Ухвала
від 11.03.2009 по справі 10/696-07
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

10/696-07

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ

           УХВАЛА          

        

11 березня 2009 р.                                                                                   № 10/696-07  

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Полякова Б.М., –головуючого,

Коваленка В.М. (доповідач у справі),

Малетича М.М.

розглянувши матеріали касаційної скарги

сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Бучанське", с. Горенка Києво-Святошинського району Київської області

на постанову

та рішеннявід 04.12.2008 р. Київського міжобласного апеляційного господарського судувід 21.08.2008 р. господарського суду Київської області

у справі№ 10/696-07 господарського суду Київської області

за позовом колективного сільськогосподарського підприємства Агрокомбінат "Бучанський", с. Горенка Києво-Святошинського району Київської області

до1.          сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Бучанське", с. Горенка Києво-Святошинського району Київської області 2.          комунального підприємства Київської обласної ради "Ірпінське бюро технічної інвентаризації", м. Ірпінь3.          Гостомельської селищної ради Київської області, смт. Гостомель Київської області

провизнання права власності на майно

В С Т А Н О В И В :

Подана сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Бучанське" касаційна скарга (без дати, без номеру) не може бути розглянута Вищим господарським судом України, оскільки не відповідає вимогам розділу ХІІ1 Господарського процесуального кодексу України (далі –ГПК України) з наступних підстав.

Відповідно до  ч. 4 ст. 111 ГПК України  до касаційної скарги додаються докази сплати державного мита і надсилання копії касаційної скарги іншій стороні.

Між тим, заявником касаційної скарги в платіжному дорученні № 39 від 04.02.2009 року про сплату державного мита невірно вказаний одержувач державного мита за подання касаційних скарг до Вищого господарського суду України –Вищий господарський суд України, тоді як згідно листа Державного казначейства України в м. Києві, датованого 2007 роком, встановлений наступний одержувач державного мита, що справляється з касаційних скарг на рішення та постанови до Вищого господарського суду України: одержувач - УДК у Печерському районі м. Києва.

Також, заявником касаційної скарги при сплаті державного мита порушені  вимоги п. 14 Інструкції “Про порядок обчислення та справляння державного мита” затвердженої Наказом Головної Державної податкової інспекції України № 15 від 22.04.1993 р. (із змінами та доповненнями), згідно якої при сплаті державного мита готівкою  до  документа,  щодо якого вчинюється  відповідна  дія,  додається  оригінал  квитанції кредитної установи, яка прийняла платіж, а при перерахуванні  мита з рахунку платника - останній  примірник  платіжного  доручення  з написом (поміткою) кредитної установи такого змісту "Зараховано  в доход бюджету----------крб. (дата)". Цей напис скріплюється першим і другим підписами посадових осіб і  відбитком  печатки  кредитної установи з відміткою дати виконання платіжного доручення.

Як вбачається з доданого скаржником до апеляційної скарги платіжного доручення № 39 від 04 лютого 2009 року, на зворотному боці останнього відсутній напис (помітка) вказаного змісту. Також із вказаного платіжного доручення не вбачається, що державне мито сплачено саме за подання касаційної скарги у даній справі.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 1113 Господарського процесуального кодексу України касаційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом, якщо до скарги не додано документів, що підтверджують сплату державного мита у встановлених порядку і розмірі.

Крім цього, відповідно до ст. 110 ГПК України касаційна скарга (подання) може бути подана протягом одного місяця з дня набрання рішенням місцевого господарського суду або постановою апеляційного господарського суду законної сили.

Оскаржувана в касаційному порядку постанова Київського міжобласного апеляційного господарського суду була винесена 04.12.2008 р., а касаційна скарга СТОВ "Бучанське" подана лише 04.02.2008 р., про що свідчить відбиток поштового штемпелю на конверті, яким касаційна скарга була направлена до Київського міжобласного апеляційного господарського суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 50 ГПК України перебіг процесуального строку, обчислюваного місяцями починається наступного дня після календарної дати або настання події, якими визначено його початок, у випадку зі скаргою СТОВ "Бучанське" – 05.12.2008 р., та закінчується у відповідне число останнього місяця строку, як передбачено ч. 2 ст. 51 ГПК України, тобто –05.01.2009 р.

Таким чином, касаційна скарга подана через 30 днів після закінчення процесуального строку, встановленого для її подання, однак до скарги не додане клопотання про відновлення цього строку, заявлене в порядку ст. 53 ГПК України.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 1113 ГПК України касаційна скарга (подання) не приймається до розгляду і повертається судом, якщо скаргу (подання) подано після закінчення строку, встановленого для її подання, без клопотання.

Виходячи зі змісту вказаної норми, суд касаційної інстанції позбавлений права відновити пропущений строк за власною ініціативою відповідно до ст. 53 ГПК України.

Отже, касаційна скарга не може бути прийнята до розгляду судом та підлягає поверненню.

Керуючись ст.ст. 50, 51, 53, 86, 110, 1111, п.п. 4, 5 ч. 1 ст. 1113 Господарського процесуального кодексу України, Вищий  господарський суд України, -

У Х В А Л И В  :

          Касаційну скаргу арбітражного керуючого сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Бучанське" на постанову Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 04.12.2008 р.  та  рішення господарського суду  Київської області від 21.08.2008 р. у справі № 10/696-07  повернути заявнику.

Головуючий                                                                       Б.М. Поляков    

Судді                                                                                     В.М. Коваленко

          М.М. Малетич

                                                                                             

Дата ухвалення рішення11.03.2009
Оприлюднено25.03.2009
Номер документу3194988
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/696-07

Ухвала від 11.03.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Постанова від 04.12.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Міщенко П.К.

Ухвала від 22.09.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Міщенко П.К.

Рішення від 21.08.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Тищенко О.В.

Ухвала від 09.04.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Писана Т.П.

Ухвала від 25.03.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Писана Т.П.

Ухвала від 15.11.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Тищенко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні