Постанова
від 29.04.2013 по справі б-39/57-05
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про затвердження ліквідаційного балансу

"29" квітня 2013 р. Справа № Б-39/57-05

вх. № 5857/2-39

Суддя господарського суду Дзюба О.А.

при секретарі судового засідання Панченко О.О.

За участю:

Представника ХОВ ФССзТВП - Ісмайлова Т.О., довіреність від 29.01.13р.

Представника ПАТ "Укргазвидобування" - Коршунов М.В., довіреність від 28.12.12р.

Представника УПФУ в Первомайському р-ні - Демченко М.В., довіреність від 05.03.13р.

Представника ДК "Газ України" - Нестерчук А.П., довіреність від 14.12.12р.

Представника ПАТ "Харківгаз" - Василенко Г.В., довіреність від 24.12.12р.

Представника ТОВ "Експо - XXI" - Алдошин О.С., довіреність від 06.09.12р.

Представника "АК Харківобленерго" - Квіцінська А.І., довіреність від 22.05.12р.

Ліквідатора - арбітражного керуючого Булижин І.В. ліцензія від 30.11.10р.

По справі за заявою ДК "Газ України" НАК "Нафтогаз України", м. Київ

до Первомайського державного підприємства "Хімпром" м. Первомайський

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Харківської області від 01 листопада 2012 року у справі №Б-39/57-05 боржника - Первомайське державне підприємство "Хімпром" визнано банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Булижина Ігоря Володимировича, поклавши на нього обов'язки щодо виконання ліквідаційної процедури.

До канцелярії господарського суду від ліквідатора надійшов звіт (вх№ 4291 від 04 лютого 2013 року) про здійснені заходи з ліквідації банкрута, разом з доказами, які свідчать про закінчення ліквідаційної процедури, а також клопотання (вх№ 4291) про затвердження звіту ліквідатора, разом з протоколом комітету кредиторів.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 18 квітня 2013 року призначено до слухання звіт ліквідатора на 29 квітня 2013 року.

Через канцелярію суду від ліквідатора надійшли письмові доповнення до звіту ліквідатора (вх№ 16640), разом з додатками та клопотання (вх№ 16639) про долучення до матеріалів справи додаткових доказів.

В судовому засіданні ліквідатор пояснив, що ним скликані та проведені збори комітету кредиторів від 01 лютого 2013 року на яких ліквідатор звітував кредиторам про здійснені заходи в ліквідаційній процедурі. Рішенням комітету кредиторів робота ліквідатора визнана задовільною, та прийнято рішення погодити ліквідаційний баланс ПДП «Хімпром» за умови задоволення судом клопотання про зобов'язання органів місцевого самоврядування м. Первомайський та Первомайського р-ні Харківської області прийняти у комунальну власність об'єкти інфраструктури, що залишились на балансі банкрута.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 29 квітня 2013 року задоволено клопотання ліквідатора про зобов'язання місцевих органів виконавчої влади прийняти майно банкрута до комунальної власності та зобов'язано Виконавчий комітет Первомайської міської ради Харківської області та Первомайську районну державну адміністрацію Харківської області прийняти від ліквідатора до комунальної власності без додаткових умов майно комунальної інфраструктури міста, що лічиться на балансі Первомайського державного підприємства "Хімпром".

Ліквідатор довів суду звіт про здійснені заходи з ліквідації банкрута, зазначивши, що ліквідаційна процедура завершена в повному обсязі, у зв'язку з чим просив суд затвердити ліквідаційний звіт та ліквідаційний баланс, провадження у справі припинити.

Присутні у засіданні суду представники кредиторів, а також голова комітету кредиторів підтримали ліквідатора та також просили суд затвердити ліквідаційний звіт та ліквідаційний баланс, провадження у справі припинити.

Заслухавши присутніх у судовому засіданні учасників процесу, розглянувши матеріали справи, наданий суду звіт про виконану роботу з ліквідації банкрута, документи, господарським судом встановлено наступне.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 10 вересня 2007 року у відношенні боржника - Первомайського державного підприємства "Хімпром" введено процедуру санації , призначено керуючим санацією Дуденкова Ю.Л.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 02 квітня 2008 року затверджено запропонований керуючим санацією план санації Первомайського Державного підприємства „Хімпром" погоджений Міністерством промислової політики України (лист № 20/4-2-108 від 28.02.2008 року), Державним департаментом з питань банкрутства Міністерства економіки України (лист № 216-60-11/695 від 17.03.2008 року) та схвалений на підставі рішення комітету кредиторів від 20.02.2008 року.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 04 серпня 2008 року судом затверджено доповнення до плану санації Первомайського ДП „Хімпром" затвердженого ухвалою господарського суду Харківської області 02.04.2008р.

В подальшому неодноразово судом продовжувався строк санації боржника - востаннє до 10.09.2011 року.

Постановою господарського суду Харківської області від 10 квітня 2012 року боржника - Первомайське державне підприємство "Хімпром" визнано банкрута та відкрито ліквідаційну процедуру; ліквідатором призначено арбітражного керуючого Булижина Ігоря Володимировича, якого зобов'язано виконати ліквідаційну процедуру, докази надати суду.

На виконання зазначеної постанови суду ліквідатором проведена наступна робота, в офіційному друкованому органі газеті "Голос України" №75 (5325) від 24 квітня 2012 року розміщене оголошення про визнання боржника - Первомайського державного підприємства "Хімпром" банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатора у справі.

У зв'язку з ліквідацією підприємства наказом №2-к від 04.05.2012р. звільнено з посади керуючого санацією Первомайського державного підприємства "Хімпром" Костюка Олега Григоровича, наказом №3-к від 08.05.2012р. скорочено та звільнено інших працівників банкрута.

Ліквідатором направлено лист до Державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Харківській та до Державної виконавчої служби Первомайського району Харківської області з вимогою зняти всі наявні арешти, що були накладені на майно та грошові кошти Первомайського державного підприємства "Хімпром" під час зведеного виконавчого провадження, закрити всі відкриті виконавчі провадження і передати ліквідатору всі виконавчі документи для виконання.

Державним виконавцем вказаної виконавчої служби закриті всі виконавчі провадження стосовно банкрута, винесена постанова про зняття всіх арештів, а виконавчі документи передані ліквідатору для виконання.

Згідно актів прийому-передачі від 26.04.2012р. від колишнього керівника банкрута - Костюка О.Г. отримані печатки, штампи підприємства, установчі та реєстраційні документи: оригінал статуту, оригінал свідоцтва про державну реєстрацію, оригінал свідоцтва платника ПДВ .

До Первомайської міжрайонної прокуратури Харківської області направлено запит щодо провадження порушених кримінальних справ проти посадових осіб Первомайського державного підприємства "Хімпром" №37 від 18.06.2012р.

Від Первомайської міжрайонної прокуратури Харківської області отримано відповідь (лист №04-33/820вих12 від 31.07.2012 р.) про відсутність кримінальних справ порушених проти посадових осіб Первомайського державного підприємства "Хімпром".

Здійснені заходи з впорядкування і збереження бухгалтерської та кадрової документації за період з 1963 року по 2012 рік, (докази в матеріалах справи).

Ліквідатором направлені повідомлення про визнання Первомайського державного підприємства "Хімпром" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури та призначення арбітражного керуючого Булижна Ігоря Володимировича - ліквідатором до наступних установ:

- Лозівської ОДПІ в Харківській області,

- УПФУ в Первомайському районі Харківської області,

- Первомайського МРЦЗ,

- Первомайської міжрайонної виконавчої дирекції ФССз ТВП у Харківській області,

- ВВД ФСНВУ у Первомайському районі Харківської області.

Постановою Вищого господарського суду України від 25 вересня 2012 року постанову Харківського апеляційного господарського суду від 03 липня 2012 року постанову господарського суду Харківської області від 10 квітня 2012 року скасовано. Справу передано на розгляд до господарського суду Харківської області.

Постановою господарського суду Харківської області від 01 листопада 2012 року у справі №Б-39/57-05 боржника - Первомайське державне підприємство "Хімпром" повторно визнано банкрутом та відкрита ліквідаційна процедура, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Булижина Ігоря Володимировича, якого зобов'язано виконати ліквідаційну процедуру та докази представити суду.

На виконання зазначеної постанови суду ліквідатором 09 листопада 2012 року в газеті «Голос України » №212 (5462) повторно опубліковане оголошення про визнання Первомайського державного підприємства "Хімпром" банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Судом встановлено, що ліквідатором за час здійснення своїх повноважень виконані всі необхідні заходи з ліквідації банкрута, в тому числі щодо виявлення майна Первомайського державного підприємства "Хімпром". А саме направлені запити до відповідних державних органів, які згідно з чинним законодавством в обов'язковому порядку реєструють права власності на нерухоме та цінне рухоме майно, а саме:

- КП «Первомайське БТІ»;

- Міжрайонне управління Держкомзему у м. Первомайський та Первомайському р-ні;

- ВРЕР ДАІ з обслуговування Первомайського ГУ МВСУ в Харківській області;

- Державної інспекції сільського господарства Харківської області.

Наказом №1 від 30.04.2012р. затверджено персональний склад ліквідаційної комісії, якій надані повноваження для проведення інвентаризації майна банкрута. Відповідно до зазначеного наказу призначено проведення повної інвентаризації майна Первомайського державного підприємства "Хімпром". В результаті якої складено 3 акти інвентаризації основних засобів станом на 19.07.2012р. та 1 акт інвентаризації товаро - матеріальних цінностей станом на 19.07.2012р.

З метою збереження майна банкрута укладено відповідні договори з ПП «ДЮА «Кратос» про надання послуг з охорони об'єкта, який передбачає охорону будівель, споруд, які підлягають захисту від протиправних посягань, як місця постійного або тимчасового збереження майна банкрута.

Як свідчать матеріали справи ліквідатором було замовлено обстеження будівель та споруд, що залишилися на балансі Первомайського державного підприємства "Хімпром" з метою встановлення їхнього технічного стану та визначення можливості подальшої експлуатації. До виконання обстеження залучене підприємство ТОВ ПБП „Укрбудконструкція" (ліц. АВ №557623).

У висновках ТОВ ПБП „Укрбудконструкція" зазначено, що через недотримання умов експлуатації відбулося руйнування несучих елементів будівельних конструкцій будівель і споруд. Рекомендовано розглянути питання демонтажу всіх перелічених вище будівель і споруд у зв'язку із непридатністю до подальшої експлуатації.

На засіданні комітету кредиторів від 19.07.2012 р. прийнято рішення про надання згоди ліквідатору Первомайського державного підприємства "Хімпром" на демонтаж об'єктів, що не підлягають подальшій експлуатації, і реалізацію товарно-матеріальних засобів - матеріалів та будівельних конструкцій будівель, споруд, що підлягають розбору.

Ліквідатором у встановленому порядку проведено оцінку майна банкрута, яка була виконана експертом Приватного підприємства «Агентство оцінки майна та землі» на підставі відповідних договорів.

Результати оцінки майна викладені у п'яти звітах виконаних суб'єктом оціночної діяльності ПП «Агентство оцінки майна та землі» (докази в матеріалах справи).

В результаті оцінки майна банкрута - матеріали та будівельні конструкції будівель, споруд, незавершеного будівництва, що підлягають розборці, експерт прийшов до висновку про ліквідність вказаного майна та доцільність його реалізації на відкритих торгах (висновки про вартість майна Первомайського державного підприємства "Хімпром").

Українсько-Російською товарною біржею проведено рецензування всіх вищезазначених звітів про оцінку майна Первомайського державного підприємства "Хімпром". У виконаних рецензіях зазначено про те, що результати оцінки в цілому вірні і відповідають нормам чинного законодавства.

Порядок продажу майна банкрута визначений рішенням комітету кредиторів Первомайського державного підприємства "Хімпром" протокол від 10.05.2012 р.

Реалізація майна банкрута відбувалася на відкритих торгах - аукціоні.

Українсько-російською товарною біржею всього проведено аукціони з продажу майна, від 15.06.2012 р., від 27.06.2012 р., від 23.07.2012 р., від 13.08.2012 р. та від 27.08.2012.

Все майно, що було виставлене на зазначених аукціонах реалізовано, за результатами проведення аукціонів укладені відповідні договори купівлі-продажу та кошти від продажу майна банкрута надійшли в повному обсязі.

24.09.2012 р. укладено два договори (№24/09/12/01 та №24/09/12/02) на реалізацію відходів (відходи деревини, бій скла, відходи гуми, відходи паперу, відходи пластмас, дрантя, тощо) на загальну суму 44 522,05 грн.

Згода на продаж відходів без проведення аукціону надана рішенням комітету кредиторів від 10.05.2012 р. Ціна відходів визначена на підставі біржової довідки від 03.09.2012 р. складеної Українсько-російською товарною біржею.

Також, на балансі Первомайського державного підприємства "Хімпром" обліковувалися відходи хімічних засобів захисту рослин в кількості понад 967 тон. Зазначені відходи були передані компанії ТОВ „С.І. груп консорт Лтд.", яка має ліцензію та відповідний досвід для проведення їхньої утилізації. В результаті передачі на утилізацію відходи були списані з балансу.

Частина майна банкрута, що знаходилась на балансі Первомайського державного підприємства "Хімпром", у відповідності до ст. 26 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передана до комунальної власності.

На балансі банкрута дебіторська заборгованість відсутня у зв'язку із відсутністю первинної бухгалтерської документації, що підтверджує існування заборгованості.

До Лозівської ОДПІ в Харківській області ліквідатором направлено запит щодо надання довідки про стан поточних рахунків, відкритих Первомайського державного підприємства "Хімпром" та отримано відповідь із переліком відкритих рахунків в банківських установах.

Всі поточні рахунки підприємства закриті.

В якості ліквідаційного рахунку використовувався поточний рахунок у банку ВАТ „Золоті ворота".

Протягом ліквідаційної процедури на ліквідаційний рахунок надійшло 2 021 626,14 грн. Кошти надходили із наступних джерел: % банку; грошові кошти з інш. Банків; повернення коштів з Виконавчої служби; продаж металолому; продаж ТМЦ та ОЗ.

Кошти, накопичені на ліквідаційному рахунку витрачені на погашення першої черги вимог кредиторів (заборгованість перед працівниками з виплати вихідної допомоги та компенсації за невикористану відпустку) в сумі 347 346,97 грн., та часткове погашення другої черги вимог кредиторів (заборгованість перед Пенсійним фондом і фондами соціального страхування) в сумі 180 000,00 грн.

Інші кошти витрачені на заходи, пов'язані із організацією і проведенням ліквідаційної процедури, згідно наданого суду переліку.

У зв'язку з відсутністю активів банкрута, залишилась непогашеною кредиторська заборгованість в загальній сумі 269 881 363,43 грн.

Документи довгострокового зберігання передані до архіву, печатки та штамп Первомайського державного підприємства "Хімпром" знищені, ліквідаційний рахунок банкрута закрито, про що суду надані докази.

Ліквідатором складено ліквідаційний баланс та реєстр з непогашеною кредиторською заборгованістю.

Ліквідатором сповіщено відповідні державні органи про закінчення ліквідаційної процедури.

Згідно п.6. ст. 31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вимоги кредиторів не задоволені за недостатністю майна вважаються погашеними.

Статтею 4-1 Господарського процесуального кодексу України встановлені форми господарського судового процесу. Господарські суду розглядають справи про банкрутство з урахуванням особливостей, встановлених законом України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно з абз.15 ст.1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що ліквідація є припинення діяльності суб'єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення визнаних судом вимог кредиторів шляхом продажу його майна.

Згідно ст. 32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Пунктом 2 ст. 32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, якщо за результатами ліквідаційного балансу після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи-банкрута.

Враховуючи, що ліквідатор здійснив всі заходи по ліквідації банкрута, суду надані документи, що свідчать про завершення ліквідаційної процедури, у тому числі, ліквідаційний баланс та реєстр непогашених вимог кредиторів, у зв'язку з відсутністю активів, які можна було б направити на погашення кредиторської заборгованості, суд вважає за необхідне затвердити звіт ліквідатора, ліквідаційний баланс, реєстр непогашених вимог кредиторів, припинити провадження по справі і сповістити державні органи про ліквідацію банкрута.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 32, п.6 ст.40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Затвердити наданий суду ліквідаційний звіт та ліквідаційний баланс.

2. Затвердити реєстр з непогашеною кредиторською заборгованістю в загальній сумі 269 881 363,43 грн. та визнати вимоги кредиторів, що незадоволені за недостатністю майна банкрута - погашеними.

3. Ліквідувати юридичну особу - Первомайське державне підприємство "Хімпром" (код 00203341, адреса: 64107, Харківська область, м. Первомайський, зареєстроване 25.08.1993 р. рішенням Виконавчого комітету Первомайської міської ради за № 238, реєстр № 199).

4. Провадження у справі № Б-39/57-05 припинити.

5. Зобов`язати державного реєстратора внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запис про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи, та передати органам, які здійснювали облік, відповідне повідомлення про зняття юридичної особи з обліку.

6. Дану ухвалу направити ліквідатору, кредиторам, Харківському обласному управлінню статистики, державному органу з питань банкрутства, державному реєстратору, Міністерству юстиції України, Агентству Держмайна України, Первомайській міській раді.

Суддя Дзюба О.А.

Дата ухвалення рішення29.04.2013
Оприлюднено18.06.2013
Номер документу31881192
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —б-39/57-05

Ухвала від 16.09.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 18.07.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 22.03.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 26.11.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 06.10.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 14.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 10.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

Ухвала від 23.07.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 01.03.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

Ухвала від 15.11.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кононова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні