Ухвала
від 31.07.2013 по справі 14/143
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 91016, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел./факс 55-17-32, inbox@lg.arbitr.gov.ua


У Х В А Л А

про визнання наказу таким, що не підлягає виконанню

31 липня 2013 року Справа № 14/143

Суддя господарського суду Луганської області Лісовицький Є.А., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Агма-ЛТД" про визнання наказу таким, що не підлягає виконанню по справі

за позовом Комунального підприємства "Облтепло", м. Луганськ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агма-ЛТД", м. Луганськ

про стягнення 14799 грн. 72 коп.

Зацікавлена особа (правонаступник КП "Облтепло"): Луганське обласне комунальне спеціалізоване теплозабезпечуюче підприємство "Луганськтеплокомуненерго", м. Луганськ

Орган виконання судового рішення : Жовтневий відділ державної виконавчої служби Луганського міського управління юстиції

Секретар судового засідання Гаращук В.М.

У засіданні брали участь:

від позивача - представник не прибув;

від відповідача - Істратій Г.І., юрисконсульт, довіреність б/н від 05.06.2013;

від Луганського обласного комунального спеціалізованого теплозабезпечуючого підприємства "Луганськтеплокомуненерго" - представник не прибув;

від Жовтневого ВДВС Луганського МУЮ - представник не прибув.

Суть спору: до господарського суду Луганської області 24.07.2013 надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Агма-ЛТД" про визнання наказу таким, що не підлягає виконанню, якою заявник просить суд визнати наказ № 14/143 від 04.05.2010 про стягнення з ТОВ "Агма-ЛТД" на користь КП "Облтепло" 14799,72 грн., таким, що не підлягає виконанню.

Зазначена заява аргументована тим, що 06 лютого 2012 року між КП "Облтепло" та ТОВ "Агма-ЛТД" укладено угоду про припинення зобов'язань заліком зустрічної однорідної вимоги.

Відповідач, Луганське обласне комунальне спеціалізоване теплозабезпечуюче підприємство "Луганськтеплокомуненерго" та Жовтневий ВДВС Луганського МУЮ участі у судовому засіданні повноважних представників не забезпечили, про поважність причин відсутності не повідомили, хоча про час та місце судового розгляду заяви були повідомленні належним чином ухвалою суду від 24.07.2013, яку було направлено рекомендованими листами з повідомленням.

Як вбачається з повідомлень про вручення поштового відправлення, які знаходяться в матеріалах справи ухвалу суду від 24.07.2013 Луганським обласним комунальним спеціалізованим теплозабезпечуючим підприємством "Луганськтеплокомуненерго" та Жовтневим ВДВС Луганського МУЮ було отримано 29.07.2013.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що сторони були належним чином повідомленні про дату, час та місце судового розгляду зазначеної заяви.

Відповідно до п. 3.1 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 9 від 17.10.2012 року "Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України" заяву про визнання наказу таким, що не підлягає виконанню слід розглядати за правилами Господарського процесуального кодексу України у межах розглянутої господарським судом справи.

Відповідно до ч. 3 ст. 117 Господарського процесуального кодексу України неявка стягувача і боржника не є перешкодою для розгляду заяви.

Приймаючи до уваги викладене, заява розглядається за наявними в ній документами, відповідно до ст.75 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали заяви, суд

В С Т А Н О В И В :

Рішенням господарського суду Луганської області від 22.04.2010 у справі № 14/143 позов задоволено та стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Агма-ЛТД" на користь Комунального підприємства "Облтепло" заборгованість у сумі 14799 грн. 72 коп., витрати по сплаті державного мита у сумі 148 грн., витрати на інформаційне -технічне забезпечення судового процесу 236 грн.

На виконання рішення був виданий відповідний наказ від 04.05.2010 року.

Ухвалою господарського суду від 28.01.2013 по справі № 14/143 було задоволено заяву Луганського обласного комунального спеціалізованого теплозабезпечуючого підприємства "Луганськтеплокомуненерго" про заміну сторони у виконавчому провадженні та замінено стягувача у виконавчому провадженні ВП№ 30218138 з виконання наказу № 14/143 від 04.05.2010 з Комунального підприємства "Облтепло" на його правонаступника - Луганське обласне комунальне спеціалізоване теплозабезпечуюче підприємство "Луганськтеплокомуненерго".

24.07.2013 до господарського суду Луганської області надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Агма-ЛТД", якою заявник просить суд визнати наказ № 14/143 від 04.05.2010 про стягнення з ТОВ "Агма-ЛТД" на користь КП "Облтепло" 14799,72 грн., таким, що не підлягає виконанню.

Зазначена заява аргументована тим, що 06 лютого 2012 року між КП "Облтепло" та ТОВ "Агма-ЛТД" укладено угоду про припинення зобов'язань заліком зустрічної однорідної вимоги.

Оцінивши матеріали заяви ТОВ "Агма-ЛТД" про визнання наказу таким, що не підлягає виконанню, суд дійшов висновку, що у її задоволені слід відмовити з наступних підстав.

Відповідно до Конституції України держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки; усі суб'єкти права власності рівні перед законом; захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу; права і свободи людини і громадянина захищаються судом; судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій її території; обов'язковість рішень суду є однією з основних засад судочинства (частина четверта статті 13, частина перша статті 17, частина перша статті 55, частина п'ята статті 124, пункт 9 частини третьої статті 129).

Згідно із ст. 13 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання усіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об'єднаннями на всій території України.

У відповідності із ст. 115 Господарського процесуального кодексу України рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуються у порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

Згідно частини 2 статті 117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, який видав наказ, може за заявою стягувача або боржника виправити помилку, допущену при його оформленні або видачі, чи визнати наказ таким, що не підлягає виконанню, та стягнути на користь боржника безпідставно одержане стягувачем за наказом.

Частиною 4 статті 117 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що господарський суд ухвалою вносить виправлення до наказу, а у разі якщо його було видано помилково або якщо обов'язок боржника відсутній повністю чи частково у зв'язку з його припиненням добровільним виконанням боржником чи іншою особою або з інших причин, господарський суд визнає наказ таким, що не підлягає виконанню повністю або частково. Якщо стягнення за таким наказом уже відбулося повністю або частково, господарський суд одночасно на вимогу боржника стягує на його користь безпідставно одержане стягувачем за наказом.

Як було зазначено раніше, Луганське обласне комунальне спеціалізоване теплозабезпечуюче підприємство "Луганськтеплокомуненерго" звернулось до господарського суду Луганської області з заявою, у якій підприємство просило суд замінити сторону у виконавчому провадженні з Комунального підприємства "Облтепло" на Луганське обласне комунальне спеціалізоване теплозабезпечуюче підприємство "Луганськтеплокомуненерго".

Ухвалою господарського суду від 28.01.2013 по справі № 14/143 зазначена заява була задоволена та замінено Комунальне підприємство "Облтепло" на його правонаступника - Луганське обласне комунальне спеціалізоване теплозабезпечуюче підприємство "Луганськтеплокомуненерго".

Як вбачається з матеріалів справи 02.11.2012 було підписано Передавальний акт балансових рахунків, матеріальних цінностей і активів Комунального підприємства "Облтепло", згідно якого правонаступником всього майна, усіх майнових прав та обов'язків КП "Облтепло" є Луганське обласне комунальне спеціалізоване теплозабезпечуюче підприємство "Луганськтеплокомуненерго".

З цього Передавального акта вбачається, що дебіторська заборгованість у загальному розмірі 1644364,52 грн. передана ЛОКСТП "Луганськтеплокомуненерго".

З додатку № 6 до Передавального акту від 11.09.2012 вбачається, що дебіторська заборгованість ТОВ "Агма-ЛТД" перед КП "Облтепло" за теплову енергію у розмірі 18632,96 грн. передана ЛОКСТП "Луганськтеплокомуненерго".

З викладеного вбачається, що у ТОВ "Агма-ЛТД" є заборгованість перед ЛОКСТП "Луганськтеплокомуненерго" у розмірі 18632,96 грн., тобто угода про припинення зобов'язань заліком зустрічної однорідної вимоги укладена між ТОВ "Агма-ЛТД" та КП "Облтепло" не була проведена через бухгалтерський облік КП "Облтепло" та в бухгалтерської документації не зазначена.

Також слід зазначити, що коли розглядалась заява Луганського обласного комунального спеціалізованого теплозабезпечуючого підприємства "Луганськтеплокомуненерго" про заміну сторони у виконавчому провадженні ніяких пояснень або заперечень, у яких би було зазначено, що між ТОВ "Агма-ЛТД" та КП "Облтепло" укладено угоду про припинення зобов'язань заліком зустрічної однорідної вимоги укладена на суму 41615,30 грн. від ТОВ "Агма-ЛТД" або КП "Облтепло" не надходило, хоча на час розгляду заяви про правонаступництва (28 січня 2013 року) угода вже існувала і ТОВ "Агма-ЛТД" мав право наголосити на цьому.

Суд також зазначає, що від ЛОКСТП "Луганськтеплокомуненерго" ніяких пояснень по заяві не надходило, в якому б було зазначено, що ЛОКСТП "Луганськтеплокомуненерго" проти задоволення заяви ТОВ "Агма-ЛТД" не заперечує.

Враховуючи викладене, суд не може встановити, що обов'язок боржника (ТОВ "Агма-ЛТД") відсутній повністю чи частково у зв'язку з його припиненням добровільним виконанням боржником або з інших причин, у зв'язку з чим визнати наказ таким, що не підлягає виконанню не вбачається можливим.

Таким чином у задоволені заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Агма-ЛТД" про визнання наказу таким, що не підлягає виконанню слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 86, 117 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В :

1. Відмовити у задоволені заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Агма-ЛТД" про визнання наказу таким, що не підлягає виконанню.

Суддя Є.А. Лісовицький

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення31.07.2013
Оприлюднено02.08.2013
Номер документу32757026
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/143

Ухвала від 26.03.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 04.02.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Рішення від 25.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 17.09.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 19.10.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 28.09.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Судовий наказ від 04.10.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 31.07.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

Ухвала від 24.07.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

Ухвала від 28.01.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні