Рішення
від 20.12.2006 по справі 8/167
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/167

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

08.12.06р.

Справа № 8/167

За позовом:          Благодійного фонду "Батьківщина без сиріт" (м. Дніпропетровськ)

до:          Благодійного фонду "Ветерани" (м. Дніпропетровськ)

3-ті особи:          1) Виконавчий комітет Дніпропетровської міської ради (м. Дніпропетровськ)

2) Дніпропетровська міська рада (м. Дніпропетровськ)

про:                    зобов'язання вчинити певні дії та стягнення 6 722,31 грн.

Суддя Дубінін І.Ю.

Представники:

від позивача:                    не з'явився

від відповідача:                    Суганяка Г.Г. - представник (дов. № 43 від 27.10.06 р.)

від 3-тьої особи1:                    не з'явився

від 3-тьої особи2:                    не з'явився

Суть спору:

Позивач звернувся до відповідача з позовом про зобов'язання останнього усунути перешкоди в користуванні земельною ділянкою, розташованою по вул. Центральній, 14 –вул. Московській в м. Дніпропетровську та знести самовільно збудоване кафе "Альта", що примикає до будівлі № 19 по вул. Глинки в м. Дніпропетровську, а також стягнення з відповідача 6 722,31 грн. збитків, спричинених самовільним захопленням останнім земельної ділянки площею 227 м2, у вигляді внесеної позивачем плати за землю, яка не використовувалась останнім.

Крім того, позивач просить скасувати рішення Дніпропетровської міської ради від 18.06.03 р. №54/10 про погодження місця розташування кафе сезонного типу "Альта".

Позов мотивовано тим, що відповідач самовільно захопив передану в користування позивачу земельну ділянку, збудувавши вказане кафе, чим перешкодив у використанні цієї землі позивачу, який здійснював оплату за землю у встановленому порядку. Дніпропетровська міська рада видала спірне рішення, яким порушуються права позивача на земельну ділянку.

Відповідач проти позову заперечує, посилаючись на те, що земельна ділянка надана позивачу розташована за адресою: вул. Центральна, 14 –вул. Московська, а кафе відповідача розташоване в районі будинку № 19 по вул. Глинки. Крім того, рішення третіх осіб про надання земельної ділянки позивачу втратили чинність, а останній ніяких дій щодо використання земельної ділянки не вчинив.

Додатково відповідач повідомив, що рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 05.04.06 р. по справі № 7/34 за відповідачем визнане право власності на самочинно збудоване кафе "Альта", а рішенням Дніпропетровської міської ради від 20.04.05 р. № 299/26 було затверджено проект відведення земельної ділянки площею 0,0227 га та передано вказану ділянку відповідачу по фактичному місцерозташуванню вказаного кафе.

Треті особи просять розглянути справу за наявними матеріалами.

Ухвалою голови господарського суду від 30.05.05 р. строк вирішення спору у справі був продовжений по 01.07.05 р. включно.

Ухвалою господарського суду від 14.06.05 р. провадження у справі було зупинене.

Ухвалою господарського суду від 20.10.06 р. провадження у справі було поновлене.

Ухвалою господарського суду від 07.11.06 р. строк вирішення спору у справі був продовжений за клопотанням сторін по 09.01.07 р. включно.

Позивач та треті особи в судове засідання 08.12.06 р. не з'явились, причин свого нез'явлення суду не повідомили.

Господарський суд вважає за можливе розглянути справу за відсутністю вказаних представників, оскільки останні були належним чином повідомлені про час і місце розгляду справи і надали відзиви на позов.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши відповідача, господарський суд, -

В С Т А Н О В И В:

Постановою господарського суду Дніпропетровської області від 01.09.05 р. по справі № 30/274 були частково задоволені позовні вимоги Благодійного фонду "Батьківщина без сиріт" (далі-позивач) до Дніпропетровської міської ради, визнане недійсним рішення останньої від 18.06.03 р. № 54/10 "Про погодження місць розташування об'єктів у місті". В частині визнання недійсним рішення Дніпропетровської міської ради від 20.04.05 р. № 299/26 було відмовлено.

Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 28.11.05 р. вказану постанову було залишено без змін, вона набрала законної сили 28.11.05 р., на момент розгляду цієї справи не змінена та не скасована у встановленому законом порядку, що підтверджується довідкою господарського суду від 08.12.06 р.

Як вбачається з вказаної постанови, судом було визнане недійсним те ж саме рішення Дніпропетровської міської ради від 18.06.03 р. № 54/10 "Про погодження місць розташування об'єктів у місті", яке є предметом спору в цій справі.

Крім того, з 01.09.05 р. набрав чинності КАС України, згідно п. 1 ч. 1 ст. 17 якого, спори фiзичних чи юридичних осiб iз суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рiшень (нормативно-правових актiв чи правових актiв iндивiдуальної дiї), дiй чи бездiяльностi є компетенцією адміністративних судів.

Таким чином, позовна вимога про скасування рішення Дніпропетровської міської ради від 18.06.03 р. № 54/10 "Про погодження місць розташування об'єктів у місті" відноситься до компетенції адміністративного суду і не може бути поєднана з вимогами, які підвідомчі господарському суду, що також підтверджується ч. 3 ст. 21 КАС України.

При викладених обставинах господарський суд вважає за необхідне припинити провадження в частині позовних вимог щодо скасування рішення Дніпропетровської міської ради від 18.06.03 р. № 54/10 "Про погодження місць розташування об'єктів у місті", оскільки ця вимога не підлягає розгляду господарськими судами України.

Господарським судом також встановлено:

Рішенням Виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради (далі-виконком) від 19.10.00 р. № 2790 було внесено зміни до рішення виконкому від 19.04.99 р. № 608 "Про надання благодійному фонду "Асоціація дитячого харчування" (ідентифікаційний код 25526619) земельної ділянки по вул. Центральній (Бабушкінський район) у тимчасове короткострокове користування на період проектування, будівництва та експлуатації роздрібного продовольчо-речового ринку".

Зокрема, виконком вирішив п. 1 рішення від 19.04.99 р. № 608 та п. 4 рішення від 16.12.99 р. № 2663 визнати такими, що втратили чинність, і викласти їх у такій редакції:

"Вилучити земельні ділянки по вул. Центральній у приватної фірми "ФБМ" площею 0,1 га та дирекції метрополітену, що будується, площею 0,287 га та надати їх і земельну ділянку площею 0,1781 га за рахунок земель загального користування по вул. Центральній (код ДЗК 66125045) загальною площею 0,5661 га Благодійному фонду "Асоціація дитячого харчування" у тимчасове короткострокове користування строком на три роки, на період проектування, будівництва та експлуатації роздрібного продовольчо-речового ринку, із знесенням павільйону приватної фірми "ФБМ", будинку № 16 по вул. Центральній, який належить ТОВ "Добробут", будинку культури "Жовтень" УЖГ міської ради, самовільно побудованого кафе "Алабама" Спільного українсько-німецького товариства з обмеженою відповідальністю "Агентство аерокосмічних мандрів "Ентоні-Люфт-Експрес".

На виконання вказаного рішення виконкому, останнім був укладений з Благодійним фондом "Асоціація дитячого харчування" (далі-землекористувач) договір на право тимчасового користування землею № 1192 від 07.08.01 р., зареєстрований в книзі записів договорів тимчасового користування землею 07.08.01 р. за № 375.

Згідно умовам вказаного договору, виконком надав, а землекористувач прийняв у тимчасове користування земельну ділянку площею 0,5651 га, що знаходиться за адресою: м. Дніпропетровськ, Бабушкінський район, вул. Центральна, і зареєстрована в Державному земельному кадастрі м. Дніпропетровська за кодом 66125045, грошовою оцінкою 9 325 119,71 грн., на строк –до 19.04.02 р. (п.п. 1.1.-2.1. договору).

За п. 3.1. вказаного договору, плата за землю нараховується за період з 01.01.01 р., виплачується в грошовій формі у вигляді земельного податку і вноситься в податковий термін на рахунок Держказначейства за місцем податкового звіту.

Відповідно до п. 4.1. договору, цільове призначення земельної ділянки: проектування, будівництво та експлуатація роздрібного продовольчо-речового ринку.

Згідно свідоцтву про державну реєстрацію благодійної організації № 002, Благодійний фонд "Батьківщина без сиріт" (далі-позивач) був зареєстрований 20.07.00 р., з основною метою діяльності – сприяння захисту материнства та дитинства, надання допомоги багатодітним та малозабезпеченим сім'ям, які постраждали внаслідок стихійного лиха, екологічних, техногенних та інших катастроф, в результаті соціальних конфліктів, нещасних випадків, а також жертвам репресій, біженцям, надання благодійної допомоги підприємствам, організаціям, установам, військовим підрозділам, військовослужбовцям, органам місцевого самоврядування, які утримуються за рахунок бюджету, та сприяння відродженню духовності.

Викладене також підтверджується довідкою Дніпропетровського обласного управління статистики № 17069 від 12.08.03 р., за якою першим і основним видом діяльності позивача є благодійна діяльність, а також відміткою про перереєстрацію на статуті позивача.

За п. 1.1. вказаного статуту, позивач згідно рішенню загальних зборів членів фонду перейменований з Благодійного фонду "Асоціація дитячого харчування", є місцевою благодійною організацією і здійснює благодійну діяльність у відповідності з законодавством України і цим статутом.

Загальнi засади благодiйництва, правове регулювання вiдносин у суспiльствi, спрямованих на розвиток благодiйної дiяльностi, утвердження гуманiзму i милосердя, державну пiдтримку її учасникам, умови дiяльностi благодiйних органiзацiй вiдповiдно до законодавства України визначає Закон України "Про благодiйництво та благодiйнi організації" (преамбула Закону).

Згідно ст. 3 вказаного Закону, законодавство про благодiйництво та благодiйнi органiзацiї складається з Конституцiї України, цього Закону, iнших нормативно-правових актiв, що регулюють благодiйництво та благодiйну дiяльнiсть.

Стаття перша Закону так визначає терміни: благодiйна дiяльнiсть –це безкорислива дiяльнiсть благодiйних органiзацiй, що не передбачає одержання прибуткiв вiд цiєї дiяльностi; благодiйна органiзацiя - недержавна органiзацiя, головною метою дiяльностi якої є здiйснення благодiйної дiяльностi в iнтересах суспiльства або окремих категорiй осiб згiдно з цим Законом.

Благодiйна органiзацiя дiє на пiдставi статуту (положення). У статутi (положеннi) зазначаються:

назва, мiсцезнаходження, статус та органiзацiйно-правова форма благодiйної органiзацiї; предмет, цiлi, завдання та основнi форми благодiйної дiяльностi; порядок утворення i дiяльностi органiв управлiння благодiйної органiзацiї; джерела фiнансування та порядок використання майна i коштiв благодiйної органiзацiї; порядок внесення змiн до статуту (положення) благодiйної органiзацiї; порядок реорганiзацiї або лiквiдацiї благодiйної органiзацiї, використання її майна i коштiв в разi припинення дiяльностi; умови i порядок прийняття в члени благодiйної органiзацiї та вибуття з неї; права i обов'язки членiв благодiйної органiзацiї. Статут (положення) благодiйної органiзацiї не повинен суперечити законодавству України (ст. 12. Закону).

Відповідно до п. 1.4. Статуту позивача, фонд створюється з метою благодійної діяльності і не передбачає одержання прибутку від цієї діяльності.

Розділи другий та третій Статуту позивача "Предмет, цілі і завдання фонду" та "Форми здійснення благодійної діяльності" також не передбачають в своїх переліках здійснення господарської діяльності з метою отримання прибутку, що відповідає вимогам вищевказаного Закону.

Згідно ч. 5 розділу 6 Статуту позивача, фінансова діяльність фонду не є підприємницькою або іншою прибутковою діяльністю, вона здійснюється відповідно до вимог законодавства України і спрямована на благодійництво.

Разом з тим, згаданими рішенням виконкому від 19.10.00 р. № 2790 та договором на право тимчасового користування землею № 1192 від 07.08.01 р., укладеним між позивачем та виконкомом, передбачено, що земельну ділянку площею 0,5651 га, що знаходиться за адресою: м. Дніпропетровськ, Бабушкінський район, вул. Центральна, передано позивачу у тимчасове користування з цільовим призначенням земельної ділянки: проектування, будівництво та експлуатація роздрібного продовольчо-речового ринку.

За п. 1.32. ст. 1 Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств", господарська дiяльнiсть - це будь-яка дiяльнiсть особи, направлена на отримання доходу в грошовiй, матерiальнiй або нематерiальнiй формах, у разi коли безпосередня участь такої особи в органiзацiї такої дiяльностi є регулярною, постiйною та суттєвою.

Отже - проектування, будівництво та експлуатація роздрібного продовольчо-речового ринку є підприємницькою господарською діяльністю, направленою на отримання прибутку.

При викладених обставинах вбачається, що названі рішення та договір суперечать вимогам чинного законодавства України, а саме - Закону України "Про благодiйництво та благодiйнi організації", та Статутним цілям, завданням і передбаченій Статутом фінансово-господарській діяльності позивача, оскільки ніяким чином не стосуються сприяння захисту материнства та дитинства, надання допомоги багатодітним та малозабезпеченим сім'ям, які постраждали внаслідок стихійного лиха, екологічних, техногенних та інших катастроф, в результаті соціальних конфліктів, нещасних випадків, а також жертвам репресій, біженцям, надання благодійної допомоги підприємствам, організаціям, установам, військовим підрозділам, військовослужбовцям, органам місцевого самоврядування, які утримуються за рахунок бюджету, та сприяння відродженню духовності, як це передбачено п. 2.1. Статуту позивача.

Те ж саме стосується і рішення Дніпропетровської міської ради від 31.03.04 р. № 38/16, яким Благодійному фонду "Асоціація дитячого харчування" було погоджено місце розташування торгівельно-сервісного комплексу у районі вул. Центральної, 14 –вул. Московської (Бабушкінський район), оскільки торгівля та надання сервісних послуг також є видом підприємницької господарської діяльності, направленим на отримання прибутку.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 ГПК України, господарський суд не застосовує акти державних та інших органів, якщо ці акти не відповідають законодавству України.

Враховуюче викладене, господарський суд не застосовує при вирішенні цього спору рішення виконкому від 19.10.00 р. № 2790, яким було внесено зміни до рішення виконкому від 19.04.99 р. № 608 "Про надання благодійному фонду "Асоціація дитячого харчування" (ідентифікаційний код 25526619) земельної ділянки по вул. Центральній (Бабушкінський район) у тимчасове короткострокове користування на період проектування, будівництва та експлуатації роздрібного продовольчо-речового ринку", а також рішення Дніпропетровської міської ради від 31.03.04 р. № 38/16, яким Благодійному фонду "Асоціація дитячого харчування" було погоджено місце розташування торгівельно-сервісного комплексу у районі вул. Центральної, 14 –вул. Московської (Бабушкінський район).

Згідно ст.ст. 48, 50 ЦК УРСР, який діяв на момент укладення договору на право тимчасового користування землею № 1192 від 07.08.01 р. між позивачем та відповідачем2, недійсною є та угода, що не відповідає вимогам закону. Недійсною є угода, укладена юридичною особою в суперечності з встановленими цілями її діяльності.

За таких обставин господарський суд вважає недійсним з моменту укладення договір на право тимчасового користування землею № 1192 від 07.08.01 р., зареєстрований в книзі записів договорів тимчасового користування землею 07.08.01 р. за № 375, укладений між виконкомом та Благодійним фондом "Асоціація дитячого харчування".

Господарським судом також встановлено:

Рішенням Дніпропетровської міської ради від 20.04.05 р. № 299/26 було затверджено проект відведення земельної ділянки площею 0,0227 га (кадастровий № 1210100000:02:415:0038) та передано вказану земельну ділянку Благодійному фонду "Ветерани" (далі-відповідач) в оренду строком на два роки по фактичному розміщенню об'єкта самочинного будівництва по вул. Глинки в районі будинку № 19.

Як вже зазначалось вище, постановою господарського суду Дніпропетровської області від 01.09.05 р. по справі № 30/274 були частково задоволені позовні вимоги Благодійного фонду "Батьківщина без сиріт" (далі-позивач) до Дніпропетровської міської ради, визнане недійсним рішення останньої від 18.06.03 р. № 54/10 "Про погодження місць розташування об'єктів у місті". В частині визнання недійсним рішення Дніпропетровської міської ради від 20.04.05 р. № 299/26 було відмовлено.

Названа постанова набрала законної сили 28.11.05 р., на момент розгляду цієї справи не змінена та не скасована у встановленому законом порядку, що підтверджується довідкою господарського суду від 08.12.06 р.

Доказів скасування або визнання в установленому порядку вказаного рішення позивач суду не надав.

Крім того, рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 05.04.06 р. по справі 7/34 за позовом відповідача до виконкому було визнано за відповідачем право власності на самочинно збудовану нежитлову будівлю, розташовану за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Глинки, буд. 19-Б, літера А-1.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 13.06.06 р. по справі 7/34 було встановлено, що вказане рішення набрало законної сили і роз'яснено, що це рішення є правовстановлюючим документом, на підставі якого проводиться реєстрація прав власності на об'єкти нерухомого майна.

Таким чином, відповідач є власником кафе "Альта", розташованого на земельній ділянці площею 0,0227 га, яка відведена у встановленому порядку в оренду відповідачу.

Враховуючи викладене, господарський суд не знаходить достатніх підстав для задоволення позовних вимог щодо зобов'язання відповідача усунути перешкоди в користуванні земельною ділянкою, розташованою по вул. Центральній, 14 –вул. Московській в м. Дніпропетровську та знести самовільно збудоване кафе "Альта", що примикає до будівлі № 19 по вул. Глинки в м. Дніпропетровську, а також стягнення з відповідача 6 722,31 грн. збитків, спричинених самовільним захопленням останнім земельної ділянки площею 227 м2, у вигляді внесеної позивачем плати за землю, яка не використовувалась позивачем.

Згідно п. 5 ч. 1 ст. 12 Закону України "Про плату за землю", зареєстрованi релiгiйнi та благодiйнi органiзацiї, що не займаються пiдприємницькою діяльністю, звільнені від сплати земельного податку.

Таким чином, законні підстави для сплати земельного податку позивачем також відсутні, а умови договору на право тимчасового користування землею № 1192 від 07.08.01 р. між позивачем та відповідачем2 в цій частині також суперечать вимогам Закону України "Про плату за землю", що вказує на недійсність цього договору.

З 01.01.04 р. набрав чинності новий Цивільний кодекс України (далі - ЦК України).

Відповідно до пункту 4 прикінцевих та перехідних положень вказаного кодексу, Цивiльний кодекс України застосовується до цивiльних вiдносин, що виникли, або продовжують існувати пiсля набрання ним чинностi.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем заявлено до стягнення збитки за період з жовтня 2000 р. по січень 2004 р. включно, а отже цивільні відносини щодо спірної земельної ділянки виникли до набрання чинностi згаданим Кодексом, але продовжували існувати після цього, до спірних правовідносин сторін слід застосовувати норми як ЦК УРСР, що діяв у той час, так і норми ЦК України.

Вiдповiдно до ст. 4 ЦК УРСР, ст. 11 ЦК України, цивiльнi права та обов'язки виникають iз дiй осiб, що передбаченi актами цивiльного законодавства, а також iз дiй осiб, що не передбаченi цими актами, але за аналогiєю породжують цивiльнi права та обов'язки. Пiдставами виникнення цивiльних прав та обов'язкiв, зокрема, є завдання майнової (матерiальної) та моральної шкоди iншiй особi.

Вирiшуючи спір про стягнення заподiяних збиткiв, господарський суд перш за все повинен з'ясувати правовi пiдстави покладення на винну особу зазначеної майнової вiдповiдальностi.

Як вбачається з матеріалів справи, предметом спору є стягнення позадоговірних збитків, спричинених внаслідок використання відповідачем земельної ділянки, розташованої за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Глинки, 19-А, без достатніх підстав.

Згідно ст. 440 ЦК УРСР, ст.ст. 1166, 1192 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомiрними рiшеннями, дiями чи бездiяльнiстю особистим немайновим правам фiзичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фiзичної або юридичної особи, вiдшкодовується в повному обсязi особою, яка її завдала. Особа, яка завдала шкоди, звiльняється вiд її вiдшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини. З урахуванням обставин справи суд за вибором потерпілого може зобов'язати особу, яка завдала шкоди майну, вiдшкодувати її в натурi (передати рiч того ж роду i такої ж якостi, полагодити пошкоджену рiч тощо) або вiдшкодувати завданi збитки у повному обсязi.

Крiм застосування принципу вини необхiдно виходити з того, що збитки пiдлягають вiдшкодуванню за умови безпосереднього причинного зв'язку мiж неправомiрними дiями особи, яка заподiяла збитки, i самими збитками.

Матеріалами справи підтверджується, що позивач сплачував земельний податок всупереч вимогам Закону України "Про плату за землю" та на підставі договору на право тимчасового користування землею № 1192 від 07.08.01 р. з виконкомом, який є недійсним з моменту укладення, а отже –вина відповідача у понесенні позивачем збитків в сумі 6 722,31 грн. відсутня, оскільки ці збитки були понесенні позивачем внаслідок власних неправомірних дій.

До того ж, позивачем не доведено факту неправомірності дій відповідача та безпосереднього причинного зв'язку між діями останнього та самими збитками.

Крім того, суд також враховує відсутність у позивача законних підстав для користування земельною ділянкою.

Викладене є підставою для відмови в задоволенні позовних вимог позивача в частині стягнення з відповідача збитків в сумі 6 722,31 грн.

Керуючись Законами України "Про благодiйництво та благодiйнi організації", "Про оподаткування прибутку пiдприємств", "Про плату за землю", прикінцевими та перехідними положеннями, ст.ст. 11, 256, 257, 261, 264, 267, 268, 376, 1166, 1192 ЦК України, ст.ст. 4, 48, 50, 440 ЦК УРСР, п. 1 ст. 80, ст.ст. 4, 12, 35, 44, 49, 82-85 ГПК України, ст.ст. 17, 21 КАС України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

Припинити провадження в частині позовних вимог щодо скасування рішення Дніпропетровської міської ради від 18.06.03 р. № 54/10 "Про погодження місць розташування об'єктів у місті".

В решті позову відмовити.

Суддя                                                                                                              І.Ю. Дубінін

Дата ухвалення рішення20.12.2006
Оприлюднено21.08.2007
Номер документу328108
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/167

Ухвала від 24.01.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пащенко К.С.

Постанова від 09.09.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 26.08.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 04.08.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Ярош А.І.

Ухвала від 01.07.2014

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Гриньова-Новицька Т.В.

Ухвала від 15.06.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 20.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Ухвала від 11.08.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Ухвала від 11.08.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Рішення від 02.06.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні