Ухвала
від 25.07.2013 по справі 7/122
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

25.07.2013 р. Справа№ 7/122

Стягувач : ТзОВ "Редакція "Галицькі контракти"

Боржник : ДП "Житлово-комунальна контора"

орган, дії якого оскаржуються: Галицький відділ ДВС Львівського міського управління юстиції

скарга на дії органу Державної виконавчої служби

Представники:

Стягувача: не з'явився;

Боржника: не з"явився;

орган, дії якого оскаржуються : Ільчишин Л.В.- представник, довіреність в матеріалах справи

Суть спору:

Господарським судом Львівської області розглядається скарга на дії виконавчої служби в порядку ст. 121-2 ГПК України за заявою: ТзОВ "Редакція "Галицькі контракти", виконавець: Галицький відділ ДВС ЛМУЮ, боржник: ДП "Житлово-комунальна контора".

Ухвалою Господарського суду Львівської області по даній справі від 21.06.2013р. призначено розгляд скарги в судовому засіданні на 14год. 50хв. 08.07.2013р. Розгляд справи відкладався з причин та підстав, зазначених в ухвалах Господарського суду Львівської області по даній справі від 08.07.2013р. та 15.07.2013р.

Представникам Сторін оголошено права і обов'язки, визначені ст.ст. 20, 22, 28, 38 Господарського процесуального кодексу України. Крім того, в ухвалах господарського суду Львівської області по даній справі, які скеровані Сторонам (підтвердженням чого є дані реєстрів вихідної кореспонденції Господарського суду Львівської області, наявні в матеріалах справи повідомлення про вручення поштових відправлень, та письмові повідомлення про відкладення розгляду справи) зазначено, що права та обов'язки сторін визначені ст.ст. 20, 22, 28, 38 Господарського процесуального кодексу України.

Заяв про відвід судді не надходило.

Представник Позивача (Стягувача) в судове засідання з'явився, надав пояснення по суті скарги з обґрунтуванням наявності підстав для визнання неправомірними дії Галицького відділу ДВС ЛМУЮ та визнання незаконною постанову про повернення виконавчого документу від 21.09.2010 року ВП №30973485.

Представник Боржника (Відповідача) в судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, був належним чином повідомлений про дату, час та місце судового засідання.

Представник Галицького відділу ДВС ЛМУЮ в судове засідання з'явилась, проти заяви заперечила, надала пояснення по суті заяви.

05.07.2013 року від представника органу ДВС надійшло заперечення на скаргу з обґрунтуванням відсутності підстав для задовоення поданої Стягувачем (Позивачем) заяви.

Судом встановлено, що 13.05.2013 року старшим державним виконавцем Галицького відділу державної виконавчої служби Львівського міського управління юстиції Ільчишин Л.В., на підставі виданого Господарським судом Львівської області наказу від 21.09.2010 року у справі № 7/122 про стягнення з державного підприємства "Житлово-комунальна контора"(79035, м. Львів, вул. Зелена, б.107, код ЄДРПОУ 01275727) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Редакція "Галицькі контракти" (79035, м. Львів, вул. Зелена, б.109, код ЄДРПОУ 13796035) 82820грн. 22коп. боргу, 828грн. 20коп. державного мита, 231грн. 28коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в господарських справах, винесено постанову №ВП №30973485 про повернення виконавчого документу.

Вимога Скаржника про визнання неправомірними дії Галицького відділу ДВС ЛМУЮ та визнання незаконною постанову про повернення виконавчого документу від 13.05.2013 року ВП №30973485 мотивована тим, що така винесена з порушенням вимог законодавства, а саме, що старший державний виконавець Галицького ВДВС ЛМУЮ Ільчишин Л.В. порушив приписи Порядку виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 03.08.2011р. №845 посилаючись на п.3 Порядку, а повинен був на думку представника Стягувача посилатись на п.7 Порядку.

Крім того, Скаржник зазначає додаткові пояснення (від 15.07.2013р.).

Судом встановлено, що 24.05.2013 року на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю "Редакція "Галицькі контракти" надійшла постанова ВДВС від 13.05.13 ВП № 30973485 про повернення виконавчого документу за наказом Господарського суду Львівської області від 21.09.2010р. у справі №7/122 на підставі п.9 ч.1 ст.47, ст.50 Закону України "Про виконавче провадження" у зв'язку з неможливістю виконання відповідного рішення, оскільки кошти Боржника знаходяться на рахунках органу Казначейства, що унеможливлює виконання рішення суду державною виконавчою службою, так як наявна встановлена законом заборона (чітко визначений порядок та процедура виконання даних рішень) .

Протягом розгляду скарги встановлено, що відповідно до представлених Органу ДВС відповідей з банківських установ, кошти на рахунках Боржника відсутні, або їх недостатньо для стягнення. Наведене підтверджується також наявними в матеріалах справи відповідями ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» №20-2-20/1695 від 10.06.2013р., Державний ощадний банк України №6-04/2072 від 10.06.2013р.

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про виконавче провадження" (далі Закону) примусове виконання рішень покладається на Державну виконавчу службу.

Згідно з ст.11 Закону державний виконавець зобов'язаний вживати передбачених цим Законом заходів примусового виконання рішень, неупереджено, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії. Державний виконавець здійснює заходи необхідні для своєчасного і в повному обсязі виконання рішення, зазначеного в документі на примусове виконання рішення, у спосіб та в порядку, встановленому виконавчим документом і цим Законом.

Статтею 6 Закону передбачено, що державний виконавець зобов'язаний виконувати надані йому права відповідно до закону і не допускати у своїй діяльності порушення прав та законних інтересів фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до п.9 ч.1 ст.47 Закону України «Про виконавче провадження», виконавчий документ, на підставі якого відкрито виконавче провадження, за яким виконання не здійснювалося або здійснено частково, повертається стягувачу у разі, якщо наявна встановлена законом заборона щодо звернення стягнення на майно чи кошти боржника, якщо у нього відсутнє інше майно чи кошти, на які можливо звернути стягнення, а також щодо проведення інших виконавчих дій стосовно боржника, що виключає можливість виконання відповідного рішення

Приписами ч.2 ст.48 Закону встановлено, що виконавчий документ, прийнятий державним виконавцем до виконання, за яким стягувачем є держава, у випадках, передбачених частиною першою статті 47 цього Закону, повертається до органу, який пред'явив виконавчий документ до виконання.

Частинами 1 та 2 Закону України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень», виконання рішень суду про стягнення коштів, боржником за якими є державний орган, здійснюється Державною казначейською службою України в межах відповідних бюджетних призначень шляхом списання коштів з рахунків такого державного органу, а в разі відсутності у зазначеного державного органу відповідних призначень - за рахунок коштів, передбачених за бюджетною програмою для забезпечення виконання рішень суду. Стягувач за рішенням суду про стягнення коштів з державного органу звертається до Державної казначейської служби України у строки, встановлені Законом України "Про виконавче провадження" , із заявою про виконання рішення суду.

Разом із заявою стягувач подає до Державної казначейської служби України документи та відомості, необхідні для перерахування коштів, згідно з переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

При цьому суд зазначає,що вказаний Закон регулює повернення виконавчого документа стягувачеві на підставі вимог п.п.2-4 ч.1 ст.47 Закону України «Про виконавче провадження», державний ж виконавець виносячи постанову про повернення виконавчого провадження, керувався п.9 ст.47, ст.52 Закону України «Про виконавче провадження».

Відповідно до п.3 Порядку виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, затвердженого постановою КМУ від 03.08.2011р. №845 (із змінами та доповненнями) (далі - Порядок), рішення про стягнення коштів з державного та місцевих бюджетів або боржників (визначені в рішенні про стягнення коштів розпорядники (бюджетні установи) та одержувачі коштів, а також підприємства, установи та організації, рахунки яких відкриті в органах казначейства ) виконуються на підставі виконавчих документів виключно органами Казначейства в установленому порядку.

За таких обставин, постанова про повернення виконавчого документу від 13.05.2013 року ВП № 30973485 винесена правомірно.

При цьому суд зазначає, що 15.07.2013р. Стягувачем скеровано наказ №7/122 господарського суду Львівської області до виконання у Личаківський відділ ДВС ЛМУ.

24.07.2013р. постановою державного виконавця Личаківського ДВС ЛМУ (ВП №38940909) відкрито виконавче провадження за скерованим наказом №7/122.

Статтею 55 Конституції України закріплено право кожного на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань. Відповідно до ст. 1 Закону України "Про виконавче провадження", виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження та примусове виконання рішень інших органів (посадових осіб) - це сукупність дій органів і посадових осіб, визначених у цьому Законі, що спрямовані на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які провадяться на підставах, в межах повноважень та у спосіб, визначених цим Законом, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню (далі - рішення).

Враховуючи вищенаведене, керуючись нормами ст.ст. 86, 121-2 Господарського процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В:

1 . У задовленні скарги ТзОВ "Редакція "Галицькі контракти" на дії старшого державного виконавця Галицького відділу державної виконавчої служби Львівського міського управління юстиції Ільчишин Л.В. про винесення постанови №30973485 від 13.05.2013 року про повернення виконавчого документа на підставі виданого Господарським судом Львівської області наказу від 21.09.2010 року у справі № 7/122 про стягнення з державного підприємства "Житлово-комунальна контора"(79035, м. Львів, вул. Зелена, б.107, код ЄДРПОУ 01275727) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Редакція "Галицькі контракти" (79035, м. Львів, вул. Зелена, б.109, код ЄДРПОУ 13796035) 82820грн. 22коп. боргу, 828грн. 20коп. державного мита, 231грн. 28коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в господарських справах - відмовити .

2 . Дана Ухвала набирає законної сили з моменту її винесення.

Суддя Фартушок Т.Б.

Дата ухвалення рішення25.07.2013
Оприлюднено12.08.2013

Судовий реєстр по справі —7/122

Ухвала від 05.10.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

Ухвала від 03.08.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Фартушок Т. Б.

Ухвала від 26.11.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Фартушок Т. Б.

Ухвала від 15.07.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Фартушок Т. Б.

Ухвала від 08.07.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Фартушок Т. Б.

Постанова від 02.11.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бойко С.М.

Ухвала від 21.10.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бойко С.М.

Ухвала від 12.02.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Новосад Д.Ф.

Ухвала від 20.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Н.В. Величко

Ухвала від 06.08.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Н.В. Величко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні