Постанова
від 05.09.2013 по справі 804/10657/13-а
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 вересня 2013 р. Справа № 804/10657/13-а

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Турової О.М.,

розглянувши в порядку письмового провадження у м. Дніпропетровську адміністративну справу за позовом

за позовом Управління Пенсійного фонду України в Дніпровському районі міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області

до Приватного підприємства «Дніпротранс-авто»

про стягнення заборгованості по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, -

в с т а н о в и в :

Управління Пенсійного фонду України в Дніпровському районі міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області звернулося до суду з адміністративним позовом, в якому просить стягнути з Приватного підприємства «Дніпротранс-авто» заборгованість із сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування сумі 618,90 грн.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач посилався на те, що відповідач в порушення вимог Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08 липня 2010 року № 2464-VІ не здійснив своєчасно та в повному обсязі сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за березень 2013 року у сумі 618,90 грн., внаслідок чого у нього виникла прострочена заборгованість (недоїмка) за цей період на загальну суму 618,90 грн. У зв'язку із зазначеним позивач був вимушений звернутися до суду з даним позовом.

Позивач про час, дату та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, проте у судове засідання його представник не з'явився, але надав суду клопотання про розгляд справи за його відсутності в порядку письмового провадження, а також надав документи, витребувані ухвалою суду від 12.08.2013 року.

Відповідач також був належним чином повідомлений про час, дату та місце розгляду справи, проте його представник у судове засідання не з'явився, про причину неявки суд не повідомив, заперечення на позовну заяву та заяву про відкладення розгляду справи не надавав.

Зважаючи на приписи ч.4 ст.122 та ч.4, ч.6 ст.128 КАС України, суд розглянув дану справу в порядку письмового провадження за наявними у справі доказами, оскільки не вбачає потреби заслуховувати свідків та експертів.

Дослідивши матеріали справи та надані сторонами докази, проаналізувавши зміст норм матеріального та процесуального права, які регулюють спірні правовідносини, суд приходить до висновку, що адміністративний позов підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що Приватне підприємство «Дніпротранс-авто» (код ЄДРПОУ 35577150) зареєстроване в Управління Пенсійного фонду України в Дніпровському районі міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Відповідно до вимог п.1 ч.2 ст. 6 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» № 2464-VI від 08.07.2010 року, який набрав чинності з 01.01.2011 року, відповідач як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Порядком подання звітів до Пенсійного фонду України в електронній формі, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 19 квітня 2007 року № 7-7, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27 квітня 2007 року за № 436/13703, встановлено форми, строки та порядок подання такого звіту в електронній формі.

На виконання вимог означеного Порядку ПП «Дніпротранс-авто» було подано до Управління Пенсійного фонду України в Дніпровському районі міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску за березень 2013 року, згідно якого у березні 2013 року відповідачем мало бути сплачено єдиний внесок у сумі 618,90 грн.

Відповідно до п.1.ч.1 ст.7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» для платників - підприємств, установ та організацій, інших юридичних осіб, утворених відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у тому числі філій, представництв, відділень та інших відокремлених підрозділів зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами - єдиний внесок нараховується на суму нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України "Про оплату праці", та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами. При цьому згідно ч.5 вказаної статі єдиний внесок нараховується на суми, зазначені в частинах першій і другій цієї статті, незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також від того, чи виплачені такі суми фактично після їх нарахування до сплати.

Однак, у строк, визначений ч. 8 ст. 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», якою встановлено, що платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітній період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітнім періодом, яким для відповідача є календарний місяць, сума єдиного внеску за березень 2013 року останнім сплачена не була, через що у нього утворилася недоїмка у загальному розмірі 618,90 грн.

Частиною 4 статті 25 Закону України № 2464-VI передбачено, що територіальний орган Пенсійного фонду у порядку, за формою і в строки, встановлені Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Платник єдиного внеску зобов'язаний протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки сплатити суми недоїмки.

У разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки, не узгодив вимогу з органом Пенсійного фонду, не оскаржив вимогу в судовому порядку або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів з дня надходження узгодженої вимоги, територіальний орган Пенсійного фонду має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки. При цьому заходи досудового врегулювання спорів, передбачені законом, не застосовуються.

07 травня 2013 року Управління Пенсійного фонду України в Дніпровському районі міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області було винесено вимогу № Ю-544 про сплату ПП «Дніпротранс-авто» боргу зі сплати єдиного внеску на загальну суму 9932,54грн., до якої увійшла і заборгованість із сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за березень 2013 року у сумі 618,90 грн.

В матеріалах справи міститься корінець вимоги № Ю-544 від 07.05.2013р. з відміткою представника відповідача про отримання цієї вимоги 15.05.2013 року.

На час розгляду справи судом будь-яких доказів погашення відповідачем суми заборгованості за березень 2013 року або оскарження ним вимоги про сплату цього боргу до суду надано не було.

Натомість, позивачем суду надано витяг з картки особового рахунку платника єдиного внеску - відповідача, з якої вбачається, що сума боргу не тільки не сплачена, але й значно збільшилась. Таким чином, відповідачем на разі не вживаються заходи щодо відшкодування наявної заборгованості, а, навпаки, лише нарощується сума недоїмки.

Частиною 1 статті 67 Конституції України передбачено, що кожен зобов'язаний сплачувати податки та збори в порядку та розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ч.12 ст.9 Закону України № 2464-VI єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

З огляду на вищенаведене, суд приходить до висновку, що позивачем - суб'єктом владних повноважень була доведена правомірність та обґрунтованість підстав стягнення з відповідача суми заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, натомість відповідачем була лише частково сплачена означена сума боргу на момент розгляду справи.

Відповідно до ч.4 ст.94 Кодексу адміністративного судочинства України судові витрати по справі з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись статтями 122, 128, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

п о с т а н о в и в :

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Дніпровському районі міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області до Приватного підприємства «Дніпротранс-авто» про стягнення заборгованості по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування - задовольнити.

Стягнути з Приватного підприємства «Дніпротранс-авто» (вул. Анапська, 21/1, м. Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область, 51928, код ЄДРПОУ 35577150) на користь Управління Пенсійного фонду України в Дніпровському районі міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області (пр. Комсомольський, 10/12, м. Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область, 51900, код ЄДРПОУ 24615344) заборгованість із сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у сумі 618,90 грн. (шістсот вісімнадцять гривень дев'яносто копійок).

Постанова суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена в порядку та у строки, встановлені ст. 186 цього Кодексу до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги через Дніпропетровський окружний адміністративний суд з одночасним направленням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя О.М. Турова

Дата ухвалення рішення05.09.2013
Оприлюднено12.09.2013
Номер документу33402062
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/10657/13-а

Ухвала від 05.07.2016

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Турова Олена Михайлівна

Ухвала від 30.06.2016

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Турова Олена Михайлівна

Постанова від 05.09.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Турова Олена Михайлівна

Ухвала від 12.08.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Турова Олена Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні