Рішення
від 16.08.2013 по справі 2-480/11
ПЕРШОТРАВНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2-480/11

2/241/3/2013

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.08.2013 року Першотравневий районний суд Донецької області

У складі: головуючого -судді- - Топузової Н.М.

при секретарі - Орчелота І.С.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні у с.м.т. Мангуш справу за позовом

Першотравневого районного центру зайнятості до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за виплатою допомоги по безробіттю,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з даним позовом із наступних підстав :

Відповідачем у цій справі є ОСОБА_2, який на час подання заяви про надання статусу безробітного був суб'єктом підприємницької діяльності, та надав неправдиві відомості центру зайнятості зазначивши, що не є підприємцем, чим порушив вимоги п. 2 ст. 36 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття ".

09.01.2007р. ОСОБА_2 звернувся до Першотравневого районного центру зайнятості за сприянням у працевлаштуванні та його було зареєстровано як такого, що шукає роботу.

16.01.2007р. ОСОБА_2 подав заяву про надання йому статусу безробітного з виплатою допомоги по безробіттю відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття , в якій вказав, що не є підприємцем, трудовою діяльністю не займається та пенсію не отримує.

Наказом Першотравневого районного центру зайнятості від 16.01.2007р. № НТ 070116, ОСОБА_2 призначена допомога по безробіттю. За період з 16.01.2007р. до 07.06.2007р. йому була перерахована допомога по безробіттю на його особистий рахунок на загальну суму 1416,49грн.

Згідно листа Першотравневої районної державної адміністрації від 08.06.2007р. № 01-28вх1629\1, з'ясувалося, що ОСОБА_2 був зареєстрований приватним підприємцем та значився в Єдиному державному реєстрі.

22.09.2005р. Рішенням Господарського суду Донецької області підприємницьку діяльність ОСОБА_2 було припинено, але цього рішення суду не достатньо для того, щоб виключити ОСОБА_2 як фізичних осіб- підприємців з Єдиного державного реєстру, тому що треба особисто звернутися до державного реєстратора з заявою про припинення підприємницької діяльності, надати усі потрібні довідки з податкової інспекції, пенсійного фонду, фонду соціального страхування.

Згідно зі ст. 46 п.1-3 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців ", державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця проводиться у разі винесення судового рішення про припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця. Фізична особа позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця. Згідно зі ст. 49 п. 5 вищевказаного Закону, вказано, що порядок Державної реєстрації припинення підприємницької діяльності за судовим рішенням, що не пов'язано з банкрутством фізичної особи - підприємця (а в даному випадку припинення підприємницької діяльності ОСОБА_2 не пов'язане з банкрутством, а з не наданням податкової декларації, звітів більше року), здійснюється за процедурами встановленими частиною 9-18 ст. 47 цього Закону, що не було виконано ОСОБА_2

В результаті того, що ОСОБА_2 на час надання статусу безробітного відносився до зайнятого населення відповідно до пп. "б" п. З ст. 1 Закону України "Про зайнятість населення ", тобто відносився до громадян, які забезпечують себе роботою самостійно, він не мав права на надання статусу безробітного та на виплату допомоги по безробіттю.

До осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, відносяться в тому числі фізичні особи суб'єкти підприємницької діяльності, у тому числі ті, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), та члени сімей зазначених фізичних осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності.

У зв'язку з призначенням виплати безробітному на підставі документів, що містять неправдиві відомості відповідно до пп. "8" п.1 ст.31 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», йому була припинена виплата матеріальної допомоги по безробіттю. Відповідно п. З ст. 36 Закону, сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг застрахованій особі внаслідок умисного невиконання нею своїх обов'язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

На підставі абз. 14 пп. 1 п. 20 "Порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних" наказом Першотравневого районного центру зайнятості від 08.06.2007р. № НТ070608, ОСОБА_2 було знято з обліку у зв'язку з призначенням виплати безробітним на підставі документів, що містять неправдиві відомості.

28.09.2009р. Першотравневим РЦЗ було подано адміністративний позов про стягнення заборгованості за виплатою допомоги по безробіттю з ОСОБА_2 до Донецького окружного адміністративного суду. 17.12.2009р. Донецьким окружним адміністративним судом було винесено постанову щодо задоволення позову та стягнення з ОСОБА_2 на користь Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття суми допомоги по безробіттю. 05.05.2010р. Донецьким окружним адміністративним судом нам було надано виконавчий лист про стягнення заборгованості за виплатою допомоги по безробіттю. На підставі виконавчого листа було подано заяву про відкриття виконавчого провадження до Державної виконавчої служби Першотравневого РУЮ. 14.05.2010р. відділом державної виконавчої служби Першотравневого РУЮ було винесено постанову про відкриття виконавчого провадження. В результаті виконавчих дій з ОСОБА_2 було стягнено 196,08 грн. 22.08.2010р. ОСОБА_2 було подано апеляційну скаргу на постанову Донецького окружного адміністративного суду від 17.12.2009р. Ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 10.09.2010р. ОСОБА_2 було поновлено строк на апеляційне оскарження вищевказаної постанови. Ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 21.09.2010р. апеляційну скаргу ОСОБА_2 залишено без задоволення, постанову Донецького окружного адміністративного суду залишено без змін. ОСОБА_2 було подано касаційну скаргу на постанову Донецького окружного адміністративного суду від 17.12.2009р. та ухвалу Донецького апеляційного адміністративного суду від 21.09.2011р. Вищий адміністративний суд України в своїй ухвалі здійснивши розгляд в порядку письмового провадження адміністративної справи за позовом Першотравневого районного центру зайнятості до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості з виплаченої допомоги по безробіттю у розмірі 1416,49 грн. від 07 квітня 2011 року дійшов висновку, що вимоги центру зайнятості за своєю сутністю є вимогами про відшкодування шкоди і відносяться до компетенції судів цивільної юрисдикції..

Таким чином, позивач , у порядку цивільного судочинства, звернувся до суду з позовом,та просить суд: стягнути з ОСОБА_2, виплачену йому суму допомоги по безробіттю у розмірі 1220,41 грн. на користь Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття через розрахунки Першотравневого районного центру зайнятості, а саме:

1220,41 грн. (одна тисяча двісті двадцять гривень сорок одна копійка) перерахувати на рахунок № 37177001004284 в ГУ ДКУ в Донецькій області МФО 834016, ОКПО 25095740 одержувач: Першотравневий районний центр зайнятості.

У судове засідання ,представник позивача,за дорученням, не з*явився,надав суду заяву в якій свої позовні вимоги підтримав і просить справу розглянути за його відсутності та про заочний розгляд справи.

Справу вирішено розглянути за відсутності представника позивача.

Відповідач не з*явився у судове засідання,про слухання справи був повідомлений належним чином , але відповідач суд не повідомив про причини неявки у судове засідання.

Відповідач мешкає та зареєстрований за адресою : АДРЕСА_1.

Судова повістка з повідомленням та копіями відповідних документів , була надіслана відповідачу за місцем його реєстрації,але була повернута з позначкою «за закінченням терміну зберігання».

Відповідно до ст.. 74 ЦПК України, судові виклики здійснюються судовими повістками про виклик. Судові повістки разом із розпискою ,разом з копіями відповідних документів надсилається фізичним особам ,які не мають статус підприємців,- за адресою їх місця проживання чи перебування,зареєстрованою у встановленому законом порядку.У разі відсутності осіб,які брали участь у справі за такою адресою,вважається ,що судове повідомлення вручене їм належним чином.

Відповідно до ст.. 224 ЦПК України,у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності або якщо повідомлені ним причини неявки визнані неповажними, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Суд вирішив розглянути дану справу заочно-за відсутністю відповіда,позивач проти заочного розгляду не заперечує..

Вимоги позивача підтверджуються: квитанцією про сплату ІТЗ/а.с. 1/,заявою ОСОБА_2 про надання статусу безробітного з виплатою допомоги по безробіттю/а.с. 6/, витягами із наказів про надання ОСОБА_2 статусу безробітного , про призначення допомоги по безробіттю та про відкладання та припинення виплати допомоги по безробіттю,зняття з обліку ОСОБА_2/а.с. 7/, довідкою про доходи ОСОБА_2/а.с. 8/,листом Першотравневої РДА/а.с. 9/, додатком до ПК про припинення рішення щодо нарахувань та платежів/а.с. 10-11/,персональною карткою ОСОБА_2/а.с. 12/,свідоцтвом про державну реєстрацію суб*єкта підприємницької діяльності-фізичної особи ОСОБА_2/а.с. 13/

Позивачем також надані :постанова/а.с. 15 -16/, ухвала/а.с. 17-18/, ухвала/а.с. 19-20/, рішенням,ухвали суду /а.с. 29-40/.

Відповідно до ст.. 10 ЦПК України, сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст.. 57 ЦПК України,доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів, зокрема звуко- і відеозаписів, висновків експертів.

Відповідно до ст.. 58 ЦПК України,належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Відповідно до ст.. 59 ЦПК України, суд не бере до уваги докази, які одержані з порушенням порядку, встановленого законом. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до ст.60 ЦПК України, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Суд,з урахуванням у сукупності доказів,які є в матеріалах справи ,приходить до наступного :

ОСОБА_2 21 квітня 2003 року був зареєстрований як суб'єкт підприємницької діяльності - фізична особа, що підтверджено свідоцтвом про державну реєстрацію (а.с.13) та внесений до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів за № НОМЕР_1. Реєстрація відповідача як підприємця була здійснена у відповідності до Положення про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 1998 року N 740, яке діяло до 1 липня 2004 року.

З 1 липня 2004 року набув законної сили Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» № 755-ІУ від 15 травня 2003 року, за Прикінцевими положеннями якого державний реєстратор протягом 2004 - 2005 років при надходженні від юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців реєстраційної картки, відповідно до вимог статті 19 цього Закону, зобов'язаний був провести заміну раніше виданих їм свідоцтв про державну реєстрацію на свідоцтва про державну реєстрацію єдиного зразка. Тобто, ОСОБА_2 повинен був здійснити заміну свідоцтва про державну реєстрацію з відповідним внесенням його даних до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

22 вересня 2005 року рішенням господарського суду Донецької області у справі № 18/258пн за позовом Мангуської міжрайонної державної податкової інспекції , прийнятим на . підставі Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців», підприємницьку діяльність ОСОБА_2 було припинено у зв'язку з неподанням податкової звітності більше року. Для виконання вказаного судового рішення шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відповідач повинен був зареєструватися в цьому реєстрі, але він цього не здійснив, чим позбавив державного реєстратора можливості виконати судове рішення, про що й свідчить лист Першотравневої районної державної адміністрації № 01-28-вх.1629/1 від 8 червня 2007 року (а.с.9/.

Згідно вказаного листа райдержадміністрації відносно ОСОБА_2 запис про припинення державної реєстрації не був внесений.

Пунктом 3 статті 46 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» передбачено, що фізична особа позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця.

ОСОБА_2 звернувся до Першотравневого районного центру зайнятості з заявою про вирішення питання щодо працевлаштування та надання статусу безробітного з виплатою допомога по безробіттю, що підтверджується заявою від 16 січня 2007 року (а.с.6).Згідно наказу № НТ070116 від 16 січня 2007 року (а.с.7) відповідачу було надано статус безробітного з 16 січня 2007 року. За наказом № НТ 070116 від 16 січня 2007 року (а.с.7) відповідачу було призначено допомогу по безробіттю з 16 січня 2007 року по 12 квітня 2008 року та відкладено виплату допомоги по безробіттю з 16 січня 2007 року по 29 січня 2007 року у зв'язку з наданням особі вихідної допомоги та інших виплат при вивільненні. Згідно наказу № НТ 070130 від 30 січня 2007 року (а.с.7) позивачем була розпочата виплата допомоги по безробіттю з 30 січня 2007 року.

Після отримання позивачем листа Першотравневої районної державної адміністрації № 01-28- вх. 1629/1 від 8 червня 2007 року, наказом № НТ070608 від 8 червня 2007 року з цієї дати було припинено виплату відповідачу допомоги по безробіттю та знято його з обліку у зв'язку з наданням відповідачем неправдивих відомостей при призначенні виплати безробітному.

Згідно довідки позивача (а.с.10-11) відповідачу було виплачено допомог, по безробіттю за період з 16 січня 2007 року по 7 червня 2007 року в розмірі 1416 гри. 49 коп.. На підставі виконавчого листа з ОСОБА_2 було стягнено 196,08 грн.

Відповідно до абзацу 14 підпункту 1 пункту 20 Порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 року № 219 із змінами та доповненнями, громадяни, зареєстровані як там, що шукають роботу, та безробітні, знімаються з обліку з дня виявлення факту подання недостовірних даних, що мав місце під час перебування особи на обліку як безробітної.

Згідно з пунктом 3 статті 1 Закону України «Про зайнятість населення» в Україні до зайнятого населення належать громадяни, що проживають на території держави на законних підставах, і зокрема, які самостійно забезпечують себе роботою, включаючи підприємців, осіб, зайнятих, індивідуальною трудовою діяльністю, творчою діяльністю, члени кооперативів, фермери та члени їх сімей, що беруть участь у виробництві.

Таким чином, Законом України «Про зайнятість населення» не передбачено як підставу для визнання права особи на призначення статусу безробітного фактичне нездійснення підприємницької діяльності, оскільки юридичне значення має сам факт відсутності державної реєстрації підприємницької діяльності на момент звернення з заявою про отримання статусу безробітного. Відповідач при поданні заяви 16 січня 2007 року (а.с.6) зазначив про те, що на час звернення не зареєстрований як суб'єкт підприємницької діяльності, не впевнившись в тому чи виконано судове рішення про припинення його підприємницької діяльності та не здійснивши самостійних заходів для її припинення у відповідності з законом.

Позивач довів перед судом належними та допустимими доказами свої позовні вимоги,а саме що ОСОБА_2 надав неправдиві відомості та відповідно не мав права на призначення статусу безробітного та на виплату допомоги по безробіттю.

Суд, з урахуванням доказів, які є в матеріалах справи, приходить до висновку, що вимоги позивача підлягають задоволенню.

Керуючись ст. 10,60,212-215,224-226ЦПК України, Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» № 755-ІУ від 15 травня 2003 року України, Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців», Порядком реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 року № 219 із змінами та доповненнями, Законом України «Про зайнятість населення» ,суд ,-

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2, виплачену йому суму допомоги по безробіттю у розмірі 1220/одна тисяча двісті двадцять /гривень 41копійку на користь Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття через розрахунки Першотравневого районного центру зайнятості, а саме:1220/одну тисячу двісті двадцять /гривень 41 копійку перерахувати на рахунок № 37177001004284 в ГУ ДКУ в Донецькій області МФО 834016, ОКПО 25095740 одержувач: Першотравневий районний центр зайнятості.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 10 днів з дня його проголошення.Особи,які брали участь у справі,але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення рішення ,можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Апеляційна скарга подається Апеляційному суду Донецької області у м.Маріуполі через Першотравневий районний суд.

Заочне рішення може бути переглянуте судом ,що його ухвалив за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя: Н.М.Топузова.

Дата ухвалення рішення16.08.2013
Оприлюднено21.08.2013
Номер документу33000799
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за виплатою допомоги по безробіттю

Судовий реєстр по справі —2-480/11

Ухвала від 13.12.2021

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Грещук Р. П.

Ухвала від 05.08.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 05.08.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 11.06.2012

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Ухвала від 11.06.2012

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Ухвала від 14.01.2021

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Грещук Р. П.

Ухвала від 05.01.2011

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Бутенко С. Б.

Ухвала від 24.11.2020

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Грещук Р. П.

Ухвала від 21.10.2011

Цивільне

Першотравневий районний суд Донецької області

Топузова Н. М.

null від 22.12.2011

Цивільне

Першотравневий районний суд Донецької області

Топузова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні