Ухвала
від 26.06.2013 по справі 812/4582/13-а
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

8.1.5

УХВАЛА

26 червня 2013 року Справа № 812/4582/13-а

Луганській окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого - судді: Дибової О.А.

при секретарі судового засідання: Олейнік О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Державного підприємства "Ровеньківський комбінат хлібопродуктів" Державного комітету України з державного матеріального резерву про зміну чи встановлення способу і порядку виконання постанови від 06 червня 2013 року по справі за позовом Прокурора м. Ровеньки Луганської області в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у м. Ровеньках Луганської області Державної податкової служби до Державного підприємства "Ровеньківський комбінат хлібопродуктів" Державного комітету України з державного матеріального резерву про стягнення заборгованості з податку на прибуток в розмірі 222578,00 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Постановою Луганського окружного адміністративного суду від 06 червня 2013 року по справі №812/4582/13-а адміністративний позов Прокурора м. Ровеньки Луганської області в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у м. Ровеньках Луганської області Державної податкової служби до Державного підприємства "Ровеньківський комбінат хлібопродуктів" Державного комітету України з державного матеріального резерву про стягнення заборгованості з податку на прибуток в розмірі 222578,00 грн. був задоволений повністю та стягнуто стягнення заборгованості з податку на прибуток в розмірі 222578,00 грн.

14 червня 2013 року на адресу Луганського окружного адміністративного суду надійшла заява Державного підприємства "Ровеньківський комбінат хлібопродуктів" Державного агентства резерву України про зміну чи встановлення способу і порядку виконання постанови від 06 червня 2013 року по справі за позовом Прокурора м. Ровеньки Луганської області в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у м. Ровеньках Луганської області Державної податкової служби до Державного підприємства "Ровеньківський комбінат хлібопродуктів" Державного комітету України з державного матеріального резерву про стягнення заборгованості з податку на прибуток в розмірі 222578,00 грн.

В обґрунтування заяви заявником зазначено, що Державне підприємство «Ровеньківський КХП» належить до сфери управління Державного агентства резерву України. Згідно зі ст. 4 Закону України «Про державний матеріальний резерв» від 24.01.1997р. № 51/97-ВР із змінами та доповненнями, запаси державного резерву незалежно від його місцезнаходження, а також підприємства, установи і організації та інші об'єкти, що входять до системи державного резерву, і земельні ділянки, на яких вони розміщені, є державною власністю і не підлягають приватизації та іншим видам відчуження.

Майно підприємства, комунікації, будівлі, споруди, що знаходяться на балансі ДП

«Ровеньківський КХП» є державною власністю і закріплені за підприємством на праві

повного господарського відання. Запаси матеріальних цінностей державного резерву є

державною власністю та входять до складу цілісного майнового комплексу підприємства.

Підприємство володіє, користується майном у відповідності до діючого законодавства

України.

Майно, що може бути джерелом погашення податкового боргу, відсутнє.

У 2012 році рішенням ДПІ у м. Ровеньках № 5 від 29.08.2012р. був списаний

безнадійний податковий борг у сумі 7 674 210.13 гри., в результаті чого була нарахована

частина чистого прибутку у сумі 1 140 632,74 грн., що підлягає сплаті до бюджету.

Відповідно до вимог Податкового кодексу України необхідно було сплатити авансовий внесок з податку на прибуток у сумі 232031,00 грн. Дана сума була задекларована та розстрочена податковим органом, але не сплачена в строк

У зв'язку з несплатою грошових зобов'язань з податку на прибуток виник податковий борг в сумі 222 578грн. 00 коп., який підлягає стягненню з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника на підставі п. 95.3 ст.95 Податкового кодексу України.

Постановою Луганського окружного адміністративного суду від 06.06.2013р. у справі № 812/4582/13-а позов Прокурора м. Ровеньки в інтересах ДПІ у м. Ровеньках про стягнення коштів за податковим боргом з податку на прибуток з усіх рахунків у банках, обслуговуючих платника податків задоволено в повному обсязі.

Відповідно до статуту боржник є державним підприємством, яке займається закупівлею за державні кошти зернової продукції (насіння) та зберігає їх у якості державного резерву на певні випадки, визначені законодавством.

Через відсутність відповідної ліцензії закупівля зерна підприємством в останні роки не здійснювалася, державні кошти на ці потреби не отримувалися.

Як наслідок, витрати на діяльність по обслуговуванню майна є прямими збитками, на покриття яких державні дотації не надходять.

За таких обставин, сплата податків, в т.ч. податку на прибуток, відразу стовідсотково, через недостатність коштів на рахунках підприємства та майна, на яке можливо стягнення, неможлива. Разом з тим, підприємством здійснюються заходи щодо отримання будь-яких доходів для забезпечення покриття збитків.

ДП «Ровеньківський КХП» здійснює господарську діяльність, отримує дохід та виконує свої зобов'язання перед бюджетом, про що свідчать фінансові показники підприємства.

Згідно Фінансового плану підприємства на 2013рік заплановано одержання доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) у сумі 593,8 тис. грн. (у т.ч. за кварталами: 1 кв. - 148,4 тис. грн., 2 кв. - 148,5 тис. грн., З кв. - 148,5 тис. грн.; 4 кв. - 148,4 тис. грн.), сплата поточних податків та обов'язкових платежів до держбюджету у сумі 32,3 тис. грн. (у т.ч. за кварталами: 1 кв. - 7,8 тис. грн., 2 кв. - 7,8 тис. грн., З кв. - 8,3 тис. грн.; 4 кв. - 8,4 тис. грн.), погашення податкової заборгованості у сумі 36,0тис.грн. (у т.ч. по 9,0 тис. грн. в кожному кварталі) та сплата інших обов'язкових платежів у сумі 144,0 тис. грн. (у т.ч. по 36,0 тис. грн. в кожному кварталі). Планування показників на підприємстві здійснюється з урахуванням фінансової спроможності здійснювати виробничу діяльність, фактичних потужностей виробничих фондів. В 2013 році операційна діяльність підприємства складається з надання послуг з обробки земельних угідь, надання послуг по зберіганню гірничої маси та спільного використання електричних мереж.

В 1 кварталі 2013році замість запланованих 148,4 тис. грн. чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) фактично було одержано 395,0 тис. грн. Сплачено поточних податків та обов'язкових платежів до держбюджету у сумі 46,0 тис. грн. (замість запланованих 7,8 тис. грн.), погашено податкової заборгованості у сумі 55,0тис.грн. (замість запланованих 9,0 тис.грн.) та сплачено інших обов'язкових платежів у сумі 63,0 тис. грн. (замість запланованих 36,0 тис. грн.).

Формування чистого доходу (виручки) в 1 кварталі 2013році від наданих послуг склалося таким чином: спільне використання електричних мереж - 125 тис. грн.; надання послуг по зберіганню гірничої маси - 197 тис. грн., надання послуг по охороні та зберіганню майна інших підприємств - 30тис.грн.; надання послуг з обробки земельних угідь - 43 тис.грн.

Доказами здійснення господарської діяльності в 2013 році є укладені договори про надання послуг. Згідно Договорів від 03.01.2012року № 4, № 5, № 6, укладених між ДП «Ровеньківський КХП» та ДП «ОПХ «Агроспілка» про надання послуг з обробки земельних угідь, які пролонговані на 201 Зрік, вартість послуг на рік складає:

договір № 4 від 03.01.2012року - 65тис.грн. (передбачена сплата рівними частинами по 16,25 тис.грн. щоквартально);

договір № 5 від 03.01.2012року - 65тис.грн. (передбачена сплата рівними частинами по 16,25 тис.грн. щоквартально);

договір № 6 від 03.01.2012року - 77,50тис.грн. (передбачена сплата рівними частинами по 19,38 тис.грн. щоквартально).

Згідно Договору № 3 від 01.04.2013року, укладеному між ДП «Ровеньківський КХП» та ТОВ «Збагачувальна фабрика «Ровеньківська» про надання послуг по зберіганню гірничої маси на території мельзаводу ДП «Ровеньківський КХП» вартість послуг складає 5 (п'ять) гривень з ПДВ за кожну ввезену на територію ДП «Ровеньківський КХП» тону гірничої маси, але не менш ніж 10 тисяч гривень за місяць.

Підтвердженням виконання грошових зобов'язань по зазначеним Договорам є платіжні документи, які надаються до заяви.

Все це ще раз підтверджує здійснення ДП «Ровеньківський КХП» господарської діяльності, отримання від неї певного доходу, доводить можливість поліпшення фінансового стану підприємства у майбутньому та можливість сплачувати податкову заборгованість у строки, визначені у графіку розстрочення, та у подальшому погасити заборгованість перед бюджетом.

На теперішній час підприємство сплачує своєчасно поточні зобов'язання та розстрочені суми податкової заборгованості минулих років, що підтверджується довідкою (Рух розстрочених сум по заборгованості податках за 2013 рік) та обліковою карткою платника податків з податку на прибуток.

Вказані обставини роблять неможливим у подальшому виконання рішення належним чином без надання розстрочення його виконання.

Розстрочка податкового боргу у сумі 222578,00 гривень на 7 років дасть можливість функціонувати підприємству та виконувати у подальшому прийняте судом рішення без порушення його виконання та розвитку підприємства.

Представник заявника (відповідача) в судовому засіданні підтримав заяву про розстрочку виконання рішення суду, просив розстрочити виконання судового рішення на 7 років, починаючи з липня 2013 року по червень 2020 року, включно, відповідно до графіка погашення заборгованості.

Представник прокуратури у судове засідання не з'явився про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив.

Представник державної податкової інспекції в м. Ровеньках Луганської області ДПС в у судове засідання не з'явився про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав відзив на заяву, в якій проти надання розстрочки виконання рішення суду згідно наданого графіку не заперечував.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного

Згідно зі статтею 263 Кодексу адміністративного судочинства України за наявності обставин, що ускладнюють виконання судового рішення (відсутність коштів на рахунку, відсутність присудженого майна в натурі, стихійне лихо тощо), державний виконавець може звернутися до адміністративного суду першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий лист, що видав виконавчий лист, із поданням, а особа, яка бере участь у справі, та сторона виконавчого провадження - із заявою про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення. Питання про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення може бути розглянуто також за ініціативою суду. Суд розглядає питання про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або сторони виконавчого провадження, що звернулися із поданням (заявою), та осіб, які беруть участь у справі, та у виняткових випадках може відстрочити або розстрочити виконання, змінити чи встановити спосіб і порядок виконання рішення.

Згідно ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Як вбачається зі змісту зазначених норм, питання про розстрочення виконання судового рішення може розглядатися лише після набрання ним законної сили та відкриття виконавчого провадження.

Державним підприємством «Ровеньківський комбінат хлібопродуктів» Державного комітету України з державного матеріального резерву на обґрунтування заявленого клопотання надано, звіт про виконання фінансового плану, фінансовий план підприємства, копії договорів про надання послуг, виписку по банківському рахунку підприємства.

В судовому засіданні встановлено, що відповідачу - Державному підприємству «Ровеньківський комбінат хлібопродуктів» Державного комітету України з державного матеріального резерву вже було надано розстрочення податкового боргу у сумі 222578,00 грн.

З матеріалів справи вбачається, що Державне підприємство «Ровеньківський КХП» належить до сфери управління Державного агентства резерву України. Майно підприємства, комунікації, будівлі, споруди, що знаходяться на балансі ДП

«Ровеньківський КХП» є державною власністю і закріплені за підприємством на праві

повного господарського відання. Запаси матеріальних цінностей державного резерву є

державною власністю та входять до складу цілісного майнового комплексу підприємства.

Підприємство володіє, користується майном у відповідності до діючого законодавства

України. Майно, що може бути джерелом погашення податкового боргу, відсутнє.

Згідно Фінансового плану підприємства на 2013рік заплановано одержання доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) у сумі 593,8 тис. грн. (у т.ч. за кварталами: 1 кв. - 148,4 тис. грн., 2 кв. - 148,5 тис. грн., З кв. - 148,5 тис. грн.; 4 кв. - 148,4 тис. грн.), сплата поточних податків та обов'язкових платежів до держбюджету у сумі 32,3 тис. грн. (у т.ч. за кварталами: 1 кв. - 7,8 тис. грн., 2 кв. - 7,8 тис. грн., З кв. - 8,3 тис. грн.; 4 кв. - 8,4 тис. грн.), погашення податкової заборгованості у сумі 36,0тис.грн. (у т.ч. по 9,0 тис. грн. в кожному кварталі) та сплата інших обов'язкових платежів у сумі 144,0 тис. грн. (у т.ч. по 36,0 тис. грн. в кожному кварталі). Планування показників на підприємстві здійснюється з урахуванням фінансової спроможності здійснювати виробничу діяльність, фактичних потужностей виробничих фондів. В 2013 році операційна діяльність підприємства складається з надання послуг з обробки земельних угідь, надання послуг по зберіганню гірничої маси та спільного використання електричних мереж.

В 1 кварталі 2013році замість запланованих 148,4 тис. грн. чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) фактично було одержано 395,0 тис. грн. Сплачено поточних податків та обов'язкових платежів до держбюджету у сумі 46,0 тис. грн. (замість запланованих 7,8 тис. грн.), погашено податкової заборгованості у сумі 55,0тис.грн. (замість запланованих 9,0 тис. грн.) та сплачено інших обов'язкових платежів у сумі 63,0 тис. грн. (замість запланованих 36,0 тис. грн.).

Формування чистого доходу (виручки) в 1 кварталі 2013році від наданих послуг склалося таким чином: спільне використання електричних мереж - 125 тис. грн.; надання послуг по зберіганню гірничої маси - 197 тис. грн., надання послуг по охороні та зберіганню майна інших підприємств - 30тис.грн.; надання послуг з обробки земельних угідь - 43 тис. грн.

Доказами здійснення господарської діяльності в 2013 році є укладені договори про надання послуг. Згідно Договорів від 03.01.2012року № 4, № 5, № 6, укладених між ДП «Ровеньківський КХП» та ДП «ОПХ «Агроспілка» про надання послуг з обробки земельних угідь, які пролонговані на 201 Зрік, вартість послуг на рік складає:

договір № 4 від 03.01.2012року - 65тис.грн. (передбачена сплата рівними частинами по 16,25 тис. грн. щоквартально);

договір № 5 від 03.01.2012року - 65тис.грн. (передбачена сплата рівними частинами по 16,25 тис. грн. щоквартально);

договір № 6 від 03.01.2012року - 77,50тис.грн. (передбачена сплата рівними частинами по 19,38 тис. грн. щоквартально).

Згідно Договору № 3 від 01.04.2013року, укладеному між ДП «Ровеньківський КХП» та ТОВ «Збагачувальна фабрика «Ровеньківська» про надання послуг по зберіганню гірничої маси на території мельзаводу ДП «Ровеньківський КХП» вартість послуг складає 5 (п'ять) гривень з ПДВ за кожну ввезену на територію ДП «Ровеньківський КХП» тону гірничої маси, але не менш ніж 10 тисяч гривень за місяць.

Судом встановлено, що за рахунок запланованого прибутку від господарської діяльності підприємства з урахуванням укладених вищезазначених господарських договорів підприємство планує сплатити податковий борг згідно графіку наданого до заяви, а саме за 7 років (84 місяці).

Виходячи з особливого характеру обставин, що ускладнюють виконання судового рішення, а саме той факт, що Державне підприємство «Ровеньківський КХП» належить до сфери управління Державного агентства резерву України, майно підприємства, комунікації, будівлі, споруди, що знаходяться на балансі є державною власністю і закріплені за підприємством на праві повного господарського відання, запаси матеріальних цінностей державного резерву є державною власністю та входять до складу цілісного майнового комплексу підприємства, підприємство володіє, користується майном у відповідності до діючого законодавства України. Майно, що може бути джерелом погашення податкового боргу, відсутнє, враховуючи фінансовий стан відповідача, відповідно до ст. 263 Кодексу адміністративного судочинства України, суд дійшов висновку, що заява Державного підприємства "Ровеньківський комбінат хлібопродуктів" Державного комітету України з державного матеріального резерву про зміну чи встановлення способу і порядку виконання постанови від 06 червня 2013 року по справі за позовом Прокурора м. Ровеньки Луганської області в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у м. Ровеньках Луганської області Державної податкової служби до Державного підприємства "Ровеньківський комбінат хлібопродуктів" Державного комітету України з державного матеріального резерву про стягнення заборгованості з податку на прибуток в розмірі 222578,00 грн. від підлягає задоволенню, відповідно до графіку, встановленого судом, з урахування фінансового стану боржника та фінансових надходжень.

Керуючись ст.ст. 158, 160, 165, 254, 263 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Державного підприємства "Ровеньківський комбінат хлібопродуктів" Державного агентства резерву України про зміну чи встановлення способу і порядку виконання постанови від 06 червня 2013 року по справі за позовом Прокурора м. Ровеньки Луганської області в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у м. Ровеньках Луганської області Державної податкової служби до Державного підприємства "Ровеньківський комбінат хлібопродуктів" Державного комітету України з державного матеріального резерву про стягнення заборгованості з податку на прибуток в розмірі 222578,00 грн. задовольнити повністю.

Розстрочити виконання постанови Луганського окружного адміністративного суду від 06 червня 2013 року по справі № 812/4582/13-а за позовом Прокурора м. Ровеньки Луганської області в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у м. Ровеньках Луганської області Державної податкової служби до Державного підприємства "Ровеньківський комбінат хлібопродуктів" Державного комітету України з державного матеріального резерву про стягнення заборгованості з податку на прибуток в розмірі 222578,00 грн. строком на 7 років із сплатою заборгованості рівними частинами: з липня 2013 року по листопад 2013 року - по 1030,00 грн., з грудня 2013 року по листопад 2014 року - по 1840,00 грн., з грудня 2014 року по листопад 2015 року - по 2250,00 грн., з грудня 2015 року по листопад 2016 року - по 2460,00 грн., з грудня 2016 року по листопад 2017 року - по 2670,00 грн., з грудня 2017 року по листопад 2018 року - по 2980,00 грн., з грудня 2018 по листопад 2019 року - по 3510,00 грн., з грудня 2019 року по травень 2020 року - по 4140,00 грн., останній платіж в червні 2020 року - 4068,00 грн.).

Зобов'язати Державну податкову інспекцію у м. Ровеньках Луганської області Державної податкової служби внести відповідні зміни щодо розстрочення вказаного податкового боргу до карток особових рахунків платника податків Державного підприємства "Ровеньківський комбінат хлібопродуктів" Державного комітету України з державного матеріального резерву.

Ухвала може бути оскаржена до Донецького апеляційного адміністративного суду. Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. Якщо ухвалу було постановлено у письмовому провадженні або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано. В інших випадках в строк, встановлений ст. 254 КАС України.

СуддяО.А. Дибова

Дата ухвалення рішення26.06.2013
Оприлюднено27.06.2013
Номер документу32051773
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —812/4582/13-а

Ухвала від 26.06.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.А. Дибова

Постанова від 06.06.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.А. Дибова

Ухвала від 28.05.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.А. Дибова

Ухвала від 21.05.2013

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.А. Дибова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні