Ухвала
від 05.09.2013 по справі 913/2208/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 91016, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел./факс 55-17-32, inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

05 вересня 2013 року Справа № 913/2208/13

За заявою кредитора - Управління Пенсійного фонду України в м. Краснодоні та Краснодонському районі Луганської області, м. Краснодон Луганської області,

до боржника - Державного відкритого акціонерного товариства "Центральна збагачувальна фабрика "Суходільська", м. Суходільськ, м. Краснодон Луганської області,

про порушення справи про банкрутство

Суддя Палей О.С. Секретар судового засідання Опренко М.В. У засіданні брали участь: від ініціюючого кредитора Жаров Д.О. , начальник юридичного відділу, довіреність № 2 від 02.01.2013, УПФУ в Краснодоні та Краснодонському районі Луганської області; від боржника не прибув; арбітражний керуючийне прибув; в присутностіМаланчук В.М. , головного спеціаліста Відділу з питань банкрутства Головного управління юстиції у Луганській області, довіреність № б/н від 29.08.2013;

ОБСТАВИНИ СПРАВИ : банкрутство за загальною процедурою, встановленою Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 14 травня 1992 року № 2343 - ХІІ (в редакції Закону України від 22.12.2011 № 4212-VІ, який набрав чинності з 19.01.2013); розгляд справи у підготовчому судовому засіданні.

З'ясувавши фактичні обставини справи, докази на їх підтвердження, надавши правову кваліфікацію відносинам сторін і виходячи з фактів, встановлених у процесі розгляду справи та правової норми, яка підлягає застосуванню, суд

ВСТАНОВИВ:

Ініціюючий кредитор - Управління Пенсійного фонду України в м. Краснодоні та Краснодонському районі Луганської області звернувся до суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника - Державного відкритого акціонерного товариства "Центральна збагачувальна фабрика "Суходільська", ідентифікаційний код 00178465, Луганська область, м. Краснодон, м. Суходільськ , у зв'язку з неспроможністю останнього виконати свої зобов'язання перед пенсійним фондом протягом строку, який перевищує три місяці.

Зазначена заява ухвалою від 23.08.2013р. була прийнята судом до розгляду.

Судом встановлено, що Державне відкрите акціонерне товариство "Центральна збагачувальна фабрика "Суходільська" зареєстроване в Виконавчому комітеті Краснодонської міської Ради Луганської області, реєстраційний запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців за № 13871200000001013 від 18.12.2001 р. і внесено в Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України за № 00178465 від 18.12.2001р.

На обґрунтування заявлених вимог кредитор посилається на те, що як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування згідно з Законом України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", Державне відкрите акціонерне товариство "Центральна збагачувальна фабрика "Суходільська" зареєстровано в Управлінні Пенсійного фонду України в м. Краснодоні та Краснодонському районі Луганської області за №09-01-549 від 18.12.2001 р.

Державне відкрите акціонерне товариство "Центральна збагачувальна фабрика "Суходільська" згідно акту звірення взаємних розрахунків на 01.07.2013р., картки особового рахунку страхувальника, вимог про сплату боргу та інших звітних даних підприємства станом на 01.07.2013р. має загальну заборгованість перед Управлінням Пенсійного фонду України в м. Краснодоні та Краснодонському районі Луганської області в сумі 4 118 483,95 грн.

Боржник також має заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених за Списком №1,2, яка була стягнута в судовому порядку та на теперішній час знаходиться на примусовому виконанні в загальній сумі 888 127,27 грн.

У зв'язку з несплатою заборгованості протягом тривалого часу кредитор звернувся з даною заявою до суду та просить порушити справу про банкрутство ДВАТ "Центральна збагачувальна фабрика "Суходільська".

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що слід відмовити в порушенні провадження у справі про банкрутство з огляду на наступне.

Законом України "Про внесення зміни до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" щодо заборони на порушення справ про банкрутство гірничих підприємств" від 22 березня 2013 року № 155-VII, який набрав чинності з 11.04.2013 (з дня, наступного за днем його опублікування в газеті "Голос України" від 10.04.2013 № 69), у пункті 3 розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (Відомості Верховної Ради України, 2012 р., N 32 - 33, ст. 413) слова і цифри "1 січня 2013 року" було замінено словами і цифрами "1 січня 2015 року" .

Тобто на цей час пункт 3 розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" Закону викладений в наступній редакції: "Справи про банкрутство гірничих підприємств (гірничодобувні підприємства, шахти, рудники, копальні, кар'єри, розрізи, збагачувальні фабрики, шахтовуглебудівні підприємства), у статутних капіталах яких частка держави становить не менше ніж 25 відсотків, не порушуються з дня набрання чинності Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до 1 січня 2015 року, крім тих, що ліквідуються за рішенням власника".

З представлених документів вбачається, що відповідно до Наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 08.07.2008р. № 319 припинено діяльність Державного відкритого акціонерного товариства "Центральна збагачувальна фабрика "Суходільська" шляхом ліквідації.

Відповідно до наказу Міненерговугілля України від 11.08.2011 № 384 утворено ліквідаційну комісію ДВАТ "ЦЗФ "Суходільська" та її головою призначено Земцева Дмитра Вікторовича.

Як вбачається з наданих кредитором документів, на виконання вимог ч. 1 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та з метою недопущення нанесення шкоди економічним інтересам держави, Міненерговугілля України факсограмою від 16.05.2013 № 2/12-2037 зобов'язало голів ліквідаційних комісій підприємств, що належать до сфери управління Міністерства, у разі, якщо вартості майна боржника, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи, про що повідомити Міністерство.

Оскільки на підприємстві відсутні грошові кошти для сплати судового збору та ліквідні активи, Департамент майна, управління корпоративними правами та реформування власності Міністерства енергетики та вугільної промисловості України листом від 25.06.2013р. звернувся до УПФУ в м. Краснодоні та Краснодонському районі Луганської області з проханням ініціювати загальну процедуру банкрутства ДВАТ "ЦЗФ "Суходільська".

Втім, відсутність у уповноваженого органу коштів на звернення до суду в порядку ст. 95 Закону не впливає на імперативність норми пункту 3 розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" Закону та не може бути підставою для порушення провадження у справі про банкрутство гірничого підприємства за загальною процедурою за наявністю законодавчо встановленої заборони.

Зазначене у нормі пункту 3 розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" Закону виключення - "крім тих, що ліквідуються за рішенням власника" - стосується лише випадків порушення провадження у справі про банкрутство на підставі ст. 95 Закону, яка передбачає судову ліквідацію боржника, щодо якого власником прийняте відповідне рішення, у спрощеному порядку, тобто без застосування процедур розпорядження майном та санації.

За приписами частини 7 статті 16 Закону про банкрутство , суд відмовляє в порушенні провадження у справі про банкрутство якщо, зокрема, заявником не доведено наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство.

Мораторій на порушення справ про банкрутство гірничих підприємств (гірничодобувні підприємства, шахти, рудники, копальні, кар'єри, розрізи, збагачувальні фабрики, шахтовуглебудівні підприємства), у статутних капіталах яких частка держави становить не менше ніж 25 відсотків, унеможливлює порушення провадження у справі про банкрутство Державного відкритого акціонерного товариства "Центральна збагачувальна фабрика "Суходільська" за заявою Управління Пенсійного фонду України в м. Краснодоні та Краснодонському районі Луганської області.

Керуючись ст. ст. 1, 10, 11, 12, ч. 7 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. ст. 4-1, 12, 86 ГПК України, суд

ухвалив:

1. Відмовити в порушенні провадження у справі про банкрутство Державного відкритого акціонерного товариства "Центральна збагачувальна фабрика "Суходільська".

2. Дану ухвалу надіслати:

ѕ ініціюючому кредитору Управлінню Пенсійного фонду України в м. Краснодоні та Краснодонському районі Луганської області (Мікроцентр, 20, м. Краснодон, Луганська обл., 94407);

ѕ боржнику ДВАТ "ЦОФ "Суходільська" (м. Суходільськ, м. Краснодон, Луганська область, 94420);

ѕ голові ліквідаційної комісії боржника Земцеву Дмитру Вікторовичу (вул. Жилова, 7/1, м. Свердловськ, Луганська обл., 94800);

ѕ арбітражному керуючому - Жмайлу Олексію Івановичу (вул. В. Терешкової, буд. 5, кв. 148, м. Донецьк);

ѕ Департаменту майна, управління корпоративними правами та реформування власності Міністерства енергетики та вугільної промисловості України (вул. Б.Хмельницького, 4, м. Київ, 01601);

ѕ Міністерству енергетики та вугільної промисловості України (вул. Хрещатик, будинок 30, м. Київ, 01001);

ѕ Фонду державного майна України (вул. Кутузова, 18/9, м.Київ-133, 01601);

ѕ Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України (вул. Городецького, 13, м. Київ, 01601);

ѕ Відділу з питань банкрутства Головного управління юстиції у Луганській області (пл. Героїв ВвВ, 3 "а", м. Луганськ, 91016);

ѕ Державному реєстратору юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Реєстраційної служби Краснодонського міськрайонного управління юстиції Луганської області (вул. Комсомольська, 8, м. Краснодон, Луганська обл., 94400);

ѕ Краснодонській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління Міндоходів у Луганській області (вул. Першоконна, 1а, м. Краснодон, Луганська обл., 94404);

ѕ Відділу державної виконавчої служби Краснодонського міськрайонного управління юстиції (вул. Єрьоменко, 4, м. Краснодон, Луганська обл., 94430);

ѕ Краснодонському районному суду в Луганській області (вул. Першоконна, 43, м. Краснодон, Луганська обл., 94400).

Суддя О.С. Палей

Надр. 14 прим.

1 - до справи;

2-14 - відповідно до п. 2 ухвали;

Вих. № 485

13

09.09.2013

Дата ухвалення рішення05.09.2013
Оприлюднено09.09.2013
Номер документу33345732
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —913/2208/13

Ухвала від 02.12.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Постанова від 07.10.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 26.09.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 05.09.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Палей О.С.

Ухвала від 23.08.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Палей О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні