Компанія "Джастера Лімітед" є юридичною особою, що заснована та зареєстрована на Британських Віргінських Островах за номером 1048740, місцезнаходження: Уотерфронт Драйв, Джиніва Плейс, п/с 3469, Род-Таун, Тортола.

Пунктом 2.1. рекомендацій Президії Вищого господарського суду України "Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин" від 28.12.2007 р. № 04-5/14 передбачено, що господарським судам у вирішенні спорів між акціонерами та акціонерним товариством необхідно враховувати, що відповідно до частини четвертої статті 5 Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" підтвердженням права власності на цінні папери у документарній формі є сертифікат, а на цінні папери, випущені у бездокументарній формі, або знерухомлені (тобто переведені з документарної форми у бездокументарну), - виписка з рахунку у цінних паперах.

З матеріалів справи вбачається, що суд апеляційної інстанції неодноразово відкладав розгляд справи та витребовував у представника Компанії "Джастера Лімітед" документи на підтвердження того, що Компанія є акціонером відповідача, однак зазначені документи не були надані.

Згідно п. 3.13. постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" у разі неподання учасником судового процесу з неповажних причин або без повідомлення причин матеріалів та інших доказів, витребуваних господарським судом, останній може здійснити розгляд справи за наявними в ній матеріалами та доказами або, з огляду на обставини конкретної справи, залишити позов без розгляду на підставі пункту 5 частини першої статті 81 ГПК. Приписи статей 81 ГПК застосовуються і в судах апеляційної та касаційної інстанцій щодо розгляду відповідно апеляційних і касаційних скарг (п. 4.1. вказаної Постанови).

Враховуючи, що представник Компанії "Джастера Лімітед" не виконав вимоги ухвал господарського суду апеляційної інстанції стосовно надання доказів того, що компанія є акціонером відповідача; представник компанії в судові засідання не з'явився, про причини невиконання ухвал суду не повідомив, колегія суддів вважає правомірним висновок суду апеляційної інстанції про залишення апеляційної скарги без розгляду на підставі п. 5 ч. 1 ст. 81 ГПК України.

Відповідно до ст. 111 7 Господарського процесуального кодексу України, переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанція на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.

Касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази.

Доводи, викладені в касаційній скарзі, не спростовують висновків апеляційного господарського суду та не впливають на них, а тому підстави для її задоволення і скасування постанови Одеського апеляційного господарського суду від 04.06.2013 року, ухваленої з правильним застосуванням норм матеріального права та дотриманням норм процесуального законодавства, відсутні.

Керуючись статтями 111 5 , 111 7 , 111 9 , 111 11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу Компанії "Джастера Лімітед" залишити без задоволення, а постанову Одеського апеляційного господарського суду від 04.06.2013 року у справі №5017/2783/2012 без змін.

Головуючий М. Малетич Судді: К. Круглікова М. Черкащенко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення30.07.2013
Оприлюднено02.08.2013
Номер документу32756723
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5017/2783/2012

Постанова від 30.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Круглікова K.C.

Ухвала від 16.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Круглікова K.C.

Постанова від 04.06.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 30.04.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 25.03.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Рішення від 22.02.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 11.02.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 28.01.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 24.12.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 10.12.2012

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні