Постанова
від 07.10.2013 по справі 913/2208/13
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

донецький апеляційний господарський суд

Постанова

Іменем України

07.10.2013 р. справа №913/2208/13

Донецький апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: суддівБогатиря К.В. Агапова О.Л., Склярук О.І. При секретарі: Савченко І.В. за участю представників сторін:

від боржника:не з'явився від скаржника: від кредитора:не з'явився не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Управління пенсійного фонду України в м. Краснодоні та Краснодонському районі Луганської області м. Краснодон Луганської області на ухвалу господарського судуЛуганської області від 05.09.2013р. у справі№ 913/2208/13 (суддя Палей О.С.) за заявою кредитораУправління пенсійного фонду України в в м. Краснодоні та Краснодонському районі Луганської області м. Краснодон Луганської області до боржникадержавного відкритого акціонерного товариства "Центральна збагачувальна фабрика "Суходільська" м. Суходільськ м.Краснодон Луганської області пробанкрутство

В С Т А Н О В И В:

Управління пенсійного фонду України в м. Краснодоні та Краснодонському районі Луганської області м. Краснодон Луганської області звернулось до Донецького апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою на ухвалу господарського суду Донецької області від 05.09.2013р. про відмову у порушенні провадження у справі № 913/2208/13 за заявою УПФУ в м. Краснодоні та Краснодонському районі Луганської області до ДВАТ "Центральна збагачувальна фабрика "Суходільська" м. Суходільськ про банкрутство.

В апеляційній скарзі УПФУ просить апеляційний суд скасувати ухвалу суду від 05.09.2013р. та передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції. Доводи апеляційної скарги обґрунтовані порушенням ДВАТ "Центральна збагачувальна фабрика "Суходільська" вимог Законів України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Апеляційна скарга ухвалою від 25.09.2013р. була прийнята Донецьким апеляційним господарським судом до провадження.

Статтею 101 ГПК України передбачено, що у процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Додаткові докази приймаються судом, якщо заявник обґрунтував неможливість їх подання суду першої інстанції з причин, що не залежали від нього. Апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Розглянувши матеріали справи, колегія суддів встановила:

Ухвалою від 23.08.2013р. господарський суд Луганської області прийняв заяву УПФУ в м. Краснодоні та Краснодонському районі Луганської області про порушення справи про банкрутство ДВАТ "Центральна збагачувальна фабрика "Суходільська"; призначив підготовче засідання на 05.09.2013р.; зобов'язав визначеного автоматизованою системою арбітражного керуючого Жмайла О.І. подати до суду заяву на участь у даній справі.

Ухвалою від 05.09.2013р. господарський суд відмовив Управлінню Пенсійного фонду України в м. Краснодоні та Краснодонському районі Луганської області в порушенні провадження у справі про банкрутство ДВАТ "Центральна збагачувальна фабрика "Суходільська".

Ухвала суду мотивована тим, що до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі - Закон) були внесені зміни Законом України від 22.03.2013р. №155-VІІ стосовно заборони господарським судам порушувати справи про банкрутство щодо гірничих підприємств з дня набрання чинності цим Законом до 01.01.2015р., крім тих, що ліквідуються з рішенням власника.

Судом встановлено, що кредитором надано документи, де зазначено, що згідно Наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 08.07.2008р. №319 припинено діяльність ДВАТ "Центральна збагачувальна фабрика "Суходільська" шляхом ліквідації. Наказом Міненерговугілля України від 11.08.2011р. № 384 утворило ліквідаційну комісію ДВАТ "ЦЗФ "Суходільська" та її головою призначено Земцева Д.В.

Крім того, Міненерговугілля України факсограмою від 16.05.2013р. № 2/12-2037 зобов'язало голів ліквідаційних комісій підприємств, що належать до сфери управління Міністерства, у разі, якщо вартості майна боржника, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи, про що повідомити Міністерство. Через відсутність на підприємстві грошових коштів для сплати судового збору та ліквідні активи, Департамент майна, управління корпоративними правами та реформування власності Міністерства енергетики та вугільної промисловості України листом від 25.06.2013р. звернувся до УПФУ в м. Краснодоні та Краснодонському районі Луганської області з проханням ініціювати загальну процедуру банкрутства ДВАТ "ЦЗФ "Суходільська".

Відмовляючи у порушенні справи про банкрутство, господарський суд дійшов висновку, що відсутність в уповноваженого органу коштів на звернення до суду в порядку ст.95 Закону не впливає на імперативність норми пункту 3 розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" Закону та не може бути підставою для порушення провадження у справі про банкрутство гірничого підприємства за загальною процедурою за наявністю законодавчо встановленої заборони. На підставі ч. 7 ст. 13 Закону суд відмовив в порушенні провадження у справі про банкрутство ДВАТ "Центральна збагачувальна фабрика "Суходільська".

Дослідивши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, колегія суддів апеляційного господарського суду вважає необґрунтованою апеляційну скаргу у зв'язку з наступним.

Відповідно до ст. 9 Закону справи про банкрутство юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

Колегією суддів апеляційного суду встановлено, що згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців № 17102543 від 02.09.2013р. засновником ДВАТ "Центральна збагачувальна фабрика "Суходільська" є Міністерство вугільної промисловості України (а.с.46). Тобто у статутному капіталі боржника частка держави складає 100 відсотків.

Згідно п. 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону справи про банкрутство гірничих підприємств (гірничодобувні підприємства, шахти, рудники, копальні, кар'єри, розрізи, збагачувальні фабрики , шахтовуглебудівні підприємства), у статутних капіталах яких частка держави становить не менше ніж 25 відсотків , не порушуються з дня набрання чинності Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до 1 січня 2015 року , крім тих, що ліквідуються за рішенням власника.

Колегія суддів не приймає до уваги незасвідчену копію наказу Міністерства вугільної промисловості України від 08.07.2008р. № 319 про ліквідацію ДВАТ "Центральна збагачувальна фабрика "Суходільська"; лист Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 25.06.2013р. № 12-04/1869, адресований УПФУ в м. Краснодоні та Краснодонському районі, яким повідомило, що на виконання вимог ч. 1 ст. 95 Закону та з метою недопущення нанесення шкоди економічним інтересам держави, Міненерговугілля України факсограмою від 16.05.2013р. №2/12-2037 зобов'язало голів ліквідаційних комісій підприємств, що належать до сфери управління Міністерства, у разі, якщо вартості майна боржника, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи, про що повідомити Міністерство», але через відсутність грошових коштів у підприємства просило УПФУ звернутись до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство ДВАТ "Центральна збагачувальна фабрика "Суходільська".

Наявність в матеріалах справи цих документів не є підставою для ініціюючого кредитора порушувати за загальною процедурою справу про банкрутство ДВАТ "Центральна збагачувальна фабрика "Суходільська", оскільки Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» містить пряму заборону порушувати господарським судом справу про банкрутство гірничих підприємств, в тому числі збагачувальних фабрик, де частка держави у статутному капіталі складає 100%, до 01 січня 2015 року. Тобто діючим законодавством введено мораторій на порушення справ про банкрутство такого роду підприємств (гірничих).

Наявність згоди власника боржника на порушення справи про банкрутство за заявою кредитора не узгоджується з нормами Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», а саме: п. 3 Прикінцевих та перехідних положень цього Закону.

Донецький апеляційний господарський суд зауважує на тому, що порушення справи про банкрутство можливо лише у разі подання ліквідатором (ліквідаційною комісією), яка призначена за рішенням власника - Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, заяви про порушення справи про банкрутство ДВАТ "Центральна збагачувальна фабрика "Суходільська" на підставі ст. 95 Закону.

Відповідно до ч. 7 ст. 16 Закону суд відмовляє в порушенні провадження у справі про банкрутство якщо, зокрема, заявником не доведено наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство.

Підсумовуючи вищевикладене, колегія суддів апеляційного суду вважає висновки господарського суду Луганської області про відмову у порушення справи про банкрутство обґрунтованими. Тому апеляційна скарга Управління пенсійного фонду України в м.Краснодоні та Краснодонському районі Луганської області не підлягає задоволенню, а ухвала господарського суду Луганської області від 05.09.2013р. не підлягає скасуванню.

Керуючись ст.ст. 101, 102, 103, 105 Господарського процесуального кодексу України, Донецький апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Управління пенсійного фонду України в м. Краснодоні та Краснодонському районі Луганської області м. Краснодон Луганської області на ухвалу господарського суду Луганської області від 05.09.2013р. у справі № 913/2208/13 залишити без задоволення.

Ухвалу господарського суду Луганської області від 05.09.2013р. у справі №913/2208/13 про відмову у порушенні справи про банкрутство залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття. Постанову апеляційної інстанції може бути оскаржено до Вищого господарського суду України протягом двадцяти днів.

Головуючий К.В. Богатир

Судді: О.Л. Агапов

О.І. Склярук

Надруковано: 6 прим.:

1. боржнику,1. скаржнику

1. голові ліквід. комісії боржника

1. у справу,1.ДАГС, 1.ГСЛО

Дата ухвалення рішення07.10.2013
Оприлюднено14.10.2013
Номер документу34052374
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —913/2208/13

Ухвала від 02.12.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Постанова від 07.10.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 26.09.2013

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 05.09.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Палей О.С.

Ухвала від 23.08.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Палей О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні