Рішення
від 05.03.2009 по справі 38/2
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

38/2

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  

За позовомПодільської районної у м. Києві ради

ДоТовариства з обмеженою відповідальністю «Видавнича група «Європа»

Провизнання права власності

Суддя Власов Ю.Л.

Представники:

Від позивачаКравцов А.В.

Від відповідачаМельник В.В.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

          Позивач звернувся до суду з позовною заявою до Відповідача про визнання за територіальною громадою Подільського району м. Києва права власності на нежитлові приміщення цоколя загальною площею 88,3 кв. м. по вул. Андріївський узвіз, 11, літ. А'.   

У судовому засіданні 29.01.09р. Позивач подав заяву про уточнення позовних вимог, в якій змінив предмет позову та просить суд визнати за територіальною громадою Подільського району м. Києва права власності на нежитлові приміщення групи приміщень №68 загальною площею 94,3 кв. м., розміщених в цоколі житлового будинку за адресою: м. Київ, вул. Андріївський узвіз, 11 (літера А').    

Заявлений позов Позивач обґрунтовує тим, що спірні приміщення належать до комунальної власності територіальної громади Подільського району міста Києва та перебувають на балансі Комунального підприємства «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду Подільського району».

Проте, Відповідач на підставі договору оренди вимагає визнати за ним право власності на дані приміщення, та заперечує права власності Позивача.

Відповідач заперечив проти задоволення позову мотивуючи наступним. Відповідач вважає спірне приміщення своєю власністю у зв'язку з проведенням в орендованих у Позивача спірних приміщеннях ремонту, вартість якого значно перевищує балансову вартість самих приміщень, та яка Відповідачу не поверталась.

Ухвалою від 08.12.08р. провадження у справі було порушено, позовна заява прийнята до розгляду, розгляд справи був призначений на 29.01.09р. Цією ж ухвалою сторони було зобов'язано подати суду документи, вказані в цій ухвалі.

Ухвалою від 29.01.08р. розгляд справи був відкладений на 10.02.09р. у зв'язку з неподанням представником Позивача витребуваних судом документів та необхідністю витребування нових доказів по справі.  

Ухвалою від 10.02.09р. розгляд справи був відкладений на 05.03.09р., у зв'язку з неявкою у судове засідання представника Позивача та неподанням ним витребуваних судом доказів по справі.

Судом заслухані пояснення сторін, досліджені надані суду докази та матеріали. В результаті дослідження наданих суду доказів та матеріалів, слухання сторін суд

ВСТАНОВИВ:

          27.12.01р. рішенням Київської міської ради «Про формування комунальної власності територіальних громад районів міста Києва»№208/1642 був затверджений перелік об'єктів комунальної власності територіальної громади Подільського району міста Києва (додаток №8) за яким житлові будинки за адресою: м. Київ, вул. Андріївський узвіз, 11, літера А та АА) були віднесені до власності територіальної громади Подільського району міста Києва.

          12.01.08р. на підставі розпорядження Подільської районної у м. Києві державної адміністрації №29 від 12.01.08р. між Комунальним підприємством «Оренда»та Відповідачем був укладений договір оренди нерухомого майна (нежилих будівель, споруд, приміщень) комунальної власності територіальної громади Подільського р-ну м. Києва №97/08.

          Відповідно до п.1.1. зазначеного договору КП «Оренда»зобов'язалось передати, а Відповідач прийняти в оренду приміщення (будівлю, споруду) 1-го поверху площею 78,0 кв.м., вартість якого визначена експертним шляхом, по вул. Андріївський узвіз, 11, літ. А для розміщення редакції.

14.08.08р. між КП«Оренда»та Відповідачем було укладено додаткову угоду № 1 про зміну і доповнення до договору № 97/08 від 12.01.08р. оренди нежитлового приміщення по вул. Андріївський узвіз, 11, літ. А.

Відповідно до п. 1 вказаної додаткової угоди на підставі розпорядження Подільської районної у м. Києві державної адміністрації № 29 від 12.01.08р. та уточнення поверхових планів (за даними БТІ) передає, а Відповідач приймає в оренду приміщення (будівлю, споруду), а саме цокольне площею 88,3 кв.м., вартість якого визначена експертним шляхом, по вул. Андріївський узвіз, 11 літ. А для розміщення редакції.

          

          02.12.08р. Відповідач звернувся до Позивача з листом № 79, в якому вимагав визнати за ним право власності на нежитлові приміщення цоколю загальною площею 88,3 кв. м. по вул. Андріївський узвіз, 11, літ. А'.

          Свою вимогу Відповідач обґрунтовував тим, що здійснив ремонт вказаних приміщень, вартість якого перевищує вартість самих приміщень.

          Згідно з довідкою Управління з питань майна виконавчого органу Позивача №64 від 27.02.09р. нежитлові приміщення групи приміщень №68 загальною площею 94,3 кв. м., розміщені в цоколі житлового будинку за адресою: м. Київ, вул. Андріївський узвіз, 11 (літера А') знаходять у власності територіальної громади Подільського району міста Києвата перебувають на балансі Комунального підприємства «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду Подільського району».

          Приміщення є нежитловими, не призначені для забезпечення потреб мешканців будинку та не відносяться до категорії допоміжних приміщень. Приміщення не продані, не передані, не подаровані та ніяким чином не обтяжені.

          Відповідно до листа Київського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна №7748 від 19.02.09р. нежитлові приміщення в будинку за адресою: м. Київ, вул. Андріївський узвіз, 11 (літера А') на праві власності не зареєстровані.    

          Спір по справі виник з причини того, що Позивач вважає, що Відповідач не визнає та оспорює його право власності на спірні приміщення, тому його права підлягають захисту шляхом їх визнання, а відповідач проти цього заперечує.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що позовні вимоги Позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ст.86 Цивільного кодексу УРСР право власності  це врегульовані законом суспільні відносини щодо володіння, користування і розпорядження майном. Право власності в Україні охороняється законом. Держава забезпечує стабільність правовідносин власності. Власність в Україні виступає в таких формах: приватна, колективна, державна. Відносини власності регулюються Законом України "Про власність", цим Кодексом, іншими законодавчими актами.

Відповідно до ст.128 Цивільного кодексу УРСР право власності (право оперативного управління) у набувача майна за договором виникає з моменту передачі речі, якщо інше не передбачено законом або договором.

Згідно з ст.35 Закону України "Про власність" об'єктами права комунальної власності є майно, що забезпечує діяльність відповідних Рад і утворюваних ними органів, державний житловий фонд, об'єкти житлово-комунального господарства; побутового обслуговування, а також інше майно, необхідне для забезпечення економічного і соціального розвитку відповідної території. У комунальній власності перебуває також майно, передане у власність області, району чи іншої адміністративно-територіальної одиниці іншими суб'єктами права власності.

          Як встановлено судом 27.12.01р. рішенням Київської міської ради «Про формування комунальної власності територіальних громад районів міста Києва»№208/1642 був затверджений перелік об'єктів комунальної власності територіальної громади Подільського району міста Києва (додаток №8) за яким житлові будинки за адресою: м. Київ, вул. Андріївський узвіз, 11, літера А та АА) були віднесені до власності територіальної громади Подільського району міста Києва. Дане рішення є чинним, доказів його скасування, визнанні недійсним тощо суду не подано.

          Як встановлено судом нежитлові приміщення групи приміщень №68 загальною площею 94,3 кв. м., розміщені в цоколі житлового будинку за адресою: м. Київ, вул. Андріївський узвіз, 11 (літера А') знаходяться у власності територіальної громади Подільського району міста Києвата перебувають на балансі Комунального підприємства «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду Подільського району».Приміщення є нежитловими, не призначені для забезпечення потреб мешканців будинку та не відносяться до категорії допоміжних приміщень. Приміщення не продані, не передані, не подаровані та ніяким чином не обтяжені.

          За наведеного вбачається, що з 27.12.01р. територіальна громада Подільського району міста Києва набула права власності спірні нежитлові приміщення у житловому будинку за адресою: м. Київ, вул. Андріївський узвіз, 11, літера А'.  

Згідно з ст.16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, зокрема визнання права.

Відповідно до ст.392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Як встановлено судом 02.12.08р. Відповідач звернувся до Позивача з листом №79, в якому вимагав визнати за ним право власності на нежитлові приміщення цоколю загальною площею 88,3 кв. м. по вул. Андріївський узвіз, 11, літ. А'. Свою вимогу Відповідач обґрунтовував тим, що здійснив ремонт вказаних приміщень, вартість якого перевищує вартість самих приміщень. У судових засіданнях Відповідач підтримав дану позицію та вважає вказані приміщення своєю власністю.

З наведеного вбачається, що Відповідач не визнає право власності Позивача на нежитлові приміщення групи приміщень №68 загальною площею 94,3 кв. м., розміщені в цоколі житлового будинку за адресою: м. Київ, вул. Андріївський узвіз, 11 (літера А').

За вказаних обставин суд вважає, що позовні вимоги Позивача про визнання за територіальною громадою Подільського району м. Києва права власності на нежитлові приміщення групи приміщень №68 загальною площею 94,3 кв. м., розміщені в цоколі житлового будинку за адресою: м. Київ, вул. Андріївський узвіз, 11 (літера А'), такими, що підлягають задоволенню.    

Судом не можуть  бути прийняті до уваги доводи Відповідача про належність йому спірних приміщень внаслідок проведення в них ремонту з наступних підстав.

Відповідно до ст.759 Цивільного кодексу України, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно з ст.3 Закону України “Про оренду державного та комунального майна”, відносини щодо оренди державного майна, майна, що належить Автономній Республіці Крим або перебуває у комунальній власності, регулюються договором оренди, цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

Відповідно до ст.23 Закону України “Про оренду державного та комунального майна” передача майна в оренду не припиняє права власності на це майно.

З наведених норм права вбачається, що передача майна в оренду має наслідок набуття орендарем лише права користування майном, проте не веде до припинення права власності орендодавця на це майно.

Як встановлено судом 12.01.08р. на підставі розпорядження Подільської районної у м. Києві державної адміністрації №29 від 12.01.08р. між Комунальним підприємством «Оренда»та Відповідачем був укладений договір оренди нерухомого майна, за яким з урахуванням умов додаткової угоди №1, КП «Оренда» передає, а Відповідач приймає в оренду приміщення цокольне площею 88,3 кв.м., по вул. Андріївський узвіз, 11 літ. А для розміщення редакції.

Отже, спірні приміщення, які Відповідач вважає своєю власністю, мали бути передані йому виключно в оренду, тому Відповідач за вказаним договором мав набути виключно  права користування вказаними приміщеннями, але не право власності, яке зберігається за Позивачем.  

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального Кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідачем доказів на спростування обставин, вказаних Позивачем, доказів проведення  будь-яких ремонтних робіт в будинку по вул. Андріївський узвіз, 11, літ. А', а також витрат на їх проведення суду не подано.

Виходячи з вищенаведеного та керуючись ст.4, 33, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, ?

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Визнати за територіальною громадою Подільського району міста Києва право власності на нежитлові приміщення групи приміщень №68 загальною площею 94,3 кв. м., розміщені в цоколі житлового будинку за адресою: м. Київ, вул. Андріївський узвіз, 11 (літера А').

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Видавнича група «Європа»(04071, м. Київ, вул. Світлицького, 24-А, код 34817823) на користь Подільської районної у місті Києві ради (04070, м. Київ, Контрактова площа, 2, код 26077603) державне мито в сумі 85 (вісімдесят п'ять) грн. 00 коп. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 (сто вісімнадцять) грн. 00 коп.,

          Суддя                                                                                                Ю.Л. Власов

Рішення підписане 25.03.2009р.                    

Дата ухвалення рішення05.03.2009
Оприлюднено10.04.2009
Номер документу3311138
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —38/2

Рішення від 07.02.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

Ухвала від 24.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

Ухвала від 24.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

Ухвала від 12.01.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

Ухвала від 15.12.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

Ухвала від 04.02.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Рішення від 18.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Ухвала від 11.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Ухвала від 17.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Рішення від 16.03.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Власов Ю.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні