Постанова
від 06.09.2013 по справі 810/4738/13-а
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 вересня 2013 року 810/4738/13-а

Приміщення суду за адресою: місто Київ, бульвар Лесі Українки, 26, зал судових засідань № 1018

Київський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Леонтовича А.М.

при секретарі - Бончева О.С.

за участю представників сторін

від заявника: Дубовик В.В. (за довіреністю)

від відповідача Логунов В.П. (за довіреністю)

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за поданням до про Білоцерківської об'єднаної державної податкової інспекції ГУ Міндоходів Київської області Виробничого приватного підприємства «Меблева фабрика «Модерн» зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків,- В С Т А Н О В И В

4 вересня 2013 року Білоцерківська об'єднана державна податкова інспекція ГУ Міндоходів Київської області звернулась до Київського окружного адміністративного суду з поданням про зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків - Виробничого приватного підприємства "Меблева Фабрика "Модерн" у зв'язку із відмовою у наданні майна для опису у податкову заставу.

В обґрунтування заявлених у поданні вимог заявник зазначив, що 27 серпня 2013 року Білоцерківською об'єднано Державною податковою інспекцією ГУ Міндоходів Київської області прийнято рішення № 1 про опис майна у податкову заставу Виробничого приватного підприємства «Меблева фабрика «Модерн». 3 вересня 2013 року податковим керуючим Ахановою М.В. здійснено вихід за юридичною адресою товариства з метою здійснення опису майна. Однак, провести опис виявилося неможливим, оскільки відповідач фактично не допускає податкового керуючого для здійснення опису майна та перешкоджає виконанню таких функцій. Податковим керуючим складено акт про відмову від опису майна від 3 вересня 2013 року № 40. Позивач вважає, що існує реальна загроза переведення коштів з рахунків Виробничого приватного підприємства «Меблева фабрика «Модерн» в установах банків, що у свою чергу в майбутньому унеможливить стягнення Білоцерківською об'єднаною державною податковою інспекцією ГУ Міндоходів Київської області податкового боргу. З огляду на те, що відповідачем за наявності податкового боргу не надані документи для здійснення податковим керуючим опису майна платника податків у податкову заставу, про що складено відповідний акт, позивач вважає, що у податкового органу виникло право на звернення до суду з поданням про зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків та зобов'язати Виробниче приватне підприємство «Меблева Фабрика «Модерн» допустити до проведення опису майна відповідача податкового керуючого.

У судовому засіданні представник заявника підтримав заявлені у поданні вимоги з урахуванням уточнення.

Представник відповідача заперечував проти задоволення подання та просив не зупиняти видаткові операції на рахунках Виробничого приватного підприємства «Меблева фабрика «Модерн».

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, якими обґрунтовуються заявлені у поданні вимоги, врахувавши норми закону, які діяли на момент виникнення правовідносин між сторонами, суд вважає встановленими наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Виробниче приватне підприємство «Меблева фабрика «Модерн» зареєстрована виконавчим комітетом Білоцерківської міської ради Київської області , що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи (а.с.8).

Згідно довідки від 3 вересня 2013 року № 549, на податковому обліку Виробниче приватне підприємство «Меблева фабрика «Модерн» перебуває у Білоцерківській об'єднаній державній податковій інспекції ГУ Міндоходів у Київській області (а.с.36).

Відповідно до матеріалів справи, 3 вересня 2013 року, податковим керуючим Білоцерківської об'єднаної державної податкової інспекції ГУ Міндоходів Київської області Ахановою М.В. здійснено вихід за юридичною адресою Виробничого приватного підприємства «Меблева фабрика «Модерн» з метою здійснення опису майна та встановлено, що посадові особи відповідача не допускають позивача податкового керуючого до виконання обов'язків, про що складено акт «Відмови платника податків від опису майна у податкову заставу» від 3 вересня 2013 року № 40 (а.с.37).

Згідно із частиною 1 статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України, суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого: 1) суд вирішує справи відповідно до Конституції та законів України, а також міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України; 2) суд застосовує інші нормативно-правові акти, прийняті відповідним органом на підставі, у межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законами.

Згідно із підпунктом 14.1.155 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України податкова застава - спосіб забезпечення сплати платником податків грошового зобов'язання та пені, не сплачених таким платником у строк, визначений цим Кодексом. Податкова застава виникає на підставах, встановлених цим Кодексом. У разі невиконання платником податків грошового зобов'язання, забезпеченого податковою заставою, орган стягнення у порядку, визначеному цим Кодексом, звертає стягнення на майно такого платника, що є предметом податкової застави.

Відповідно до підпункту 14.1.156 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Згідно із підпунктом 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до підпункту 16.1.4 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в установлені строки.

Судом встановлено, що відповідно до довідки від 3 вересня 2013 року № 549 у відповідача утворився податковий борг з податку на прибуток у сумі 1918393,88 грн., з податку на додану вартість у сумі 595,63 грн., з податку з доходів фізичних осіб у сумі 2040,00 грн. та за штрафними санкціями за порушення норм обігу готівки у сумі 27799,96 грн., всього на загальну суму 1724350,11 грн.(а.с.36).

Податковий борг у Виробничого приватного підприємства «Меблева фабрика «Модерн» виник на підставі податкових повідомлень-рішень віл 24 грудня 2012 року № 3123/0000071720/295, яким відповідачу визначено суму грошового зобов'язання за штрафними санкціями по прибутковому податку з робітників у сумі 2040,00 грн., № 0000072240/3126, яким до відповідача застосовано суму штрафних санкцій у сумі 2799,96 грн., № 0000342230/3124, яким відповідачу визначено суму грошового зобов'язання по податку на прибуток приватних підприємств за основним платежем у сумі 128327,00 грн. та за штрафними санкціями у сумі 6172,00 грн., №0000322230/3125, яким відповідачу визначено суму грошового зобов'язання по податку на прибуток приватних підприємств у сумі 1596027,00 грн., № 0000322230/3127, яким відповідачу зменшено розмір від'ємного значення суми податку на додану вартість у сумі 271246,00 грн., № 0000312230/3128, яким відповідачу зменшено розмір від'ємного значення суми податку на додану вартість у сумі 4681,00 грн.

Постановою Київського окружного адміністративного суду від 26 лютого 2013 року по справі № 810/305/13-а, яку залишено без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 15 серпня 2013 року Виробничому приватному підприємству «Меблева фабрика «Модерн» відмовлено у задоволенні позову до заявника про зобов'язання вчинити дії та скасування податкових повідомлень-рішень.(а.с.33).

Відповідно до пункту 54.1 статті 54 Податкового кодексу України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

Згідно із пунктом 57.1 статті 57 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до пункту 57.3 статті 57 Податкового кодексу України у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Згідно із пунктом 59.1 статті 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Відповідно до пункту 59.3 статті 59 Податкового кодексу України податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання.

Податкова вимога повинна містити відомості про факт виникнення грошового зобов'язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов'язок погасити податковий борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк, попередження про опис активів, які відповідно до законодавства можуть бути предметом податкової застави, а також про можливі дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

Відповідно до пункту 59.4. статті 59 Податкового кодексу України податкова вимога надсилається також платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов'язань у встановлені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Відповідно до пункту 59.5 статті 59 Податкового кодексу України у разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що виник після надіслання (вручення) податкової вимоги.

На виконання вищевказаних вимог відповідачу було надіслано податкову вимогу від 27 серпня 2013 року № 15-22 на загальну суму 1923550,47 грн., яка отримана відповідачем 27 серпня 2013 року, що підтверджується підписом уповноваженої особи Виробничого приватного підприємства «Меблева фабрика «Модерн» (а.с.31).

Відповідно до п. 88.1 ст. 88 Податкового кодексу України з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов'язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу.

Згідно із підпунктами 89.1.1, 89.1.2 пункту 89.1 статті 89 Податкового кодексу України право податкової застави виникає у разі несплати у строки, встановлені цим Кодексом, суми грошового зобов'язання, самостійно визначеної платником податків у податковій декларації, - з дня, що настає за останнім днем зазначеного строку; несплати у строки, встановлені цим Кодексом, суми грошового зобов'язання, самостійно визначеної контролюючим органом, - з дня виникнення податкового боргу.

Відповідно до пункту 89.3 статті 89 Податкового кодексу України майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису. До акта опису включається ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу. Опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника органу державної податкової служби, яке пред'являється платнику податків, що має податковий борг. Акт опису майна, на яке поширюється право податкової застави, складається податковим керуючим у порядку та за формою, що затверджені центральним органом державної податкової служби. Відмова платника податків від підписання акта опису майна, на яке поширюється право податкової застави, не звільняє такого платника податків від поширення права податкової застави на описане майно.

Білоцерківською об'єднаною державною податковою інспекцією ГУ Міндоходів Київської області прийнято рішення № 1 від 27 серпня 2013 року про опис майна у податкову заставу, що перебуває у власності платника податків Виробничого приватного підприємства «Меблева фабрика «Модерн»

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач відмовив у здійсненні опису майна у податкову заставу та не надав документів, які необхідні для такого опису, про що Білоцерківською об'єднаною державною податковою інспекцією ГУ Міндоходів Київської області складено акт відмови платника податків від опису майна у податкову заставу № 40.

Згідно із пункту 89.4 статті 89 Податкового кодексу України у разі якщо платник податків не допускає податкового керуючого для здійснення опису майна такого платника податків у податкову заставу та/або не подає документів, необхідних для такого опису, податковий керуючий складає акт відмови платника податків від опису майна у податкову заставу. Орган державної податкової служби звертається до суду щодо зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків, заборону відчуження таким платником податків майна та зобов'язання такого платника податків допустити податкового керуючого для опису майна у податкову заставу. Зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків та заборона відчуження таким платником податків майна діють до дня складення акта опису майна платника податків у податкову заставу податковим керуючим або акта про відсутність майна, що може бути описано у податкову заставу, або погашення податкового боргу в повному обсязі. Податковий керуючий не пізніше робочого дня, що настає за днем складення зазначених у цьому пункті актів, зобов'язаний надіслати банкам та іншим фінансовим установам рішення про складення таких актів. Таке рішення є підставою для поновлення видаткових операцій на рахунках платника податків.

Відповідно до пункту 91.4 статті 91 Податкового кодексу України орган державної податкової служби звертається до суду щодо зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків та зобов'язання такого платника податків виконати законні вимоги податкового керуючого, передбачені цим Кодексом. Строк, на який можуть бути зупинені видаткові операції, визначається судом, але не більше двох місяців. Зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків може бути достроково скасовано за рішенням податкового керуючого або суду.

Таким чином, Податковим кодексом України визначено загальне правило, відповідно до якого строк зупинення видаткових операцій визначається судом та не може перевищувати двох місяців.

У зв'язку з вищенаведеним, суд зазначає, що згідно з приписами пп. 20.1.15 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України зупинення видаткових операцій не поширюється на операції з видачі заробітної плати та сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а також визначених контролюючим органом грошових зобов'язань платника податків.

Відповідно до підпункту 20.1.16 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право на звернення до суду у разі якщо платник податків перешкоджає виконанню податковим керуючим повноважень, визначених цим Кодексом щодо зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків шляхом накладення арешту на кошти та інші цінності такого платника податків, що знаходяться в банку, та зобов'язання такого платника податків виконати законні вимоги податкового керуючого, передбачені кодексом.

Докази, надані відповідачем, не спростовують доводи заявника.

Враховуючи наведене та наявність підстав для задоволення подання, при визначенні строку зупинення видаткових операцій, суд, беручи до уваги обставини справи, суму податкового боргу, вважає за необхідне зупинити видаткові операції по рахунках відповідача на строк не більше ніж на два місяці, крім операцій, на які в силу закону не поширюються ці обмеження.

Відповідно до ч. 7 ст. 183 3 Кодексу адміністративного судочинства України у разі постановлення судом ухвали про відкриття провадження у справі суд приймає у триденний строк, але не пізніше ніж протягом 96 годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення заявника до суду, постанову по суті заявлених вимог, яка підлягає негайному виконанню.

Керуючись статтями 69,71, статтями 158-163, статтею 183 3 , статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Подання Білоцерківської об'єднаної державної податкової інспекції ГУ Міндоходів Київської області задовольнити.

Зупинити здійснення видаткових операцій Виробничого приватного підприємства «Меблева фабрика «Модерн» (юридична адреса:09161, Київська область,Білоцерківський район, с.Шкарівка, вул.Миру, будинок 4, код ЄДРПОУ 30797877) строком на 2 місяці на рахунках Виробничого приватного підприємства «Меблева фабрика «Модерн»:

-№ 30037640003965 у відділенні ПАТ «Промінвестбанк», МФО 300012,

-№ 26000000033751 у відділенні ПАТ «Укрсоцбанк», МФО 300023,

- № 26008000033753 у відділенні ПАТ «Укрсоцбанк», МФО 300023,

- № 26009000033752 у відділенні ПАТ «Укрсоцбанк», МФО 300023,

- № 50412 в АТ «Ощадбанк», МФО 300465,

- № 26000184883 в АТ Райфайзен банк Аваль у місті Києві, МФО 380805,

- № 26003184891 в АТ Райфайзен банк Аваль у місті Києві, МФО 380805,

- № 26008184885 в АТ Райфайзен банк Аваль у місті Києві, МФО 380805,

- № 26004184889 в АТ Райфайзен банк Аваль у місті Києві, МФО 380805,

- № 2604722077 в АТ Райфайзен банк Аваль у місті Києві, МФО 380805.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано в установлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішення за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на постанову суду подається до Київського апеляційного адміністративного суду через Київський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі проголошення лише вступної та резолютивної частини постанови або прийняття постанови у письмовому провадженні - протягом десяти днів з дня отримання її копії.

Суддя Леонтович А.М.

Повний текст постанови виготовлено та підписано 6 вересня 2013 року.

Дата ухвалення рішення06.09.2013
Оприлюднено06.09.2013
Номер документу33315433
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —810/4738/13-а

Ухвала від 12.11.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Мацедонська В.Е.

Постанова від 06.09.2013

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Леонтович А.М.

Ухвала від 04.09.2013

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Леонтович А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні