Ухвала
від 09.07.2013 по справі 444/696/13
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 444/696/13 Головуючий у 1 інстанції: Ясиновський Р.Б.

Провадження № 22-ц/783/3962/13 Доповідач в 2-й інстанції: Струс Л. Б.

Категорія: 45

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 липня 2013 року колегія суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду

Львівської області у складі:

головуючого судді - Струс Л.Б.

суддів: Шандри М.М., Шумської Н.Л.

при секретарі: Альховській С.В.

за участю: представника ОСОБА_8 прокурора Захарко А.Є.

розглянувши у відкритому судовому засіцанні у місті Львові цивільну справу за апеляційною

скаргою представника ПП «Фортуна Галич» - Микити Т.В. на ухвалу Жовківського районного суду Львівської області від 11 березня 2013 року у справі за позовом заступника прокурора Львівської області в інтересах держави, в особі Малехівської сільської ради до Жовківської районної адміністрації, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, Приватного підприємства "Лада-Плюс", приватного підприємства "Фортуна Галич", треті особи: Відділ Держагенства у Жовківському районі, Головне управління юстиції у Львівській області Відділ державної реєстрації речових прав на нерухоме майно реєстраційної служби про визнання недійсним розпорядження, договорів купівлі-продажу, державних актів, їх державної реєстрації, витребування земельних ділянок від добросовісних набувачів, -

ВСТАНОВИЛА:

Позивач звернувся до суду і інтересах держави в особі Малехівської сільської ради з позовом до відповідачів про визнання недійсним розпорядження, договорів купівлі-продажу, державних актів, їх державної реєстрації, витребування земельних ділянок від добросовісних набувачів.

Ухвалою Жовківського районного суду Львівської області від 11 березня 2013 року відкрито провадження у даній справі.

Дану ухвалу оскаржив представник ПП «Фортуна Галич» - Микита Т.В. подавши апеляційну скаргу у якій вказує, що вважає ухвалу Жовківського районного суду Львівської області від 11 березня 2013 року незаконною та необгрунтованою, такою, що підлягає скасуванню, оскільки при її прийнятті судом порушено вимоги цивільного законодавства щодо підсудності даного спору, так як, спір по даній справі не підпадає під застосування положень виключної підсудності. Оскільки місце знаходження апелянта є Залізничний район міста Львова, тому дана справа підсудна Залізничному районному суду м. Львова.

Просить ухвалу Жовківського районного суду Львівської області від 11 березня 2013 року скасувати, а справу передати на розгляд Залізничного районного суду м. Львова.

ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 в судове засідання не з'явлися, а ПП «Фортуна Галич», Відділ Держагенства у Жовківському районі, Жовківська районна державна адміністрації та Головне управління юстиції у Львівській області Відділ державної реєстрації речових прав на нерухоме майно реєстраційної служби явку свого представника в судове засідання не забезпечили, хоча про час і місце розгляду справи були повідомлені про що свідчать повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с. 130-136), про причини неявки суд не повідомили та з клопотанням про відкладення розгляду справи не звертались, тому розгляд справи відповідно до ч.2 ст. 305 ЦПК України здійснюється колегією суддів за відсутності осіб, які беруть участь у справі.

Заслухавши суддю-доповідача, представника ОСОБА_8, прокурора Захарко А.Є., перевіривши матеріали справи в межах доводів апеляційної скарги та заявлених вимог, колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу слід відхилити.

Відповідно до ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Ухвала суду першої інстанції відповідає зазначеним вимогам.

Відповідно до ч.1 ст. 113 ЦПК України позови до кількох відповідачів, які проживають або знаходяться в різних місцях, пред'являються за місцем проживання або місцезнаходженням одного з відповідачів за вибором позивача.

Матеріалами справи встановлено, що об'єктом оскарження є розпорядження голови Жовківської районної державної адміністрації щодо затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок загальною площею 7, 3384 га та у власність для ведення особистого селянського господарства земель запасу Малехівської сільської ради ліворуч автодороги Львів-Рава-Руська на території Малехівської сільської ради у відповідності з проектом (а.с. 44).

Покликання представника ПП «Фортуна Галич» - Микити Т.В., що спір по даній справі не підпадає під перелік позовів, для яких установлена виключна підсудність, колегія суддів вважає безпідставним, оскільки об'єктом спору є земельні ділянки, які знаходяться на території Малехівської сільської ради Жовківського району Львівської області.

Згідно ч.1 ст. 114 ЦПК України позови, що виникають з приводу нерухомого майна, пред'являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Зазначена норма процесуального права визначає виключну підсудність, тому провадження у даній справі відкрито на законних підставах та за територіальною підсудністю Жовківського районного суду Львівської області. Правила виключної підсудності стосуються позовів щодо будь-яких вимог пов'язаних з правом особи на нерухоме майно.

Відкриваючи провадження у справі районний суд вірно виходив з того, що позовна заява подана з додержанням вимог ст.ст. 119, 120 ЦПК України, підлягає розгляду в судах загальної юрисдикції в порядку цивільного провадження та підсудна Жовківському районному суду Львівської області.

Відтак, Жовківський районний суд Львівської області на підставі наявних у справі даних встановив і правильно відкрив провадження з дотриманням правил підсудності.

Враховуючи вищенаведене, колегія суддів вважає, що доводи апеляційної скарги висновків суду не спростовують, а ухвалу суду про відкриття провадження постановлено з дотриманням процесуального законодавства, а тому відсутні підстави для її скасування.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 209, 303, 304, п.1 ч.2 ст.307, п.1 ч.1 ст. 312, 313, п.4 ч.1 ст. 314, 315, 317, 319 ЦПК України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу представника ПП «Фортуна Галич» - Микити Т.В. відхилити.

Ухвалу Жовківського районного суду Львівської області від 11 березня 2013 року залишити

без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів з дня набрання ухвалою законної сили.

Головуючий Струс Л.Б.

Судді Шандра М.М.

Шумська Н.Л.

СудАпеляційний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення09.07.2013
Оприлюднено18.07.2013
Номер документу32443883
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —444/696/13

Ухвала від 09.12.2013

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Ясиновський Р. Б.

Ухвала від 13.02.2014

Цивільне

Апеляційний суд Львівської області

Федоришин А. В.

Рішення від 23.12.2013

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Ясиновський Р. Б.

Рішення від 23.12.2013

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Ясиновський Р. Б.

Ухвала від 09.07.2013

Цивільне

Апеляційний суд Львівської області

Струс Л. Б.

Ухвала від 09.07.2013

Цивільне

Апеляційний суд Львівської області

Струс Л. Б.

Ухвала від 23.05.2013

Цивільне

Апеляційний суд Львівської області

Струс Л. Б.

Ухвала від 19.04.2013

Цивільне

Апеляційний суд Львівської області

Струс Л. Б.

Ухвала від 05.03.2013

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Ясиновський Р. Б.

Ухвала від 11.03.2013

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Ясиновський Р. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні