Постанова
від 08.08.2013 по справі 13/133-12
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"08" серпня 2013 р. Справа№ 13/133-12

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Куксова В.В.

суддів: Авдеєва П.В.

Гончарова С.А.

за участю представників:

від позивача: представник - Мікульський К.В. - за довіреністю,

від відповідача: представник - Бардяков О.О. - за довіреністю,

від прокуратури: Барановська В.В.

від апелянта: не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу заступника прокурора Київської області в інтересах держави в особі Згурівської селищної ради Згурівського району Київської області

на рішення Господарського суду Київської області від 10.12.2012 р.

у справі № 13/133-12 (суддя Наріжний С.Ю.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство "Центр", с. Згурівка Згурівського р-ну Київської обл.

до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Нива", с. Згурівка Згурівського р-ну Київської обл.

про визнання права власності на землю,

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2012 р. Товариство з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство "Центр" звернулось до Господарського суду Київської області з позовом до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Нива" з позовом про визнання права власності на земельні ділянки.

Позовні вимоги мотивовані статтею 377 ЦК України та тим, що відповідач не визнає його право власності на земельні ділянки, які знаходяться під об'єктами нерухомості придбаними позивачем.

Рішенням Господарського суду Київської області від 10.12.2012 р. у справі № 13/133-12 позов задоволено повністю.

Визнано за Товариством з обмеженою відповідальністю „Виробниче підприємство „Центр" право власності на земельні ділянки, а саме:

- Земельна ділянка, розташована за адресою: вул. Московська, 2-г, смт. Згурівка, Згурівський р-н, Київська область, 0,1887 га., кадастровий №322195100:04:007:0061, (під Об'єктом нерухомості Зерносклад);

- Земельна ділянка, розташована за адресою вул. Московська, 1-а, смт. Згурівка, Згурівський р-н, Київська обл., площею 0,9257 га., кадастровий №3221955100:10:009:0006. (під Об'єктом нерухомості Зерносховище з надвірними будівлями та спорудами);

- Земельна ділянка, розташована за адресою вул. Московська, 2-а, смт. Згурівка, Згурівський р-н, Київська обл., площею 3,9253 га., кадастровий №3221955100:10:009:0007, (під Об'єктом нерухомості Майстерня з надвірними будівлями та спорудами);

- Земельна ділянка, розташована за адресою вул. Аеродромна, 2, смт. Згурівка, Згурівський р-н, Київська обл., площею 6,8608 га., кадастровий № 3221955100:12:012:0004 (під Об'єктом нерухомості Молочно-товарна ферма з надвірними будівлями та спорудами);

- Земельна ділянка, розташована за адресою: вул. Московська, 2-в, смт. Згурівка, Згурівський р-н, Київська область., площею 0,2880 га., кадастровий №3221955100:04:007:0062, (під Об'єктом нерухомості Сіносховище);.

- Земельна ділянка, розташована за адресою вул. Кооперативна, 14-а, смт. Згурівка, Згурівський р-н, Київська обл., площею 4,9120 га., кадастровий №3221955100:12:012:0004 (під Об'єктом нерухомості Свино-товарна ферма з надвірними будівлями та спорудами);

- Земельна ділянка, розташована за адресою: Київська обл., смт. Згурівка, вул. Аеродромна, 9, площею 0,3944 га., кадастровий №3221955100:11:018:0033 (під Об'єктом нерухомості Склад міндобрив);

- Земельна ділянка, розташована за адресою: Київська обл., смт. Згурівка, вул. Аеродромна, 11, площею 0,7804 га., кадастровий №3221955100:11:018:0032 (під Об'єктом нерухомості Склад ядохімікатів).

Стягнуто з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Нива" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю „Виробниче підприємство „Центр" 64380 грн. судового збору.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, заступник прокурора Київської області в інтересах держави в особі Згурівської селищної ради Згурівського району Київської області звернувся до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить оскаржуване рішення скасувати та прийняти нове рішення, яким у позові відмовити.

Апеляційна скарга обґрунтована тим, що рішення прийнято з порушенням норм матеріального та процесуального права.

У відзиві на апеляційну скаргу позивач зазначає, що рішення суду першої інстанції є законним, а доводи апеляційної скарги необґрунтованими та таким, що спростовуються наявними у справі доказами.

Представник прокуратури в судовому засіданні вимоги апеляційної скарги підтримав у впоєному обсязі, просив оскаржуване рішення скасувати та прийняти нове рішення, яким у позові відмовити повністю.

Представники позивача та відповідача в судовому засіданні проти доводів апеляційної скарги заперечували, просили залишити її без задоволення, а оскаржуване рішення без змін.

Розглянувши у судовому засіданні апеляційну скаргу, відзив на апеляційну скаргу, дослідивши матеріали справи та зібрані у ній докази, заслухавши пояснення представників прокуратури, позивача, відповідача, колегія суддів дійшла до висновку про те, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 101 Господарського процесуального кодексу України у процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Додаткові докази приймаються судом, якщо заявник обґрунтував неможливість їх подання суду першої інстанції з причин, що не залежали від нього. Апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Як вбачається з матеріалів справи, згідно з рішенням співвласників майна реорганізованого КАПП "Нива"оформленого протоколом №1 від 01.07.2009 р. засідання комітету співвласників майна бувших членів КАПП "Нива", ТОВ ВП "Центр"набуло право власності на об'єкти нерухомого майна (далі - об'єкти нерухомості), шляхом виділення їх внатурі із пайового фонду, зокрема:

1. Зерносклад, розташований за адресою: вул. Московська, 2-г, смт. Згурівка, Згурівський р-н, Київська область.

2. Зерносховище з надвірними будівлями та спорудами, розташований за адресою вул. Московська, 1-а, смт. Згурівка, Згурівський р-н, Київська обл.

3. Майстерня з надвірними будівлями та спорудами, розташована за адресою вул. Московська, 2-а, смт. Згурівка, Згурівський р-н, Київська обл.

4. Молочно-товарна ферма з надвірними будівлями та спорудами, розташована за адресою вул. Аеродромна, 2, смт. Згурівка, Згурівський р-н, Київська обл.

5. Сіносховище, розташоване за адресою: вул. Московська, 2-в, смт. Згурівка, Згурівський р-н, Київська область.

6. Свино-товарна ферма з надвірними будівлями та спорудами, розташована за адресою вул. Кооперативна, 14-а, смт. Згурівка, Згурівський р-н, Київська обл.

7. Склад міндобрив, розташований за адресою: Київська обл., смт. Згурівка, вул. Аеродромна, 9.

8. Склад ядохімікатів, розташований за адресою: Київська обл., смт. Згурівка, вул. Аеродромна, 11.

Відповідач - СТОВ "Нива"- є правонаступником реорганізованого КАПП "Нива", що підтверджується статутом СТОВ "Нива", та як правонаступник реорганізованого КАПП "Нива"зберігало майно, виділене в пайовий фонд до розпорядження цим майном його співвласниками (пайовиками).

На підставі рішення співвласників майна реорганізованого КАПП "Нива"оформленого протоколом №1 від 01.07.2009 р. засідання комітету співвласників майна бувших членів КАПП "Нива"відповідач здійснив передачу ТОВ ВП "Центр"майна пайового фонду, що було виділене в натурі на належний ТОВ ВП "Центр"майновий сертифікат Серії КИ-Х №900898, згідно з актом приймання-передачі від 15.10.2009р. В тому числі ТОВ ВП "Центр"були передані вищезазначені об'єкти нерухомості.

В подальшому ТОВ ВП "Центр"здійснило реєстрацію права власності на Об'єкти нерухомості в Бюро технічної інвентаризації, на підставі виданих Згурівською селищною радою свідоцтв про право власності, що підтверджується свідоцтвами про право власності на об'єкти нерухомості та Витягами про реєстрацію права власності, виданими Яготинським БТІ наявними в матеріалах справи.

Земельні ділянки, на яких розміщені належні ТОВ ВП «Центр» об'єкти нерухомості, знаходяться в межах земельної ділянки, належної реорганізованому КАПП «Нива» на підставі державного акту на право колективної власності на землю серії КВ, зареєстрованого 25.05.1995 року за №3 Згурівською районною радою народних депутатів, відповідно до якого КАПП «Нива» передано у колективну власність 2973,7 гектарів землі в межах згідно з планом. Межі та розмір земельних ділянок, які зайняті вищевказаними будівлями та спорудами та необхідні для їх обслуговування, обґрунтовується поданою суду копіями технічної документації на встановлення меж земельних ділянок в смт. Згірвка Згурівської селищної ради Згурівського району

Частиною 1 ст. 377 ЦК України передбачено, що до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

Згідно з положеннями ст. 377 Цивільного кодексу України та ч. 1 ст. 120 Земельного кодексу України (в редакції від 01.01.11) до особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду, переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, у розмірах, встановлених договором.

Разом з тим, якщо житловий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, наданій у користування, то у разі їх відчуження до набувача переходить право користування тією частиною земельної ділянки, на якій вони розміщені, та частиною ділянки, яка необхідна для їх обслуговування.

Таким чином, у разі встановлення факту правомірного набуття особою права на нерухоме майно особа набуває право на відповідну земельну ділянку, на якій воно розміщене, лише за наявності у попереднього власника майна належно оформленого права на цю земельну ділянку.

Водночас, з виникненням права власності на будівлю чи споруду у юридичної особи виникає право одержати земельну ділянку в користування, а відповідний повноважний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування зобов'язаний розглянути таке питання та прийняти відповідне рішення в строки, встановлені законом.

Разом з тим, ТОВ «Виробниче підприємство «Центр» до Згурівської селищної ради про передачу в оренду спірних земельних ділянок не зверталось.

Одним із способів захисту цивільного права, передбачених ст. 16 ЦК України, є визнання права власності.

Відповідно до ст. 392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

В даному випадку позивачем невірно визначено відповідачем Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Нива», оскільки вказане товариство відповідно до вимог ст. 122 Земельного кодексу України не є розпорядниками земель державної та комунальної власності.

Посилання позивача на положення ст. 120 Земельного кодексу України та ст. 377 Цивільного кодексу України є помилковим, оскільки зазначені законодавчі положення регулюють право особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду, на земельну ділянку, на якій вони розміщенні, без зміни її цільового призначення, тобто цільовим призначенням земельної ділянки є розташування та обслуговування житлового будинку, будівлі, споруди, тоді як цільовим призначенням земельної ділянки, на якій розміщені господарські будівлі та споруди, що належать позивачу на праві власності, є ведення сільськогосподарського виробництва.

Крім того, виходячи зі змісту ст. ст. 120 ЗК України, 377 ЦК України, право власності на земельну ділянку на підставі вказаних статей виникає лише у зв'язку з придбанням житлових будинків, будівель або споруд та лише на ту частину земельної ділянки, яка зайнята житловим будинком, будівлею або спорудою, та на частину земельної ділянки, яка є необхідною для їх обслуговування.

Крім того, площа земельних ділянок, право власності на які визнано за позивачем (18,2755 га) більша за площу нерухомого майна, яка є необхідною для його обслуговування.

Виказане свідчить про те, що площа земельних ділянок, на які судом визнано право власності за позивачем, яка зайнята житловим будинком, будівлею або спорудою та яка є необхідною для їх обслуговування є необґрунтованою та значно завищеною.

Вказане не враховано судом першої інстанції та призвело до визнання права власності за позивачем на земельні ділянки, площами значно більшими від площі нерухомого майна, яке перебуває у його власності.

З приводу оформлення права власності на земельну ділянку позивачу необхідно було звертатися до відповідного органу місцевого самоврядування.

Майно позивача знаходиться в межах населеного пункту смт. Згурівка Згурівської селищної ради Згурівського району, то відповідно до п. 12 Перехідних положень Земельного кодексу України уповноваженим органом в даному випадку є Згурівська селищна рада Згурівського району.

Крім того, в даному випадку не вбачається, що Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Нива» не визнає або оспорюютє право власності позивача на земельні ділянки.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 Земельного кодексу України, у державній власності перебувають усі землі України, крім земель комунальної та приватної власності.

За таких обставин, позовні вимоги є необґрунтованими і задоволенню не підлягають.

Щодо подання апеляційної скарги прокуратурою колегія суддів зазначає наступне.

Відповідно до ст. 121 Конституції України представництво інтересів держави в судах покладено на органи прокуратури, при цьому прокурор самостійно визначає і обґрунтовує в позовній заяві в чому полягає інтерес держави (загроза цим інтересам ).

Відповідно до п. 2 резолютивної частини Рішення КСУ від 8 квітня 1999 року № З-рп/99 під поняттям «орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах», зазначеним у частині другій статті 2 Арбітражного процесуального кодексу України, потрібно розуміти орган державної влади чи орган місцевого самоврядування, якому законом надано повноваження органу виконавчої влади.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 Конституції України, земля є об'єктом права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

Відповідно до ч. 5 ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об'єктами права комунальної власності.

Отже, Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні», надає селищним радам право діяти в інтересах держави щодо управління та розпорядження земельними ресурсами.

Визнання за позивачем права власності на земельні ділянки без участі органу місцевого самоврядування, який уповноважений державою розпоряджатися даною земельною ділянкою, безпосередньо порушує державні інтереси.

Згідно п. 2 ст. 103 Господарського процесуального кодексу України апеляційна інстанція за результатами розгляду апеляційної скарги має право скасувати рішення повністю або частково і прийняти нове рішення.

Відповідно до приписів п. п. 3, 4 ч. 1 ст. 104 Господарського процесуального кодексу України підставами для скасування або зміни рішення місцевого господарського суду є невідповідність висновків, викладених у рішенні місцевого господарського суду, обставинам справи, порушення або неправильне застосування норм матеріального права.

У відповідності до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України з позивача на користь Державного бюджету України підлягає стягненню судовий збір за подання позовної заяви в розмірі 34410 грн., який визначений виходячи з ціни позову.

Керуючись статтями 99, 101, 103, 104, 105 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу заступника прокурора Київської області в інтересах держави в особі Згурівської селищної ради Згурівського району Київської області задовольнити.

2. Рішення Господарського суду Київської області від 10.12.2012 р. у справі № 13/133-12 скасувати.

3. Прийняти нове рішення, яким у позові Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство "Центр" до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Нива" про визнання права власності на землю відмовити повністю.

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробниче підприємство "Центр" (07600, Київська обл., Згурівський р-н, с. Згурівка, вул. Молодіжна, 16, ідентифікаційний код 34099325) на користь Державного бюджету України (Одержувач: ГУ ДКСУ у м. Києві; ЄДРПОУ 37993783; Банк одержувач: ГУ ДКСУ у м. Києві; МФО 820019; р/р 31216206782001; код класифікації доходів бюджету 22030001; символ звітності 206; призначення платежу: «судовий збір за позовом (ПІБ чи назва установи, організації позивача) Київський апеляційний господарський суд, код ЄДРПОУ 25960043, п. (пункт таблиці ставок судового збору, за яким визначено розмір судового збору)») судовий збір за подання апеляційної скарги у розмірі 34410 (тридцять чотири тисячі чотириста десять) грн.

5. Видачу наказу доручити Господарському суду Київської області.

6. Матеріали справи №13/133-12 повернути до Господарського суду Київської області.

Постанова може бути оскаржена впродовж двадцяти днів до Вищого господарського суду України.

Головуючий суддя Куксов В.В.

Судді Авдеєв П.В.

Гончаров С.А.

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення08.08.2013
Оприлюднено12.08.2013
Номер документу32901284
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/133-12

Постанова від 25.11.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Прокопанич Г.K.

Ухвала від 16.10.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Прокопанич Г.K.

Постанова від 08.08.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Куксов В.В.

Ухвала від 27.05.2013

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Куксов В.В.

Рішення від 10.12.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні