Ухвала
від 04.09.2013 по справі 901/1425/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

УХВАЛА

04.09.2013Справа № 901/1425/13

За позовом Кримського Республіканського підприємства «Протизсувне управління»

до Коктебельської селищної ради

Комунального підприємства Коктебельської селищної ради «Коктебель»

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Верховна Рада Автономної Республіки Крим

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Республіканський комітет Автономної Республіки Крим з будівництва та архітектури

про визнання недійсним рішення та договору оренди

Головуючий суддя Пукас А.Ю.

Судді Дворний І.І.

Лукачов С.О.

Представники:

Від позивача Лазебник С.В., юрисконсульт першої категорії, довіреність № 946 від 20.03.2013.

Від відповідача Коктебельської селищної ради не з'явився.

Від відповідача Комунального підприємства Коктебельської селищної ради «Коктебель» не з'явився.

Від третьої особи Верховної ради Автономної Республіки Крим Лукашев М.І., представник за довіреністю № 28-50/585 від 19.12.2011.

Від третьої особи Республіканський комітет Автономної Республіки Крим з будівництва та архітектури не з'явився.

СУТЬ СПОРУ: Кримське Республіканське підприємство «Протизсувне управління» звернулось до господарського суду Автономної Республіки Крим з позовом до Коктебельської селищної ради, Комунального підприємства Коктебельської селищної ради «Коктебель» про визнання незаконним та скасування рішення 50-ї сесії 5-го скликання Коктебельської селищної ради від 01.10.2009 № 2551 «Про затвердження проекту землеустрою по відведенню земельної ділянки в оренду Комунальному підприємству «Коктебель» із змінами, прийнятими рішенням 61-ї сесії 5-го скликання Коктебельської селищної ради від 24.12.2009 № 2764; визнання недійсним договору оренди земельної ділянки від 10.02.2010 № 1, укладеного між Коктебельською селищною радою та Комунальним підприємством «Коктебель»; скасування державної реєстрації права на оренду земельної ділянки, розташованої за адресою: АР Крим, м. Феодосія, смт. Коктебель, загальною площею 0,3730 га, у тому числі земельні ділянки № 1 (кадастровий номер 0111645700010011345) площею 0,0148 га та № 2(кадастровий номер 0111645700010011346) площею 0,3582.

Позовні вимоги вмотивовані тим, що відповідач, Коктебельська селищна рада, приймаючи рішення про затвердження проекту землеустрою з відведення земельної ділянки в оренду Комунальному підприємству «Коктебель» та передачу її в оренду, розпорядилась гідротехнічними спорудами, які належать до власності Автономної Республіки Крим та закріплені за Кримським протизсувним управлінням на праві господарського відання, за відсутності наданих їй на це повноважень.

Ухвалою господарського суду Автономної Республіки Крим від 26.04.2013 порушено провадження у справі.

26.07.2013 ухвалою господарського суду Автономної Республіки Крим для подальшого розгляду даної справи призначена колегія у складі трьох суддів.

Розгляд справи відкладався в порядку статті 77 Господарського процесуального кодексу України.

В судовому засіданні 04.09.2013 представником позивача заявлене клопотання про часткову відмову від позовних вимог - в частині вимог про скасування державної реєстрації права на оренду земельної ділянки, розташованої за адресою: АР Крим, м. Феодосія, смт. Коктебель, загальною площею 0,3730 га, у тому числі земельні ділянки № 1 (кадастровий номер 0111645700010011345) площею 0,0148 га та № 2 (кадастровий номер 0111645700010011346) площею 0,3582.

Відповідно до положень частини 4 статті 22 Господарського процесуального кодексу України позивач має право збільшити або зменшити розмір позовних вимог, відмовитись від позову до прийняття рішення судом першої інстанції.

З огляду на викладене, суд вважає за можливе прийняти заяву представника позивача про відмову від позову в частині вимог про скасування державної реєстрації права на оренду земельної ділянки та припинити провадження у справі в цій частині на підставі частини 4 статті 80 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідачі в судове засідання не з'явились, про час та місце судового засідання повідомлені належним чином, витребувані судом документи не надали.

Також, представником позивача в судовому засіданні заявлене клопотання про призначення у справі судової експертизи, з огляду на необхідність вирішення питання щодо знаходження гідротехнічних споруд в межах земельної ділянки, яка передана в оренду Комунальному підприємству «Коктебель».

Згідно з частиною 1 статті 41 Господарського процесуального кодексу України для роз'яснення питань, що виникають при вирішенні господарського спору і потребують спеціальних знань, господарський суд призначає судову експертизу.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про судову експертизу» судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об'єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів досудового розслідування чи суду.

Статтею 32 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Ці дані, згідно з частиною 2 зазначеної вище статті, встановлюються, зокрема, висновками судових експертів.

Відповідно до статті 43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Отже, враховуючи право суду оцінювати докази за своїм внутрішнім переконанням, суд з метою всебічного, повного і об'єктивного розгляду, а також те, що суд позбавлений можливості самостійно встановити чи знаходяться берегоукріплювальні споруди позивача саме на тій земельній ділянці, яка передана в оренду Комунальному підприємству «Коктебель» рішенням Коктебельської селищної ради, суд вважає за необхідне призначити у справі судову земельно-технічну експертизу.

Відповідно до пункту 5 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 23.03.2012 № 4 «Про деякі питання практики призначення судової експертизи» у вирішенні відповідного питання (до призначення судової експертизи) слід, зокрема, визначитися з конкретною установою або конкретним експертом, якими проводитиметься експертиза. З цією метою господарський суд, зокрема, витребує у сторін пропозиції стосовно таких установ та/або судових експертів, у тому числі тих, які не є працівниками зазначених установ. Господарський суд не зв'язаний цими пропозиціями, але може враховувати їх у вирішенні питання про призначення і проведення судової експертизи.

На запитання суду, якій саме експертній установі слід доручити проведення експертизи, представник позивача запропонував Кримський науково-дослідний інститут судових експертиз.

Відповідно до частин 5-6 статті 15 Закону України «Про судову експертизу» витрати на проведення судових експертиз науково-дослідними установами Міністерства юстиції України та судово-медичними і судово-психіатричними установами Міністерства охорони здоров'я України у цивільних і господарських справах відшкодовуються в порядку, передбаченому чинним законодавством. Проведення інших експертних досліджень і обстежень державними спеціалізованими установами здійснюється за рахунок замовника.

Вищий господарський суд України в постанові пленуму № 4 від 23.03.2012 «Про деякі питання практики призначення судової експертизи» у застосуванні відповідних законодавчих приписів господарським судам рекомендував виходити з такого.

Витрати, пов'язані з проведенням судової експертизи, під час судового розгляду має нести заінтересована сторона, а у разі призначення господарським судом судової експертизи з власної ініціативи - сторона, визначена в ухвалі господарського суду про призначення судової експертизи. Тому в зазначеній ухвалі суд вправі зобов'язати відповідну сторону перерахувати, в тому числі шляхом здійснення попередньої оплати, суму витрат на проведення експертизи на рахунок експертної установи. У разі відмови чи ухилення заінтересованої сторони або сторони, зобов'язаної ухвалою господарського суду, від оплати витрат, пов'язаних з проведенням судової експертизи, суд може запропонувати іншій стороні оплатити ці витрати, а за відсутності і її згоди та за неможливості проведення судової експертизи без попередньої оплати її вартості суд розглядає справу на підставі наявних доказів.

З огляду на викладене, суд вважає за доцільне обов'язок по оплаті експертизи покласти на позивача, Кримське республіканське підприємство «Протизсувне управління».

Відповідно до частини 2 статті 79 Господарського процесуального кодексу України господарський суд має право зупинити провадження у справі за клопотанням сторони, прокурора, який бере участь в судовому процесі, або за своєю ініціативою у випадках призначення господарським судом судової експертизи.

Так, з огляду на те, що проведення експертизи вимагає дослідження документів, що містяться у матеріалах даної справи, у зв'язку з чим вони направляються судом на адресу вищевказаної експертної установи, суд позбавлений можливості розглядати справу за відсутності матеріалів, у зв'язку з чим вважає за необхідне зупинити провадження у даній справі.

Керуючись статтями 22, 41, 79, 80, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти відмову позивача від позовних вимог в частині скасування державної реєстрації права на оренду земельної ділянки, розташованої за адресою: АР Крим,

м. Феодосія, смт. Коктебель, загальною площею 0,3730 га, у тому числі земельні ділянки № 1 (кадастровий номер 0111645700010011345) площею 0,0148 га та № 2 (кадастровий номер 0111645700010011346) площею 0,3582.

2. Провадження у справі в частині позовних вимог про скасування державної реєстрації права на оренду земельної ділянки, розташованої за адресою: АР Крим, м. Феодосія, смт. Коктебель, загальною площею 0,3730 га, у тому числі земельні ділянки № 1 (кадастровий номер 0111645700010011345) площею 0,0148 га та № 2 (кадастровий номер 0111645700010011346) площею 0,3582.

3. Призначити по справі № 901/1425/13 судову земельно-технічну експертизу, проведення якої доручити Кримському науково-дослідному інституту судових експертиз (вул. Чехова, 55а, м. Сімферополь, ЄДРПОУ 26225794).

4. На вирішення експерта поставити наступні питання:

- Чи знаходяться на земельних ділянках, загальною площею 0,3730 га., у тому числі № 1 (кадастровий номер 0111645700010011345) площею 0,0148 га та № 2 (кадастровий номер 0111645700010011346) площею 0,3582 га., яка знаходиться за адресою: Автономна Республіки Крим, смт. Коктебель, район бази відпочинку «Юнга» та яка була передана в оренду Комунальному підприємству «Коктебель» на підставі договору оренди земельної ділянки від 10.02.2010, берегоукріплювальні споруди (штучно створений щебеневий хвильогасящий пляж), які включені до Переліку берегоукріплювальних та протизсувних споруд, що належать Автономній Республіці Крим і знаходяться на балансі Кримського республіканського підприємства «Протизсувне управління», який є Додатком 3 до Постанови Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 21.04.2010 № 1710-5/10 ?

- Якщо знаходяться, то яку площу вказаної земельної ділянки вони займають?

- Чи знаходяться на вказаній земельній ділянці будь-які споруди?

- Якщо знаходяться, то яку площу вказаної земельної ділянки вони займають?

5. Кримському республіканському підприємству «Протизсувне управління» перерахувати, шляхом здійснення попередньої оплати, суму витрат на проведення експертизи на рахунок Кримського науково-дослідного інституту судових експертиз.

6. Попередити експертів про кримінальну відповідальність, передбачену статтями 384, 385 Кримінального кодексу України за дачу завідомо неправдивого висновку або відмову дати висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов'язків за надання завідомо неправдивого висновку і відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов'язків.

7. Клопотання про надання додаткових матеріалів направляти на адресу суду.

8. Матеріали справи № 901/1425/13 надіслати на адресу експертної установи.

9. Зобов'язати експерта надіслати копії експертного висновку сторонам.

10. Після проведення експертизи матеріали справи повернути до господарського суду Автономної Республіки Крим з висновком експертизи.

11. Провадження у справі № 901/1425/13 зупинити.

Головуючий суддя А.Ю. Пукас

Судді І.І. Дворний

С.О. Лукачов

Дата ухвалення рішення04.09.2013
Оприлюднено06.09.2013
Номер документу33307923
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним рішення та договору оренди Головуючий

Судовий реєстр по справі —901/1425/13

Ухвала від 03.03.2014

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

А.Ю. Пукас

Ухвала від 04.09.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

А.Ю. Пукас

Ухвала від 26.07.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

А.Ю. Пукас

Ухвала від 26.07.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

А.Ю. Пукас

Ухвала від 22.07.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

А.Ю. Пукас

Ухвала від 17.06.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

А.Ю. Пукас

Ухвала від 26.04.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

А.Ю. Пукас

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні