Рішення
від 28.08.2013 по справі 699/1089/13-ц
КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 699/1089/13-ц

Номер провадження 2/699/370/13

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.08.2013 року м.Корсунь-Шевченківський

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого-судді Побережної Н.П.

за участі секретаря судового засідання Могильної І.В.

представника позивача ОСОБА_1,

представника відповідача Катеруші О.П.,

представник відповідача Куліченка А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Корсуні-Шевченківському цивільну справу

за позовом ОСОБА_4

до Реєстраційної служби Корсунь - Шевченківського районного управління юстиції Черкаської області, Завадівської сільської ради,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача відділ Держземагенства у Корсунь-Шевченківському районі Черкаської області

про визнання права власності на земельну частку (пай),-

ВСТАНОВИВ:

02.08.2013 до Корсунь-Шевченківського районного суду позивачем поданий позов, в якому позивач просить визнати за позивачем право власності на земельну ділянку (пай) розміром 2,9969 га, кадастровий номер 7122582500:03:001:0059 в адмінмежах Завадівської сільської ради та зобов'язати відповідача Реєстраційну службу Корсунь - Шевченківського районного управління юстиції Черкаської області здійснити державну реєстрацію за позивачем право власності на дану земельну ділянку.

Свій позов позивач мотивує тим, що позивачеві був виданий у 2002 році державний акт на земельну ділянку, але позивач його загубив, за видачею витягу про право власності звернувся до реєстраційної служби, але остання відмовляється видати документ, що підтверджує право власності.

Представник позивача у судове засідання з'явився, позовні вимоги зменшив та просив визнати за позивачем право власності на земельну ділянку (пай) розміром 2,9969 га, кадастровий номер 7122582500:03:001:0059 в адмінмежах Завадівської сільської ради.

Представник відповідача Реєстраційної служби Корсунь - Шевченківського районного управління юстиції Черкаської області у судове засідання з'явився, щодо зменшених позовних вимог не заперечував та вказав, що оскільки вимог до реєстраційної служби позивач не ставить, а тому в цій частині позовні вимоги не належать до задоволення.

Представник відповідача Завадівської сільської ради Корсунь-Шевченківського району Черкаської області у судове засідання з'явився, проти задоволення позову не заперечував.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача в судове засідання не з'явився, але надав заяву про розгляд справи без їх участі.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали справи, повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, розглянувши справу в межах заявлених вимог, приходить до висновку, що позов належить до часткового задоволення.

У суді встановлено, що рішенням Завадівської сільської ради №32 від 16.08.2002 року «Про затвердження протоколу розподілу земельних ділянок та надання їх громадянам в приватну власність згідно розробленої технічної документації» позивачу передана у приватну власність земельна ділянка в розмірі земельної частки (паю) на території Завадівської сільської ради №361 площа 3,00 га, що підтверджується витягом з рішення (а. с. 4).

Відповідно до копії державного акту на право приватної власності на землю серії ІІІ-ЧР №030323, виданого 28.02.2003 року на підставі рішення Завадівської сільської ради №32 від 16.08.2002 року ОСОБА_4 передана в приватну власність земельна ділянка призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,00 га, розташованої на території Завадівської сільської ради, акт зареєстрований у Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю №87 (а. с. 10).

Позивач відповідно до договору оренди від 18.09.2005 року надав земельну ділянку, якою володіє згідно державного акту серії ІІІ-ЧР №030323 в оренду на 15 років ТОВ «НВФ «Урожай» (а. с. 38-41). Даний договір зареєстрований у Державному реєстрі земель 18.10.2005 року за №04057880100063.

В зв'язку із втратою державного акту позивач розмістив оголошення в місцевій газеті «Надросся» №11 від 12.02.2013 про втрату державного акту на право приватної власності на землю серії ІІІ-ЧР №030323, виданого на підставі рішення Завадівської сільської ради №32 від 16.08.2002 року на ім'я позивача та в зв'язку з втратою вважати даний документ недійсним (а. с. 9).

Відділ Держземагенства у Корсунь - Шевченківському районі відмовив позивачу у видачі дублікату державного акту, оскільки відсутні законодавчі акти для такої дії з 01.01.2013 року (а. с. 37, 48).

Позивач звернувся до реєстраційної служби про видачу документу про право власності на земельну ділянку, але державний реєстратор прав на нерухоме майно 19.07.2013 року рішенням про відмову у державній реєстрації прав та обтяжень №4144525 відмовив позивачу у державній реєстрації права власності на земельну ділянку, що розташована в с.Завадівка, кадастровий номер 7122582500:03:001:0059 за позивачем із-за відсутності оригіналу державного акту на право приватної власності на землю (а. с. 8, 23).

Відповідно до даних Поземельної книги земельної ділянки кадастровий номер 7122582500:03:001:0059, дана земельна ділянка зареєстрована на праві приватної власності, розмір земельної ділянки 2,9969 га, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташування - адмінмежі Завадівської сільської ради, уповноважена особа власника вказаний ОСОБА_1 (а. с. 49-52).

Положення ст. 126 Земельного Кодексу України в редакції, яка діяла на час видачі позивачу Державного акту на право власності на земельну частку (пай), тобто на 2002 рік, передбачали посвідчення права власності на земельну ділянку державними актами, форми яких затверджувались Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п. 9. Розділу VII Закону України «Про Державний земельний кадастр» до 1 січня 2013 року державна реєстрація земельних ділянок, які передаються у власність із земель державної чи комунальної власності, здійснювалась з видачею державних актів на право власності на земельні ділянки. Реєстрація державних актів на право власності здійснюється у книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі. Постанова Кабінету Міністрів України №449 від 02.04.2002 року «Про затвердження форм державного акта на право власності на земельну ділянку та державного акта на право постійного користування земельною ділянкою» втратила чинність згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 03.06. 2013 року № 483. Наказ Державного комітету України по земельних ресурсах від 04.05.1999 року № 43 «Про затвердження Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі» втратив чинність (згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 3 липня 2013 року №404. Отже, окремого порядку видачі дублікатів взамін втрачених або зіпсованих документів, підтверджуючих право власності, користування земельними ділянками законодавство на даний час не передбачає.

Згідно ст.126 Земельного кодексу України у редакції після 01.01.2013 року «Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Стаття 2 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі - Закон) визначає, що державна реєстрація речових прав на нерухоме майно (далі - державна реєстрація прав) - офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Підстави для державної реєстрації прав та їх обтяжень визначені в ст.19 Закону, відповідно до якої державна реєстрація прав проводиться на підставі, в тому числі і державних актів на право власності або постійного користування на земельну ділянку у випадках, встановлених законом.

Згідно ч.1 ст.153 Земельного кодексу України власник не може бути позбавлений права власності на земельну ділянку, крім випадків, передбачених цим Кодексом та іншими законами України.

Норми ст.321 ЦК України передбачають, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ч.2, 3 ст. 152 Земельного кодексу України власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом визнання прав.

Юридично позивач не позбавлений права власності, але фактично не в змозі ним скористатись, через відсутність правовстановлюючого документа, а саме через його втрату. Поновити державний акт також не може через зміни в законодавстві Право позивача, як власника земельної ділянки ніким не оспорюється

Згідно ст. 392 ЦК України власник може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також в разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що право власності позивача на земельну ділянку було належним чином оформлено та зареєстровано відповідно до діючого на той час законодавства, але в зв'язку із втратою державного акту на право власності на земельну ділянку воно не визнається, що є підставою для часткового задоволення позову в частині визнання права власності на земельні ділянки.

Згідно ст. ст.10, 11 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, оскільки цивільні справи розглядаються в межах заявлених вимог і на підставі наданих доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, а тому на запитання суду про надання інших доказів, крім наданих, чи неможливості їх витребування і необхідність цієї дії судом, сторони пояснили, що всі докази надані.

Позивач в позовній заяві вказує двох відповідачів: Реєстраційну службу Корсунь - Шевченківського районного управління юстиції Черкаської області та Завадівську сільську раду, але позовні вимоги позивачем заявлені лише до Завадівської сільської ради, оскільки, відповідно до ст. 11 ЦПК України цивільні справи розглядаються в межах заявлених позовних вимог, тому суд приходить до висновку про часткове задоволення щодо вимог до Завадівської сільської ради.

Заходи забезпечення позову судом не вживалися.

Задовольняючи позов частково, суд залишає за позивачами понесені судові витрати по справі, оскільки ні до пред'явлення позову, ні потім відповідач Завадівська сільська рада не заперечував проти його задоволення і прав позивача не порушував.

Керуючись ст.ст. 321, 392 ЦК України, ст.ст. 10, 11, 57-61, 88, 212 - 215, 223, 294 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Визнати за ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженкою та жителькою с. Завадівка Корсунь-Шевченківського району Черкаської області, паспорт серії НОМЕР_1, виданий Корсунь-Шевченківським РВ УМВС України в Черкаській області 14.06.1996 року, реєстраційний номер облікової картки платника податків 109524047, інші дані про особу суду не відомі, право власності на земельну ділянку (пай) розміром 2,9969 га, кадастровий номер 7122582500:03:001:0059, розташовану в адміністративних межах Завадівської сільської ради.

В іншій частині позову відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Повний текст рішення виготовлений 02.09.2013 року.

Суддя Побережна Н. П.

СудКорсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення28.08.2013
Оприлюднено25.10.2013
Номер документу33445758
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —699/1089/13-ц

Рішення від 28.08.2013

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Рішення від 28.08.2013

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 19.08.2013

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 12.08.2013

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 02.08.2013

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні