Ухвала
від 25.07.2013 по справі 924/663/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

"25" липня 2013 р.Справа № 924/663/13

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Танасюк О.Є., розглянувши матеріали справи:

за позовом Спілки громадян-членів трудового колективу колективного санаторно-курортного підприємства "Санаторій "Товтри" смт. Сатанів Городоцького району Хмельницької області

до 1) Аграрного союзу України м. Київ

2) Товариства з обмеженою відповідальністю Санаторій "Товтри" смт. Сатанів Городоцького району Хмельницької області

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

1) Товариство з обмеженою відповідальністю „Центроресурс", м. Хімкі Московська область Російська Федерація;

2) Хмельницька обласна державна адміністрація, м. Хмельницький.

про визнання недійсним рішення загальних зборів засновників про перетворення колективного санаторно-курортного підприємства Санаторій "Товтри" в Товариство з обмеженою відповідальністю Санаторій "Товтри", реєстрація чого проведена Городоцькою районною державною адміністрацією від 02.10.2012 р. (№ запису 16551450000000873) та відповідну редакцію Статуту;

Представники сторін:

позивача: не з'явився

Відповідача-1-: не з'явився

відповідача-2: Мельник О.Д. - представник за довіреністю від 15.10.12 р.

Смиц О.Р. - директор КСКП санаторій "Товтри" згідно наказу №5 від 14.01.11 р.

третьої особи - ТОВ „Центроресурс" - Мельник О.Д. - представник за довіреністю від 20.06.13р.

третьої особи - Хмельницької ОДА - Циц С.В. - представник за довіреністю №99/13-12-53/2013 від 04.01.13р.

Суть спору: позивач звернувся з позовом до відповідачів про визнання недійсним рішення загальних зборів засновників про перетворення колективного санаторно-курортного підприємства Санаторій "Товтри" в Товариство з обмеженою відповідальністю Санаторій "Товтри", реєстрація якого проведена Городоцькою районною державною адміністрацією від 02.10.2012р. (№ запису 16551450000000873) та відповідну редакцію Статуту.

Позовні вимоги обгрунтовує тим, що 26.03.1996 року Городоцькою районною державною адміністрацією за реєстраційним №128 було зареєстровано статут Колективного санаторно-курортного підприємства санаторій "Товтри", яким визначено, що КСКП санаторій "Товтри" засноване на колективній власності шляхом об'єднання на добровільних засадах частки майна, фінансових, матеріально-технічних і трудових ресурсів колективних сільськогосподарських підприємств (колгоспів) Хмельницької області.

В процесі реформування цього підприємства на його базі 10.01.2002 року рішенням зборів засновників було створено ТОВ Санаторій "Товтри" та зареєстрований Статут, згідно п.8.1. якого розмір часток кожного із учасників у статутному фонді товариства складав: асоціація сільгосппідприємств Хмельницької області - 74,2 %, управління по мінеральним ресурсам, курортам і туризму Хмельницької облдержадміністрації - 4,8%, ТОВ "Хмельницькагробуд" - 2%, спілка громадян-співвласників "Санаторій Товтри" - 19%.

В подальшому, рішенням господарського суду Хмельницької області від 01.10.08 р. визнано недійсним рішення зборів засновників від 10.01.02 р. про утворення ТОВ "Санаторій "Товтри" та Статут товариства. Позивач вказує, що цим, фактично підтверджено право Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств на участь в реформуванні санаторію "Товтри". Крім того, судами встановлено, що зазначена реорганізація була проведена незаконно в силу порушення Постанови Всеукраїнської ради сільськогосподарських підприємств і ЦК профспілки працівників агропромислового комплексу України від 29.08.2000 р. №7/2-/П-1, Рекомендацій з реформування міжгосподарських підприємств, схвалених президією Всеукраїнської ради сільськогосподарських підприємств 12.06.2000р. №6/4, Постанови Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств і президії ЦК профспілки працівників агропромислового комплексу України від 04.09.2001 р. №В-4/П-5. Вищенаведеними документами, як зазначає позивач, визначено також право трудового колективу на частку в майні санаторію "Товтри" за результатами такої реорганізації.

Внаслідок повторної реорганізації, згідно витягу та довідки з ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, станом на 22.02.2013р. діяльність колективного санаторно-курортного підприємства Санаторій "Товтри" припинена шляхом перетворення в Товариство з обмеженою відповідальністю Санаторій "Товтри". Засновниками ТОВ Санаторій "Товтри" вказано ТОВ "Центроресурс" із розміром внеску до статутного фонду 12 064 749,00 грн. та Хмельницьку обласну державна адміністрація із внеском у розмірі 492 960,00 грн.

Таким чином, позивач вважає, що внаслідок повторної реорганізації відповідача-2 інтереси трудового колективу у вигляді частки в статутному капіталі ТОВ "Санаторій "Товтри" не відображені, чим порушено права останнього, тому просить суд визнати недійсним рішення загальних зборів засновників про перетворення КСКП Санаторій "Товтри" в ТОВ Санаторій "Товтри" та відповідну редакцію Статуту.

На виконання ухвали суду від 06.06.13р., державним реєстратором Городоцької РДА направлено до суду документи з реєстраційної справи ТОВ Санаторій "Товтри".

Повноважні представники позивача в судовому засіданні подали заяву про додаткову підставу позову, в якій вказують, що у позовній заяві позивач наполягав на необхідності вирішення питання щодо частки трудового колективу у статутному капіталі реформованого у товариство КСКП санаторій „Товтри", оскільки учасниками Товариства під час прийняття оспорюваного рішення цього зроблено не було. Така обставина, на думку позивача, підтверджується постановою Всеукраїнської ради сільськогосподарських підприємств і ЦК профспілки працівників агропромислового комплексу України від 29.08.00р. №7/2-/П-1, рекомендаціями з реформування міжгосподарських підприємств, схвалених президією Всеукраїнської ради сільськогосподарських підприємств від 12.04.01р. №В-4/П-5.

Позивач вказує, що зазначена обставина випливає і з постанови Аграрного Союзу України та Президії ЦК Профспілки працівників АПК України від 04.02.10р., в якій визначаються долі у статутному капіталі учасників, яких потрібно було наділити за результатами реформування КСКП санаторій „Товтри".

Проте, в ході дослідження матеріалів реєстраційної справи ТОВ санаторій „Товтри", позивачем виявлено додаткові обставини, що можуть свідчити про незаконність прийняття рішення учасниками КСКП санаторій „Товтри" про його перетворення у товариство.

Також позивач зазначає, що відповідно до ч.3 ст.29 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", у разі внесення змін до установчих документів, які пов'язані із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи, крім документів, які передбачені ч.1 цієї статті, додатково подається примірник оригіналу (ксерокопія, нотаріально засвідчена копія) одного з таких документів: рішення про вихід юридичної особи із складу засновників (учасників); заяви, договору, іншого документа про перехід чи передачу частки учасника у статутному капіталі товариства; рішення уповноваженого органу юридичної особи, якщо це передбачено законом або установчими документами юридичної особи.

Проте, в матеріалах реєстраційної справи відсутні зазначені документи, що стали підставою для участі ТОВ „Центроресурс" у КСКП санаторій „Товтри", що на думку позивача є додатковою підставою для визнання недійсним спірного рішення, як такого, що прийняте не уповноваженим складом учасників.

Відповідач-1 не направив в судове засідання свого повноважного представника, причин неявки не повідомив, витребуваних судом доказів не подав. На виконання вимог ухвали суду від 06.06.13р. щодо визначення місцезнаходження відповідача-1, Головним управлінням статистики у Хмельницькій області надано відповідь №05-07/323 від 13.06.13р., з якої слідує, що Аграрний Союз України (ідентифікаційний код 21593493) не значиться в ЄДРПОУ по Хмельницькій області.

Разом з тим, як вбачається із витягу з ЄДРПОУ, наданого на запит суду державним реєстратором Хмельницької міської ради, Аграрний Союз України зареєстрований за адресою: м. Київ, Печерський район, вул. Круглоінститутська, буд.22, офіс 6.

Відповідач-2 - ТОВ Санаторій „Товтри" у відзиві на позовну заяву та його повноважні представники в судових засіданнях проти позовних вимог заперечують, вказуючи, що: 1) як стверджує відповідач, наявність у позивача права на частку у майні або статутному капіталі відповідача-2 не доведене в порядку ст.33 ГК України; 2) зазначаючи у позовній заяві про права трудового колективу на частку у майні відповідача-2, а також порушення таких прав при ухваленні останнім рішення про перетворення, позивачем не обгрунтовано, у який спосіб і коли такі права були набуті ним та від кого саме; 3) рішенням господарського суду Хмельницької області від 01.10.08 р., на яке посилається позивач як на підставу заявлених ним вимог, було, як вбачає відповідач, фактично позбавлено права позивача на частку в статутному фонді відповідача-2, а саме рішення позивач не оскаржував та з 2008р. не вживав заходів щодо судового захисту своїх прав, які вважає порушеними.

За таких обставин, просять відмовити в задоволенні позову в повному обсязі.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю „Центроресурс", м. Хімкі Московської області у письмових запереченнях по суті позовних вимог та її повноважний представник в судовому засіданні проти вимог позивача заперечують, вважаючи їх безпідставними та необгрунтованими, оскільки:

1) рішенням загальних зборів КСКП Санаторій „Товтри" від 02.10.12р. (протокол №24) було затверджено передавальний акт та припинено діяльність цього підприємства. Натомість створено ТОВ санаторій „Товтри" та затверджено його статут;

Відповідно до п.1.3. Статуту ТОВ санаторій „Товтри", державна реєстрація якого здійснена 02.10.12р., учасниками ТОВ є: ТОВ „Центроресурс" (частка в статутному капіталі 96,074%) та Хмельницька обласна державна адміністрація (частка в статутному капіталі 3,926%).

ТОВ „Центроресурс" звертає увагу суду на те, що відповідно до вищезазначеного рішення зборів учасників КСКП Санаторій „Товтри" від 02.10.12р., розмір статутного капіталу ТОВ санаторій „Товтри", коло учасників товариства, а також розмір часток учасників, які були визначені в статуті КСКП санаторій „Товтри" дорівнює тим величинам статутного капіталу та часток учасників, які були визначені в Статуті КСКП санаторій „Товтри", що підтверджується п.4.2. статуту КСКП санаторій „Товтри" (державна реєстрація від 26.04.12р.), який діяв на момент ухвалення оскаржуваного Позивачем рішення про перетворення відповідача.

Вказує, що у відповідності до приписів ст.167 ГК України та п.3.2. Рекомендацій Президії ВГСУ від 28.12.07р. №04-5/14 „Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин", відповідно до яких носіями корпоративних прав у товаристві є його учасники, ТОВ „Центроресурс" та Хмельницька ОДА будучи учасниками КСКП санаторій „Товтри" прийняли рішення про перетворення підприємства, затвердивши одночасно його статут.

При цьому, звертає увагу, що ні норми статуту, ні норми чинного законодавства не містять вимог, які б зобов'язували учасників товариства надавати (дарувати, продавати або іншим чином відчужувати) трудовому колективу ТОВ санаторій „Товтри" або самому позивачу чи будь-яким іншим особам певну частку у статутному капіталі Товариства. У позовній заяві, на думку третьої особи, позивачем також не вказано такого обов'язку.

2) ТОВ „Центроресурс" стверджує, що звертаючись із даним позовом до суду позивач повинен був довести наявність у нього відповідного права, вказати на правові підстави виникнення у нього такого права (правочин, акт цивільного законодавства тощо), а також зазначити яке саме належне йому право та якими діями відповідача було порушено.

Проте, на думку, ТОВ „Центроресурс", позивач зазначаючи в позовній заяві про права трудового колективу на частку у майні Товариства, а також про порушення таких прав при ухваленні спірного рішення про перетворення, не обгрунтовує у який спосіб та коли такі права ним були набуті і від кого. При цьому, відповідач посилається на приписи викладені у п.11 Постанови пленуму ВСУ від 24.10.08р. №13 „Про практику розгляду судами корпоративних спорів", відповідно до якої при вирішенні корпоративного спору, суд повинен встановити наявність у особи, яка звернулася з позовом суб'єктивного матеріального права або законного інтересу, на захист якого подано позов, а також з'ясувати питання про наявність чи відсутність факту їх порушення або оспорювання.

Зазначає, що відповідно до п.13 цієї Постанови, підставами для визнання акта, в тому числі і статуту, недійсним є його невідповідність вимогам чинного законодавства та/або визначеній законом компетенції органу, який видав (затвердив) цей акт, а також порушення у зв'язку з його прийняттям прав та охоронюваних законом інтересів позивача.

ТОВ „Центроресурс" вважає, що статут ТОВ санаторій „Товтри" відповідає вимогам норм чинного законодавства України, затверджений загальними зборами учасників Товариства та жодним чином не порушує права чи законні інтереси Позивача, оскільки такі права у останнього щодо відповідача відсутні.

Щодо оскарження позивачем рішення про перетворення Товариства, ТОВ „Центроресурс" посилається на приписи п.2.11. Рекомендацій Президії ВГСУ від 28.12.07р. №04-5/14 „Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин", відповідно до якого в разі подання позову про визнання недійсними рішень загальних зборів з підстав, зазначених у цьому пункті, позивачами, які не належать до числа учасників (акціонерів) відповідних господарських товариств, суд на підставі ст.1 ГПК України повинен відмовити у задоволенні позову.

Разом з тим, п.19 Постанови пленуму ВСУ від 24.10.08р. №13, право на звернення до суду з позовом про визнання недійсними рішень органів управління товариства мають лише ті його акціонери (учасники), які були акціонерами (учасниками) на дату прийняття рішення, що оскаржується.

Оскільки позивач не був учасником Товариства на момент прийняття спірного рішення, ним не доведено факту виникнення та існування у нього суб'єктивного права, яке могли б бути порушене відповідачем.

Також, ТОВ „Центроресурс" заперечує проти посилання позивача як на підставу своїх вимог на рішення господарського суду Хмельницької області від 01.10.08р. по справі №12/21/2338, та вказує, що зазначеним рішенням позивача фактично позбавлено права на частку у статутному капіталі Товариства, проте, позивач це рішення не оскаржував, що свідчить про те, що його права не порушені.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Хмельницька обласна державна адміністрація в письмових поясненнях по справі та його повноважний представник в судовому засіданні проти позовних вимог заперечує, вказує, що рішенням загальних зборів учасників колективного санаторно-курортного підприємства санаторій „Товтри" від 02.10.12р. (протокол №24) затверджено передавальний акт та припинено діяльність КСКП Санаторій „Товтри" створено ТОВ санаторій „Товтри".

Відповідно до п.1.3. Статуту ТОВ санаторій „Товтри", державна реєстрація якого здійснена 02.10.12р. учасниками ТОВ санаторій „Товтри" є ТОВ „Центроресурс" та Хмельницька ОДА.

Вказує, що рішенням зборів учасників КСКП „Товтри" від 02.10.12р. розмір статутного капіталу ТОВ санаторій „Товтри", коло учасників та розмір часток учасників у статутному капіталі ТОВ санаторій „Товтри" дорівнює тим величинам статутного капіталу і часток учасників, які були і в статуті КСКП „Товтри".

Зазначає, що відповідно до п.5.4.12. п.5.4. статуту КСКП прийняття рішень про припинення діяльності підприємства відносить до компетенції загальних зборів учасників підприємства, а згідно ст.104 ЦК України, однією з підстав припинення юридичної особи є її перетворення.

При цьому, посилається на приписи ст.167 ГК України, корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

З огляду на зазначене, вказує, що учасники КСКП санаторій „Товтри" відповідно до приписів установчого документу підприємства, реалізовуючи свої корпоративні права ухвалили рішення про перетворення підприємства, затвердивши одночасно статут.

Проте, зазначає, що учасники товариства не можуть зобов'язуватися при ухваленні оскаржуваного рішення надавати (дарувати, продавати або іншим чином відчужувати) трудовому колективу відповідача або самому позивачу або іншим особам належну учаснику частку в статутному капіталі підприємства.

Таким чином, вважає твердження позивача про наявність у нього права на частку в майні або статутному капіталі жодним чином не підтверджене. Крім того, зазначаючи у позовній заяві про права трудового колективу на частку у майні відповідача, а також про порушення таких прав при ухваленні відповідачем рішення про перетворення, позивач не обгрунтовує у який спосіб коли такі права набуті ним і від кого.

Також вказує, що право звернення із позовом про визнання недійсними рішень загальних зборів відповідно до п.19 Постанови Пленуму ВГСУ №13 від 24.10.08р. „Про практику розгляду судами корпоративних спорів" належить лише його акціонерам (учасникам), які були акціонерами (учасниками) на дату прийняття рішення, що оскаржується.

Оскільки позивач не був учасником ТОВ санаторій „Товтри" на час ухвалення рішення, Хмельницька ОДА вважає, що позовна вимоги про визнання недійсним рішення є безпідставною.

Представники відповідача-2 (ТОВ Санаторій „Товтри") та третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача - ТОВ „Центроресурс" в судове засідання з'явилися та подали письмові заперечення на заяву позивача про додаткову підставу позову від 16.07.13р., в якій вказують, що документи, які позивач зазначає як правову підставу, з якої випливає обов'язок відповідачів вирішити питання щодо визначення частки трудового колективу у статутному капіталі реформованого у ТОВ КСКП санаторій „Товтри" не носять нормативного характеру, тому не є обов'язковими до виконання відповідачем.

Разом з тим, вказує, що у 1996р. уже було визначено учасників (засновників) КСКП санаторій „Товтри" та розмір їх часток у статутному капіталі КСКП санаторій „Товтри", тому застосовувати приписи Постанови Всеукраїнської ради сільськогосподарських підприємств і ЦК Профспілки працівників агропромислового комплексу України від 29.08.00р. №7-2-/П-1, Рекомендацій з реформування міжгосподарських підприємств, від 12.06.00р. №6/4 та Постанови Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств від 04.09.01р. не було правових підстав.

Відповідач та третя особа вказують, що ні Аграрний Союз України, ні Президія ЦК Профспілки працівників АПК України не були і не є учасниками (засновниками) відповідача, тому не мали повноважень на ухвалення будь-яких обов'язкових для нього рішень.

Також відповідача-2 вважає безпідставними твердження позивача про відсутність в матеріалах реєстраційної справи ТОВ санаторій „Товтри" документів, що стали підставою для участі ТОВ „Центроресурс" у складі учасників КСКП санаторій „Товтри", оскільки інформація про участь ТОВ „Центроресурс" в складі учасників відповідача міститься у витязі з ЄДРПОУ та статуті КСКП санаторій „Товтри" (протокол №17 від 25.04.12р.), копії яких знаходяться в матеріалах справи.

Позивач, незважаючи на те, що був належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, повноважного представника в судове засідання не направив, витребуваних судом доказів не подав.

Враховуючи неявку представників позивача, а також неподання ними витребуваних судом доказів, суд вважає за необхідне розгляд справи відкласти на іншу дату.

Керуючись п.1, 2, 3 ст.77, ст.86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Розгляд справи відкласти на 15:00 "01" серпня 2013 р.

2. Повторно зобов'язати позивача подати:

- докази на підтвердження наявності у позивача суб'єктивного права чи законного інтересу на частку в статутному капіталі ТОВ санаторій „Товтри";

- докази, які б підтверджували правові підстави та момент виникнення у позивача цього права (інтересу);

- докази, на підтвердження того, які саме члени трудового колективу є членами Спілки громадян-членів трудового колективу санаторно-курортного підприємства „Товтри", а також докази на яких підставах та з якого моменту ними передано своє право на частку у статутному капіталі КСКП санаторій „Товтри" - Спілці громадян-членів трудового колективу КСКП „Товтри".

3. Зобов'язати відповідача-1 - Аграрний Союз України подати в судове засідання письмовий відзив на позовну заяву з нормативно-документальним обгрунтуванням своїх доводів та заперечень.

Визнати явку повноважних представників сторін та третіх осіб в судове засідання обов'язковою.

Суддя О.Є. Танасюк

Віддрук. 6 прим.:

1 - до справи;

2 - позивачу (Хмельницька обл. Городоцький р-н, смт. Сатанів, вул. Курортна, 2)

3 - відповідачу-1 (м. Київ Печерський р-н, вул. Круглоінститутська, буд.22, офіс 6)

4- відповідачу-2

5- третій особі - ТОВ „Центроресурс"

6- третій особі - Хмельницька обласна державна адміністрація

Дата ухвалення рішення25.07.2013
Оприлюднено31.07.2013
Номер документу32693966
СудочинствоГосподарське
Сутьперетворення колективного санаторно-курортного підприємства Санаторій "Товтри" в Товариство з обмеженою відповідальністю Санаторій "Товтри", реєстрація чого проведена Городоцькою районною державною адміністрацією від 02.10.2012 р. (№ запису 16551450000000873) та відповідну редакцію Статуту

Судовий реєстр по справі —924/663/13

Ухвала від 01.08.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Ухвала від 25.07.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Ухвала від 16.07.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Ухвала від 08.07.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Ухвала від 17.06.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Ухвала від 06.06.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

Ухвала від 18.05.2013

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Танасюк О.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні