Ухвала
від 02.08.2013 по справі 1016/2417/12
МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

08000, Київська область, смт. Макарів, вул. Фрунзе, 35

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.08.2013 року Справа № 1016/2417/12

Макарівський районний суд Київської області у складі головуючого судді Тандира О.В., при секретарях Лизі Л.М., Захарченко Т.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Макарові Київської області цивільну справу за позовом Прокурора Макарівського району Київської області в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2, Мар'янівської сільської ради Макарівського району Київської області, третя особа: Управління Держкомзему у Макарівському районі Київської області, про скасування рішення ради та визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку, -

в с т а н о в и в:

Прокурор Макарівського району Київської області в інтересах ОСОБА_1 (далі-позивач) звернувся до Макарівського районного суду Київської області з позовом до ОСОБА_2, (далі -відповідач1), Мар'янівської сільської ради Макарівського району Київської області (далі-відповідач2), третя особа: Відділ Держземагенства у Макарівському районі Київської області, в якому просив скасувати рішення сесії Мар'янівської сільської ради від 02.09.2010р. №444-31-05 про передачу у власність відповідача1 земельної ділянки та визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку.

В обґрунтування позовних вимог було зазначено, що Макарівською районною прокуратурою в ході перевірки звернення позивача встановлено, що позивачем 29.10.1992р. придбано частину житлового будинку з надвірними спорудами в с. Мар'янівка Макарівського району Київської області. В подальшому позивачем на підставі рішення Мар'янівської сільської ради №2 від 12.03.1998р. одержано державний акт на право власності на земельну ділянку площею 0,212га, цільове призначення - для будівництва та обслуговування житлового будинку. Крім того встановлено, що рішенням Мар'янівської сільської ради від 22.09.2008р за № 163 відповідачу1 надано дозвіл на розробку документації із землеустрою на земельну ділянку площею 0,21 га, цільове призначення - для будівництва та обслуговування житлового будинку. В подальшому рішенням №444-31-05 від 02.09.2010р. затверджено технічну документацію із землеустрою, і 08.06.2011р. відповідачем1 отримано державний акт на право власності на земельну ділянку площею 0,2259 га з цільовим призначенням - для будівництва та обслуговування житлового будинку.

Позивач вважає, що при здійсненні відведення у власність відповідачу1 вище зазначеної земельної ділянки на території Мар»янівської сільської ради Макарівського району Київської області, було допущено порушення норм земельного законодавства, а саме передано частину земельної ділянки, на якій знаходиться її погріб.

У судовому засіданні прокурор та позивач, позовні вимоги підтримали, просили їх задовольнити із підстав, вказаних у позовній заяві.

Відповідач 1 у судове засідання не з'явився, представника не направив. Про день та час слухання справи повідомлений належним чином. Через канцелярію суду подав клопотання про відкладення розгляду справи у зв'язку із поганим станом здоров'я. Суд клопотання визнає необґрунтованим, оскільки стан здоров'я відповідача не підтверджується жодними доказами, а також пройшли всі розумні строки розгляду справи, встановлені ЦПК України. В своїх письмових запереченнях проти позову вказав на відсутність підстав для представлення прокурором інтересів позивача.

Відповідач 2 у судове засідання представника не направив, про причини неявки представника не повідомив. Про день та час слухання справи повідомлений належним чином, у зв'язку із чим суд ухвалив заочно розглянути справу на підставі наявних у ній доказів.

Третя особа у судове засідання представника не направила, про причини неявки представника суд не повідомила. Про день та час слухання справи повідомлено належним чином.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши наявні у матеріалах справи докази, суд встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до договору купівлі-продажу від 29.10.1992р. позивачем придбано ? частину житлового будинку з надвірними спорудами в АДРЕСА_1, в тому числі погріб.

На підставі рішення Мар'янівської сільської ради №2 від 12.03.1998р. позивач отримав державний акт на право власності на земельну ділянку площею 0,212 га, цільове призначення - для будівництва та обслуговування житлового будинку серії II-КВ №029663 від 28.09.1998р. В 2007 р. зазначеній земельній ділянці присвоєно кадастровий номер 3222784501:01:001:01.

Рішенням Мар'янівської сільської ради Макарівського району Київської області від 22.05.2008 року ОСОБА_1, було відмовлено у оформленні права приватної власності на земельну ділянку, на якій розташований погріб, що їй належить.

Також, судом встановлено, що ОСОБА_2, є власником іншої ? частини житлового будинку з господарськими спорудами по АДРЕСА_1. Серед господарських споруд ОСОБА_2, є власником і погреба. Вказане підтверджується свідоцтвом про право власності на нерухоме майно серії ЯЯЯ № 548883 від 22.10.2010 року та виписками з по господарської книги Мар'янівської сільської ради. Вказане свідоцтво про право власності на нерухоме майно видане на підставі рішення Мар'янівської сільської ради Макарівського району Київської області від 15.05.2008 року № 69.

Рішенням Мар'янівської сільської ради від 22.09.2008 р., за № 163 ОСОБА_2, надано дозвіл на розробку документації із землеустрою на земельну ділянку площею 0,21 га, цільове призначення - для будівництва та обслуговування житлового будинку. Рішенням №444-31-05 від 02.09.2010р. затверджено технічну документацію із землеустрою і передано у власність ОСОБА_2, вказаної земельної ділянки, на підставі чого 08.06.2011р., ним було отримано державний акт на право власності на земельну ділянку площею 0,2259 га, цільове призначення - для будівництва та обслуговування житлового будинку, кадастровий номер 3222784501:01:001:0014.

Під час проведення перевірки прокуратурою Макарівського району Київської області законності відведення земельної ділянки у власність відповідачу1, було встановлено, що вищевказаним рішенням сільської ради у справі, частину земельної ділянки, що перебувала у власності позивача разом із надвірною спорудою - погребом, незаконно передано у власність ОСОБА_2 Вказане підтверджується викопіюванням з чергового кадастрового плану Мар'янівської сільської ради Макарівського району Київської області, актом про встановлення на місцевості, погодження зовнішніх меж земельної ділянки ОСОБА_1, від 09.11.2012 року.

Рішенням Макарівського районного суду Київської області від 05.03.2013 року, залишеним без змін ухвалою Апеляційного суду Київської області від 03.06.2013 року визнано незаконним та скасовано рішення Мар'янівської сільської ради Макарівського району Київської області від 15.05.2008 року за № 69 «Про оформлення права приватної спільної часткової власності на 1\2 житлового будинку з надвірними будівлями і спорудами в АДРЕСА_1 ОСОБА_2». Визнано незаконним та скасовано свідоцтво про право власності на 1\2 частину житлового будинку з надвірними спорудами по АДРЕСА_1 від 22.10.2010 року серія ЯЯЯ №548883, яке було видане на підставі рішення Мар'янівської сільської ради від 15.05.2008 року №69 на ім'я ОСОБА_2.

Підставою для скасування рішення сільської ради та виданого на підставі нього свідоцтва про право власності на нерухоме майно було те, що ОСОБА_2, передано у власність, серед іншого, і погріб, який належить на праві власності ОСОБА_1

Вирішуючи спір у даній справі суд виходить із наступного.

Відповідно до ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ст. 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право власності є непорушним.

Статтею 321 ЦК України передбачено, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійснені. Відповідно до ст. 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Відповідно до ст. 30 ЗК України (у редакції 1990 року, що був чинним на час отримання у власність домоволодіння позивачем) при переході права власності на будівлю і споруду разом з цими об'єктами переходить у розмірах, передбачених статтею 67 цього Кодексу, і право власності або право користування земельною ділянкою без зміни її цільового призначення і, якщо інше не передбачено у договорі відчуження - будівлі та споруди. У разі зміни цільового призначення надання земельної ділянки у власність або користування здійснюється в порядку відведення.

Відповідно до ч. 1 ст. 116 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

Згідно із ст. 155 ЗК України, у разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акту, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

Статтею 152 ЗК України передбачено, що держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані із позбавленням права володіння земельною ділянкою і відшкодування завданих збитків. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав.

Оскільки рішенням сесії Мар'янівської сільської ради від 02.09.2010р. за № 444-31-05, яким передано у власність відповідачу земельну ділянку, на якій розташований погріб позивача, чим порушуються її права, вказане рішення підлягає визнанню недійсним, як і підлягає визнанню недійсним виданий на підставі цього рішення державний акт на право власності на ім'я відповідача.

Посилання відповідача на відсутність підстав для представлення прокурором інтересів ОСОБА_1, спростовуються доказами, наявними у матеріалах справи, а саме випискою із медичної карти стаціонарного хворого, з якої вбачається незадовільний стан її здоров'я, та копією посвідчення ветерана праці.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України судові витрати підлягають стягненню з відповідачів у рівних частинах на користь держави.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 15, 57, 60, 79, 209, 212-215, 223-226, 294 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в:

Позов прокурора Макарівського району Київської області в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2, Мар'янівської сільської ради Макарівського району Київської області, третя особа: Управління Держкомзему у Макарівському районі Київської області, про скасування рішення ради та визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку - задовольнити.

Рішення Мар'янівської сільської ради Макарівського району Київської області від 02.09.2010р. за № 444-31-5 «Про передачу у власність земельних ділянок» визнати недійсним.

Державний акт на право власності на земельну ділянку площею 0,2259га, серії ЯЛ №622549, виданий 08.06.2011р. на ім'я ОСОБА_2, кадастровий номер 3222784501:01:001:0014, цільове призначення - для будівництва та обслуговування житлового будинку визнати недійсним.

Заочне рішення може бути переглянуте за заявою відповідачів судом, що його ухвалив, протягом десяти днів з моменту отримання ними його копії.

Заочне рішення суду набирає законної сили в загальному порядку відповідно до вимог ст. 223 ЦПК України.

Головуючий О.В.Тандир

Дата ухвалення рішення02.08.2013
Оприлюднено27.08.2013
Номер документу33085327
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування рішення ради та визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —1016/2417/12

Ухвала від 25.11.2013

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Воробйова Н. С.

Рішення від 27.12.2013

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Воробйова Н. С.

Ухвала від 25.11.2013

Цивільне

Апеляційний суд Київської області

Воробйова Н. С.

Ухвала від 11.10.2013

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Тандир О. В.

Ухвала від 02.08.2013

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Тандир О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні