Рішення
від 27.06.2013 по справі 923/475/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78, 42-06-22, 32-11-36


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 червня 2013 р. Справа № 923/475/13

Господарський суд Херсонської області у складі судді Задорожної Н.О. при секретарі Просоєдовій Ю.Д., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "УкрАЗСстрой", м.Херсон

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Технопарк-Днепровський", м.Херсон

про зобов'язання до вчинення дій

за участю представників сторін:

від позивача - Довбенко О.В., представник, дов. від 17.04.2013р., Білоглазова Н.О., представник, дов. від 18.04.2013р.

від відповідача - не прибув

Позивач (Товариство з обмеженою відповідальністю "УкрАЗСстрой", м.Херсон, код 30570888) звернувся з позовом в якому просить господарський суд зобов'язати відповідача (Товариство з обмеженою відповідальністю "Технопарк-Днепровський", м.Херсон, код ЄДРПОУ 38481240) не чинити перешкоди у доступі працівників та автотранспорту ТОВ "УкрАЗСстрой", а також його контрагентів на територію цілісного майнового комплексу, що знаходиться по вул. Домобудівній, 11, м. Херсон, на якій розташоване приміщення виробничого корпусу, що використовується ним на умовах укладених договорів оренди.

Обґрунтовуючи позов, позивач посилається на те, що на підставі укладених з фізичною та юридичною особою договорів оренди, ним набуто право користування нежитловими приміщеннями, загальною площею 1976,8 кв.м., що розташовані на території цілісного майнового комплексу за адресою: м. Херсон, вул. Домобудівна, 11, який орендується відповідачем.

Після відмови від участі в оплаті послуг охорони території цілісного майнового комплексу, з огляду на відсутність у сторін правовідносин щодо оренди території зазначеного комплексу, позивачу, на підставі розпорядження керівника ТОВ "Технопарк-Днепровський", заблоковано вхід та в'їзд на територію майнового комплексу для працівників та належного ТОВ "УкрАЗСстрой" автотранспорту через прохідну КПП (пост №1) та офіс АБК (пост №2).

Зазначені дії були підставою для звернення до господарського суду з відповідним позовом про захист порушеного права.

У судовому засіданні уповноважений представник позивача підтримав позовні вимоги.

Відповідач в наданому суду письмовому відзиві на позовну заяву позов не визнає, зважаючи на те, що орендовані об'єкти нежилих приміщень знаходяться на території цілісного майнового комплексу, який орендується ТОВ "Технопарк-Днепровський".

Відповідач утримує територію майнового комплексу, несе експлуатаційні та інші витрати, пов'язані з відновленням комунікацій, ремонтом доріг, оплатою послуг охорони.

Право земельного сервітуту на земельну ділянку не встановлено.

Позивач відмовляється від участі в матеріальних витратах, пов"язаних з користуванням відповідною частиною території, у тому числі й шляхом укладання відповідної угоди, яка б врегульовувала спірні правовідносини, отже, у нього відсутнє право користування територією цілісного майнового комплексу.

Відповідач належним чином повідомлений про дату і місце розгляду справи, що підтверджено поданими в матеріали справи повідомленнями Укрпошти ф.119 а також реєстром № 249 від 15.06.2013р. канцелярії господарського суду Херсонської області, у судові засідання, призначені на 13.05.2013р., 13.06.2013р. та 27.06.2013р., явку уповноваженого представника не забезпечив.

Причини неявки представника у судові засідання, призначені на 13.06.2013р. та 27.06.2013р. для участі у розгляді справи не повідомив, з заявою про відкладення розгляду справи не звертався.

За наявності поданого відзиву на позов, відсутності заперечень з боку відповідача, враховуючи достатній проміжок часу (справу порушено 18.04.2013р.) для подання доказів в обґрунтування своїх доводів і заперечень, розгляд справи відбувається без участі представника відповідача по наявних у справі документах, яких достатньо для винесення обґрунтованого рішення.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд -

в с т а н о в и в:

Як вбачається з матеріалів справи, на підставі договору оренди №4 від 01.11.2011р., укладеного між фізичною особою Ширягіною Л.А. та ТОВ "УкрАЗСстрой" позивачу передано в оренду строком на 34 місяці приміщення арматурно-складального цеху (будівля головного виробничого корпусу, другої черги (літ.А2 (разом з цеховим оснащенням) та прилеглою територією, загальною площею 1916,8 кв.м., розташовані за адресою: м. Херсон, вул. Домобудівна, 11 (а.с.9-13)

На підставі договору оренди побутових приміщень №010911-240-5, укладеного 01.09.2011р. з суб'єктом господарювання - ТОВ ""Мега-Транзит-Інвест" та додатку №1 до нього, в строкове платне користування позивача також передано побутові приміщення в 10-му прольоті головного виробничого корпусу (позначеного літерою П згідно даних техпаспорта на нерухоме майно, загальною площею 60 кв.м. за адресою: м.Херсон, вул.Домобудівна, 11 (а.с.14-19).

01 березня 2013р. позивачем отримано від відповідача лист з вимогою щодо участі в оплаті послуг охорони території цілісного майнового комплексу.

У зв'язку з небажанням ТОВ "УкрАЗСстрой" брати участь в утриманні охорони та оплаті її послуг, а також участі у інших витратах, пов'язаних з користуванням територією цілісного майнового комплексу, розташованого по вул.Домобудівній,11 у м.Херсоні, позивачу, на підставі розпорядження керівника ТОВ "Технопарк-Днепровський" від 04.08.2013р. з 08.04.2013р. було заблоковано в'їзд та вхід на територію майнового комплексу для працівників та належного ТОВ "УкрАЗСстрой" автотранспорту через прохідну КПП (пост №1) та офіс АБК (пост №2).

Зазначені дії були підставою для звернення з позовом, вирішення якого є предметом даного розгляду.

З'ясувавши обставини справи, дослідивши докази та їх підтвердження та надавши їм правову оцінку, господарський суд визнав позов обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, з врахуванням наступного.

Відповідно до ч.1 та 2 ст. 20 ГК України, держава забезпечує захист прав і законних інтересів суб'єктів господарювання та споживачів.

Кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав та законних інтересів. Права та законні інтереси зазначених суб'єктів захищаються у тому числі й шляхом припинення дій, що порушують право або створюють загрозу його порушення.

Наданими в матеріали справи доказами, які є належними у розумінні приписів ст.ст.32, 33, 34 ГПК України, підтверджено факт використання позивачем на договірних засадах об'єктів нерухомого майна, розташованих на території цілісного майнового комплексу по вул. Домобудівній, 11 у м. Херсоні.

Строк дії договорів оренди об'єктів нерухомості не скінчився, отже, вони є чинними.

Відповідно до ст.28 Закону України "Про оренду державного та комунального майна №2269-XII" (аналогія закону) орендареві забезпечується захист його права на майно одержане ним за договором оренди, нарівні із захистом, встановленим законодавством щодо захисту права власності. Орендар може зажадати повернення орендованого майна з будь-якого незаконного володіння, усунення перешкод у користуванні ним.

Правова норма ст.391 ЦК України встановлює, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Вчинення відповідачем перешкод у здійсненні позивачем права користування та розпорядження орендованим об'єктом нерухомості полягає у виданні директором ТОВ "Технопарк-Днепровський" розпорядження від 04.04.2013р. відповідно до якого з 08.04.2013р. заборонено проїзд автотранспорту та пропуск працівників ТОВ "УкрАЗСстрой" через прохідну КПП (пост №1) і офіс АБК (пост №2), а також здійсненням на його виконання пов'язаних з недопуском дій (а.с.20).

08 квітня 2013 року комісією ТОВ "УкрАЗСстрой" був складений акт про недопущення працівників ТОВ "УкрАЗСстрой" та машини для доставки готової продукції до цехових приміщень, які знаходяться у користуванні позивача на законних підставах, тобто відповідно до чинних договорів оренди об'єктів нерухомості. (а.с.21)

Переданий в оренду об'єкт нерухомості загальною площею 1916,8 кв.м. придбаний орендодавцем - фізичною особою Ширягіною Л.А. на підставі нотаріально посвідченого договору купівлі-продажу від 13.09.2011р., укладеного з гр. Сенік В.А., розташований на земельній ділянці, яка належала продавцю на правах власності, що підтверджено, крім договору купівлі-продажу, наданим в матеріали справи Державним актом на право власності на земельну ділянку серія ЯД№744899 від 21.04.2008р. (а.с.75-78).

До особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення у розмірах встановлених договором (ч.1 ст.377 ЦК України).

Відповідно до ст.ст. 33 та 43 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставини справи в їх сукупності, керуючись законом.

Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

Відповідач жодним з належних доказів не спростував підстав позову і не підтвердив викладених у відзиві заперечень, не надавши навіть доказів, які б підтверджували його право на використання цілісного майнового комплексу, розташованого по вул. Домобудівній, 11 у м. Херсоні.

Відтак його доводи є необґрунтованими і до уваги не приймаються.

Витрати по сплаті судового збору в розмірі 1147 грн. 50 коп. покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст.44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

в и р і ш и в:

1.Позов задовольнити.

Зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю "Технопарк-Днепровський", 73011, м. Херсон, вул.Запорізька, 140, код ЄДРПОУ 38481240 не чинити товариству з обмеженою відповідальністю "УкрАЗСстрой",73000, м.Херсон, вул.Ладичука, 125, код ЄДРПОУ 30570888 перешкод у доступі його працівників, автотранспорту та контрагентів на територію цілісного майнового комплексу, розташованого по вул. Домобудівній, 11 у м. Херсоні.

2.Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Технопарк-Днепровський" 73011, м. Херсон, вул. Запорізька, 140, код ЄДРПОУ 38481240, рахунки невідомі на користь товариства з обмеженою відповідальністю "УкрАЗСстрой" 73000, м.Херсон, вул. Ладичука, 125, код ЄДРПОУ 30570888, рахунки невідомі - 1147 грн. 50коп. витрат по оплаті судового збору. Наказ стягувачеві видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 03.07.2013р.

Суддя Н.О. Задорожна

Дата ухвалення рішення27.06.2013
Оприлюднено04.07.2013
Номер документу32168653
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання до вчинення дій

Судовий реєстр по справі —923/475/13

Рішення від 27.06.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

Постанова від 06.06.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 21.05.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 07.05.2013

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 18.04.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

Ухвала від 18.04.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні